jeżeli posiadasz więcej niż jedną patelnię to jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Składniki (na 2 fit porcje): 350 gram piersi kurczaka 3-4 plastry szynki parmeńskiej 6-7 suszonych pomidorów świeży tymianek oliwa z oliwek do smażenia garść groszku cukrowego sól, pieprz dwie garści szpinaku czosnek masło klarowane do smażenia(...)dodać swoje ulubione warzywa w to miejsce Pierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij w środku i nadziej suszonymi pomidorami oraz jeszcze większą ilością świeżego tymianku. Plastrami szynki parmeńskiej owiń mięso i smaż na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu przez 7-10 minut z każdej strony na średnim ogniu. W tym czasie na maśle podsmaż
Mango Papajamięsa mielonego lub kurczaka. Okazała się rewelacyjna. Będę robiła częściej. Składniki na zapiekaną cukinię z pomidorami i mozzarellą (2 porcje): 2 cukinie cebula 2 ząbki czosnku 3 plasterki szynki prosciutto 2 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego kulka mozzarelli bazylia oregano tymianek rozmaryn sól pieprz Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić(...)kostkę. Podsmażyć cebulę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie wrzucić pomidory, koncentrat i przyprawy. Po kolejnej dodać kawałki szynki, które należy potargać na mniejsze. Dokładnie wymieszać. Dusić aż połowa soku (nie całość!) odparuje. Nałożyć na oprószoną solą cukinię, a na to po plasterku mozzarelli. Zapiekać w 180 stopniach przez 30 minut
Karola gotujedanie:). Wygląda efektownie i równie dobrze smakuje a jego wykonanie to około 10 minut + czekanie aż się upiecze. Polecam:). 2 filety z kurczaka 1/2 pęczka szparagów 10 plastrów szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka 1. Filety kroimy na 3 części, rozbijamy je dość cienko. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. 2. Ze szparagów odcinamy(...)twarde końcówki. Na każdy filet układamy po 3-4 szparagi. Zwijamy w roladki, owijamy je szynką parmeńską. Masło roztapiamy, dodajemy do niego sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masłem smarujemy wystające końcówki szparagów. 3. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniziemniaków 2 cebule 1 jajo 3 łyżki mąki pszennej ole do smażenia sól i pieprz ziołowy na sos: jogurt naturalny 2 ząbki zmiażdżonego czosnku pół pęczka koperku ponadto: szynka parmeńska Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub użyj specjalnego robota do ścierania ziemniaków cebulę obierz i zetrzyj na tarce jak ziemniaki połącz ziemniaki z cebulą(...)sól i pieprz wszystko dokładnie wymieszaj smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony sos: połącz wszystkie składniki następnie: ułóż placki na talerzu posmaruj sosem połóż na wierzch plastry szynki parmeńskiej Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujepół opakowania serka śmietankowego lekkiego z jogurtem np. Delikate (ok. 100 g), - ząbek czosnku, - łyżka koperku (ok. 8 g), - 4 liście sałaty (ok. 20 g), - 6 plastrów szynki drobiowej (ok. 90 g), - 6 plastrów ser żółtego (ok. 90 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. 2. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy(...)patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 4. Serek łączymy z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i szczyptą pieprzu. 5. Naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem. 6. Na naleśniki nakładamy sałatę, szynkę, ser żółty i zwijamy w roladki. 7. Każdą roladkę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. 8. Schłodzone roladki kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Roladki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzdecydowanie moje miejsce! Sałatka ziemniaczana z jajkiem / 1 porcja Składniki: 1 jajko "L" ugotowane na twardo kilka małych ziemniaczków 3 łyżki ciecierzycy z puszki 1 plaster szynki 3 łyżeczki posiekanego koperku 4 łyżeczki startego parmezanu sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaczki dokładnie myjemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kroimy(...)pół. Rozkładamy w misce. Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy. Układamy w misce z ziemniakami. Jajko przekrawamy na pół. Układamy w misce z ziemniakami i ciecierzycą. Plaster szynki kroimy w paski i układamy na pozostałych składnikach. Sałatkę posypujemy koperkiem oraz parmezanem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku. Do sałatki można dodać jeszcze np. czarne oliwki
