skleja i trzyma się kupy przez długi czas :) W dzień poprzedzający "gości" zabrałam się za jej robienie. Składniki: * pieczarki marynowane * marchew * jajka * żółty ser * kukurydza * szynka * majonez * jogurt naturalny * czosnek * sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki Salaterkę wyłożyłam folią aluminiową. Na sam spód wyłożyłam marynowane pieczarki kapeluszami do dołu. Na to wysypałam pokrojoną w kostkę(...)naturalnym i przyprawiłam solą i pieprzem. Proporcje jogurtu i majonezu dowolne. Ja zastosowałam 3:1 Wcisnęłam dwa ząbki czosnku. Na posmarowaną majonezem marchew kolejno układalam pokrojoną w kostkę szynkę, cienką warstwę majonezu, kukurydzę, majonez, ser żółty starty na tartce o grubych oczkach, majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników
Pieprzyć z FantazjąDodam tylko, że takie przekąski znikają w oka mgnieniu! Lekkie, smaczne i na jeden kęs. Składniki: * 2 placki tortilli * 1 serek jogurtowy typu Almette * 4 plastry szynki - najlepiej dużej * papryka w occie * można dodać szczypiorek, oliwki itp. Na jeden placek tortilli potrzeba 1/2 opakowania serka. Serek rozsmarowałam na tortilli, na to wyłożyłam szynkę i na środku pasek
Pieprzyć z Fantazjąbędę pisała o parówkach. Chyba tylko tyle, że wybrałam moim zdaniem najlepsze – z szynki, bez dodatku fosforanów oraz glutaminiany sodu. O cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym(...)kuchni zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz i można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy
mojewypiekiinietylkowędliny do chleba znajdujące sie na blogu: Wołowina pieczona w niskiej temperaturze Schab pieczony w niskiej temperaturze Karkówka dojrzewająca Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim Schab dojrzewający paprykowy Najlepsza szynka drobiowa Szynka drobiowa Wydrukuj przepis The post Schab do chleba appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkosłodkimi pomidorkami to świetny pomysł na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w pomidorach i ciekawa propozycja przygotowania kotlecików z warzywami. Składniki: 400g fileta z kurczaka 500g mięsa z szynki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy dijon(...)sztuk pomidorków cherry sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki średniej wielkości, wkładając
Szalona Kuchnia Ewelinydrożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60 ml letniej wody 85 ml letniego mleka 55 g miękkiego masła 2 jajka 1 łyżka ziół prowansalskich Dodatkowo: 10dkg chudej szynki 10dkg sera żółtego 10dkg sera mozzarella 1pół szklanki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki *** Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być(...)umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość *** *** Szynkę, sery oraz paprykę kroimy w kosteczkę, a kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy *** *** Dodatki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy *** *** Foremkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ręce natłuszczamy olejem i formujemy
Blog z Apetytemroladki można zrobić na imprezę urodzinową, sylwestra lub po prostu na kolację. Można też składniki dobierać według własnych upodobań lub po prostu wykorzystać to co mamy w lodówce. Składniki: szynka konserwowa serek twarogowy z ziołami ogórki konserwowe papryka żółta i czerwona rukola szczypiorek Przygotowanie: Plasterki szynki przekroić na pół. Posmarować serkiem ułożyć po kawałku papryki, ogórka i kilka listków rukoli
Ala piecze i gotujepichcenia są szparagi. Właśnie z ich udziałem przygotowałam aromatyczna sałatkę. Szczególnie polecam Wam prosty winegret z dodatkiem mielonych orzechów włoskich... Składniki na 4 porcje: 60 g rukoli 10 plastrów szynki parmeńskiej 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 ser camembert Sos: 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki oleju, np. z ostropestu 1 łyżka mielonych(...)osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedzić i przekroić na pół. Camembert pokroić w romby. Na dwóch dużych talerzach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę. szparagi, camembert i przekrojoną na pół szynkę parmeńską. Przygotować sos: w kubku wymieszać miód z octem, olejem, orzechami, wodą i musztardą. Dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę na talerzach
