biały/ na mące pszennej/ sól, pieprz 1 łyżka majeranku płaska 125 ml śmietany 30 % 50 g kiełek rzodkiewki 3 jajka 100 g kabanosów 100 g boczku wędzonego 100 g szynki wędzonej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe olej rzepakowy Warzywa obieram. Cebulę i czosnek drobno kroję. Marchew kroję w talarki a ziemniaki w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej(...)kroję w krążki. Na oleju przesmażam cebule i czosnek, dodaję pokrojony boczek, szynkę i dalej przesmażam. Dodaję seler, por, marchew, ziemniaki i chwile smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuje około 15 minut. Na końcu dodaje pokrojone kabanosy, wlewam zakwas, śmietanę, dodaję sól, pieprz, majeranek i zagotowuję. W osobnym garnku zagotowuje dwa litry
wesoła kuchniaDawno mnie tutaj nie było,ale ostatnio brakuje mi czasu. Mam trochę zaległych przepisów więc postaram się Wam je napisać. Zaczynam od przepysznych roladek,które możecie zrobić z szynki bądź ze schabu. Podałam je z gotowaną marchewką i fasolką,wszystko polane masłem. Jednym słowem palce lizać. Składniki: 4 plastry szynki bądź schabu 500 g marchewki 1 cebula
Niespełnione zdolności kulinarnemamy pyszną i szybką sałatkę. Porcelana Bogucice z kolekcji Paris . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 150 g chudej szynki 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany gęstej 18% sól pieprz kolorowy zielona cebulka Przygotowanie: Seler odsączyć na sitku przepłukać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć, jajka(...)szynkę pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać wszystkie składniki doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę włożyć na co najmniej 2-3 h do lodówki by smaki się przegryzły. Przed podaniem na górze posypać pokrojoną zieloną cebulką
Ala piecze i gotujeobiadu. Mnóstwo chrupiących pestek dyni oraz pistacje stanowią smakowity akcent będący jej przysłowiową kropką nad "i". Polecam! około 800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (waga samego mięsa; może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g pistacji Dodatkowo: majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo(...)osolonej wodzie. Kurczaka oddzielnego od kości pokroić na mniejsze kawałki. (Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć na chrupiące skwareczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, natomiast szynkę pokroić w kostkę.) Pestki oraz posiekane pistacje podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem uprzednio połączonym z jogurtem. Gotową sałatkę doprawić solą z pieprzem. (Uważać, aby jej nie przesolić, jeśli używamy pistacji
Di gotujeHortex około 4-5 łyżek oleju rzepakowego ewentualnie dwie/trzy szczypty czosnku suszonego, sproszkowanego Do dekoracji i nadziania: majonez na oczy ogórek kiszony lub oliwki na oczy ser żółty, szynka, szczypiorek 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia (nie wyrośnie on za mocno ale ważne aby się porządnie zapienił i podniósł) 2. Do miski dajemy mąkę(...)minut. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. 7. Po wystudzeniu za pomocą majonezu i/lub ogórków/oliwek robimy oczy żabką a następnie nadziewamy nasze żabki szynką, serem, szczypiorkiem i gotowe. Smacznego !!! Przepis bierze udział w konkursie Hortex na Durszlak.pl
Gotowanie...to proste !Składniki / Ingredients: 10 jajek / 10 eggs Hortex marchewka i groszek / Hortex carrot and peas szynka / ham szczypta soli / pinch of salt szczypta czarnego pieprzu i ostrej papryki / pinch of black pepper and hot pepper parmezan / parmesan szklanka soku 100% Hortex pomarańcza / glass of 100% Hortex orange juice Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie(...)solą, pieprzem i papryką. Wlewamy trochę jajek do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, trochę Hortex marchewkę i groszek (używam mrożonych, bo są łatwo dostępne, świeże i idealnym rozwiązaniem kiedy nie chce mi się iść do sklepu). Następnie wylewamy resztę jajek do foremek
