szynka - 15543 przepisów (strona:386/1037)

Chałka z figą, mascarpone, szynką parmeńską i balsamico 108

takie dania, które mogą uchodzić za smaczne śniadanie ale i dobrą przystawkę lub przekąskę w trakcie spotkania ze znajomymi. Tak właśnie ma się sprawa z grzankami z figą, szynką parmeńską, serrano lub prosciutto crudo, mascarpone, balsamico i pomidorkami. To bardziej taka zajawka i pomysł niż przepis bo jego wykonanie jest banalnie proste. Jednak niech nie zwiedzie Was prostota tego posiłku(...)suchej patelni po minucie z każdej strony.  Dodaj łyżkę masła lub dwie i smaż z jednej strony na chrupko.  Wierzch każdej kromki posmaruj mascarpone.  Nałóż szynkę, figę i pomidorki.  Udekoruj listkami tajskiej bazylii i polej sosem balsamicznym.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
szybkowar-fasola Jaś z marchewką... 190

Jaś 50 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, soda oczyszczona 1 szczypta, kostka rosołowa 1 sztuka, marchew średnia 5 sztuk, woda 1,5 litra do gotowania, szynka wiejska wędzona 30 dag, cebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, sól 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka,  cukier 2 łyżki, ocet(...)wsypać pokrojone marchewki, szczyptę sody oczyszczonej, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać około 1,5 litra wody po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy i gotować bez przykrycia

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. 138

apetytu i ilości osób. Proponuję użyć 2-3 plasterki boczku do jednej sztuki warzywa. Boczek w tym towarzystwie jest bardzo smakowity. Zamiast boczku można użyć dowolnej surowej, wędzonej szynki w plastrach. Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. Zapiekanka na pomarańczowo Potrzebujemy 5 niedużych marchewek, 1 średni batat, 10 plasterków surowego wędzonego boczku, 10 plasterków żółtego pełnotłustego(...)ziemniaka po dwa plasterki. Boczek zabezpieczy ser przed nadmiernym wypływaniem w trakcie zapiekania. Kupiłam boczku za mało, więc kilka kawałków warzyw zapiekłam bez zawijania. Zamiast boczku można użyć plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej tego typu. Zapiekałam na blasze wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200st. około 20 minut tylko do zrumienienia boczku

Leśny Zakątek
Naleśniki zapiekane 101

Składniki (na 1 porcję) - pół małej cebuli (ok. 35 g), - pół pora (ok. 59 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - mięso mielone z szynki wieprzowej (ok. 150 g), - pół marchewki (ok. 52 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej(...)Naleśniki pieczemy w 180 stopniach C ok. 15-20 min. Naleśniki zapiekane są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe białko (pochodzące z szynki wieprzowej i mozzarelli), które jest składnikiem budulcowym, - β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 828 g Energia: 844,3 kcal

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z gotowanego lub pieczonego kurczaka i sosem czosnkowym 117

mocno rozgrzać patelnię, wrzucić słonecznik i uprażyć go. Słonecznik musi lekko się zarumienić. Trzeba cały czas mieszać i kontrolować co się dzieje. Trwa to bardzo szybko. Przygotowanie skwarek z szynki – szynk pokroić na małe paseczki i obsmażyć na rozgrzanej patelni z kilka kropelkami oliwy. Jak już szynka się usmaży, ostudzić i dodać do sałatki. Sos można podać osobno

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej) 193

Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej). To zupełnie inny gulasz niż te dotychczas mi znane:). Dodatek kapusty dodaje mu oryginalności i niepowtarzalnego smaku.  1 kg szynki wieprzowej  1/4 białej kapusty  2 marchewki 2 cebule 1 pietruszka 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka  olej  1. Mięso kroimy w kostkę. Kapustę i cebulę kroimy

Szefowa kuchni
Zapiekanka Makaronowa z Szynką i Serem 110

czas by dodawać przepisy gdyż praca na kuchni pochłania sporo czasu.. Dziś dzień wolny więc nadrabiam zaległości. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu SKŁADNIKI: 170g makaronu mini kolanka 170g szynki 500ml bulionu 100g śmietany 30% 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz różne zioła 1 łyżka mąki pszennej 150g startego sera żółtego WYKONANIE: 1. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy makaron(...)makaron wyłożyć szynkę, pokrojoną w kostkę. 3. Bulion zagotować ze śmietaną i z koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz i zioła według uznania. 4. Mąkę wymieszać z małą ilością wody, i zagęścić nią sos. 5. Całość posypać startym serem żółtym. 6. Piec w temperaturze 200* około 40 minut pod przykryciem