Czerwień i błękitpowtarzam ). Zachęcam Was do wykorzystania przepisu. Składniki: na dwa omlety 4 jajka ( po 2 na głowę ) ½ opakowania mrożonego szpinaku Vegeta Pieprz Sól 1 ząbek czosnku 4 łyżki mleka Plasterki szynki szwarcwaldzkiej Pomidor olej Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Doprawiamy vegetą, pieprzem i czosnkiem. Do miseczek wbijamy po 2 jajka, solimy. Dodajemy przestudzony szpinak i po 2 łyżki mleka. Mieszamy(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy masę jajeczno-szpinakową. Przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu aż całość się zetnie. Zsuwamy na talerz. Na omleta wykładamy pokrojoną szynkę i pomidory. Teraz tylko kanapki i śniadanie gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewypracy polecane przeze mnie, posmakują wszystkim, a znajomi będą prosili o przepis! Którą sałatkę przygotujecie jako pierwszą do pracy? Mój faworyt to Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem . Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka Cezar z kurczakiem Sałatka jajeczna Sałatka z kaszy bulgur z marchewką i pomarańczowym dressingiem Sałatka(...)kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z mozzarella i bazyliowym pesto Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z kaszy
Moja smaczna kuchniatarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Olej do posmarowania(...)misy 4 jaja i rozkłóć rózgą. Wlej mleko, dodaj tarty parmezan i wymieszaj całość. Pokrusz do masy ser camambert. Krok 4 Ułóż na dnie tarty szparagi. Posiekaj drobno szynkę i rozłóż w wolnych miejscach. Zalej całość masą jajeczno-serową, posyp siekaną natką. Wstaw do piekarnika, piecz 20-25 minut. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na pyszną tartę? Sprawdź również przepis
Niedzielny kucharznaście różnych wersji, dla każdego coś ulubionego! Składniki: 3 jajka około 100 mleka lub wody gazowanej około 50 gram mąki sól, pieprz ulubione dodatki: 1/3 papryki, 5 plasterków szynki, 1/2 czerwonej cebuli mało lub olej Przygotowanie: Jajka z mlekiem miksujemy, dodajemy mąkę, sól i pieprz. Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę i cebulę. Wszytko wylewamy
Życie zaczyna się w kuchnitarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Olej do posmarowania(...)misy 4 jaja i rozkłóć rózgą. Wlej mleko, dodaj tarty parmezan i wymieszaj całość. Pokrusz do masy ser pleśniowy. Krok 4 Ułóż na dnie tarty szparagi. Posiekaj drobno szynkę i rozłóż w wolnych miejscach. Zalej całość masą jajeczno-serową, posyp siekaną natką. Wstaw do piekarnika, piecz 20-25 minut. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na pyszną tartę? Sprawdź również przepis
Niedzielny kucharzSezon na szparagi w pełni, co najbardziej pasuje do szparagów chyba jajka oraz szynka szwarcwaldzka, dlatego najbardziej popularne jajka sadzone na szparagach albo szparagi pieczone w szynce :) Postanowiłem zrobić jakiś przepis z połączenia tych dwóch pierwszych produktów, jajko - źródło białka , szparag - porcja warzyw więc brakuje węgli i tłuszczu - jako źródło węglowodanów poszły młode ziemniaczki (jakoś ryże, kasze
Smacznie Pysznie KalorycznieZwijasy z placków tortilii: na piknik, na girlla, na przekaskę ;) Składniki : 2 placki tortilii, serek śmietankowy kanapkowy - opakowanie 100g, kawałek papryki, ogórka kiszonego, 2 plasterki szynki konserwowej, 2 plasterki sera żółtego, natka pietruszki - pół pęczka i więcej pomidorki koktajlowe, pieprz ziołowa - pół łyżeczki, słodka papryka - pół łyżeczki. Przygotowanie : Placki podgrzewamy przez 30 sekund na rozgrzanej patelni z każdej strony. Smarujemy(...)serkiem, posypujemy przyprawami, na 1/4 wysokości placka układamy szynkę, ser, pokrojone w cienkie paski warzywa (papryka, ogórek), posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zwijamy w rulon. Owijamy folią spożywczą, odkładamy na 30 minut, aby związało się. Pomidorki kroimy na pół. Tortillę kroimy na mniejsze kawałki, za pomocą wykałaczki spinamy tortillę razem z pomidorem
Lena Gotuje