Projekty ze smakiemdietetyczna terrina z roszponki z jajkami przepiórczymi o smaku chrzanowym. Polecam bo jest naprawdę dobra, i można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia że kilogramów nam przybędzie. 8 plastrów szynki długo dojrzewającej 12 jajek przepiórczych 100 ml koncentratu na barszcz 30 ml octu winnego 12 plastrów długich ogórka zielonego ze skórą 75 g roszponki 125 g serka śmietankowego puszystego(...)które wyleje masę zieloną. Gotuję pozostałe sześć jajek i obieram. Na masę białą wylewam masę z roszponki, układam jajka wzdłuż i wciskam je. Na wierzchu układam plastry szynki. Wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin. Terrine dekoruję roszponką i kremem zielonym który mi został
wesoła kuchniacoś,co powstaje u nas przed spotkaniami ze znajomymi,czy rodziną, zwłaszcza,gdy nie mamy zbyt wiele czasu. SKŁADNIKI: 5 ugotowanych jajek 5 średnich ogórków konserwowych 5 plastrów szynki konserwowej(5mm grubości) 30 dag ugotowanego makaronu świderki pęczek koperku sól,pieprz 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% WYKONANIE: jajka,ogórki i szynkę kroimy w kostkę , majonez mieszamy ze śmietaną
Kuchnia Beatydalszego funkcjonowania w ciagu dnia. Dietetyczne kanapki na śniadanie to zdrowa propozycja na śniadanie. Kanapki będą zdrowe i dietetyczne. Do ich przygotowania użyjemy świeżych warzyw oraz bardzo lekkiej szynki z indyka. Składniki dowolna bułka masło, albo kilka plasterków awokado sałata szynka z indyka pomidor sól pieprz Przepis na dietetyczne kanapki na śniadanie Bułkę kroimy na pół. Każdą z połówek smarujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu (w przepisie użyłam razowych rigatoni) 200 g radicchio 150 g wędzonej szynki typu speck 1 szalotka 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki oliwy extravergine d'oliva s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di pasta (nella ricetta ho usato i rigatoni integrali(...)radicchio 150 g di speck 1 scalogno 4 cucchiai di parmigiano grattugiato 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia radicchio i szynki w cienkie paseczki. We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, szklimy drobno pokrojoną szalotk ę . Dodajemy speck
La grande e la piccola cuocaczęsto. Polecam jeśli nie lubicie sałatek „light” a sycące obiado-sałatki 😊 Składniki: opakowanie (500 g )kolorowego makaronu 500 g pieczarek 250 g koktajlowych pomidorków słoik czarnych oliwek 200 g szynki parmeńskiej 400 g szpinaku baby słoik pesto ( 350 g- u mnie czerwone) Przyprawy : sól, pieprz Makaron gotujemy al dente. Pieczarki kroimy w plastry, lekko doprawiamy solą,pieprzem(...)dusimy do odparowania wody. Pomidorki kroimy na połówki / ćwiartki. Oliwki kroimy na połówki. Szynkę rwiemy na małe skrawki. Tak przygotowane składniki dodajemy do ostudzonego makaronu. Dokładamy pesto i dokładnie mieszamy. Na końcu mieszamy ze szpinakiem Można doprawić do smaku sola i pieprzem. Smacznego
Domowe ciastaszklanki ciepłej wody, - 1 łyżka oleju, - sól. Sos : - mała cebula, - pomidory krojone w puszce, - ząbek czosnku, - olej do podsmażenia, - tymianek, oregano, - sól, pieprz biały. Obłożenie : - około 100 g szynki gotowanej, - 1 - 2 pomidory, - 1 jabłko, - 1 jajko, - około 100 g startego sera. Wykonanie : Z podanych składników zagnieść ciasto rozpuszczając drożdże w wodzie. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować(...)przyprawy i pomidory z puszki. Całość dusić do zgęstnienia. W razie potrzeby dosmaczyć. Odstawić do przestudzenia. Ciasto zagnieść, rozwałkować na koło i ułożyć na natłuszczonej blasze. Nałożyć porcję sosu, szynkę pokrojoną w kostkę ( w przepisie należało ją podsmażyć, ja tego nie robiłem ) Jabłka i pomidory obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i ułożyć na wierzchu. Dodatkowo przyprawić ( ja posypałem świeżym
Przepisy Mikołajaspecjalne życzenie domowników, ale może być, tak jak w moim przypadku daniem czyszczącym lodówkę :) Składniki : - 2 papryki czerwone, - 50 g ugotowanego ryżu, - 1 cebula, - 200 g pieczarek, - 4 plasterki szynki, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - kulka mozzarelli, - sól, pieprz, - zioła prowansalskie, - natka pietruszki, - olej do podsmażenia. Wykonanie : Cebulę i pieczarki posiekać. Razem z szynką podsmażyć na oleju. Posypać solą, pieprzem
Przepisy Mikołaja