sobie wyobraziłam, ale smakuje zaskakująco i bardzo ją polecam :-) * * * Składniki: 1 słoik selera konserwowanego 4 jajka ugotowane na twardo 4 jabłka 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy kilka plastrów szynki 1 por 1 duży słoik majonezu Wykonanie: 1. Na dno szklanej miski dajemy odsączony seler. 2. Kładziemy warstwę majonezu. 3. Następnie kładziemy jajka pokrojone w kostkę. 4. Następnie warstwa majonezu(...)obranych jabłek pokrojonych w kostkę. 6. I warstwa majonezu. 7. Następnie warstwa ananasów pokrojonych w kostkę. 8. I warstwa majonezu. 9. Następnie warstwa kukurydzy. 10. I majonez. 11. Warstwa szynki pokrojonej w kwadraciki. 12. I ostatnia warstwa majonezu. 13. Na wierzch wykładamy por pokrojony w plasterki. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na cała
Kawa z mlekiemtrudno się domyśleć, mam w głowie pustkę. Przepis wstawiam za autorką. Fajna rolada – tyle napiszę;) 1 filet z indyka 800 g lub 2 większe piersi kurczaka 100 g szynki parmeńskiej 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami Dodatkowo: po 1 łyżeczce oliwy i masła 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku pół pęczka natki(...)środek wykładamy nadzienie z cukinii, na nim kładziemy pokrojoną w kostkę fetę, a na niej pokrojone na mniejsze części suszone pomidory. Zwijamy. Roladę ułożoną łączeniem do góry owijamy plastrami szynki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na około 2 godziny (w temp. pokojowej). Całość można jeszcze posmarować 1-2 łyżkami oliwy ze słoika po suszonych pomidorach. Na dno naczynia żaroodpornego
Smaki Na Talerzupomidorowy: 150 g przecieru pomidorowego 5-6 łyżek wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 40 dag startej mozzarelli lub żółtego sera 50 g krojonego salami 100-150 g krojonej szynki szwarcwaldzkiej 30 dag pieczarek 1 duża cebula 3-4 garści świeżej rukoli oregano lub bazylia do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy(...)stopni. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 części i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nich kolejno dodatki: cebulę, ser, salami, szynkę i pieczarki. Posypujemy oregano. Pieczemy przez 17-20 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżą rukolą
Ze smakiem i z pasjąProdukty potrzebne: jajka- 5 jajek pomidor- 1 sztuka ogórek- 1/2 sztuki mix sałat- 200 gram majonez- łyżka ketchup-łyżka przyprawa curry-łyżeczka sól- 2 szczypty pieprz młotkowany czarny- łyżeczka szynka- 150 gram ser- 150 gram tortilla- 2 placki olej kokosowy- 2 łyżki Sposób przygotowania: W miseczce rozbijamy jajka i roztrzepujemy potem wrzucamy na rozgrzany olej , parzymy na parze placki(...)tortilli, w drugiej miseczce mieszamy Nasze curry, ketchup i majonez i ostawiamy do lodówki na 10 minut Nasz sos Na tortilli smarujemy sos, nakładamy miks sałat , jajecznice, ser,szynkę, pomidora , ogórka, solimy i pieprzymy . Po czym zwijamy Smacznego
pichcisztoSkładniki: 1,5 kg szynki 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki lubczyku 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 ząbki zmiażdżonego czosnku Sposób wykonania: Mięso myjemy, suszymy i nacieramy wszystkimi składnikami marynaty. Odkładamy na kilka godzin (na noc) do lodówki. Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem
Qchnia po prostudolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie od razu(...)gotujemy pierwszego dnia przez 1 godzinę, drugiego dnia przez 40 minut i przez czas 30 minut na trzeci dzień. SKŁADNIKI na 3 słoiki po 500ml 600g łopatki wieprzowej 350g szynki wieprzowej 350g surowego boczku 350g wędzonej słoniny 1 kostka smalcu + zapas do zalania 3-4 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 6-7 kulek jałowca 1 pełna (z lekką
Karo in the KitchenSzynka parmeńska to jedna z moich ulubionych włoskich wędlin. Jak dobrze się domyślacie pochodzi z regionu Parmy i zgodnie z dostępnymi zapisami- znana była już w czasach rzymskich. Bardzo lubię wykorzystywać ten produkt podczas gotowania. Ma słony i słodkawy, charakterystyczny, wyrazisty smak. Dzisiaj proponuję Wam pyszną przekąskę z wykorzystaniem tej właśnie szynki. Czytaj więcej
Pichceniomaniagroszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik) – 500g mięsa mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz(...)Dodajemy mięso i obsmażamy. Po chwili doprawiamy. Dodajemy przecier pomidorowy wraz z winem i redukujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem i kukurydzą wraz z zalewą, redukujemy sos na małym ogniu. Szynkę parmeńską rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sosu. Zdejmujemy z ognia. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do sosu i mieszamy. Papryki napełniamy mięsem z sosem i umieszczamy
Be Fit Be Strongsmakowałoby nawet osobom, które bobu nie lubią. P.S. Obiad ten przetestowałam na mojej przyjaciółce i udało mi się podbić jej żołądek 😉 Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g szynki parmeńskiej pesto z bobu → przepis 100 ml śmietany 30% 100 ml wody sól, pieprz pęczek natki pietruszki garść orzechów nerkowca makaron tagliatelle pełnoziarnisty 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę i czosnek(...)obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Makaron
Kuchnia MagdaLenycytrynach, która świetnie się wkomponowała w to danie. Niech was nie przeraża to zestawienie, wszystko naprawdę ze sobą świetnie się komponuje. Potrawka z wieprzowiny w cytrynach 800 g szynki wieprzowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml bulionu 40 g cukru 1 łyżka miodu 2 cytryny 1 czerwona papryka 3 gałązki świeżego tymianku 5 łyżek świeżej, posiekanej kolendry 1 łyżka(...)zalewamy wodą do poziomu cytryn. Całość podgotowujemy przez około 10 minut, często mieszając, aż skórki będą miękkie. Cebule kroimy w piórka, paprykę w paski, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego przesmażenia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek, uważając
Pieguskowa Kuchniasobie usiadłam i udaję, że czas się zatrzymał 😉 To nic, że salon w tym momencie przypomina połączenie kanciapy malarza pokojowego z polem namiotowym.... Artykuł Grillowana szynka w miętowej marynacie pochodzi z serwisu gotować
gotować!Pyszna zapiekanka na obiad lub do kolacji, to smaczne danie dla każdego. Potrzebujemy ugotowany makaron, naczynie, przyprawy i dodatki: szynkę konserwową, ser żółty, cebulę, cukinię, kukurydzę, paprykę, trochę tłuszczu do posmarowania naczynia i pieczarki. Przyprawiamy dowolnie wg swojego smaku, podstawowe przyprawy to sól, pieprz i oregano. Do natłuszczonego naczynia wkładamy warstwami wcześniej przygotowane, pokrojone, ugotowane, odsączone warzywa, ser, szynkę
chleba naszegoczasami dobrze się zjeśćcoś pożywnego. Lubimy omlet, a czasami trzeba coś w nich zmienić. Np dodać makaron. Składniki: Garść ugotowanego makaronu 2 jaka 2-3 plasterki szynki 1/2 małej cebuli Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę Dodać pokrojoną szynkę (możebyć w kostkę lub paseczki) i delikatnie podsmażyć
Gotowanie z pasjąSkładniki: filet z kurczaka kilka plasterków szynki kilka plasterków sera żółtego (gouda, albo edamski) 1 łyżka masła bazylia zioła prowansalskie czosnek (2 ząbki- rozmiażdżone) 1 jajko sól pieprz bułka tarta Filet z kurczaka umyć i pokroić wzdłuż jak na kotlety. Lekko rozbić. Każdy kawałek wysmarować masłem, następnie posmarować czosnkiem i posypać bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Na każdy kawałek ułożyć plasterek(...)serka żółtego i plasterek szynki. Zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką – u mnie sałata masłowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, śmietaną. Artykuł Roladki z kurczaka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pldodatki tj. kurki (przepis) czy suszone pomidory (przepis) . Ostatnio postanowiłam jednak powrócić do tej bardziej tradycyjnej wersji, dlatego dziś mam dla Was przepis na tofucznicę z wegańską szynką. Tofucznica z wegańską szynką Składniki: 250 g tofu 200 g wędliny wegańskiej 3 średnie cebule 1/2 szkl. mleka roślinnego 2 łyżki płatków drożdżowych ząbek czosnku 1/4-1/2 łyżeczki soli
wegujemy