szynka - 15650 przepisów (strona:315/1044)

Grzanki z patelni 193

się je niezwykle szybko, a do tego są przepyszne J Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 bułka (bagietka, chleb tostowy) 4-5 plasterków sera 2 plasterki szynki Masło Opcjonalnie: pomidor, kiełki* *Tak naprawdę możecie położyć na grzanki wszelkie ulubione produkty :) Rozgrzewamy patelnie z przykrywką. Bułkę tniemy na plasterki i smarujemy masłem z obu stron. Układamy na patelni(...)przykrywamy przykrywką. Po kilku chwilach sprawdzamy czy spód się ładnie zarumienił, przewracamy wówczas na drugą stronę. Układamy kawałek szynki, sera i pomidora. Przykrywamy pokrywką i trzymamy na małym ogniu. Czekamy aż ser się stopi, a spód zarumieni. Zdejmujemy i podajemy np. posypane kiełkami. Smacznego

Kolizje Smaków
Kieszonka z szynki wypełniona pieczarkami 151

Mięso jest kruche i aromatyczne, a do tego ładnie się prezentuje :) Składniki gruby plaster szynki ok 200 g 3 pieczarki 1 cebula kilka gałązek pietruszki 2 łyżki mąki … Czytaj dalej Kieszonka z szynki wypełniona pieczarkami

czarrna od kuchni
Golonka z mięsem mielonym z szynkowara 189

zawiązać cienką nitką worek u góry. Zamknąć szynkowar i schłodzić go około godziny w lodówce. Zagotować wodę w dużym garnku, poziom wody powinien sięgać do wysokości gdzie się kończy szynka. Do zagotowanej wody wstawić szynkowar . Na dnie rozłożyć ściereczkę i postawić szynkowar. Zmniejszyć ogień i parzyć 2 godziny, temperatura powinna być od 80-85 stopni. Wyjąć szynkowar z wody(...)drugi dzień można go otworzyć. Na górze powstała warstwa tłuszczu którą wyrzuciłam, natomiast galaretę odlałam, wstawiłam na chwilkę do lodówki. Po chwili była już gęsta więc mogłam podawać do szynki. Tera już można spokojnie wyjąć i zajadać. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
PAPPARDELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I GORGONZOLĄ 302

stworzenia przepysznego, włoskiego dania! A właściwie to nie tylko Lidl, ale i Stefano Terrazzino, który to jest autorem tego przepisu . Połączenie makaronu pappardelle z kremowym sosem z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera gorgonzoli jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację! Łatwo, szybko, pysznie! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska – 90 g * ser gorgonzola

Ostra na Słodko
Szynka drobiowo-wieprzowa. 108

Muszę przyznać, że już odwykłam od sklepowych wędlin, dlatego ciągle szukam nowego smaku!Dziś szynka drobiowo-wieprzowa. SKŁADNIKI: 30 dag. filetu z kurczaka 70 dag. szynki wieprzowej 40 ml. gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soli peklowej po łyżeczce: suszony lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie roztarte w moździerzu 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 ząbki czosnku WYKONANIE: mięso kroimy

Kuchnia Beaty
Szynka z wędzonką. 116

Dziś kolejna odsłona szyneczki domowej, tym razem z dodatkiem wędzonego boczku. Zwolennicy chudszych szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja miałam boczek bardzo przerośnięty i szyneczka jest z tłuszczykiem- wolę chudszą. Smak super! SKŁADNIKI: 80 dag. karkówki 40 dag. boczku wędzonego 1 1/3 łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 2 listki

Kuchnia Beaty
Pieczone szaszłyki z piersi indyka 197

sosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy ketchup i sos tzatziki zamieszczę niebawem. Spróbujcie :) Składniki na ok. 10 szaszłyków: - 800g filetu z piersi indyka - 300g boczku lub szynki np. brandenburskiej - 1-2 papryki np. czerwonej - 2 cebule - ulubione przyprawy (u mnie mieszanka: papryki słodkiej, ostrej, pieprz, czosnek, sól) - 9-10 patyczków do szaszłyków Piekarnik nastawiamy na 200 stopni(...)Filet z piersi indyka i boczek lub szynkę kroimy w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski, a następnie każdy pasek dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy na ósemki. Na poszczególny patyczek wbijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki. Posypujemy przyprawami z każdej strony i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy ok. 30minut. Smacznego

Be Fit Be Strong
Czarny makaron w sosie śmietanowym 194

bardzo smaczny, bo to MAKARON :) Wszelkie kluchy są zawsze smaczne :) Smak delikatny, lekko "morski" w tle. Czarny makaron w sosie śmietanowym Składniki: opakowanie czarnego makaronu 200 ml śmietanki 30% szynka a'la parmeńska (kilka plasterków) 1/2 puszki kukurydzy 2 garści rukoli parmezan (do posypania) gałka muszkatołowa sól, pierz opcjonalnie ser brie do sosu Czarny makaron w sosie śmietanowym Wykonanie: Makaron(...)gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy kukurydzę, porwaną na kawałki szynkę i rukolę. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojony w kosteczkę ser brie. Gdy makaron jest ugotowany wrzucamy go do sosu na patelnię lub podajemy na talerzach nakładając sos na środek. Na całość ścieramy

