Mała kanapka, powiecie a jak dużo się na niej zmieści. Włoska, wołowa szynka długodojrzewajaca Bresaola i salsa z udziałem czekoladowych pomidorów i rzodkiewki i ajwar a w rezultacie pyszne, pożywne śniadanie. Zachęcam do spróbowania takiej kombinacji smaków. Szynka Bresaola i czekoladowe pomidory na kanapce. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesosu sprawi, że Twój dzień rozpoczniesz iście królewsko! Składniki na tortownicę o śr.16cm: 1 opakowanie chleba tostowego (ok 500g) Margaryna Śniadaniowa o smaku Solonego Masła 600g pieczarek 150g szynki konserwowej 250g sera mozzarella Po 1 bardzo małej papryce np. czerwona, żółta i zielona 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku Mały pęczek zielonej cebuli (cebuszki) Sól, pieprz do smaku Dodatkowo(...)Zielony ogórek Odrobina zielonej sałaty strzępiastej Kilka plastrów cieniutko pokrojonego salami Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy bez tłuszczu aż do odparowania. Letnie łączymy z posiekaną szynką konserwową, startym serem mozzarella, posiekaną papryką, czosnkiem, cebulą czerwoną, zieloną oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kanapki chleba tostowego pozbywamy skórek (nie wywalamy! Suszymy na słońcu i mielimy
Kuchnia w czekoladziesałaty lodowej 1 pomidor malinowy łyżka serka ziarnistego kilka kawałków sera z błękitną pleśnią świeża bazylia Pojemnik z owocem: jabłko pokrojone w kawałki świeża mięta Kanapeczki ulubiony chleb odrobina szynki i ser żółty świeża bazylia ketchup Gotujemy woreczek z ziarnami. Wsypujemy do miski, wkładamy pozostałe składniki i mieszamy wszystko ręką na jednolitą masę. Formujemy kulki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy(...)komory pojemnika wkładamy sałatę, pomidory , ser ziarnisty, pleśniowy oraz bazylię. Jeśli chcesz dodaj opcjonalnie kilka kropel oliwy. Kolejny pojemnik to jabłko z miętą, a następny to kanapeczki z szynką i serem dosmaczone ketchupem i bazylią. Gdy kulki się upieką, włóż wraz z sosem do pojemnika. Kulki mogą być jedzone również na zimno. Taki pojemnik to lekkie zabezpieczenie na cały dzień
Z Kuchni Do Kuchnipoczątku połączenie dyni i masła orzechowego wydawało mi się szaleńczym pomysłem dopóki nie spróbowałam... Jeśli dołożysz do tego jeszcze szynkę i ser żółty, to na pewno Ci zasmakuje. ;-) Smacznego! Składniki: Cebula – 1 szt.Czosnek – 2 ząbkiMasło – 25gDynia w kostkach – 500g Zupa mocy (czytaj więcej o zupie mocy...) – 300ml Gładkie masło migdałowe (unikamy masła z orzechów ziemnych!) – 20g Mleko kokosowe – 200gImbir świeży(...)całość gotujemy z pokrojonymi kawałkami dyni i bulionem (zupa mocy).Jak dynia będzie miękka, całość blendujemy i dodajemy starty imbir oraz dolewamy mleka kokosowego.Przyprawiamy według uznania. Podawaj z dodatkami: Szynka szwarcwaldzka – 1,5szt. przysmażona na patelniPestki dyni – uprażone na patelniSer żółty – starty Wartości odżywcze (w 100 g samej zupy): Kalorie: 78kcalWęglowodany: 4,9gZawartość tłuszczu: 6,2gZawartość białka
Keto PrzepisySkładniki: szynka świeża wieprzowa 1,5 kg, przyprawa do gyrosa Prymat 1 opakowanie, jogurt naturalny 330 gram, musztarda miodowa 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 6 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana 12% gęsta 200 gram, ziemniaki ugotowane 50 dag, mizeria: 2 ogórki węże, do smaku cukier, sól, pieprz, ocet winny, śmietana 12% 200 gram, koperek 1 pęczek Przyprawę wsypać(...)minut. Gotowe mięso wyjąć z szybkowara, do wywaru wlać śmietan.ę i blenderem zmiksować na sos, sos bez mąki jest gęsty dzięki cebuli, śmietanie, podawać z ziemniakami, mizerią - szynka marynowana w jogurcie,musztardzie z cebulą z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha,aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjego kolor. Sama używam soli peklującej przy produkcji domowych wędlin. Mam nadzieję, że tak samo jak ja zwracacie uwagę na skład kupowanych produktów, a wędlin w szczególności. Sałatka z szynką i serem Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 150-200 g polędwicy lub szynki z kurczaka Cedrob – 150 g sera gouda w kawałku – 3-4 łyżki marynowanego
