SKŁADNIKI: 1 duży filet (na 6 kotletów) 6 plasterków szynki 6 plasterków sera żółtego sól pieprz 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia WYKONANIE: 1. Fileta pokroić na plastry, rozbić dość cienko, każdego posolić i popieprzyć. 2. Na każdego fileta nałożyć szynkę na całej długości, oraz ser żółty na połowie, po czym złożyć
Dziś Ja gotujeDanie zadowoli wielbicieli wątróbki, szczególnie drobiowej. Składniki 600 g wątróbki indyczej 2 gruszki 100 g wędzonej szynki 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku tymianek 700 ml rosołu drobiowego 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę(...)przyprawy. Następnie dodajemy wątróbkę, lekko podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę szynką, zalewamy gorącym rosołem. Dusimy przez chwilę dodajemy posiekaną natkę. Śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy z sosem. Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenniezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik. Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu. Składniki: 400g fileta z indyka 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeżo zmielony pieprz tymianek rozmaryn zioła prowansalskie 200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki) Sos: 50g liści świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 75g orzechów nerkowca 30g migdałów 50g sera żółtego (parmezan) sól(...)oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. 2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut. 3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę z oliwek
Szalona Kuchnia EwelinyWyborna roladka na niedzielny obiad. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 4 plasterki sera 4 plasterki szynki 1/3 młodej cukinii 1/3 papryki czerwone sól i pieprz do smaku tłuszcz do formy przyprawa do gyrosa Składniki na sos: 20 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki śmietanki 18% sól i pieprz do smaku 1 żółtko jaja 1 płaska łyżka mąki pszennej Wykonanie: Fileta(...)papierowym i przekroić wzdłuż. Następnie posypać solą i pieprz do smaku, po chwili delikatnie rozbić. Paprykę, cukinię obrać i pokroić w słupki. Na każdym kawałku kurczaka układać kolejno: plaster szynki, plaster sera, cukinię i paprykę, lekko posolić, zwinąć w roladkę i spiąć patyczkiem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć przygotowane roladki, posypać przyprawą do gyrosa. Piec w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna Kuchniazdążyłam zrobić lepszego zdjęcia. Goście szybko zjedli zupkę w całości Ja strogonowa robię tak Składniki: 1/2 kg schabu 1/2 kg szynki 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta pieczarki seler naciowy koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki) musztarda (1 łyżeczka) majeranek suszony posiekana natka pietruszki olej sól pieprz Do wielkiego garnka wlewam wodę – gotuję(...)Odrobinę go solę. Gdy schab jest usmażony, przekładam go do durszlaka, żeby pozbyć się oleju. Przekładam schab do garnka, by się gotował. Na tą samą patelnię wlewam olej, dodaję szynkę pokrojoną w kostkę – smażę, odcedzam, przekładam do garnka. To samo robię z filetem. Na patelnię wkładam pokrojone w kostkę papryki i seler naciowy. Chwilę smażę i dodaję do garnka
MojaQchnia.plstole, jako czekadełko dostajemy chrupiące przygotowane na miejscu grissini w dwóch smakach, a do maczania tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Zupa z parmezanu z włoskim piwem, chrupiącymi grzankami, szynką parmeńską i białą fasolką (16 zł), to nowość w tutejszym menu. Zupa jest gorąca, sycąca i bardzo smaczna. Idealna na zimowy dzień. Następnie na naszym stole pojawiają się tortellini(...)nadzieniem z królika, podane z szynką San Daniele, pysznym i aksamitnym puree z marchewki, przybrane rukola i posypane serem pecorino (36 zł). Danie nie dość, że jest wyśmienite, to na talerzu wygląda jak prawdzie kulinarne dzieło sztuki. Oczywiście na naszym stole nie może też zabraknąć pizzy. W końcu z otwartej kuchni zachęca nas do jej wypróbowania piękny biały piec
Kulinarne przygody Gatityklasycznego kotleta schabowego w wykwintne danie. Dodatek domowego sosu tysiąca wysp sprawi, że kotlety nie zrobią się w piekarniku zbyt suche. 2 plastry schabu 1 ogórek kiszony 2 plasterki szynki bez mleka domowy sos tysiąca wysp 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe. Mięso smarujemy sosem tysiąca wysp i układamy(...)plasterki szynki i ogórka pokrojonego w słupki. Mięso zawijamy ściśle i przebijamy wykałaczką. Roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowe! Roladki świetnie smakują z domowymi frytkami i surówką z papryki i ogórka kiszonego
