Składniki: 1 opakowanie makaronu muszle, 500 g mięsa mielonego z szynki, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 6 łyżek ketchupu, 1 cebula, 20 g startego sera mozzarella, posiekana natka pietruszki, szczypta chilli, szczypta papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól, pieprz. Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną
Aga w kuchniszklankach Sałatka z pomidorem, mozzarellą i rukolą Sałatka z roszponką i cytrusami Sałatka z roszponką i malinami Sałatka z rukolą i mozzarellą Sałatka z selerem Sałatka z selera i szynki konserwowej Warstwowa sałatka z selerem Warstwowa sałatka z tuńczykiem Surówki Surówka marchewka z brzoskwinią Surówka z marchewki i ananasa Surówka z pora Surówka z młodej, białej kapusty Surówka z kapusty
Aga w kuchniSkładniki: 1,5 kg szynki (mięsa), 1 opakowanie makaronu rurki, 1 brokuł, 2 łyżki majeranku, 1/4 ognistej mieszanki przypraw, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz czarny. Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i mieszamy go z oliwą
Aga w kuchniSkładniki: 600 g mięsa z szynki wieprzowej, 1 czerwona papryka, 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 ogórek konserwowy, 2 suszone grzybki, mąka do obsypania mięsa, 2 woreczki kaszy gryczanej, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pieczarki
Aga w kuchninaturalnego wędzenia z pięknymi oczkami...potrzeba iście królewskiej oprawy! Delikatne kromeczki mięciuśkiej, neutralnej bułeczki , posmarowanej delikatnie wiejskim masełkiem, to iście dostojna oprawa dla Ramzesa, a dodatek naturalnie wędzonej wiejskiej szynki, kruchej i delikatnej jak faraońskie tancerki...doda Ramzesowi dodatkowego blasku. Bo Ramzes Rycki lśni jak złoto..! Kanapki z Ramzesem są pyszne, wędzony smak ,jeśli nie przeniesie Was do Egiptu
Z Kuchni Do KuchniPyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem lub z szynką jako szybki lunch do szkoły lub pracy. Ciasto z mąki pełnoziarnistej zazwyczaj jest trochę bardziej zbite niż z pszennej, ale te bułeczki udały się nawet bardzo pulchne. Czemu na prawdę się
Kuchnia Łukaszagorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie. Genialny smak mają bałabuchy przekrojone na pół z serem , szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład
Z Kuchni Do KuchniTeściowa leżala sobie spokojnie w szpitalu w Auguście, na oddziale ortopedycznym, i to była jedyna możliwość aby sobie po prostu odpoczęła. Leżała już 2 dni, a teść jadł, salami, szynki, chleb, oliwki, sery, wino. Aż porządnie zatęsknił za makaronem. Akurat nikogo nie było z rodziny , kto by mógł mu przynieść ten makaron. Nawet jakby był to..by się nie odważył
Z Kuchni Do Kuchnilistków bazylii * o bazylii nie będę się wypowiadać , bo to zupełnie inna historia...Bazylia i bazylia to co innego - kiełbaska wiejska od wujka ,z ubitego świniaczka * miała być szynka parmeńska,ale ALMA za daleko i do tego ta burza! - parmezan - oliwa z oliwek - czosnek różowy polski - papryka czerwona nasza polska . Nie mogłam dać ostrej papryczki, bo by mi się
Z Kuchni Do Kuchninawet 2 lub 3 łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się
Z Kuchni Do Kuchnijaja! I czy całość mimo ,że taka zwykła będzie się ładnie prezentować. Oto przepis na śniadanko- ilość składników zależy od ilości osób i kokilek! Ja zrobiłam dwie porcje! -jajko -szynka -ser w plastrach, żółty -kawałeczek czerwonej i żółtej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz,masło, oregano,oliwa z oliwek -pomidor -prażone ziarna – ja dałam po sporej łyżeczce ziarenek od Ziarenkowa Słoneczne
Z Kuchni Do Kuchniformę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie. Wyłóż na wierzch masę szpinakowo-śmietanowo-jajeczną, połóż ser na wierzchu i ..zapiekaj około pół godziny. Podawaj ciepłą ,ale nie gorącą, zimna też jest bardzo dobra
Z Kuchni Do Kuchniszpinaku , wymieszaj. Upewnij się, że wszystko jest idealnie popieprzone, i posolone. Nakładaj do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek”- mogą być kokilki i obficie posyp ziarnami. Podawaj z grissini i parmeńską szynką, nie zapomnij o winie. Podczas gdy goście będą zajęci taką przystawką Ty możesz wymknąć się do kuchni i zająć daniem głownym... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimasło bądz majonez- co kto lubi- żadnych mixów margarynopodobnych z tablicą Mendelejewa w tle! Pomidor soczysty ogóreczek gruntowy- szklarnia odpada no chyba że ktoś ma swoją własną plaster dobrej szynki papryka igołomska, bo fajnie chrupie i ziarenka prażone od Ziarenkowo majonez do dekoracji i scalenia wszystkiego Kromę chleba posmaruj majonezem lub maslem, połóż szyneczkę po wierzchu, Nałóż palstry pomidora
Z Kuchni Do KuchniBRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam
Z Kuchni Do Kuchni