szynka - 15650 przepisów (strona:845/1044)

Klopsiki wieprzowe w sosie curry 176

bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony  BBC Food Recipes składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki 600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta 1  jajko, lekko roztrzepane 50g bułki tartej 1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i  drobno posiekana  2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżeczka garam

Stare Gary
Kotlety mielone 174

Najzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z pure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflami składniki: (6 kotletów) 500 g mielonej wieprzowiny (np szynki) 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta bułka tart do obtoczenia  sól  pieprz ewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek) masło i olej do smażenia przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku

Stare Gary
Biała kiełbasa domowa 183

zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami.  Porcja jest duża, robimy zwykle z połowy lub nawet 1/4 porcji.  składniki (10 kg mięsa) 2 kg mięso wieprzowe kl I z szynki , łopatki  -  Ø  8 7 kg mięso wieprzowe kl II gulaszowe tłuste lub tłusty boczek (można przemieszać) -   Ø 5 1 kg wołowina gulaszowa

Stare Gary
Mini burgery wieprzowe 174

buła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre!  Polecam! składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików) 500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka) 1 łyżka startego imbiru 4 starte ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka sambal oelek garść posiekanej kolendry + parę

Stare Gary
Pizza na ziemniaczanym spodzie 300

pieprz * oliwa- do smarowania foremki Sos pomidorowy: * pomidory- 2 bardzo duże * czosnek- 1 ząbek * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprz Dodatki: * brokuły * pieczarki * mozarella * pomidorki koktajlowe * szynka parmeńska * ser- (u mnie gouda) do posypania Zaczynamy od robienia sosu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad

Kraina Miodem Płynąca
Naleśniki z parówkami i serem 173

sycące. SKŁADNIKI: Naleśniki: (ok 10 szt.) 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej mąka - do gęstości 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta cukru Farsz: 5 parówek z szynki 20 dag sera żółtego Opcjonalnie: jajko i bułka tarta do panierowania 1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby

Kto ugości moich gości?
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami 132

paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo.   SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu

Kto ugości moich gości?
826. Bananowa kasza manna & Naleśniki. 272

mimo to dzień jak najbardziej udany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;) Naleśnik Primavera (z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy) A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię

More food, love and dreams
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 151

pierogi, barszcze. A kompot z suszu mogłabym pić na okrągło. Jeśli jednak nie przewidujecie, że coś pysznego przetrwa na świąteczny obiad, polecam dużą porcję mięsa w zanadrzu. Pieczony schab, szynka czy karkówka świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto

Czerwień i błękit
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 238

rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny. Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem.  W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego

SzczyptaSmaQ
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 239

zdrowe i szybkie danie. Skladniki: 2 odfiletowane kawalki dorsza sok z cytryny sol 2 lyzeczki posiekanego rozmarynu czerwony pieprz lu papryczka chili 2 lyzki oliwy lub oleju 2 plastrki szynki parmenskiej Sposob przygotowania: Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic .Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spätzle z zielonymi szparagami i boczkiem 151

Skladniki na 2-3 poprcje: spätzle wykonane z 250 g maki pszennej pelnoziarnistej(przepis tutaj: http://frosch.blogspot.de/search/label/Sp%C3%A4tzle ) 1 peczek zielonych szparagow 1 cebula 80-100 g boczku lub szynki 2 lyzki masla ghee sol,pieprz do smaku Wykonanie: Cebule obrac, pokroic w polplasterki, a boczek w cienkie paseczki. Cebule z boczkiem wrzucic na rozgrzane maslo ghee i lekko poddusic.Umyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z selera-dwa warianty 143

przeczytacie tutaj: klik Skladniki na 4 porcje: 600-700 gobranej bulwy selera 1cebula 2 lyzki masla ghee sol,pieprz,cukier 1 litr rosolu warzywnego galka muszkatalowa kilka plasterkow surowej szynki szwarcwaldzkiej platki migdalowe lub z orzechow laskowych szczypiorek Wykonanie: W garnku ,w ktorym bedziemy gotowac zupe zeszklic na masle pokroja cebule. Dodac obrany,pokrojony w gruba kostke seler.Dodac sol,cukier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 149

dopiero po dokladnym wymieszaniu. Do barszczu podac pureez ziemniakow posypane koperkiem albo polane tluszczem ze skwarkami lub ugotowane jajka.Zycze smacznego! Uwagi:Barszcz mozna takze przygotowac na wywarze z wedzonki-szynki,kielbasy lub boczku.Wowczas            rozpoczynamy od ugotowania wywaru miesnego,do ktorego pod koniec gotowania dodajemy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szałwia - zioło odstarszające złe moce 127

zebrać się przed kwitnieniem. Swieże lub suszone ziele nadaje się do przyprawiania kotletów baranich i wieprzowych,wątróbki,węgorza,omletów,potrawy znanej jako "santiboccca a`la romana" (sznycel cielęcy z szynką),które zyskują charakterystyczny smak właśnie dzięki szałwii.Ma jednak lekko gorzkawy smak,dlatego należy uzywać jej oszczędnie,gdyż zbyt duża ilość nada potrawie nieprzyjemny smak. Suszona szałwia ma jeszcze intensywniejszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!