Moja smaczna kuchniaużyte w przekąskach wyglądają bardzo elegancko:). Tak jest i w tym przypadku - to proste, ale i efektowne połączenie. 1 arkusz ciasta francuskiego 24 szt. cienkich szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej 50g sera gorgonzola czarnuszka do posypania 1 jajko olej sól 1. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. Gorgonzolę kroimy na 8 podłużnych pasków. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki(...)pomocą pędzelka smarujemy je olejem i delikatnie posypujemy solą. 2. W szynkę parmeńską owijamy po 3 szt. szparagów i 1 pasek sera gorgonzola. Układamy je na kwadratach z ciasta francuskiego, zwijamy nakładając na siebie przeciwległe rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy czarnuszką. 3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Szefowa kuchnigroszkiem i bazylią - idealne śniadanie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 wiejskie jaja 2 łyżki mleka 1 szklanka mrożonego groszku Poltino 4-5 plasterków dojrzewającej szynki listki rukoli listki bazylii sól świeżo zmielony pieprz olej lub masło do smażenia Wykonanie: Zamrożony groszek wrzucamy do garnka, zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie(...)odcedzamy go. W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem, solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wlewamy jajka, wrzucamy groszek, a na wierzchu układamy plasterki szynki. Smażymy na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną. Omlet podajemy od razu posypany listkami ziół
Kulinarne przygody Gatityszparagi, plastry szynki dojrzewającej (tyle plastrów ile mamy szparagów), olej lub oliwa, Szparagi umyć, odłamać końce (końce zawsze zostawiam i dodaję do zupy...). Każdego szparaga owinąć plasterkiem szynki. Posmarować olejem lub oliwą. Smażyć na zwykłej patelni lub grillowej. Podawać same lub z jajkami sadzonymi. zastawa
królestwo garówpastę jajeczną i zamiast podać ją na kanapce, rozsmarowałam na tortillach, zrolowałam i pokroiłam na kawałki. Polecam! Składniki: 4 placki tortilli 6 jajek ugotowanych na twardo ok. 100 g szynki konserwowej w cienkich plastrach ok. 7 suszonych pomidorów szczypior z 1 dymki 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku Jajka obrać, przepłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory(...)szczypior i szynkę posiekać w drobne paseczki. Wymieszać z majonezem (masa ma być gęsta), doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na 4 części i rozsmarować na tortillach. Zwinąć w rulony i pokroić w poprzek w 4-5 centymetrowe kawałki. Ułożyć na talerzu rozciętym brzegiem do góry
Czerwień i błękitskleja i trzyma się kupy przez długi czas :) W dzień poprzedzający "gości" zabrałam się za jej robienie. Składniki: * pieczarki marynowane * marchew * jajka * żółty ser * kukurydza * szynka * majonez * jogurt naturalny * czosnek * sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki Salaterkę wyłożyłam folią aluminiową. Na sam spód wyłożyłam marynowane pieczarki kapeluszami do dołu. Na to wysypałam pokrojoną w kostkę(...)naturalnym i przyprawiłam solą i pieprzem. Proporcje jogurtu i majonezu dowolne. Ja zastosowałam 3:1 Wcisnęłam dwa ząbki czosnku. Na posmarowaną majonezem marchew kolejno układalam pokrojoną w kostkę szynkę, cienką warstwę majonezu, kukurydzę, majonez, ser żółty starty na tartce o grubych oczkach, majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników
Pieprzyć z Fantazjąskleja i trzyma się kupy przez długi czas :) W dzień poprzedzający "gości" zabrałam się za jej robienie. Składniki: * pieczarki marynowane * marchew * jajka * żółty ser * kukurydza * szynka * majonez * jogurt naturalny * czosnek * sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki Salaterkę wyłożyłam folią aluminiową. Na sam spód wyłożyłam marynowane pieczarki kapeluszami do dołu. Na to wysypałam pokrojoną w kostkę(...)naturalnym i przyprawiłam solą i pieprzem. Proporcje jogurtu i majonezu dowolne. Ja zastosowałam 3:1 Wcisnęłam dwa ząbki czosnku. Na posmarowaną majonezem marchew kolejno układalam pokrojoną w kostkę szynkę, cienką warstwę majonezu, kukurydzę, majonez, ser żółty starty na tartce o grubych oczkach, majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników
Pieprzyć z FantazjąDodam tylko, że takie przekąski znikają w oka mgnieniu! Lekkie, smaczne i na jeden kęs. Składniki: * 2 placki tortilli * 1 serek jogurtowy typu Almette * 4 plastry szynki - najlepiej dużej * papryka w occie * można dodać szczypiorek, oliwki itp. Na jeden placek tortilli potrzeba 1/2 opakowania serka. Serek rozsmarowałam na tortilli, na to wyłożyłam szynkę i na środku pasek
Pieprzyć z Fantazjąbędę pisała o parówkach. Chyba tylko tyle, że wybrałam moim zdaniem najlepsze – z szynki, bez dodatku fosforanów oraz glutaminiany sodu. O cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym(...)kuchni zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz i można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy
mojewypiekiinietylkowędliny do chleba znajdujące sie na blogu: Wołowina pieczona w niskiej temperaturze Schab pieczony w niskiej temperaturze Karkówka dojrzewająca Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim Schab dojrzewający paprykowy Najlepsza szynka drobiowa Szynka drobiowa Wydrukuj przepis The post Schab do chleba appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko