słodkimi pomidorkami to świetny pomysł na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w pomidorach i ciekawa propozycja przygotowania kotlecików z warzywami. Składniki: 400g fileta z kurczaka 500g mięsa z szynki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy dijon(...)sztuk pomidorków cherry sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki średniej wielkości, wkładając
Szalona Kuchnia Ewelinydrożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60 ml letniej wody 85 ml letniego mleka 55 g miękkiego masła 2 jajka 1 łyżka ziół prowansalskich Dodatkowo: 10dkg chudej szynki 10dkg sera żółtego 10dkg sera mozzarella 1pół szklanki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki *** Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być(...)umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość *** *** Szynkę, sery oraz paprykę kroimy w kosteczkę, a kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy *** *** Dodatki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy *** *** Foremkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ręce natłuszczamy olejem i formujemy
Blog z Apetytemroladki można zrobić na imprezę urodzinową, sylwestra lub po prostu na kolację. Można też składniki dobierać według własnych upodobań lub po prostu wykorzystać to co mamy w lodówce. Składniki: szynka konserwowa serek twarogowy z ziołami ogórki konserwowe papryka żółta i czerwona rukola szczypiorek Przygotowanie: Plasterki szynki przekroić na pół. Posmarować serkiem ułożyć po kawałku papryki, ogórka i kilka listków rukoli
Ala piecze i gotujepichcenia są szparagi. Właśnie z ich udziałem przygotowałam aromatyczna sałatkę. Szczególnie polecam Wam prosty winegret z dodatkiem mielonych orzechów włoskich... Składniki na 4 porcje: 60 g rukoli 10 plastrów szynki parmeńskiej 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 ser camembert Sos: 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki oleju, np. z ostropestu 1 łyżka mielonych(...)osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedzić i przekroić na pół. Camembert pokroić w romby. Na dwóch dużych talerzach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę. szparagi, camembert i przekrojoną na pół szynkę parmeńską. Przygotować sos: w kubku wymieszać miód z octem, olejem, orzechami, wodą i musztardą. Dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę na talerzach
Czerwień i błękitpowtarzam ). Zachęcam Was do wykorzystania przepisu. Składniki: na dwa omlety 4 jajka ( po 2 na głowę ) ½ opakowania mrożonego szpinaku Vegeta Pieprz Sól 1 ząbek czosnku 4 łyżki mleka Plasterki szynki szwarcwaldzkiej Pomidor olej Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Doprawiamy vegetą, pieprzem i czosnkiem. Do miseczek wbijamy po 2 jajka, solimy. Dodajemy przestudzony szpinak i po 2 łyżki mleka. Mieszamy(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy masę jajeczno-szpinakową. Przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu aż całość się zetnie. Zsuwamy na talerz. Na omleta wykładamy pokrojoną szynkę i pomidory. Teraz tylko kanapki i śniadanie gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewypracy polecane przeze mnie, posmakują wszystkim, a znajomi będą prosili o przepis! Którą sałatkę przygotujecie jako pierwszą do pracy? Mój faworyt to Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem . Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka Cezar z kurczakiem Sałatka jajeczna Sałatka z kaszy bulgur z marchewką i pomarańczowym dressingiem Sałatka(...)kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z mozzarella i bazyliowym pesto Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z kaszy
Moja smaczna kuchniatarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Olej do posmarowania(...)misy 4 jaja i rozkłóć rózgą. Wlej mleko, dodaj tarty parmezan i wymieszaj całość. Pokrusz do masy ser camambert. Krok 4 Ułóż na dnie tarty szparagi. Posiekaj drobno szynkę i rozłóż w wolnych miejscach. Zalej całość masą jajeczno-serową, posyp siekaną natką. Wstaw do piekarnika, piecz 20-25 minut. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na pyszną tartę? Sprawdź również przepis
