Takie sobie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał już się zaczął więc możemy to danie podać zwiększając ilość składników dla naszych gości. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim(...)przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. kod: Straga Polecam również sałatkę Piotra z wędzonym łososiem i truskawkami gdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Więc polecam. Przekąska dla 2 osób: Składniki: • 1 gruszka w korzennej marynacie • 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej • 1/4 opakowanie mixu sałat • świeżo zmielony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 cebula 1 pomidor 3 plastry gotowanej szynki 2 jajka 3 ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach i podzielone na ćwiartki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego cząbru 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, szynkę w paski. Na patelni podsmażamy cebulę(...)szynką, gdy cebula zmięknie dodajemy ćwiartki ziemniaków oraz kawałki obranego pomidora, cząber i ostrą paprykę, doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy, a gdy z pomidorów powstanie lekki sos wbijamy dwa jajka, czekamy, aż się zetną, podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaRogaliki...robione przy pomocy rogalomanii. ..rogaliki wytrawne..z szynką i serem z dodatkiem ketchupu i majonezu.. Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. 5 szkl. mąki 20 gram drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki soli 1 3/4 szkl. ciepłej wody jajko(...)posmarowania rogalików Farsz: kawałek sera żółtego kawałek szynki 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu Ser i szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i ketchupem. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Następnie dodać sól, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Łosoś zapiekany w szynce parmeńskiej z pesto pistacjowo- bazyliowym. Doskonały aby przygotować go na wykwintny obiad dla swoich domowników lub zaskoczyć gości na przyjęciu. Dodatek pistacji w pesto nadaje mu wyjątkowy smak a szynka parmeńska sprawia, że łosoś się nie wysusza. Łososia podałam z surówką z ogórka(...)którą robiłam już w tym przepisie. Danie jest przepyszne, efektowne i proste w wykonaniu. Smacznego Post Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDzisiejsza propozycja to przede wszystkim danie dla wszystkich chłopców i mężczyzn ;-) Szynka jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, szczerze polecam! Marynata do mięsa: - 2 łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki miodu - przyprawa Musztardowa- KOTANYI - 4 gałązki świeżego rozmarynu - sól zmiękczająca do mięsa Mięso: - 1,5 kg szynki z tłuszczem Mięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą(...)marynujemy w lodówce przez dobę. Rozmaryn wkłuwamy w kratownicę. Wyjmujemy z lodówki, jak osiągnie temp. pokojową, wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni pieczemy około 60 - 70 minut. Szynka idealnie nadaje się na kanapki lub jako pieczeń do obiadu. Smacznego
SMYKWKUCHNIDzisiaj prezentuję Wam krem z dyni z dodatkiem aromatycznego imbiru i pasty tajskiej curry, okraszony grzankami skąpanymi w oliwie z oliwek i maśle klarowanym, a zwieńczenie potrawy to aromatyczna szynka Serrano - hiszpańska szynka dojrzewająca. składniki na zupę - krem z dyni: - 1kg dyni - 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie zastępujcie suszonym!), dodajemy tylko listki - około 3 cm korzenia imbiru (posiekać) - 2 łyżki(...)ciabatę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy masło i oliwę, mieszamy, po połączeniu się składników, dodajemy grzanki, ciągle mieszamy aż grzanki nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Szynkę podprażamy na patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Muszę Wam powiedzieć Kochani, że ten przepis na zupę z dyni UWIELBIAM jest przepyszna, mocno kremowa i bardzo aromatyczna. Koniecznie zróbcie a będziecie często
SMYKWKUCHNIPyszne, oj pyszne było! Jak dla mnie takie roladki to właściwie sałatka tylko podana w innej formie. Niesamowite połączenia sera koziego, który uwielbiam i gruszki z szynką i rukolą. Siła prostoty tego dania jest tak wspaniała, każdy składnik eksploduje smakiem w naszych ustach. Bardzo lubię takie połączenia. Składniki: 4 plastry szynki prosciutto pół gruszki garść rukoli 30-40 gram(...)sera koziego- 4 słupki Rukolę i gruszkę myjemy. Gruszkę obieramy i kroimy na 4 części. Na każdym plasterku szynki układamy odrobinę rukoli, słupek sera koziego i kawałek gruszki, zawijamy dość mocno całość i gotowe. Nie trzeba niczym doprawiać, samo w sobie to danie jest wyśmienite. Ewentualnie można polać oliwą z oliwek ale nie uważam by było to konieczne
Mango PapajaTakie oto śniadanie zaserwowałam mojej drugiej połówce, było pyszne! :) Składniki (na dwie osoby, a jak! ): 4 plastry szynki parmeńskiej 4 jaja (takie mam duże kokilki, że jedno jajo w kokilce wyglądało śmiesznie) garść kurek łyżka masła sól pieprz szczypiorek do posypania na koniec A więc kokilki smarujemy masłem i wkładamy do środka dwa pasterki szynki parmeńskiej- tak by wychodziły(...)kokilki). Kurki myjemy w zimnej wodzie, suszymy. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i smażymy kurki przez 1-2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Na dno kokilki, w której jest już szynka wrzucamy kurki, wbijamy po dwa jaja na kokilkę, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10-15 minut. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem, gotowe. Pyszne
