Składniki /1 porcja: – 1 ciabatta np. z tego przepisu – mała garść rukoli – 1/2 pomidora – 2 plasterki mozzarelli – 2 plastry szynki parmeńskiej dobrej jakości – kilka kropel oliwy z oliwek Przygotowanie: Rukolę i pomidora myjemy. Mozzarellę i pomidora kroimy w plastry. Ciabattę kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy kolejno plastry szynki parmeńskiej, mozzarellę, pomidora oraz rukolę Gotowe ! Artykuł Kanapka
I LOVE LIFEmój hit tej jesieni. Spróbujcie koniecznie bo czas na świeże figi szybko mija. SAŁATKA Z FIGAMI I WINOGRONAMI Składniki: miks sałat 4-5 fig 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 1 kulka sera mozzarella lub 1 opakowanie mozzarelli w mini kulkach kiść jasnych winogron ocet balsamiczny Przygotowanie: Na talerzu układamy miks sałat,a na nim szynkę parmeńską,pokrojoną mozzarellę, figi
Bon appetit mon amieSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 3/4 kg szynki wieprzowej ok. 1 kg pomidorów 2 cebule kilka ziaren jałowca liść laurowy … Czytaj dalej Kopytka z szynką w pomidorach
czarrna od kuchnijasnej T 630 szczypta soli szczypta cukru 8 g świeżych drożdży 1 łyżeczka drożdży 130 g wody Nadzienie: 4 pieczarki trochę oliwy do posmarowania 4 gałązki oregano 4 plastry szynki prosciuto 1 kulka sera burrata Przygotowanie ciasta: Do misy robota włożyłam wszystkie składniki, drożdże wkruszyłam i wyrobiłam elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski spryskanej oliwą i odstawiłam do wyrośnięcia(...)ciasto na blat, podzieliłam na 4 części i z każdej uformowałam małą pizzę. Ułożyłam pizze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta posmarowałam oliwą, ułożyłam na nim szynkę, pokrojone w plastry pieczarki, ułożyłam kawałki sera i gałązki oregano. Piekłam pizzerinki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut. Smacznego. Przepis własny
Moje Małe Czarowanieimprezę, spotkanie rodzinne. Szybka w przygotowaniu, zaskakująca w smaku. Składniki: tortellini z prosciutto i serem 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka zielonego groszku 1 świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej pokrojonej w kostkę 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, umieszczamy w misce. Dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, szynkę konserwową, groszek
MojaQchnia.plsię zaczęła na dobre i trzeba się jakoś rozgrzewać. U nas w domu zaczął się więc sezon na zupy :-) Tym razem padło na gulaszową z ziemniakami, papryką, marchewką i szynką wieprzową. Przepis na nią znalazłam tutaj ( klik ), zamiast mięsa wołowego dałam wieprzowe, bo tamtego nie kupiłam. Zupa pyszna, sycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji spokojnie wystarczy(...)czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: około 1,2 kg szynki wieprzowej lub gulaszu wołowego 3 czerwone papryki 500 g ziemniaków 2 większe marchewki 1 mniejsza pietruszka 3 cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oleju 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki (ja dałam pół
kruche babeczkiUdka bez kości to alternatywa dla fileta z kurczaka, moim zdaniem smaczniejsza. 6 udek bez kości 400g pieczarek 1 cebula 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 100g sera mozzarella 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Udka z kurczaka nacieramy solą i przyprawami, musztardą i 1 łyżką oleju. 2. Pieczarki(...)rozgrzanym oleju do odparowania wody z pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy, mieszamy ze startą mozzarellą. 3. Pieczarki wkładamy w środek każdego z udek. Owijamy je szczelnie szynką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut
Szefowa kuchnizimnej płyty. Typ potrawy: obiad Stopień trudności: łatwe Składniki na 3 porcje: 500 g piersi z indyka 125 g sera mozzarella 3-4 suszone pomidory z oleju 100 g szynki parmeńskiej lub chudego, cienko pokrojonego boczku ząbek czosnku pieprz, sól, oliwa z oliwek, natka pietruszki. Sposób wykonania: 1. Pierś z indyka na roladki podzielić na 3 filety o podobnej(...)indyka powstałym pesto pietruszkowym. 3. Mozzarellę wyjąć z zalewy, podzielić na 3 części. Suszone pomidory drobno posiekać. Ułożyć oba składniki na filetach. 4. Zwinąć roladki z indyka w szynkę lub boczek, w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. 5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 6. Podawać roladki
Kuchcik gotujeDziś proponuję zestaw przystawek, które sprawdzą się na każdej imprezie, w dodatku są nieco odchudzone 🙂 Roladki z szynki 9 plasterków szynki konserwowej 4 jajka 3 ogórki konserwowe 1 duża … Czytaj dalej Zestaw przekąsek kibica
czarrna od kuchniśniadanie oraz kolacje. Składniki: · 1 opakowanie makaronu tortellini · Por · 10 dag szynki konserwowej · 10 dag sera żółtego · Kukurydza · 5 szt. Ogórków konserwowych(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzimy i przekładamy do miski. 2. Por kroimy w krążki i łączymy z makaronem. 3. Następnie kroimy w kostkę szynkę oraz ser. 4. Kukurydzę odlewamy z zalewy i dodajemy do składników. 5. Ogórki kroimy drobno a jajka siekamy. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 7. Wszystko razem dokładnie
Kulinarna Chwilaimprezę, spotkanie rodzinne. Szybka w przygotowaniu, zaskakująca w smaku. Składniki: tortellini z prosciutto i serem 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka zielonego groszku 1 świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej pokrojonej w kostkę 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, umieszczamy w misce. Dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, szynkę konserwową, groszek
MojaQchnia.plSałatkę z zupek chińskich zna każdy. Dziś przedstawiam moją ulubioną wersję - mocno serową. 2 zupki chińskie o smaku serowym 300g szynki 300g żółtego sera 1/2 główki sałaty lodowej 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Makaron z zupek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy(...)napęcznienia, odlewamy wodę i studzimy. Szynkę i ser kroimy w kostkę, sałatę siekamy, por kroimy w półplastry a kukurydzę odsączamy z zalewy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i jogurt grecki, wsypujemy serowe przyprawy z zupek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem chłodzimy
Szefowa kuchniPARZONA PODPIEKANA SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -szynka 1 kl.4,5 kg /krojona w kostkę 1,5-2 cm -boczek 4 kg /mielone 10 mm -podgardle 1,5 kg 10 mm -mięso z uda kurczaka 3 kg szarpak PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE - peklosól 18-19 g/kg -pieprz czarny grubo mielony 2 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -majeranek(...)g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 5 g/kg -gorczyca 5 g/kg -woda 500 ml podczas dodawania przypraw -jelita wieprzowe WYKONANIE: Kupiony surowiec tniemy w dużą kostkę 4 cm,tylko szynkę tniemy docelowo w kostkę 1,5-2 cm. Cały surowiec peklujemy czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i łączymy ze sobą, dodajemy wszystkie przyprawy, wodę i bardzo dokładnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.