kartonik przecieru pomidorowego 1-3 ząbki czosnku ( wedle uznania) świeże zioła : tymianek, oregano, bazylia ocet balsamiczny cukier pieprz sól dodatki: mozarella/ żółty ser chorizzo/salami + czarne oliwki + papryczka chilii szynka + pieczarki + świeży tymianek ser z niebieską pleśnią + grana padano + pomidorki koktajlowe + rukola dodana po upieczeniu szynka parmeńska + rukola - oba składniki dodane po upieczeniu lub cokolwiek innego, na co właśnie macie
DefinicjaSmakubardzo szybko. Polecam ją szczególnie na nadchodzące Święta Wielkanocne, na pewno będzię mocnym punktem w menu :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 duża czerwona papryka 1 średnia puszka kukurydzy 300g szynki drobiowej 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki posiekanej pietruszki świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy majonez
DefinicjaSmakusalami, mozzarellą i pomidorem. Lekka przekąska idealna nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) szynki wieprzowej kilkanaście cienkich plasterków ulubionego salami (wystarczy kilka jeśli są duże) duża garść mozzarelli 1 średni pomidor 16 zielonych oliwek 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku Instrukcje Na tostach układamy(...)najpierw szynkę w taki sposób, aby pokryła całą ich powierzchnię. Następnie kładziemy plasterki salami (jeśli są duże warto je pociąć na mniejsze kawałki) oraz posypujemy równomierną warstwą mozzarelli. Ze środkowej części pomidora wycinamy 4 plasterki o grubości ok. 7-8 mm. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy łyko. Oliwki dzielimy wzdłużnie na połówki. Plastry pomidora kładziemy na mozzarelli, następnie rozkładamy oliwki (patrz
Kulinarna PokusaDzieci uwielbiają makaron , warto im też podawać przyrządzone z niego potrawy. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny . Zawiera również wiele niezbędnych dla organizmu białek oraz węglowodanów. Składniki ( 4porcje ): szeroki makaron - 500g szynka gotowana - 250g sól - 1łyżeczka olej - 1łyżeczka mleko - 1/8litra jajka - 4szt tarta gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki masło - 30g pieprz Sposób przygotowania: W garnku zagotowujemy co najmniej 2 litry posolonej(...)wymieszanej z olejem wody. Makaron łamiemy na mniejsze kawałki , wrzucamy do gotującej się wody. Ugotowany makaron przekładamy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osączenia. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez
Bazylia kontra RozmarynWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować rogaliki na wytrawnie, z szynką i żółtym serem. Bo kto powiedział, że rogaliki robimy tylko na słodko? Zrobiłam je na kolację zamiast kanapek i muszę wam powiedzieć, że wyszły przepyszne. Wierzch dodatkowo posypałam czarnuszką, która nadała im jeszcze ciekawszego smaku(...)Takie rogaliki możecie przygotować na imprezę, na piknik czy do pracy. Smakują na ciepło i zimno. Polecam Post Rogaliki na wytrawnie z szynką i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesłodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo(...)lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ
Poezja smakuściemni, nawet na rynku, że to "te"pomidory! Składniki -conchiglie rigate MALMA -marchewka -czerwona cebula -oliwa z oliwek -butelka przecieru pomidorowego -sól i pieprz ziołowy od SKWORCU -szynka pieczona , u mnie regionalna -parmezan -bazylia listki Na gorącą oliwę wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż. Pokrój szynkę w paski
Z Kuchni Do Kuchnipęczki świeżych białych szparagów kilka plasterków ulubionej szynki ( najlepsza jest parmeńska ) sos beszamelowy (przepis w poprzednim poście) Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Można je delikatnie obgotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i owinąć nimi szparagi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość polać beszamelem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około
