zbyt nijaka i sami polecamy dodać do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano czy chilli. Dodajcie do pizzy swoje ulubione składniki - my domową pizzę najbardziej lubimy z dojrzewającą szynką, pomidorkami, cukinią, bazylią i mozzarellą! Podaną z rukolą! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (8-10 sztuk o średnicy 15 cm lub 2-3 sztuki o średnicy ok. 30 cm) 760 g startego(...)kalafiora (1 duży kalafior), 125 g mielonych migdałów, 50 g parmezanu, 30 g cheddaru, 5 sztuk jajek, rozmiar M, 2 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz dodatkowo: rukola, dojrzewająca szynka, mozzarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki, cukinia, sos pomidorowy/passata/ ketchup Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i osuszyć! Tak przygotowanego kalafiora zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie dodać starte sery, mielone
Plate of JoySmaczna, aromatyczna propozycja obiadowa z Włoch :) 200 g makaronu Fusilli al torchio 1/2 brokuła 100 g szpinaku mrożonego w brykiecie 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz ser a’la parmezan Sposób … Czytaj dalej Fusilli al torchio z brokułem i szynką parmeńską
czarrna od kuchnichyba jedno z ukochanych dań mojego męża. Faszerowane ziemniaki mógłby jeść codziennie :) Nie ukrywam, są pyszne! Składniki: 1kg ziemniaków 200g pieczarek 100g szynki szwarcwaldzkiej 100g sera edamski od Mlekoma 200g jogurtu naturalnego 2 cebule szalotki 2 łyżki masła pieprz Ziemniaki myjemy, nie obieramy ich ze skórki, podgotowujemy. Ziemniaki powinny być delikatnie twarde. Studzimy je, kroimy na pół(...)miejsce na farsz. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną szalotkę i podsmażamy ją na złoto. Pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię i podsmażamy, zdejmujemy z ognia. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, mieszamy z jogurtem naturalny i dodajemy na patelnię. Szpatułką mieszamy sos i doprawiamy pieprzem. Ziemniaki wypełniamy sosem. Ser ścieramy i posypujemy nim przygotowane ziemniaki. Pieczemy przez
Gotowanie i blogowanieokazji dwutygodniowej włoskiej rozpusty postanowiłam przygotować pyszne spaghetti prosto z kuchni Lidla . Od siebie dodałam garść orzechów włoskich i wyszło genialnie. Składniki: 200ml śmietanki 30% 50g sera gorgonzola 100g szynki prosciutto di parma 2 ząbki czosnku cebula szalotka bazylia pieprz garść orzechów włoskich oliwa z oliwek Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na małe plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy(...)cebulę a następnie dodajemy czosnek. Szynkę kroimy na duże plasterki, dodajemy na patelnię, smażymy aż parma będzie rumiana. Wlewamy kremówkę, doprawiamy pieprzem i bazylią, gotujemy na małym ogniu. Makaron gotujemy bez dodatku soli, odcedzamy i układamy porcję na talerzu. Nie polewamy go zimną wodą, wtedy lepiej połączy się z sosem. Gorgonzolę kroimy w małą kostkę. Na gorący makaron wlewamy porcję
Gotowanie i blogowaniesię je niezwykle szybko, a do tego są przepyszne J Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 bułka (bagietka, chleb tostowy) 4-5 plasterków sera 2 plasterki szynki Masło Opcjonalnie: pomidor, kiełki* *Tak naprawdę możecie położyć na grzanki wszelkie ulubione produkty :) Rozgrzewamy patelnie z przykrywką. Bułkę tniemy na plasterki i smarujemy masłem z obu stron. Układamy na patelni(...)przykrywamy przykrywką. Po kilku chwilach sprawdzamy czy spód się ładnie zarumienił, przewracamy wówczas na drugą stronę. Układamy kawałek szynki, sera i pomidora. Przykrywamy pokrywką i trzymamy na małym ogniu. Czekamy aż ser się stopi, a spód zarumieni. Zdejmujemy i podajemy np. posypane kiełkami. Smacznego
Kolizje SmakówMięso jest kruche i aromatyczne, a do tego ładnie się prezentuje :) Składniki gruby plaster szynki ok 200 g 3 pieczarki 1 cebula kilka gałązek pietruszki 2 łyżki mąki … Czytaj dalej Kieszonka z szynki wypełniona pieczarkami
czarrna od kuchnizawiązać cienką nitką worek u góry. Zamknąć szynkowar i schłodzić go około godziny w lodówce. Zagotować wodę w dużym garnku, poziom wody powinien sięgać do wysokości gdzie się kończy szynka. Do zagotowanej wody wstawić szynkowar . Na dnie rozłożyć ściereczkę i postawić szynkowar. Zmniejszyć ogień i parzyć 2 godziny, temperatura powinna być od 80-85 stopni. Wyjąć szynkowar z wody(...)drugi dzień można go otworzyć. Na górze powstała warstwa tłuszczu którą wyrzuciłam, natomiast galaretę odlałam, wstawiłam na chwilkę do lodówki. Po chwili była już gęsta więc mogłam podawać do szynki. Tera już można spokojnie wyjąć i zajadać. Smacznego
