gotujemy zdecydowanie dłużej, od 10-15 minut, zielone ok. 3-7 minut. SZPARAGI Z PROSCIUTTO ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. /autorski przepis;/ pęczek cieniutkich zielonych szparagów 200g szynki 150g żółtego sera w plastrach (u mnie cheddar) Szparagi ugotowałam według powyższych wskazówek. Wystudziłam nieco. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Owinęłam je w szynkę (miałam bardzo cieniutkie szparagi, stąd na każdy plaster przypadły(...)sztuki). Wstawiłam na 10-12 minut do rozgrzanego pieca, aby szynka się podpiekła. Następnie wyjęłam naczynie ze szparagami, przykryłam je plastrami sera i ponownie wstawiłam do piekarnika. Zapiekałam 10-12 minut, aż ser się pięknie stopił. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiusłyszałam o tortellini, zastanawiałam się co to jest, próbowałam gdzieś u znajomych, ale jakoś nie przypadło mi do gustu. Okazało się, że są różne rodzaje: z serem, z szynką, z grzybami, z mięsem mielonym... i nie każde mi smakuje. Próbowałam różnych, ale to tortellini z szynką podbiło moje serce i takie właśnie znalazło się w tej sałatce ;) Składniki: pół(...)opakowania tortellini z szynką (250g) 200g szynki 200g sera żółtego w kawałku czerwona papryka 6 ogórków kiszonych kukurydza szczypiorek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy sól Wykonanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szynkę kroimy w paseczki (jeżeli mamy w plasterkach) lub w kostkę (gdy mamy w kawałku). Ser, paprykę i ogórki
Czerwona PorzeczkaSzparagi przepisy: Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską Piersi kurczaka w kremowym
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 3/4 opakowania makaronu penne brokuł słoiczek suszonych pomidorów 300 g szynki w kawałku cebula łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy(...)wkładam całego brokuła na 5 minut (ciągle gotując), wyjmuję i odsączam. Dopiero jak wystygnie, kroję na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy na odrobinie masła lub oleju. Szynkę kroimy w grubszą kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż się zarumieni. Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie przygotowujemy sos: łyżkę masła roztapiamy i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy mlekiem
Czerwona Porzeczkaminut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 6-8 ziemniaków, w zależności od wielkości – 1 cebula – 8 jajek – sól, pieprz – 4 łyżki oliwy z oliwek Do podania: – kilka plasterków szynki serano lub innej dojrzewającej – ser burrata – garść świeżych listków rukoli PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej robić to przy użyciu mandoliny, idzie(...)zrobić też z pokrywką z patelni. Tortillę podsmażaj jeszcze 8-10 minut na mniejszym ogniu, aby się nie przypaliła, a wszystko zmiękło. Przełóż tortillę na duży talerz, dekoruj dojrzewającą szynką, dodaj ser burrata i rukolę lub inne dodatki. Podawaj od razu lub na zimno. Smacznego! Artykuł Hiszpańska tortilla z ziemniakami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plzapiekane z chrupiącym boczkiem i kolorowymi warzywami to danie, które kusi pysznym smakiem, bogatym aromatem i świetnym wyglądem. Idealne na obiad, kolację lub jako sycąca przekąska. Przekąski z szynką i serem Przepis tutaj (KLIK) Idealna i bardzo szybka przekąska na przyjęcie albo na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Koreczki z tortilli są delikatne w smaku, lekkie oraz bardzo(...)ciepło, wspaniale smakuje polana sosem czosnkowym. Imprezowa przekąska z ciasta francuskiego Przepis tutaj (KLIK) Jedna z najszybszych i najprostszych przystawek, jakie można zarobić! Wytrawne babeczki zapiekane z szynką, serem oraz sosem śmietanowym, to imprezowy strzał w dziesiątkę. Smakują każdemu i szybko znikają. Zawijaski 3 w 1 – pyszne i efektowne przekąski z tortilli Przepis tutaj (KLIK) Te roladki
Blog z Apetytempomysł na obiad, który zadowoli każdego miłośnika mięsnych dań. Składniki: 5-6 skrzydełek z kurczaka ok 2 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie złocista) ok 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula lub kilka cebulek szalotek kilka pieczarek 1 marchew 2 szklanki bulionu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek(...)olej do smażenia 1 łyżka siekanego koperku *** Skrzydełka kroimy na 3 części, końcówki wyrzucamy, nie będą nam potrzebne *** *** Mięso przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy *** *** Szynkę wieprzową kroimy w średniej wielkości kostkę, oprószamy przyprawami *** *** Pieczarki kroimy na kawałki lub w plasterki, a dużą cebulę w piórka (jeśli używamy szalotki, to zostawiamy w całości) *** *** Na patelni rozgrzewamy
Blog z Apetytemtych wiosennych świąt. Jest tak pyszny, że zawsze robię go więcej, i jak zostanie zjadam na kanapkach. 😃😋 Składniki na farsz: 4 - 5 ugotowanych na twardo jajek kawałek dowolnej szynki 2 łyżki prażonej cebulki sól pieprz zielenina majonez - ilość taka, aby połączyła nam składniki chrzan - do smaku Jajka ścieramy na tarce na oczkach, szynkę drobno kroimy. Dodajemy posiekaną zieleninę, prażoną cebulkę
Walijskie PichcenieCzego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole, oprócz szynki, żurku, babki i mazurka? Oczywiście jajek, które podajemy na wiele różnych sposobów i każdy ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy. Ugotowane na twardo jajka można faszerować: pieczarkami, szynką, tuńczykiem, łososiem, itp. U mnie na pewno pojawią się jajka faszerowane awokado – proste, smaczne, ładnie prezentujące się na talerzu. Jajka faszerowane awokado
Danka Pichcipraktycznie wystarczy składniki pokroić w kostkę i zamieszać i gotowe. Będzie idealna na świąteczny stół czy spotkanie w gronie najbliższych. Składniki (na dwie nieduże salaterki): 300 g szynki konserwowej 200 g sera żółtego 2 słoiki selera konserwowego (słoiki po 340 g każdy) kilka ogórków kiszonych 1 puszka ananasa w zalewie 1 puszka kukurydzy(...)sól, pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Szynkę, ser, ogórki i ananasa pokroić w kosteczkę. 2. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych warzyw. 3. Selera również odsączyć i odcisnąć z nadmiaru zalewy. Pokroić i dodać do pozostałych składników. 4. Dodać majonezu, doprawić pieprzem i solą do smaku. 5. Odstawić do lodówki do przegryzienia
Kuchnia domowa Aniserem? Składniki: 5 jajek 1 czerwona papryka 5-6 małych ogóreczków konserwowych 180 g sera – u mnie długodojrzewający z pikantną nutą 140 g kukurydzy 4-5 plasterków szynki 1,5 łyżki naturalnego jogurtu 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku lub duża szczypta granulowanego czosnku 1 pełna łyżeczka musztardy francuskiej sól i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo(...)studzimy. Ser kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone jajka, ogórki, paprykę, szynkę i kukurydzę. W miseczce mieszamy majonez, jogurt, czosnek i przyprawy. Dodajemy do składników w misce. Wszystko mieszamy. Sałatka gotowa. Warto ją schłodzić przed podaniem w lodówce. Smacznego The post Sałatka z serem first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko
Słodkie okruszkiróżnorodność wędlin, które zaspokoją gusta wszystkich gości. W polskiej kuchni warto postawić na tradycyjne smaki: Kiełbasa biała – nieodłączny element wielkanocnego stołu, doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szynka pieczona – aromatyczna i soczysta, idealna do podania w grubych plasterkach – zobacz przepis Kabanosy – chrupiące i pikantne, świetne do przegryzania. Salceson – dla miłośników tradycyjnych smaków, podawany w cienkich plasterkach. Schab(...)smaku, często podawana w formie cienkich plasterków. Kiełbasa żywiecka : Wędzona i dojrzewająca, znana z wyrazistego smaku i aromatu. Kiełbasa podwawelska : Delikatna i soczysta, idealna do krojenia w grubsze plasterki. Szynka parmeńska : Choć nie jest tradycyjnie polska, jej delikatność i smak doskonale komponują się z innymi wędlinami. Baleron : Wędzona karkówka, która jest soczysta i pełna smaku. Kiełbasa toruńska : Znana z delikatnego
Dorota Smakujewymagające podniebienia. Jest to sałatka sycąca, ale jednocześnie lekka i orzeźwiająca. Polecam! Składniki: 200g drobnego makaronu (u mnie makaron orzo – w kształcie ryżu) 20 dkg ulubionej szynki 1 brokuł 1 pęczek rzodkiewki 1 czerwona papryka 1 szklanka kukurydzy konserwowej pół pęczka koperku sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu 2 przeciśnięte(...)rozpadający się. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Do miski z makaronem przekładamy ugotowany brokuł, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno pokrojone rzodkiewki i paprykę. Szynkę kroimy w kosteczkę i dokładamy do pozostałych składników w misce. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek *** *** W osobnej miseczce umieszczamy składniki sosu: jogurt, majonez, miód i przeciśnięty czosnek. Delikatnie przyprawiamy
Blog z ApetytemRoladki z szynki wypełnione farszem jajecznym z dodatkiem chrzanu to świetna przekąska na świąteczny stół i nie tylko. Proste w przygotowaniu, a zarazem efektowne i bardzo smaczne. Artykuł Szybkie roladki z szynki pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda