Czas na sałatki. 2608dodać do surówki. Wierzch posypać suto orzechami i natką pietruszki lub kolendry. Na zdrowie. Sałatka z soczewicą i prosciutto. Składniki. 0,5 szkl. ugotowanej soczewicy czarnej 6 plastrów szynki prosciutto 50g sera gorgonzola 1 sałata rzymska mini 1/2 cebulki czerwonej Sos. 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon
Kulinarny karnet Christophera
Kotlet mielony z jajkiem a la tatar. 221Meatloaf with egg. Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi harissa olej do smażenia żółtko Sposób wykonania. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć
Kulinarny karnet Christophera
Kapusta Pak Choi z łososiem. 282sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością z patelni. U nas to była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Można pominąć łososia lub dodać paseczki szynki
Kulinarny karnet Christophera
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 357wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się przyda. Smacznego, na zdrowie. Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy z każdej strony, albo
Kulinarny karnet Christophera
Kurtosze 503potrzebujemy dużo słodkości ,to kawałki ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze. Dla tych ,którzy nie lubią cukru może być wersja wytrawna. Możemy zastosować gruboziarnistą sól morską, szynkę ,oliwki, pistacje ,zioła itp. Kurtosze są miękkie i puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Najlepsze są ciepłe. I nie wiem co to jest ,ale jak zacznę skubać
Kulinarny karnet Christophera
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 464Traditional cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki
Kulinarny karnet Christophera
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 291łyżeczka kurkumy - głównie dla koloru świeżo starta gałka muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkęlub plastry, szynka szwarcwaldzka w plastrach lub ulubiona kiełbasa np. leśna, czy z pieca. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 mm. i wrzucamy je do zimnej
Symfonia Smaków
Cheeseburger z serem w wersji fit 446Cheeseburger z serem w wersji fit Skład: 5 bułek pełnoziarnistych 500 g mięsa mielone z szynki odtłuszczonego 5 plasterków serka topionego light 1 ogórek konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów 100 g . Ogórek
Sylwetka Od Kuchni
Rolada z Papryką 198Rolada z Papryką Skład : 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g papryki konserwowej przyprawa knorr do mięs Przygotowanie : Mięso mielone formujemy w placek Mięso ugniatamy żeby mięso miało zwartą konsystencje na górę układamy pokrojoną paprykę konserwową smarujemy roladę niewielka ilością oleju
Sylwetka Od Kuchni
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 262Urocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt. jabłko 1 szt. olej do smażenia (użyłam rzepakowy) około 5 łyżek koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda 2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano
głodny alergik
Paluchy drożdżowe 182godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do tem. 180C. Z ciasta formować paluchy, mini chlebki, obwarzanki. Posypywać dodatkami, dodatki mocną wciskać w ciasto. Można do ciasta dodać drobno pokrojoną szynkę, salami lub starty ser. Uformowane paluchy na blaszkach odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec ok 12-15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu warto je szczelnie zamknąć
Apetyczna babeczka
Bigos domowy 252każdym domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe
Apetyczna babeczka
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 218podsmażone na patelni, ale o gustach się nie dyskutuje. Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego, KLIKNIJ TUTAJ
Apetyczna babeczka
Francuskie sakiewki z kiełbaską 208się fajnie na ciepło oraz na zimno. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego - 4 łyżeczki majonezu - 1 laska kiełbasy cienkiej ( ja użyłam z szynki) - 15 dag sera żółtego - oregano Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy na 8 kwadratów. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy szczyptą oregano a na to kładziemy po 2 plasterki kiełbasy, odrobinę
Zainspirowana w kuchni
Domowa karkówka pieczona 216sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco i posypać zmieloną mieszanką od wewnętrznej strony. Zwinąć mięso w ciasny rulon, włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik
Kuchnia Danusi