Niedzielny kucharznaście różnych wersji, dla każdego coś ulubionego! Składniki: 3 jajka około 100 mleka lub wody gazowanej około 50 gram mąki sól, pieprz ulubione dodatki: 1/3 papryki, 5 plasterków szynki, 1/2 czerwonej cebuli mało lub olej Przygotowanie: Jajka z mlekiem miksujemy, dodajemy mąkę, sól i pieprz. Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę i cebulę. Wszytko wylewamy
Życie zaczyna się w kuchnitarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Olej do posmarowania(...)misy 4 jaja i rozkłóć rózgą. Wlej mleko, dodaj tarty parmezan i wymieszaj całość. Pokrusz do masy ser pleśniowy. Krok 4 Ułóż na dnie tarty szparagi. Posiekaj drobno szynkę i rozłóż w wolnych miejscach. Zalej całość masą jajeczno-serową, posyp siekaną natką. Wstaw do piekarnika, piecz 20-25 minut. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na pyszną tartę? Sprawdź również przepis
Niedzielny kucharzSezon na szparagi w pełni, co najbardziej pasuje do szparagów chyba jajka oraz szynka szwarcwaldzka, dlatego najbardziej popularne jajka sadzone na szparagach albo szparagi pieczone w szynce :) Postanowiłem zrobić jakiś przepis z połączenia tych dwóch pierwszych produktów, jajko - źródło białka , szparag - porcja warzyw więc brakuje węgli i tłuszczu - jako źródło węglowodanów poszły młode ziemniaczki (jakoś ryże, kasze
Smacznie Pysznie KalorycznieZwijasy z placków tortilii: na piknik, na girlla, na przekaskę ;) Składniki : 2 placki tortilii, serek śmietankowy kanapkowy - opakowanie 100g, kawałek papryki, ogórka kiszonego, 2 plasterki szynki konserwowej, 2 plasterki sera żółtego, natka pietruszki - pół pęczka i więcej pomidorki koktajlowe, pieprz ziołowa - pół łyżeczki, słodka papryka - pół łyżeczki. Przygotowanie : Placki podgrzewamy przez 30 sekund na rozgrzanej patelni z każdej strony. Smarujemy(...)serkiem, posypujemy przyprawami, na 1/4 wysokości placka układamy szynkę, ser, pokrojone w cienkie paski warzywa (papryka, ogórek), posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zwijamy w rulon. Owijamy folią spożywczą, odkładamy na 30 minut, aby związało się. Pomidorki kroimy na pół. Tortillę kroimy na mniejsze kawałki, za pomocą wykałaczki spinamy tortillę razem z pomidorem
Lena Gotujeszpinaku. Składniki: 1 gotowe cisto do tarty, polecam firmy Henglein 2 jajka 1 garść szpinaku 100 gram serka topionego 3 łyżki śmietany 10% 1/2 czerwonej papryki 80-100 gram szynki 3 kabanosy 1 pałka selera naciowego 3 łyżki szczypiorku posiekanego 1 łyżka świeżej natki pietruszki dodatkowo: łyżeczka masła forma do terty Przygotowanie: Dno formy do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto(...)nakłuwamy widelcem i odstawiamy na bok. Szynkę, kabanosy, paprykę i selera naciowego kroimy na mniejsze kawałki. Koperek i natkę pietruszki siekamy drobno. Jajka, serek, śmietanę, szpinak blendujemy na gładką masę. Układamy farsz na cieście, zalewamy masą jajeczną. Pieczeamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Życie zaczyna się w kuchnismaczna przekąska imprezowa... polecam również na kolacje lub jako lunch box do pracy :) Składniki: * 4 placki tortilli * serek śmietankowy u mnie ziołowy 150 g * łyżka majonezu * kilka plasterków szynki * kilka plasterków sera ok 150 g * ok 10 liści sałaty * pół papryki czerwonej * pół ogórka gruntowego Serek śmietankowy mieszamy z majonezem. każdy placek tortilli smarujemy powstałym sosem. ( ok. 1 czubata łyżka(...)każdy placek). rozkładamy szynkę i ser na całej tortilli. następnie sałatę, ogórek i paprykę rozkładamy na jednej połówce tortilli. Całość zwijamy od strony z sałatą w roladkę. ( Najlepiej zawijać dość ciasno aby nie powstawały na "luki" w roladce i lepiej się wszystko trzymało). Każdą roladę zawijamy ciasno folią spożywczą i odkładamy minimum na godzinę do lodówki. Następnie kroimy każdą roladę
Kulinarne przygodyprzygotowania 20 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 20 min Ingredients 1 arkusz ciasta francuskiego 225 g szparagów zielonych 30 g parmezanu 60 g szynki parmeńskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 1 łyżka wody pieprz czarny sól morska Instructions Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy na zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas(...)oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem
Wędrówki po kuchnismaku. Wykładamy farsz partiami na wycięte z ciasta kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów. Ja podałam podsmażone z szynką prosciutto. Porcja z talerza (6 pierogów, 40 g szynki) to ok. 490 kcal
Kucharzyca