szynka - 15543 przepisów (strona:318/1037)

Mięso w słoiku 1638

człowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku robiło się w czasach, kiedy dostęp do lodówek i zamrażarek był ograniczony, a częste wyłączanie(...)domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie…   Mięso w słoiku – potrzebujemy: około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki i 550 g karkówki) 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 1-1.5 łyżeczki soli 6 owoców jałowca 1. Mięso opłukać

UgotujmyTo.pl
Sałatka z selera konserwowego 2768

przepisu… same zalety… Zapraszam, oto sałatka z selera konserwowego. Sałatka z selera konserwowego Składniki: 2 słoiczki selera 370 g 150 g żółtego sera 150-200 g szynki puszka kukurydzy 3 jajka 200 g rzodkiewki natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Również pokroić w kostkę ser żółty, szynkę i rzodkiewkę

UgotujmyTo.pl
Domowa pizza z pieca 350

gotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody. Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie: sery: gorgonzola, mozarella, parmezan mięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzka rukola, szpinak liściasty Nagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki. Smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy ok 15 minut(...)rukolę wykładałam na upieczoną pizze, natomiast szpinak dorzucałam w połowie pieczenia. 3 sery, kurczak grillowany, szpinak - u góry przed dopieczeniem, u dołu pizza gotowa do podania. 3 sery, szynka szwarcwaldzka, rukola

Z butelką mleczka w tle
Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" 307

troszkę inny niż tradycyjny. Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Składniki: 6 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego opcjonalnie:                     6 plasterków szynki lub chudego boczku                     6 plastrów sera żółtego jajko (do posmarowania ciasta) Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania: Ciasto francuskie(...)podzielić na 6 równych prostokątnych części. Każdą parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty).  Następnie należy ponacinać parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć ich do samego końca.  W takiej postaci można je już wkładać

Słodka Strona
Jajka w chlebowych kokilach 110

można wykorzystać zaś na poranne przygotowania do wyjścia. Ekspresowe śniadanie dla każdego. Polecam! Składniki (na 4 porcje): 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 4 jajka z wolnego wybiegu 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, Serrano lub parmeńskiej 1 pomidor łyżka masła świeżo zmielony pieprz kolorowy sól morska 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany świeży szczypiorek do posypania starty parmezan lub Grana Padano do posypania(...)strony). Każdą kromkę umieścić w osobnej kokili lub otworze, stroną z masłem do góry, robiąc miejsce na jajko na środku. Chleb zapiec w piekarniku przez 3 minuty. Wyciągnąć. Szynkę pokroić w plastry. Pomidory pokroić w kostkę. Włożyć do środka, polać śmietaną i doprawić pieprzem. Do każdej kokili wbić jajko. Posypać solą i pieprzem. Zapiekać przez 15 minut, aż do momentu

Food Square
Polędwica dojrzewająca 123

zbliżają się święta Bożego Narodzenia , czas domowych posiłków czas zwolnienia tępa, czas rodzinny. W dobie gdzie wszystko jest dostępne nie cieszą nas tak rzeczy jak sprzed laty. Wyczekiwanie na szynkę aż dojrzeję, pomarańcze ach... Pamiętam jako dziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić(...)pyszną domową szynkę dojrzewającą. SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g ) - cukier - sól  - papryka słodka - papryka ostra  - czosnek grenulowany  - pieprz świeżo zmielony  SPOSÓB WYKONANIA: - schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy  go - schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika na 24h do lodówki w tym czasie schab

Basia w kuchni
Kanapka prosto z pieca 118

szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 0,5 szklanki mleka 1 łyżka oliwki 1 jajko 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli Nadzienie. 2 łyżki keczupu 20 dag szynki konserwowej w plastrach 10 dag sera mozzarella 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka czarnuszki do posypania Wykonanie. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić(...)minut. Rozwałkować w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie serem i pietruszką. Całość zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem na spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut. Piec w temp.200 stopni, 40 minut. Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka makaronowa 340

bardzo szybka sałatka makaronowa z wędliną i świeżymi warzywami. Przygotowanie jej trwa zaledwie chwilkę, nie będę podawała ilości składników , robiłam ją na oko :) Składniki: makaron świderki ogórek świeży pomidor szynka drobiowa szczypiorek majonez odrobina sosu czosnkowego sól pieprz  Warzywa i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem, majonezem, sosem i przyprawami. Przed podaniem schłodzić w lodowce

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zapiekanka makaronowa 316

czasu do czasu przygotowuję taką zapiekankę, jest smaczna i sycąca. Znika bardzo szybko a to o czymś świadczy :) Składniki: 30 dkg pieczarek 30 dkg szynki 0,5 kg makaronu (kolanka) 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 pomysł na zapiekankę makaronową puszka śmietanki 12 % 2 łyżki koncentratu pomidorowego oregano ok 20 dkg sera żółtego sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki pokroić w drobna kostkę(...)maśle, doprawić solą i pieprzem. Zagotować ok 1 l wody, pomysł na zapiekankę połączyć z wodą, śmietanką i koncentratem. Zagotować , pogotować kilka minut. Do blaszki wyłożonej papierem wsypać makaron, szynkę i paprykę  pokrojone w kosteczkę i usmażone pieczarki, przemieszać. Całość zalać sosem i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec ok 30 min do zmięknięcia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1928

byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia! Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1 por słoik marynowanej marchewki słoik marynowanego selera duży świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej majonez,   pieprz, sól   Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy go, studzimy.  Marchewkę i selera wysypujemy na durszlak, przelewamy wodą. Kolejno o górka i szynkę kroimy w kostkę

Kuchnia moimi oczami
Ekspresowa pizza na tortillach 205

tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji: 2 małe pizzę Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia Składniki: 4 placki do tortilli 200g żółtego sera np. gouda Kulka mozzarelli Opakowanie szynki długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce(...)dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na ciepło z sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego

Kolizje Smaków
Flamenquines _złota rolka, hiszpański specjał 159

Flamenquines Składniki. 6 szt. filet ze schabu 6 szt. szynka serrano 10 dag ser żółty 200 ml białe wino sól pieprz  1 jajko 2 łyżki mąka 4 łyżki bułka tarta Wykonanie. Cienkie filety ze schabu po około 5 dag, każdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki

Kulinarny karnet Christophera
Nadziewany bakłażan 128

Eggplant stuffed - ham, cheese and herbs   Składniki. 1 bakłażan 2 plastry szynki 2 plastry ser z zielonym pieprzem 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek zioła prowansalskie oliwa do smażenia białe wino liście bazylii Sos czosnkowy 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonez 2 łyżki jogurt sok z cytryny sól biały pieprz Wykonanie. Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone(...)końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec smażenia skropić białym winem. Podać w całości, albo pokrojony w plastry. Posypać świeżo pokrojoną bazylią. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez

Kulinarny karnet Christophera
Pizza hawajska 172

łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 5 plastrów ananasa z puszki 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek(...)części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Ananasa i szynkę kroimy w grubą kostkę i układamy na plackach. Przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano

Kulinarne przygody Gatity
Bułka z jajkiem 102

Składniki: bułka żytnia (może być grahamka, bułka "zośka")  jajko plasterek dowolnej szynki (najlepiej jakiejś podwędzanej; może być też bekon) sól kropla oleju/masła Przygotowanie: 1. Jajko smażę na dobrze rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni (olej rozcieram ręcznikiem papierowym, patelnia ma się jedynie błyszczeć). 2. Obok jajka na patelni kładę połówki bułki (co jakiś czas przewracam je na drugą stronę(...)już zetnie (żółtko się trzyma, nie lata), przewracam jajko na drugą stronę (w moim przypadku  najlepiej sprawdza się do tego metalowa szpachelka do hamburgerów). 4. Na patelnię kładę szynkę, chwilę smażę z jednej i z drugiej strony, tak żeby się trochę podsmażyła ale nie wysuszyła. 5. Chwilę czekam (w zależności od tego jakiej konsystencji ma być żółtko, trochę dłużej

Malowane smakiem