szynka - 15543 przepisów (strona:374/1037)

Rozpustne kotlety 111

imprezę, niedzielny obiad. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        ½ fileta z kurczaka ·        7 plastrów szynki ·        7 plastrów sera żółtego ·        Musztarda sarepska ·        Sól(...)delikatnie rozbijamy. 2.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3.    Układamy plaster schabu i plaster fileta. 4.    Smarujemy musztardą. 5.    Układamy po kawałku szynki. 6.    Na schabie układamy plaster sera. 7.    Składamy tak żeby ser był w środku. 8.    Obtaczamy w mące. 9.    Zanurzamy w jajku

Kulinarna Chwila
Kapuściane udka 159

kurczak z paprykę i ziołami ·        Sól ·        ¼ główki młodej kapusty ·        10 dag szynki wędzonej ·        10 dag sera żółtego ·        1 marchew ·        ½ łyżeczki octu(...)oraz solą. 3.    Kapustę szatkujemy i prużymy na rozgrzanym oleju. 4.    Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach, przekładamy do kapusty. 5.    Szynkę drobno kroimy, dodajemy również do kapusty. 6.    Doprawiamy pieprzem, solą oraz octem, prużymy 10 minut. 1.    Mieszamy z startym na dużych oczkach serem

Kulinarna Chwila
Hit Gofry Ala pizza 108

Sól ·        Pieprz ·        1 łyżeczka sosu paprykowego ·        5 dag szynki ·        ½ papryki czerwonej ·        3 ogórki konserwowe ·        Ketchup Sposób przygotowania: 1.    Cebulę obieramy, kroimy(...)kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 3.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.    Następnie dodajemy pokrojoną szynkę. 5.    Paprykę oraz ogórki kroimy drobno dodajemy do grzybów. 6.    Wlewamy sos paprykowy 7.    Ciasto rozkładamy. 8.    Kroimy na 6 kwadratów każde ciasto, w sumie

Kulinarna Chwila
Polędwiczki nadziewane w młodej kapustce 124

Sól ·        Pieprz ·        1 łyżeczka sosu paprykowego ·        5 dag szynki ·        ½ papryki czerwonej ·        3 ogórki konserwowe Sposób przygotowania: 1.    Mięso obieramy z błonek, kroimy wzdłuż na połowę, tak żeby powstał(...)obieramy, kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 4.    Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 5.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 6.    Następnie dodajemy pokrojoną szynkę. 7.    Paprykę oraz ogórki kroimy drobno dodajemy do grzybów. 8.    Wlewamy sos paprykowy 9.    Farsz nakładamy na środek mięsa i zawijamy w roladę

Kulinarna Chwila
SZYBKA PRZEKĄSKA- SAŁATKA NA SKORPORACH 129

ziołami i czosnkiem co jeszcze lepiej współgrało ze smakiem sałatki. Tylko chwila pracy a efekt i smak na pewno zachwyci przybyłych gości :) Składniki na sałatkę: * 4 jajka * 120 g szynki konserwowej * 4 gałązki szczypiorku * 2 mniejsze ogórki kiszone * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku * kilka kromek skorporów pomidorowych z ziołami i czosnkiem (użyłam  Mamut ) Wykonanie: Jajka ugotować(...)twardo, obrać ze skorupek i pokroić w bardzo drobną kostkę. Tak samo pokroić szynkę konserwową i ogórki kiszone. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę nakładać na skorpory. Można udekorować posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki

Zrób to smacznie
Gulasz kozacki 133

Gulasz kozacki Gęsty, pożywny i aromatyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami, cebulą i pomidorami podlewany piwem. Kruche i miękkie mięso z szynki lub łopatki duszone w pysznym sosie. Jeżeli nie chcemy używać alkoholu możemy zamiennie dodać więcej bulionu. Gulasz podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką.     Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki 20 dkg pieczarek

Blog z Apetytem
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa 61

też pamiętać o dodaniu wody ciepłej - ale nie wrzącej. Kiełbaskę polecam serdecznie a za przepis dziękuję Mateuszowi Martyniakowi z grup wędzarniczych na FB. Składniki: 40% udo z indyka 40 % szynka wieprzowa klasy I (wp I) 20 % boczek 18 g peklosoli / kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1 g majeranku 2 g pieprzu białego 2 g czosnku świeżego(...)błon, ścięgien mięso pokroić na kawałki 3x3 cm, każde osobno przełożyć do pojemnika, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięsa zmielić: szynka 13 mm udo z indyka i boczek 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać wodę do mięsa i delikatnie wyrobić

Kocham..lubię..gotuję..
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i kukurydzą 111

Prosta i szybka zapiekanka makaronowa z kiełbasą i kukurydzą. Zamiast kiełbasy można użyć szynki - też będzie pysznie! Składniki: 400 g makaronu (świderki, kokardki, penne) 300 g kiełbasy (lub szynki) 1/2 puszki kukurydzy 1 szklanka śmietanki kremówki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 200 g żółtego sera Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, kukurydzę

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 63

zera, a na to miejsce wskakują żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste (mowa o tych najbardziej dostępnych). Następnie ograniczamy jego spożycie. Większość zapewne na samo śniadanie potrafiło zjeść 3 bułeczki z szynką i serem. Tak naprawdę wystarczy 1 bułeczka, ser, szynka i więcej warzyw. Proste zasady, które zmieniają podejście do tak znienawidzonego chleba przez wielu dietetyków. Ale nie czas na rozpisywanie się

zdrowo i aktywnie
Lunchbox dla przedszkolaka 106

Słodkie bułeczki – przepis Drożdżówki z serem i malinami Drożdżówki z ananasem Drożdżówki piernikowe Proste drożdzówki z makiem Drożdżówki z dżemem Dzień 3: makaron penne pełnoziarnisty ugotowany al dente ( przepis ) szynka domowa ( przepis ) – grube plastry wycięte foremka w kształcie serca banan pomidorki ser żółty wycięty foremką w kształcie serca Dzień 4: buła z szynką domową ( przepis ), sałatą i papryką winogrona

Dorota Smakuje
Filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola 257

jedno z tych dań, o których mówi się jeszcze przez kilka godzin po zjedzeniu. Zróbcie koniecznie! Mięso: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 150-200 g boczku w plastrach lub szynki parmeńskiej 3/4 – 1 szkl. śmietanki 30% 100 g sera gorgonzola kilka listków bazylii kilka pomidorków koktajlowych Sałatka: 80-100 g rukoli 150-200 g pomidorków koktajlowych 1/4 szkl. oliwy(...)ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje (najlepiej tej samej grubości).  Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzem. Każdy kawałek owijamy 1-2 plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przygotowane mięso obsmażamy z obu stron – do zrumienienia się boczku. Zdejmujemy z patelni. Ewentualny tłuszcz z patelni odlewamy, a patelnię przecieramy ręcznikiem

Smaki Na Talerzu
Obiad w 15 minut – gnocchi w sosie pomidorowym 155

minut – gnocchi w sosie pomidorowym przepis na jedną porcję 170 g gotowych kluseczek gnocchi średnia cukinia 200 g pomidorków koktajlowych pół cebuli 2 garści jarmużu 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej (można pominąć w wersji wege) 200 ml passaty pomidorowej ząbek czosnku sól, pieprz oliwa Gnocchi ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj je w drobną(...)ogniu. Potem do warzyw dodaj passatę pomidorową oraz przypraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos gotuj na wolnym ogniu ok. 8 minut. Pod koniec dodaj porwaną na kawałki szynkę szwarcwaldzką. Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem możesz ją pominąć lub zastąpić np. ciecierzycą. Na koniec do sosu dodaj ugotowane gnocchi, wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby dopraw do smaku. Smacznego Zobacz

365 dni dookoła kuchni
Pieczeń wieprzowa na kanapki wg Aleex 103

zdążył zjeść. Pieczeń wieprzowa jest aromatyczna, soczysta i smakuje rewelacyjnie – na ciepło i na zimno. Jeśli lubicie domowe wędliny, gorąco ją polecam. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z szynki • 0,8 – 1 kg chudziutkiego boczku wędzonego parzonego • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • garść natki pietruszki • 1 szklanka mleka 3,2% • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej • sól, pieprz Sposób przygotowania(...)Dodać natkę pietruszki, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Zmiksować na gładką masę, ale niezbyt długo, bo zrobi się pasztet. 4. Do miski włożyć mięso mielone z szynki, zmielony boczek, dodać przyprawy. 5. Wyrobić masę mięsną. 6. Wlać do mięsa szklankę zimnego mleka, wyrobić. 7. Przygotować foremkę. Wyłożyć ją folią aluminiową tak, aby brzegi folii wystawały z zapasem

W mojej kuchni