Jemy Pijemyfasolę, aby ciasto miało obciążenie. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 15 min. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Farsz: 2 młode cebule 6 plasterków szynki pokrojonych w paski 1 łyżka masła lub łyżka oleju farsz z botwiny ( przepis w poprzednim poście ) sos ( również przepis w poprzednim poście ) Cebulkę zeszklić na łyżce masła lub oleju. Ciasto(...)wyjąć z piekarnika. Spód wyłożyć farszem z botwiny. Na botwinie ułożyć szynkę. Ostatnia warstwą jest cebula. Na górę polać sos. Zapiekać przez kolejne
Jemy Pijemypiekarnika i nałożyć farsz. Farsz: 1/2 łyżki masła 1-1,5 kg świeżego czosnku niedźwiedziego 6-8 suszonych pomidorów w oleju lub pomidorki koktajlowe 4-5 plastrów szynki parmeńskiej lub innej ulubionej 1 jajko 1 łyżka śmietany lub jogurtu sól pieprz Czosnek umyć i pokroić na około 2-3 cm kawałki. Na patelni rozpuścić masło u poddusić(...)czosnek. Baardzo zmniejszy swoją objętość. Dodać pokrojone pomidory i szynkę. Odparować nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec, po zdjęciu z ognia dodać łyżkę śmietany. Przełożyć na ciasto. Roztrzepać jajko z sola i pieprzem i zalać nim farsz. Włożyć ponownie do piekarnika na około 7 min lub do momentu aż jajka się zetną. Przepis bierze udział w akcji
Jemy PijemyOczywiście można je również upiec w piekarniku (15-20 min. w 200 stopniach) SKŁADNIKI 400g dużych pieczarek (najlepsze z Lidla - bardzo duże do grillowania właśnie) 1 dymka 3 plasterki szynki 1/2 kulki mozzarelli (lub 70g sera żółtego) sól, pieprz oliwa z oliwek szczypta chili (lub oliwa z ostrą papryczką) kilka listków sałaty PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy. Odrywamy nóżki. Dymkę siekamy (zostawiamy(...)trochę szczypiorku do ozdoby). Na odrobinie oliwy smażymy dymkę, pokrojone nóżki pieczarek i szynkę. Po paru minutach zdejmujemy z patelni. Dodajemy drobno pokrojony ser, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili (lub ostrą oliwą). Pieczarki skrapiamy oliwą i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Następnie nadziewamy farszem i grillujemy do momentu, aż ser w farszu się rozpuści. Podajemy
Moje Kuchenne Rewelacjezwykłych kanapek – smaczne i chrupiące Bardzo lubię te tosty ale zazwyczaj robię je w weekend kiedy mam więcej czasu. Składniki: - chleb pszenny kwadratowy – może też być tostowy - szynka - ser żółty - masło Ilość składników zależy od tego ile chcemy kanapeczek Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby było miękkie. 2 kromki chleba smarujemy masłem z zewnętrznej strony. Do środka dajemy plasterek(...)szynki i plasterek sera żółtego i tak przygotowaną kanapkę wkładamy do nagrzanego sandwicha. W momencie kiedy kanapka nabierze rumianego koloru wyciągamy i jemy Mniam Oczywiście do kanapek możemy dawać różne składniki w zależności co kto lubi. Ja ostatnio uwielbiam ser żółty radamer wędzony i tu również go użyłam. Smacznego
Kuchenne Wariacjeupływie 24h szynkowar wstawiamy do garnka z wodą (ilość wody - ponad poziom mięsa). Wodę podgrzewamy do temperatury 80 stopni i utrzymujemy ją przez 2h, kiedy szynka będzie się parzyć. Po tym czasie szynkowar wstawiamy do zimnej wody a kiedy ostygnie, do lodówki. Mielonkę możemy jeść kiedy całkowicie ostygnie. UWAGA: nie należy przesadzać z przyprawami i dać ich dosłownie po szczypcie(...)szynka będzie zbyt aromatyczna i niesmaczna. Strona internetowa, na której można kupić szynkowar: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl
Szefowa kuchnimożliwa jest również bezmięsna wersja sosu, którą sam niegdyś stosowałem, choć nie będzie on już wtedy tak treściwy. Natomiast wybierając rodzaj mielonego mięsa pamiętajmy, że np. całkiem inaczej smakuje szynka lub biodrówka, a całkiem inaczej łopatka. Dlatego rodzaj mięsa nie jest bez znaczenia. Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 2014-12-08 10:51:32 Spaghetti z sosem(...)sycące i łatwe do przygotowania danie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki
Kulinarna Pokusa