Dieta bez mlekawieczorem, a następnego dnia podsmażyć je , aby zamknąć w środku każdego kawałka to co najlepsze - czyli smak, i dusić w piekarniku do miękkości. Do dzisiejszego gulaszu użyłam pięknego kawałka szynki. Chude mięsko pokroiłam w spora kostkę, bo wiedziałam, że po odpowiednio długim duszeniu będzie wręcz rozchodziło się pod naporem noża i widelca. 😊 Mój gulasz tym razem wzbogaciłam o kilka małych(...)brązowych pieczarek, bo bardzo lubię ich smak, ale nie jest to konieczne. I bez nich smakuje pysznie! 💚 Składniki: 1-1.5 kg szynki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki ostrej musztardy olej sól pieprz majeranek słodka papryka ziele angielskie liść laurowy ew. mąka do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Przygotowujemy marynatę: olej+musztarda+słodka papryka+majeranek+sól i pieprz
Walijskie Pichcenieczosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatki: 100 g szynki dojrzewającej (szwardzwaldzkiej) 100 g sera pleśniowego 150 g mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Do miski przesypać mąkę(...)sosem pomidorowym i posypać serem mozzarella. Następnie wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie na pizzę wyłożyć szynkę, pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojone pomidorki i piec jeszcze przez 3 – 5 minut. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Do miski przesiać mąkę
KuchniaWeDwoje.plfaszerowane pieczarki. Świetnie się sprawdzą zarówno na szwedzkim stole, jak i imprezie zasiadanej. Są banalnie proste do zrobienia, a smakują naprawdę wybornie. Polecam. Składniki : 8 dużych pieczarek 150 g szynki tradycyjnej z tłuszczykiem HAŃDEREK 1 jajko 150 g ostrego sera żółtego 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 5 cm białego pora 2 łyżki(...)bułki tartej sól i pieprz i suszone oregano do smaku 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania : Pieczarki obrać ze skórki, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Szynkę pokroić w kosteczkę, pora i chili drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajko
Gosia gotujePrzygotowanie, jak i smakowanie sałatki z tortellini to był mój debiut. Pierwszy ale nie ostatni. Słyszałam o niej wiele pozytywnych słów, więc postanowiłam się skusić, wyszła naprawdę bardzo smaczna. Szynka i tortellini z serem, świetnie sie komponowały w tej sałatce. Składniki: 1 opakowanie tortellini, wybrałam z serem 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę 1 jajko ugotowane na twardo 200 gram(...)szynki, ja wybrałam swojską wędzoną 20 dag żółtego sera 1 czerwona papryka, majonez sól, pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do miski. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy do tortellini. Lekko mieszamy. Następnie dodajemy sól, pieprz, 3 łyżki majonezu, lub więcej jeśli lubicie bardziej mokre sałatki, mieszamy ponownie, tym razem dokładnie
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 20 dag szynki 20 dag sera żółtego puszka kukurydzy 3 jajka słoik marynowanej cebulki 3 łyżki majonezu szczypta oregano sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Szynkę i ser pokroić w kostkę. Ugotowane jajka również pokroić w kostkę. Cebulki przekroić na pół. Wszystko razem wymieszać, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i wymieszać z majonezem. Doprawić solą, pieprzem i oregano
Olga Piecze i GotujePulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, garnek, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: 700 g szynki wieprzowej, 300 g piersi z kurczaka, 3-4 kromki chleba, 2 łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, Sos grzybowy: dużą garść suszonych grzybów, dużą cebulę, marchew(...)się moczyły, zachowaj). Mięso umyj i osusz. Z kurczaka usuń skórę i kości. Wieprzowinę oczyść z nadmiaru tłuszczu i ewentualnych pozostałości krwi i błon. Zarówno piersi drobiowe jaki i szynkę wieprzową pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Zmielone mięso przełóż do większej miski i wbij do niego jajka. Do mięsa dodaj także odciśnięty chleb, bułkę tartą i czosnek
blog.moje-pasje.infojest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją przyrządza. A jak u was z sałatkami? Często wybieracie taki lekki posiłek zamiast typowego schabowego? Składniki: dwie garście roszponki 2 plastry szynki parmeńskiej 30 g sera koziego 1 jajko owoce granatu 3 pomidorki koktajlowe łyżka pestek słonecznika łyżka pestek dyni ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Na talerz kładziemy wcześniej opłukaną i osuszoną(...)roszponkę, następnie na nią kładziemy przekrojone wzdłuż plastry szynki. Ser kozi rozkruszamy na mniejsze kawałki i posypujemy nim cała resztę. Granat przekrawamy na pół i wydobyte owoce z jednej połowy lądują na naszą sałatkę. Ugotowane jajko kroimy na ćwiartki i układamy na talerzu razem z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi (moja sałatka na zdjęciu jest bez jajka). Na sam koniec
Dominacja smaku