Kuchnia Pokoleństworzenia przepysznego, włoskiego dania! A właściwie to nie tylko Lidl, ale i Stefano Terrazzino, który to jest autorem tego przepisu . Połączenie makaronu pappardelle z kremowym sosem z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera gorgonzoli jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację! Łatwo, szybko, pysznie! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska – 90 g * ser gorgonzola
Ostra na SłodkoMuszę przyznać, że już odwykłam od sklepowych wędlin, dlatego ciągle szukam nowego smaku!Dziś szynka drobiowo-wieprzowa. SKŁADNIKI: 30 dag. filetu z kurczaka 70 dag. szynki wieprzowej 40 ml. gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soli peklowej po łyżeczce: suszony lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie roztarte w moździerzu 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 ząbki czosnku WYKONANIE: mięso kroimy
Kuchnia BeatyDziś kolejna odsłona szyneczki domowej, tym razem z dodatkiem wędzonego boczku. Zwolennicy chudszych szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja miałam boczek bardzo przerośnięty i szyneczka jest z tłuszczykiem- wolę chudszą. Smak super! SKŁADNIKI: 80 dag. karkówki 40 dag. boczku wędzonego 1 1/3 łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 2 listki
Kuchnia Beatysosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy ketchup i sos tzatziki zamieszczę niebawem. Spróbujcie :) Składniki na ok. 10 szaszłyków: - 800g filetu z piersi indyka - 300g boczku lub szynki np. brandenburskiej - 1-2 papryki np. czerwonej - 2 cebule - ulubione przyprawy (u mnie mieszanka: papryki słodkiej, ostrej, pieprz, czosnek, sól) - 9-10 patyczków do szaszłyków Piekarnik nastawiamy na 200 stopni(...)Filet z piersi indyka i boczek lub szynkę kroimy w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski, a następnie każdy pasek dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy na ósemki. Na poszczególny patyczek wbijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki. Posypujemy przyprawami z każdej strony i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy ok. 30minut. Smacznego
Be Fit Be Strongbardzo smaczny, bo to MAKARON :) Wszelkie kluchy są zawsze smaczne :) Smak delikatny, lekko "morski" w tle. Czarny makaron w sosie śmietanowym Składniki: opakowanie czarnego makaronu 200 ml śmietanki 30% szynka a'la parmeńska (kilka plasterków) 1/2 puszki kukurydzy 2 garści rukoli parmezan (do posypania) gałka muszkatołowa sól, pierz opcjonalnie ser brie do sosu Czarny makaron w sosie śmietanowym Wykonanie: Makaron(...)gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy kukurydzę, porwaną na kawałki szynkę i rukolę. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojony w kosteczkę ser brie. Gdy makaron jest ugotowany wrzucamy go do sosu na patelnię lub podajemy na talerzach nakładając sos na środek. Na całość ścieramy
Pyza i Surówkatypu Philadelphia i serem feta. 50 min 2 składniki: ciasto francuskie 4 duże garści świeżego szpinaku czosnek 100 dag sera feta 100 dag serka kremowego typu Philadelphia 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 plasterki pomidora jajko sól, pieprz, czerwona papryka, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie(...)foremkę do tarty (u nas tym razem malutka wersja, wystarczy zwiększyć dwukrotnie składniki aby zrobić większą porcję dania), dodać i rozprowadzić nadzienie z masy szpinakowej. Na wierzchu ułożyć szynkę parmeńską oraz plasterki pomidorów. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut ☺ Smacznego Ania
Ania i Marcin gotująSkładniki: na 4 porcje 8 plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 1 łyżka masła Przygotowanie: schab myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony smarujemy musztardą, układamy po jednym plasterku serka i zawijamy nasze roladki w szynkę smażymy na odrobinie oliwy
Luźna Kuchniajajko 250 ml gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek sól Na nadzienie 200 g białego tłustego sera 1 łyżka śmietany pół cebuli 200 g szynki 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano gałka muszkatałowa sól Na okrasę 100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju z oliwy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Najpierw ciasto : zagotować(...)wodę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie posmażyć cebule i zmielić razem z twarogiem i szynką. Dodać sól do smaku, szczyptę gałki muszkatałowej, łyżkę śmietany starty ser i dokładnie wymieszać. Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyjąć ciasto z lodówki
zielonacukinka