Mango Papajatradycyjne są małe i pyszne. Ze słonym nadzieniem. Polecam. Składniki: ciasto kruche, przepis tu: klik lub ciasto francuskie 50 gram sera feta dwa plasterki szynki parmeńskiej garść startej goudy dwie łyżeczki ricotty (ricotta świetnie w tym daniu sprawdza się jako osłabienie słoności sera fety i szynki parmeńskiej także jest niezbędna) pieprz świeże zioła do posypania na koniec Ciasto(...)tartę przygotowujemy jak w przepisie wyżej. Po upieczeniu w małych formach ciasta na tartaletki nakładamy na nie ser feta, szynkę parmeńską, ricottę, goudę i doprawiamy pieprzem oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Gotowe. Zamiast ciasta kruchego można użyć gotowego ciasta francuskiego- znacznie mniej pracy. Mimo to, jest to świetna przekąska
Mango PapajaOczywiście wersja dla leniwych- z piersią kurczaka. Tak czy siak- polecam! Składniki: 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem i chili w płatkach 5 plastrów szynki parmeńskiej 100 gram kurek, umytych, osuszonych 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki wody sól pieprz cebulka ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy Doprawione mięso z udek zawijamy(...)ruloniki- na jednym plasterku szynki parmeńskiej układamy mięso z jednego udka i zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość dusimy około 5-7 minut. Dodajemy wodę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez minutę. Powstałą masę
Mango PapajaChyba powtarzam to setny raz, że kocham szparagi! W każdej chyba odsłonie smakują niesamowicie. Tym razem z szynką parmeńską, kozim serem i jajem na twardo. Z tymiankiem. Idealna wersja na śniadanie. Składniki: 20- 24 łodygi szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej) 50 gram sera koziego pokrojonego w słupki (10-15 słupków) 3 jaja ugotowane na półmiękko(...)masło do wysmarowania formy Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w nieosolonej wodzie przez 4-6 minut. Po tym czasie szparagi odcedzamy, przelewamy chłodną wodą. Na każdym plasterku szynki układamy po 5-6 szparagów, 2-3 słupki sera koziego i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango PapajaMięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita wypełniliśmy farszem mięsnym, a szynkę i karkówkę wcisnęliśmy w siatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie. JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY? Mięso: 3 kg łopatki 1,5 kg karkówki(...)papryka w proszku, świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY? Mięso: 1 kg szynki 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawy: czosnek ziele angielskie majeranek pieprz liście laurowe sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) sól saletra. Szynkę i karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek
OstryKęstematu wędlin i kiełbas i przygotować je samodzielnie. W efekcie, wraz z DobraKielbasa.pl , przygotowaliśmy: białą kiełbasę wędzoną wiejską kiełbasę z rozmarynem wędzoną kiełbasę a’la chorizo wędzoną szynkę wędzony baleron. A oto efekty bardzo przyjemnej pracy: Gotowe wędliny. Najlepsza pierwsza biała kiełbasa ever. Karkówka i szynka. Wędzona karkówka. Wędzona szynka. Kiełbasa pikantna a’la chorizo. Biała świąteczna. Kiełbasa(...)się udały: Faszerowane jajka. Mój numer 1 na wielkanocnym stole. „Sałatka Babci Jadzi”. Najlepsza. Ser żółty, groszek, majonez, grzybki marynowane, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Świąteczna szynka Świąteczna szynka korzenna. Z pomarańczą, miodem pitnym, goździkami i wieloma innymi dodatkami
OstryKęsKolejne dzieło dwojga blogerów. Tym razem postanowiliśmy zrobić leczo z wykorzystaniem szynki (surowej) zamiast kiełbasy. Jakoś tak nie przemawiała do nas kiełbasa, którą można było kupić w chorwackich sklepach – była masakrycznie droga i niefajna. Zresztą szynka to tylko dodatek, a właściwy smak potrawie nadała przede wszystkim dojrzałe w słońcu warzywa: papryka, pomidory i cukinia. Jak zwykle było pyszne. A może(...)mój starszy szkodnik, który zwykle nie jada cukinii, zjadł całą porcję leczo i dopiero przy dokładce odsuwał na bok cukinię. Tym razem w Koperkowej Kuchni leczo z cukinii z szynką prezentuje się bardzo podobnie - koperkowy aparat odmówił tego dnia posłuszeństwa, więc łaskawie zezwoliłem na wykorzystanie moich zdjęć: klik . Czytaj dalej
Gotuj z MisiemJajka zapiekane w szynce z żółtym serem i szczypiorkiem Jajka zapiekane w szynce bardzo ładnie prezentują się na stole, dlatego są idealne na wielkanocne śniadanie. Podałam je z żółtym serem i szczypiorkiem, ale można też użyć innych dodatków: mozzarelli, suszonych pomidorów lub rzeżuchy czy kiełków rzodkiewki. Podaję składniki na 1 porcję, łatwo można pomnożyć przez ilość osób w rodzinie ;) Ponieważ(...)szynka była sama w sobie słona, nie dodawałam już soli. Do zapiekania potrzebne będą kokilki lub forma do pieczenia muffinek. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków