średnicy ok. 24 cm) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem) 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym(...)serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem posmarować tortillę. Ułożyć plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez 10-12 minut. Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na cząstki, Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ułożyć wszystkie składniki na pizzy. Smacznego
Moja Galeria Smakusałatki można ją uzupełnić o por, gotowane jajka, czy wędzonego kurczaka. Co tam kto woli :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g szynki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem
Moja Galeria Smakuaromatycznym serem… mniam! Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu! Potrawa wolna od glutenu* Ilość porcji: 6 trójkątów Czas przygotowania: 5 minut + kilka minut grillowania Składniki: 2 placki tortilli 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1/2 kulki mozzarelli Kilka listków bazylii 1,2 łyżki ulubionego ketchupu * Pod warunkiem, że wybierzemy bezglutenowe placki do tortilli. Rozkładamy placek tortilli i smarujemy ketchupem. Mozzarellę kroimy w plastry(...)szynkę na mniejsze kawałki. Układamy na placku dodając listki bazylii. Przykrywamy drugim plackiem, a całość układamy na grillu. W zależności od rozgrzania grilla, trzymamy tortille po kilka minut na każdej stronie. Jak przewracać? Podpieczoną z jednej strony „pizzę” zsuwamy na duży talerz. Nakładamy na niego drugi, obracamy i zsuwamy na grilla. Zrobione tortille kroimy na trójkąty a’la pizze
Kolizje Smakówbobu 2 dymki (zielona część), drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 5 łyżek tartego parmezanu świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek do wysmarowania formy 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)minut. Wyciągamy i odstawiamy na 30 minut, aby tarta odpoczęła. 4. Tartę kroimy na 4 porcje , wykładamy na talerze, dekorujemy świeżą miętą. Możemy podać z plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Smacznego
My Culinary Artcytryny a z drugiej słodkawy posmak marchewki i delikatną nutę twarożku. Takie połączenie daje nam gwarantowany sukces kulinarny wśród naszych gości. Składniki - makaron rurki ( ok. 500 g ) - 40 dag szynki - 1 duża marchewka - 3 średnie dymki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - opakowanie twarożku homogenizowanego - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione(...)Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Dymkę wraz z szczypiorem posiekać jak najdrobniej, marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędlinę pokroić w kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę i marchewkę. Majonez połączyć z jogurtem i twarożkiem, dodać sok z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Sałatkę podawać schłodzoną. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki
Świat Smakuniż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą i sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą(...)częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy Pijemykartonik przecieru pomidorowego 1-3 ząbki czosnku ( wedle uznania) świeże zioła : tymianek, oregano, bazylia ocet balsamiczny cukier pieprz sól dodatki: mozarella/ żółty ser chorizzo/salami + czarne oliwki + papryczka chilii szynka + pieczarki + świeży tymianek ser z niebieską pleśnią + grana padano + pomidorki koktajlowe + rukola dodana po upieczeniu szynka parmeńska + rukola - oba składniki dodane po upieczeniu lub cokolwiek innego, na co właśnie macie
DefinicjaSmakubardzo szybko. Polecam ją szczególnie na nadchodzące Święta Wielkanocne, na pewno będzię mocnym punktem w menu :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 duża czerwona papryka 1 średnia puszka kukurydzy 300g szynki drobiowej 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki posiekanej pietruszki świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy majonez
DefinicjaSmakusalami, mozzarellą i pomidorem. Lekka przekąska idealna nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) szynki wieprzowej kilkanaście cienkich plasterków ulubionego salami (wystarczy kilka jeśli są duże) duża garść mozzarelli 1 średni pomidor 16 zielonych oliwek 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku Instrukcje Na tostach układamy(...)najpierw szynkę w taki sposób, aby pokryła całą ich powierzchnię. Następnie kładziemy plasterki salami (jeśli są duże warto je pociąć na mniejsze kawałki) oraz posypujemy równomierną warstwą mozzarelli. Ze środkowej części pomidora wycinamy 4 plasterki o grubości ok. 7-8 mm. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy łyko. Oliwki dzielimy wzdłużnie na połówki. Plastry pomidora kładziemy na mozzarelli, następnie rozkładamy oliwki (patrz
Kulinarna PokusaDzieci uwielbiają makaron , warto im też podawać przyrządzone z niego potrawy. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny . Zawiera również wiele niezbędnych dla organizmu białek oraz węglowodanów. Składniki ( 4porcje ): szeroki makaron - 500g szynka gotowana - 250g sól - 1łyżeczka olej - 1łyżeczka mleko - 1/8litra jajka - 4szt tarta gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki masło - 30g pieprz Sposób przygotowania: W garnku zagotowujemy co najmniej 2 litry posolonej(...)wymieszanej z olejem wody. Makaron łamiemy na mniejsze kawałki , wrzucamy do gotującej się wody. Ugotowany makaron przekładamy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osączenia. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez
Bazylia kontra RozmarynWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować rogaliki na wytrawnie, z szynką i żółtym serem. Bo kto powiedział, że rogaliki robimy tylko na słodko? Zrobiłam je na kolację zamiast kanapek i muszę wam powiedzieć, że wyszły przepyszne. Wierzch dodatkowo posypałam czarnuszką, która nadała im jeszcze ciekawszego smaku(...)Takie rogaliki możecie przygotować na imprezę, na piknik czy do pracy. Smakują na ciepło i zimno. Polecam Post Rogaliki na wytrawnie z szynką i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesłodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo(...)lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ
Poezja smakuściemni, nawet na rynku, że to "te"pomidory! Składniki -conchiglie rigate MALMA -marchewka -czerwona cebula -oliwa z oliwek -butelka przecieru pomidorowego -sól i pieprz ziołowy od SKWORCU -szynka pieczona , u mnie regionalna -parmezan -bazylia listki Na gorącą oliwę wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż. Pokrój szynkę w paski
Z Kuchni Do Kuchnipęczki świeżych białych szparagów kilka plasterków ulubionej szynki ( najlepsza jest parmeńska ) sos beszamelowy (przepis w poprzednim poście) Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Można je delikatnie obgotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i owinąć nimi szparagi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość polać beszamelem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około
Jemy Pijemyfasolę, aby ciasto miało obciążenie. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 15 min. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Farsz: 2 młode cebule 6 plasterków szynki pokrojonych w paski 1 łyżka masła lub łyżka oleju farsz z botwiny ( przepis w poprzednim poście ) sos ( również przepis w poprzednim poście ) Cebulkę zeszklić na łyżce masła lub oleju. Ciasto(...)wyjąć z piekarnika. Spód wyłożyć farszem z botwiny. Na botwinie ułożyć szynkę. Ostatnia warstwą jest cebula. Na górę polać sos. Zapiekać przez kolejne
Jemy Pijemy