cytryny a z drugiej słodkawy posmak marchewki i delikatną nutę twarożku. Takie połączenie daje nam gwarantowany sukces kulinarny wśród naszych gości. Składniki - makaron rurki ( ok. 500 g ) - 40 dag szynki - 1 duża marchewka - 3 średnie dymki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - opakowanie twarożku homogenizowanego - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione(...)Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Dymkę wraz z szczypiorem posiekać jak najdrobniej, marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędlinę pokroić w kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę i marchewkę. Majonez połączyć z jogurtem i twarożkiem, dodać sok z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Sałatkę podawać schłodzoną. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki
Świat Smakuniż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą i sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą(...)częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy Pijemykartonik przecieru pomidorowego 1-3 ząbki czosnku ( wedle uznania) świeże zioła : tymianek, oregano, bazylia ocet balsamiczny cukier pieprz sól dodatki: mozarella/ żółty ser chorizzo/salami + czarne oliwki + papryczka chilii szynka + pieczarki + świeży tymianek ser z niebieską pleśnią + grana padano + pomidorki koktajlowe + rukola dodana po upieczeniu szynka parmeńska + rukola - oba składniki dodane po upieczeniu lub cokolwiek innego, na co właśnie macie
DefinicjaSmakubardzo szybko. Polecam ją szczególnie na nadchodzące Święta Wielkanocne, na pewno będzię mocnym punktem w menu :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 duża czerwona papryka 1 średnia puszka kukurydzy 300g szynki drobiowej 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki posiekanej pietruszki świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy majonez
DefinicjaSmakusalami, mozzarellą i pomidorem. Lekka przekąska idealna nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) szynki wieprzowej kilkanaście cienkich plasterków ulubionego salami (wystarczy kilka jeśli są duże) duża garść mozzarelli 1 średni pomidor 16 zielonych oliwek 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku Instrukcje Na tostach układamy(...)najpierw szynkę w taki sposób, aby pokryła całą ich powierzchnię. Następnie kładziemy plasterki salami (jeśli są duże warto je pociąć na mniejsze kawałki) oraz posypujemy równomierną warstwą mozzarelli. Ze środkowej części pomidora wycinamy 4 plasterki o grubości ok. 7-8 mm. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy łyko. Oliwki dzielimy wzdłużnie na połówki. Plastry pomidora kładziemy na mozzarelli, następnie rozkładamy oliwki (patrz
Kulinarna PokusaDzieci uwielbiają makaron , warto im też podawać przyrządzone z niego potrawy. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny . Zawiera również wiele niezbędnych dla organizmu białek oraz węglowodanów. Składniki ( 4porcje ): szeroki makaron - 500g szynka gotowana - 250g sól - 1łyżeczka olej - 1łyżeczka mleko - 1/8litra jajka - 4szt tarta gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki masło - 30g pieprz Sposób przygotowania: W garnku zagotowujemy co najmniej 2 litry posolonej(...)wymieszanej z olejem wody. Makaron łamiemy na mniejsze kawałki , wrzucamy do gotującej się wody. Ugotowany makaron przekładamy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osączenia. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez
Bazylia kontra RozmarynWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować rogaliki na wytrawnie, z szynką i żółtym serem. Bo kto powiedział, że rogaliki robimy tylko na słodko? Zrobiłam je na kolację zamiast kanapek i muszę wam powiedzieć, że wyszły przepyszne. Wierzch dodatkowo posypałam czarnuszką, która nadała im jeszcze ciekawszego smaku(...)Takie rogaliki możecie przygotować na imprezę, na piknik czy do pracy. Smakują na ciepło i zimno. Polecam Post Rogaliki na wytrawnie z szynką i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesłodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo(...)lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ
Poezja smakuściemni, nawet na rynku, że to "te"pomidory! Składniki -conchiglie rigate MALMA -marchewka -czerwona cebula -oliwa z oliwek -butelka przecieru pomidorowego -sól i pieprz ziołowy od SKWORCU -szynka pieczona , u mnie regionalna -parmezan -bazylia listki Na gorącą oliwę wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż. Pokrój szynkę w paski
Z Kuchni Do Kuchnipęczki świeżych białych szparagów kilka plasterków ulubionej szynki ( najlepsza jest parmeńska ) sos beszamelowy (przepis w poprzednim poście) Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Można je delikatnie obgotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i owinąć nimi szparagi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość polać beszamelem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około
Jemy Pijemyfasolę, aby ciasto miało obciążenie. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 15 min. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Farsz: 2 młode cebule 6 plasterków szynki pokrojonych w paski 1 łyżka masła lub łyżka oleju farsz z botwiny ( przepis w poprzednim poście ) sos ( również przepis w poprzednim poście ) Cebulkę zeszklić na łyżce masła lub oleju. Ciasto(...)wyjąć z piekarnika. Spód wyłożyć farszem z botwiny. Na botwinie ułożyć szynkę. Ostatnia warstwą jest cebula. Na górę polać sos. Zapiekać przez kolejne
Jemy Pijemypiekarnika i nałożyć farsz. Farsz: 1/2 łyżki masła 1-1,5 kg świeżego czosnku niedźwiedziego 6-8 suszonych pomidorów w oleju lub pomidorki koktajlowe 4-5 plastrów szynki parmeńskiej lub innej ulubionej 1 jajko 1 łyżka śmietany lub jogurtu sól pieprz Czosnek umyć i pokroić na około 2-3 cm kawałki. Na patelni rozpuścić masło u poddusić(...)czosnek. Baardzo zmniejszy swoją objętość. Dodać pokrojone pomidory i szynkę. Odparować nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec, po zdjęciu z ognia dodać łyżkę śmietany. Przełożyć na ciasto. Roztrzepać jajko z sola i pieprzem i zalać nim farsz. Włożyć ponownie do piekarnika na około 7 min lub do momentu aż jajka się zetną. Przepis bierze udział w akcji
Jemy PijemyOczywiście można je również upiec w piekarniku (15-20 min. w 200 stopniach) SKŁADNIKI 400g dużych pieczarek (najlepsze z Lidla - bardzo duże do grillowania właśnie) 1 dymka 3 plasterki szynki 1/2 kulki mozzarelli (lub 70g sera żółtego) sól, pieprz oliwa z oliwek szczypta chili (lub oliwa z ostrą papryczką) kilka listków sałaty PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy. Odrywamy nóżki. Dymkę siekamy (zostawiamy(...)trochę szczypiorku do ozdoby). Na odrobinie oliwy smażymy dymkę, pokrojone nóżki pieczarek i szynkę. Po paru minutach zdejmujemy z patelni. Dodajemy drobno pokrojony ser, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili (lub ostrą oliwą). Pieczarki skrapiamy oliwą i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Następnie nadziewamy farszem i grillujemy do momentu, aż ser w farszu się rozpuści. Podajemy
Moje Kuchenne Rewelacjezwykłych kanapek – smaczne i chrupiące Bardzo lubię te tosty ale zazwyczaj robię je w weekend kiedy mam więcej czasu. Składniki: - chleb pszenny kwadratowy – może też być tostowy - szynka - ser żółty - masło Ilość składników zależy od tego ile chcemy kanapeczek Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby było miękkie. 2 kromki chleba smarujemy masłem z zewnętrznej strony. Do środka dajemy plasterek(...)szynki i plasterek sera żółtego i tak przygotowaną kanapkę wkładamy do nagrzanego sandwicha. W momencie kiedy kanapka nabierze rumianego koloru wyciągamy i jemy Mniam Oczywiście do kanapek możemy dawać różne składniki w zależności co kto lubi. Ja ostatnio uwielbiam ser żółty radamer wędzony i tu również go użyłam. Smacznego
Kuchenne Wariacjeupływie 24h szynkowar wstawiamy do garnka z wodą (ilość wody - ponad poziom mięsa). Wodę podgrzewamy do temperatury 80 stopni i utrzymujemy ją przez 2h, kiedy szynka będzie się parzyć. Po tym czasie szynkowar wstawiamy do zimnej wody a kiedy ostygnie, do lodówki. Mielonkę możemy jeść kiedy całkowicie ostygnie. UWAGA: nie należy przesadzać z przyprawami i dać ich dosłownie po szczypcie(...)szynka będzie zbyt aromatyczna i niesmaczna. Strona internetowa, na której można kupić szynkowar: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl
Szefowa kuchni