nietylkopasta.plSkładniki (na 2 porcje): Roladki z piersi kurczaka z pesto: 3 plastry piersi kurczaka 3 łyżki pesto 3 suszone pomidory 3 plastry sera mozzarella 6 plastrów szynki parmeńskiej szczypta soli i pieprzu Szparagi z posypką 250 g szparagów zielonych 2 łyżki masła garść groszku świeżego natka pietruszki szczypta soli i pieprzu(...)robić, doprawić solą i pieprzem. Każdy z plastrów należy posmarować po jednej stronie pesto, ułożyć kawałek sera mozzarella oraz suszonego pomidorka i zawinąć w rulon. Następnie każdą roladkę owinąć szynką parmeńską. Gotowe roladki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Soczewicę gotuję w 2/3 szklanki wody na średnim ogniu. Po ugotowaniu
Mango Papajamusztardy dijon lub innej Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż plastry prosciutto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut aż szynka będzie dobrze wypieczona, czyli łamliwa i chrupka. Wyciągnij z piekarnika, przestudź, połam na małe kawałki. Szynkę lub boczek możesz wysmażyć na patelni: połóż plastry na zimną patelnię, postaw na kuchence
Niedzielny kucharzponadto nie musimy ich obierać. Wystarczy je umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Składniki na porcję dla czterech osób: 1 pęczek szparagów (500g) 3 grubsze plasterki wędzonego boczku 3 plasterki szynki parmeńskiej 400 g makaronu – u mnie spaghetti 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz czosnkowy OLMIX sól- 1 łyżka do gotowania makaronu, oraz według smaku do szparagów(...)minuty, stale mieszając (aż szparagi zrobią się chrupiące i miękkie). Ugotowany makaron przelewamy na sito i gorący wrzucamy na patelnię ze szparagami. Dodajemy boczek i pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy danie skropione oliwą i posypane tartym parmezanem. Można posypać rukolą, jej orzechowy smak świetnie się komponuje ze szparagami. Smacznego
Kasia i jej kobiecy światzdaniem „termoobieg” oznaczał doroczny bieg pracowników firm zajmujących się ogrzewaniem. Będzie więc łatwo, szybko i przyjemnie. Potrzebne składniki: Ciasto francuskie - 300 g Szparagi – pęczek Szynka Szwarcwaldzka/ Parmeńska/ Ser 100 g (użyłem Ementaler, może być Wasz ulubiony) Oliwa z oliwek, sól, pieprz, Papier do pieczenia (nie próbujcie bez, sprawdzone info) Oregano(...)solą. Następnie wyciąłem z ciasta francuskiego kwadraty o wymiarach 12x12 cm. Położyłem na najdłuższej przekątnej po pół plasterka sera, pociętego w paski szerokości 1 cm i po plasterku szynki Szwarcwaldzkiej. Każdy z kwadratów został uzupełniony dwoma szparagami, również po skosie. Całość „zamykamy”, obtaczamy bardzo delikatnie w oliwie z oliwek. Na koniec posypałem Oregano każdą porcję. Gdy jesteśmy gotowi, umieszczamy nasze
Mango Papajawydatek ale taka patelnia z pewnością będzie służyć nam na długie lata. Składniki: 4 jajka 50 ml mleka sól,pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka masła 2 plasterki chudej szynki Dodatki: sałata masłowa ogórek zielony rzodkiewki pomidorki koktajlowe szczypiorek Przygotowanie: Jajka wbić do naczynia wlać mleko doprawić solą, pieprzem i wymieszać widelcem. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną(...)posypać szynką pokrojoną w paski. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 minuty. Można z góry przykryć pokrywką, żeby się masa szybciej ścięła. Omlet za pomocą płaskiej szpatułki odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gotowy omlet przełożyć na talerz na połowie ułożyć warzywa i złożyć na pół. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotuje