szynka - 15650 przepisów (strona:374/1044)

Krokiety z kapustą i grzybami 144

bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić.       Pomysły na sałatki. .. – Sałatka z szynką i ananasem – Sałatka brokułowa z papryką – Sałatka z brokułami i szynką – Sałatka z zupkami chińskimi – Sałatka z paluszkami krabowymi

Kulinarne S.O.S.
,,Sałatka z selerem ananasem i prażonymi orzechami laskowymi’’ 110

przyjęcia oraz święta! Przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy Helio . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasów 50 g prażonych orzechów laskowych 300 g szynki Około 6 łyżek majonezu Sposób przygotowania przepisu: Seler, kukurydzę i ananas odsączamy z zalewy. Seler kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę i ananas kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do dużej miski, dodajemy

Podróż w kulinaria
Pieczeń rzymska (Terrina di carne) 129

SKŁ ADNIKI 250 g wołowiny  250 g wieprzowiny  100 g gotowanej szynki 50 g parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka suszonego tymianku majeranek ga ł ka muszkata ł owa sól, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di carne suina 250 g di  macinato bovino BIO Amica Natura * 100 g di prosciutto cotto 50 g di parmigiano 2 uova 1 cucchiaino(...)timo secco maggiorana noce moscata sale, pepe * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con  Amica Natura PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mięso i szynkę pokrojone na mniejsze kawałki mielimy. Do mięsa dodajemy jajka, starty parmezan, tymianek, majeranek oraz gałkę muszkatałową. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i starannie wyrabiamy. Form ę  do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Sałatka Rózia 165

Bardzo smaczna, szybka do zrobienia sałatka, którą możemy zrobić w dni świąteczne, karnawałowe. Składniki: ·        Por ·        20 dag szynki konserwowej ·        5 jajek ugotowanych na twardo ·        20 dag sera żółtego ·        3 ogórki(...)Pieprz ·        Sól ·        Szczypiorek Sposób przygotowania: 1.   Pora białą końcówkę kroimy w krążki. 2.   Szynkę oraz ogórki kroimy w drobną kostkę. 3.   Jajka obieramy i drobno siekamy. 4.   Ser również kroimy w kostkę. 5.   Dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem oraz solą. 6.   Wszystkie

Kulinarna Chwila
Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą 76

świąteczny stół jako dodatek do innych potraw lub w wersji na ciepło do obiadu . Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą 800 g fileta z indyka 150 g szynki parmeńskiej lub boczku 100 g sera feta 30 g tartego parmezanu 8 plastrów suszonych pomidorów 3 pęczki świeżej bazylii sól, pieprz, papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Filet(...)Wszystko dokładnie wymieszaj. Mięso rozłóż na folii spożywczej. Nałóż farsz na całość lub na 1/3 mięsa. Następnie za pomocą folii dokładnie zawiń indyka w rulon. Na zwinięte mięso rozłóż szynkę parmeńską lub boczek i zawiń. Tak przygotowane mięso włóż na blaszkę posmarowaną olejem. Włóż mięso do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół

Przepisy na widelcu
Tegoroczny bigos z winem marsala 103

zrobił swoje! Przepis na bigos jest warty przetestowania! Przepis na bigos 8 l – 30 porcji Składniki: 1 główka białej kapusty, średniej wielkości 1 l kiszonej kapusty 1 kg szynki wieprzowej 600 g karczka z wołowiny 150 wędzonego boczku 5 śląskich, kiełbasa śląska 100 ml koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 1 czosnek solo 2 duże liście laurowe 5 ziaren jałowca(...)obgotuj kiszoną kapustę aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Kiedy ugotujesz mięso do powstałego wywaru, około pół litra, dodaj pomidorowy koncentrat. Kiedy koncentrat się rozpuści wlej bulion do kapusty. Umieść szynkę i karczek w garnku, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem 1,5 godziny na małym ogniu. Mięso powinno być miękkie na tyle aby łatwo je poszarpać widelcem.Grzyby zalej wrzątkiem

codojedzenia
Ptysie nadziewane sałatką jajeczną 118

ptysiach. Po prostu pycha. Można je jeść jednego za drugim :) Polecam wypróbować:) Składniki: 5 ugotowanych jajek na dwardo 1/2 czerwonej papryki kawałek selera naciowego 1/2 pęczka szczypiorku 4 plasterki szynki np: z kurczaka 4 oliwki 80 g  cieciorki, porcja na raz Bonduelle   80g  kukurydzy Bonduelle   1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku szczypta chili dla ostrości(...)paczka ptysiów Brześć   Składniki: Jajka,seler naciowy, paprykę,oliwki i szynkę kroimy w drobną kostkę,szczypiorek drobno siekamy.Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez tak na wyczucie żeby nie powstała ciapa.Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili, mieszamy. Z ptysiów ścinamy kapturek i nadziewamy sałatką. Życzę smacznego:)     Bonduelle posiada szeroki asortyment przepysznych dodoatków do sałatek, idealnie sprawdzą się

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka Euforia 8265

opakowanie kopytek ·        5 ogórków konserwowych ·        1 papryka czerwona ·        15 dag szynki konserwowej ·        Puszka kukurydzy ·        3 łyżki majonezu ·        Koperek(...)Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i drobno kroimy. 2.   Ogórki, paprykę oraz szynkę kroimy w kostkę. 3.   Dodajemy kukurydzę ( trochę zostawiamy do dekoracji)oraz majonez i doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.   Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia, wierzch sałatki posypujemy posiekanym koperkiem, po bokach

Kulinarna Chwila
Sałatka warstwowa z ananasem 131

sałatkowego (siekany, konserwowy – można go także pominąć) ·        150 g sera żółtego startego na grubych oczkach ·        150 g szynki dobrej jakości ·        2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego ·        na wierzch sałatki: kapusta pekińska + kawałek(...)posiekać w drobną kostkę. Na sitku odcedzić kukurydzę, potem ananasa i selera. Na dnie salaterki o średnicy ok. 20 cm ułożyć selera, potem kukurydzę i pokrojoną w paseczki szynkę. Następnie na te warstwy nałożyć majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec całą sałatkę posypać posiekaną kapustą

Calzonella.com
Roladki drobiowe 2387

soczyste roladki drobiowe w sosie śmietanowym. Można je podawać według uznania. Ja postawiłam na surówkę i kaszę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka (filety) 8 plasterków szynki gotowanej 8 plastrów sera żółtego 2 ogórki konserwowe 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 200ml śmietanki 30% sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Filety umyć i pokroić(...)pieprzem. 2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę i ogórki pokroić w słupki (w takiej ilości, aby było na każdą roladkę). 3. Na każdym płacie mięsa ułożyć plasterek szynki, sera, po kawałku papryki, ogórka i cebuli. Następnie zawinąć roladki. 4. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i obsmażyć roladki na złoty kolor. Jeżeli będziemy smażyć roladki w pierwszej fazie

Danka Pichci
Bitki wieprzowe z cebulą 73

Bitki wieprzowe to pomysł na prosty i smaczny obiad. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko mięsa, cebuli, czosnku, przypraw i oleju. Ja wykorzystałam mięso z szynki wieprzowej, ale może być również karkówka lub łopatka. Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie i soczyste, a z dodatkiem ziemniaków lub kaszy sprawdzi się jako danie obiadowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mięsa(...)wieprzowego (u mnie szynka) 2 cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Obtoczyć w mące. 2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć mięso z obu stron

Danka Pichci
Pieczona szynka 92

tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach.  Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sól pieprz Szynkę obficie solimy. Czosnek rozdrabniamy

Kardamonovy
Sznycle po wiedeńsku 307

roztopionego masła klarowanego, a pod koniec smażenia przykrywa się patelnię, aby panierka „pofalowała się”. W lekko podrabianej wersji tych pysznych kotletów można użyć cieniutko rozbitego schabu lub szynki i smażyć z dodatkiem oleju aby temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka i nie przypiekła nam za szybko sznycli.     Składniki: 3-4 plastry cielęciny, schabu lub szynki

Blog z Apetytem