łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek(...)delikatnie ubić trzepaczką i dodać dwa kubeczki creme fraiche dalej delikatnie mieszając do połączenia składników. Dodajemy podsmażoną szynkę, grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i mieszamy. W trakcie gdy przygotowujecie farsz, w formie do tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze ze wszystkich stron, nakłujcie widelcem i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien
Szybko Tanio SmacznieSkładniki 1 kg - szynki wieprzowej bez kości 1 łyżka - oliwy sól pieprz 1 łyżeczka - majeranku 3 ząbki - czosnku Marynata 3 - cebule ½ szklanki - soku jabłkowego 1 łyżka - sosu Worcester 5 ziarenek - ziela angielskiego 3 - liście laurowe Wykonanie Skropić mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić majerankiem i Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokroić cebule w piórka ,dodać(...)przykrycia . Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,a z będzie miękka , u mnie 3,5 godziny .Szynka na Wielkanoc Wachowicz
mojej kuchniSkładniki 1 kg - szynki wieprzowej bez kości 1 łyżka - oliwy sól pieprz 1 łyżeczka - majeranku 3 ząbki - czosnku Marynata 3 - cebule ½ szklanki - soku jabłkowego 1 łyżka - sosu Worcester 5 ziarenek - ziela angielskiego 3 - liście laurowe Wykonanie Skropić mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić majerankiem i Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokroić cebule w piórka ,dodać(...)przykrycia . Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,a z będzie miękka , u mnie 3,5 godziny .Szynka na Wielkanoc Wachowicz
w mojej kuchniPrzekąskowe szyneczki Szybka przekąska, którą możemy przyszykować dla niespodziewanych gości. Składniki: · 20 dag szynki w kształcie koła · 2 serki śmietankowe ze szczypiorkiem · 3 ogórki konserwowe · Papryka czerwona · Pomidor Sposób przygotowania(...)naczynia przekładamy serki, dodajemy pokrojonego drobno ogórka i pokrojoną paprykę oraz pomidora, dokładnie mieszamy. 2. Rozkładamy szynkę, układamy trochę farszu i dowolnie zwijamy. 3. Układamy na półmisku, chłodzimy w lodówce. 4. Przekąska gotowa. 5. Smacznego
Kulinarna ChwilaNależę do osób,które niestety kupują czasami trochę za dużo jedzenia, ale nie lubię go marnować. Bywa,że szynki i wędliny zostają,ale dziś je wykorzystałam do przygotowania pysznego makaronu na obiad,polecam. SKŁADNIKI: opakowanie brązowego makaronu świderki szynka i kiełbaski pokrojone w paski różyczki z 1/2 brokuła 1 średnia cebula 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki masło klarowane
Kuchnia BeatyPuszka fasoli czerwonej · Puszka kukurydzy · Papryka czerwona · 15 dag szynki konserwowej · 15 dag sera żółtego · 3 ogórki konserwowe · Słoik pieczarek marynowanych(...)łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę oraz kukurydzę odlewamy z zalewy. 2. Z papryki usuwamy gniazdo, kroimy w paseczki. 3. Szynkę, ser oraz ogórki kroimy kostkę a pieczarki kroimy drobno. 4. Dodajemy ryż, doprawiamy pieprzem oraz solą i łączymy z majonezem. 5. Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia i dekorujemy. 6. Sałatka
Kulinarna Chwilapikantnego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku 3 łyżki prażonej cebulki (użyłam domowej z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html) kawałek czerwonej papryki 1 ogórek konserwowy kilka plastrów szynki ok. 200g żółtego sera gouda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Dolałam ciepłe mleko i wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście(...)tarce na cienkich oczkach. 1/3 sera posypałam pizzę, resztę zostawiłam do posypania wierzchu. Paprykę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na cieście. Podobnie pokroiłam ogórka i również rozłożyłam na pizzy. Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki i także porozkładałam na cieście. Pizzę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie pizzę posypałam resztą sera
Waniliowe ImprowizacjeSałatka z tortellini i suszonymi pomidorami to jeden z najprostszych pomysłów na tego typu danie. Wystarczy ugotować pierożki z farszem (u mnie jest to szynka prosciutto i ser, ale możecie dać swoje ulubione), ostudzić, dodać szpinak, pokroić pomidory i doprawić! Tak naprawdę taką sałatkę można przygotować dosłownie w 5 minut (nie licząc oczywiście czasu gotowania tortellini). Możecie ją podać(...)imprezie, ale także idealnie sprawdzi się na kolację lub jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g świeżego tortellini z szynką prosciutto i serem około 100 g suszonych pomidorów w oliwie 3 garście szpinaku 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić
Danka Pichciradość domownikom i zniknie z talerza z jeszcze większym apetytem. Na 2 porcje 2 kajzerki 2 duże jajka lub 3 mniejsze kawałek cebuli kilka pomidorków koktajlowych/daktylowych 2 duże plastry szynki odrobina masła sól, pieprz Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W między czasie przygotować jajecznicę i bułki. Górną część kajzerki ściąć i wydrążyć środek, który możemy ususzyć i wykorzystać(...)bułkę tartą. Bułki lekko spryskujemy wodą, środek wykładamy plastrami szynki. Na patelni roztopić masło zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pomidorki krótko przesmażyć. Następnie dodajemy rozbełtane i przyprawione solą i pieprzem jajka, smażymy jajecznicę, ale bardzo krótko aby się za mocno nie ścięła, wystarczy że się lekko zetnie. Farsz przekładamy do bułek można opcjonalnie dodać odrobinę startego sera
Andzia Pichcistanowi to 100% spożywanych przez nas przetworów mięsnych, ale udało nam się wyeliminować znaczną część kupnych wędlin. Mój tata w krótkim czasie stał się mistrzem wędliniarstwa – robi kiełbasy, szynki i inne wędliny czy to przy użyciu szynkowaru, czy też metodą suszenia lub wędzenia. Nie będę ukrywać, że proceder ten jest generalnie dość pracochłonny. Ciężko więc byłoby zajmować się nim pracując(...)niszczy zdrowia! Dania Dodatek , Śniadanie Kuchnia Europejska , Polska Keyword finger food , mięso , wędlina Porcje 1 porcja Czas przygotowania 15 minut Czas oczekiwania 5 dni Składniki 1 kg mięsa (schab, szynka, karkówka) 0,5 szklanki erytrytolu ("ile zabierze") 0,5 szklanki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej ("ile zabierze") 1 łyżka oleju z awokado 1 porcja mieszanki przypraw (czubryca, papryka słodka, papryka
Modern Cave Girl