Dziś Ja gotuje
Kolorowe mini tortille – pyszna przekąska! 833

pomysł na pyszną przekąskę na imprezę lub drugie śniadanie do szkoły albo do pracy.     Składniki: placki tortilli ( można kupić gotowe lub zrobić samemu PRZEPIS TUTAJ ) liście sałaty szynka serek śmietankowy typu Almette papryka czerwona ogórek kiszony lub małosolny rzodkiewka     *** Placki tortilli smarujemy cienką warstwą serka śmietankowego *** *** Na posmarowanej serkiem tortilli układamy warstwę sałat, a na nich(...)plasterki szynki *** *** Na wierzchu układamy plasterki ogórka, rzodkiewki i papryki *** *** Całość ciasno zwijamy w rulon *** *** Zwinięte tortille kroimy na około 3-4 centymetrowe porcje *** *** Mini tortille mogą stanowić świetną przekąskę na przyjęcie, ale mogą też zostać zabrane jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE

Blog z Apetytem
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 164

wyschną – są tak duże, że nie mają na to najmniejszych szans!   Do dużej miski wkładamy mięso w temperaturze pokojowej – mieloną na średnich oczkach wołowinę i mięso wieprzowe od szynki. Schłodzoną wędzoną słoninę i obraną cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę (siekamy) i dodajemy do mięsa. Wsypujemy kaszę mannę, sól i pieprz. Czerstwą bułkę rozdrabniamy w malakserze i wsypujemy(...)najbardziej wskazane, ale pamiętajcie – dopiero kiedy wyjdą goście! SKŁADNIKI KLOPSY (8 porcji – 8 sztuk) 500g mielonej wołowiny (zawartość tłuszczu 15 do 20%) 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso od szynki) 50g czerstwej podeschniętej bułki pszennej 50-70g sera cheddar 50g słoniny wędzonej (jeśli nie znajdziecie – bardzo tłusty wędzony boczek) 1 jajko L 50g cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska

Karo in the Kitchen
Domowa pizza na grubym spodzie idealna na weekend 111

łyżeczki soli Składniki dodatkowe, dowolne, u Agaty dzisiaj: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 8 dużych zielonych oliwek spory kawałek sera (200 g) 6 plastrów szynki Wykonanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, przy pomocy łyżeczki, dodajemy ciepłą wodę, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut, następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz olej, wyrabiamy ciasto rękoma(...)takiego wałka, możemy ciasto rozwałkować na stolnicy i przełożyć do blaszki). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozrzucamy po cieście, na serze umieszczamy szynkę oraz oliwki pokrojone w talarki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy pizzę przez 30-35 minut, wyjmujemy z piekarnika i serwujemy na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym. W wersji

KulinarneImpresje.pl
Pizza z figami 104

około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 250 g mozzarelli (2 kulki), 4 figi, 80 g szynki dojrzewającej w cienkich plasterkach, rucola lub roszponka, oliwa, sól, Ciasto : Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając(...)piekarnika, ułożyć na niej kawałki mozzarelli i plasterki fig. Wstawić do piekarnika na około 3 minuty, aż ciasto się lekko przyrumieni. Pizzę wyjąć z piekarnika. Ułożyć na niej kawałki szynki i rucolę lub roszponkę

królestwo garów
Makaron z grzybami 136

Składniki : • 140 g makaronu penne • 1 szklanka pokrojonych grzybów • 1 łyżka masła • 1 łyżka oliwy • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 4 plasterki suszonej szynki (np. serrano, prosciutto) • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć z powrotem(...)opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Na większej patelni na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę parmeńską i mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty. Dodać grzyby i mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać natkę pietruszki oraz śmietankę. Wymieszać

KUCHNIA POLSKA
Kociołek z szynką 103

zawsze w tego typu potrawach na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Więcej przepisów znajdziecie na moim blogu w zakładce  DANIA JEDNOGARNKOWE Polecam i życzę smacznego. Składniki 700 g szynki bez kości 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 2 papryki żółte 1 garść fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów bez skóry szczypiorek 1 cebula(...)paprykę pokrojoną w kostkę. Wlać zmiksowane pomidory w puszce. Przykryć garnek pokrywką i gotować do miękkości mięsa i warzyw. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać szczypiorek. kociołek z szynką

O kuchni z uczuciem
Czwartek: Panissa risotto z mielonym mięsem i fasolką 115

wieprzowym. Efekt jest taki, że powstało bardzo sycące, nieprzekombinowane danie, które zasmakuje każdemu, kto lubi dobre risotto. Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 100 g cienko krojonego boczku 100 g szynki parmeńskiej lub salami 1 niepełna szklanka ryżu arborio 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki przecieru pomidorowego 400 ml passaty lub sosu pomidorowego Puszka czerwonej fasoli 1 szklanka wina Około(...)Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondli rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć na nią drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną drobno marchewkę. Smaż przez minutę, dodaj drobno posiekany boczek, a po minucie szynkę parmeńską. Smaż do momentu, aż boczek ładnie się przypiecze. Krok 2 Wyłóż do rondla mielone mięso i smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając grudki drewanianą szpatułką. Kiedy mięso zbrązowieje

Niedzielny kucharz