Pyza i Surówka
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i dwoma serami 155

typu Philadelphia i serem feta. 50 min 2 składniki: ciasto francuskie 4 duże garści świeżego szpinaku czosnek 100 dag sera feta 100 dag serka kremowego typu Philadelphia 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 plasterki pomidora jajko sól, pieprz, czerwona papryka, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie(...)foremkę do tarty (u nas tym razem malutka wersja, wystarczy zwiększyć dwukrotnie składniki aby zrobić większą porcję dania), dodać i rozprowadzić nadzienie z masy szpinakowej. Na wierzchu ułożyć szynkę parmeńską oraz plasterki pomidorów. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut ☺ Smacznego Ania

Ania i Marcin gotują
Alpejskie Roladki 205

Składniki: na 4 porcje 8 plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 1 łyżka masła Przygotowanie: schab myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony smarujemy musztardą, układamy po jednym plasterku serka i zawijamy nasze roladki w szynkę smażymy na odrobinie oliwy

Luźna Kuchnia
Pierogi z szynką , serem i boczkiem - ravioli con la ricotta, prosciutto cotto e pancetta 179

jajko 250 ml gorącej wody 1 łyżka  oliwy z oliwek sól Na nadzienie 200 g białego tłustego sera 1 łyżka śmietany   pół cebuli 200 g szynki 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano gałka muszkatałowa sól  Na okrasę  100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju z oliwy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Najpierw ciasto : zagotować(...)wodę i wyrobić ciasto.  Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie posmażyć cebule i zmielić razem z twarogiem i szynką. Dodać sól do smaku, szczyptę gałki muszkatałowej, łyżkę śmietany starty ser i dokładnie wymieszać.    Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyjąć ciasto z lodówki

zielonacukinka
Roladki chrzanowe 202

Roladki chrzanowe to idealna propozycja zimnej płyty na przyjęcia np. urodzinowe. Prostota wykonania, oryginalność smaku i efekt wizualny na pewno zainteresują gości. Składniki : 15-20 plastrów szynki konserwowej lub tostowej 1 słoik chrzanu ostrego  1,5 kostki serka topionego (bez dodatków) 0,5 kostki masła 1 słoik chrzanu łagodnego // dodatek kilkanaście oliwek // dodatek Przygotowanie : Chrzan ostry wybieram ze słoiczka(...)Gotowa masa ma mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt miękka wkładam na chwilę do lodówki.  Z masy formuję w dłoniach wałeczki średnicy 12-15 mm i długości plastra szynki. Masę układam na plastrze i zawijam dobrze zaciskając. Jeśli z boków powstałych roladek mam braki masy to uzupełniam je używając łyżeczki. Roladki podałem z zielonymi oliwkami i chrzanem łagodnym

Mechanik w kuchni
Szwajcar drobiowy 1767

Szwajcar drobiowy "wyrolowany" to oryginalny pomysł typu jak zaciekawić rodzinę :) Zapraszam również na film - to naprawdę niewiele pracy a efekt ... Składniki : (na 2 roladki) pojedyncza pierś kurczaka 2 plasterki szynki np. sopockiej ok 20 g startego żółtego sera sól, pieprz jajko i bułka tarta - do panierki oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet oczyszczam i przecinam w pół na 2 podobnej wielkości(...)kotleciki, doprawiam solą i pieprzem i rozbijam na dosyć cienko (prawie przeźroczyście). Szynkę skrojoną w paseczki mieszam ze startym serem i nakładam na rozbity kotlet drobiowy. Zręcznie zawijam podwijając brzegi lekko do środka. Gotową roladkę uciskam w dłoniach wypychając ewentualne "powietrze". Roladkę obtaczam w bułce tartej, rozbełtanym jajku i ponownie w bułce tartej,  Smażę na złociutki kolor w głębokim

Mechanik w kuchni
Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką w sosie smietanowo – kaparowym 189

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo – kaparowym. Te pyszne danie wyczarujecie w zaledwie 30 minut, które smakiem podbije nie jedno podniebienie. Sos z dodatkiem kaparów wyostrza smak całego dania i nadaje mu fajnego, oryginalnego smaku. Polecam,potrawa smakuje przepysznie Post Makaron z pieczarkami, szynką

Marta Gotuje
Sznycle z szynki z aronią 207

Polsce zaś, w wersji wytrawnej, aronię stosuje się głównie w postaci konfitury do mięs.  Ja jednak postanowiłam tą zasadę złamać i tak właśnie powstał mój autorski przepis na szynkę duszoną w owocach aronii. Tak przygotowane mięso ma genialny smak i wygląd. Podczas duszenia mięso na zewnątrz nabiera cudownego koloru, w środku zaś pozostaje jasne.  Zwolennikom mięs z owocami(...)stałe do swojego jesiennego menu. Przepis stanowi także, mam nadzieję, doskonałą alternatywę dla wykorzystania aronii nie tylko do wykonania konfitur, soków, syropów itp.  Składniki: 6 sznycli z szynki 0,5 kg aronii 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml wina różowego półsłodkiego 2 łyżki stołowe miodu 1-2 łyżki stołowe cukru 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka

Garniec Magalie