zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Sałatka szwajcarska Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 200 g żółtego sera 200 g szynki konserwowej 4 konserwowe ogórki sól pieprz sok z 1/2 cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy posiekany koperek Wykonanie: Ser i szynkę kroimy w paseczki
Kulinarne przygody Gatitykażdy może stworzyć coś, co podpasuje pod jego gusta smakowe. Na moim blogu wersja tejże sałatki, która chyba jest jedną z najpopularniejszych wersji, czyli sałatka z tortellini i szynką konserwową. Świ The post Sałatka z tortellini appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeperfekcyjny , bo ja też, nie jestem perfekcyjna , ale jest smaczny i wędlina wychodzi niebiańska Dlaczego kminkówka Kaszubska ? Bo mieszkam na Kaszubach .. bynajmniej chwilowo ….. składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej 1 kg świeżej golonki tylnej 0,5 kg boczku wieprzowego 3 łyżki czosnku granulowanego 3 łyżki mielonego kminku 2 łyżki cukru sól peklowa 1 łyżka na 1 litr wody(...)czasie , mięso odławiamy , płukamy w zimnej wodzie . Golonkę mielimy bez skóry na bardzo drobnych oczkach , dwukrotnie . Boczek , również ,bez skóry mielimy na grubych oczkach ,także dwukrotnie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę , kroimy w średniej wielkości kawałki i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa . Wszystkie mięsa przekładamy do miski , wlewamy 1 szklankę zimnej wody . Dodajemy wszystkie przyprawy z listy ,mieszamy przez przynajmniej 6 minut
Ogrodnik w podróżyOstatnio pokazałam wam gnocchi w sosie z gorgonzolą. To danie tak nam posmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie ale z własnymi kluskami i z dodatkiem mięsnym, czyli z włoską szynką. Gnocchi zrobiłam z dodatkiem szpinaku, który mi zalegał w lodówce. Wyszły prawie idealne. Sos wzbogacony a smak włoskiej szynki stał się jeszcze smaczniejszy i świetnie połączył z kluskami. Obiad pierwsza
Bernika - moj kulinarny pamietnikSKŁ ADNIKI 700 g miąższu dyni 500-750 ml bulionu warzywnego 2 pory 1-2 gałązki tymianku kilka plasterków wędzonej szynki sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 700 g di polpa di zucca 500-750 ml di brodo vegetale 2 porri 1-2 rametti di timo qualche fettine di speck sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Pory obieramy(...)pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem dekorujemy plasterkami podsmażonej szynki; oprószamy czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli, poi tagliateli a fettine. In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate i porri per circa 5 minuti
La grande e la piccola cuocajest dominujący, a w połączeniu z innymi składnikami tworzy bardzo smaczną kompozycję. Składniki na sałatkę z selerem naciowym i kukurydzą: 4 gałązki selera naciowego 5 jajek 300 g szynki (może być konserwowa, pieczona czy gotowana – którą najbardziej lubicie albo macie akurat pod ręką) puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy(...)obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również selera naciowego, szynkę i ogórki konserwowe. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy dokładnie ze sobą. Sałatkę odkładamy do lodówki na godzinę. [caption id="attachment_8514" align="aligncenter" width="1024"] sałatka z selerem naciowym i kukurydzą[/caption] Zobacz inne przepisy z selerem
e-PrzepisyKulinarneRoladki z tortilli z szynką – to pyszne, kolorowe zawijaski z tortilli, które bez wątpienia są HITem każdej imprezy. Nie tylko wpadają w oko, ale też zachwycają smakiem. Koniecznie przy najbliższej okazji wypróbujcie nasz przepis na roladki z t The post Roladki z tortilli z szynką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeJeśli chcecie o samej patelni dowiedzieć się nieco więcej, odsyłam Was do mojej wczorajszej recenzji , lub bezpośrednio do sklepu Puregreen . 1-3 piersi kurczaka (ilość wg potrzeb) 1 pomidor szynka w plastrach mozzarella w plastrach mielona papryka słodka zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczone mięso dzielimy na porcje (w zależności od wielkości można każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół(...)pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Wkładamy mięso. Smażymy pod przykryciem. Po około 2 minutach przewracamy mięso na drugą stronę. Na wierzchu układamy plasterek szynki, plasterek pomidora oraz plaster sera. Zapiekamy całość pod przykryciem na średnim ogniu przez kilka minut. Pod koniec oprószamy ser ziołami prowansalskimi. Jeśli mamy termometr kuchenny, sprawdzamy czy mięso osiągnęło odpowiednią
Smaki Na TalerzuGulasz z szynki w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się na co dzień i od święta. Mięciutkie, chude mięso idealnie komponuje się z delikatnym sosem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. około 500g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa) papryka słodka papryka ostra sól mąka do obtaczania olej Dodatkowo: 2 marchewki 1 cebula
Di gotujeFilety z kurczaka w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i sosem gorgonzola – to pomysł na pyszny obiad, zwłaszcza jeśli uwielbia się sery pleśniowe. Jak już z pewnością zauważyliście, to my uwielbiamy je bardzo i często na podstawie poprzednich pr The post Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i sosem gorgonzola appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSKŁ ADNIKI Roladki 500 g ciel ę ciny na sznycle 100 g żółtego sera 10 plasterków szynki parmeńskiej 10 listk ów sza ł wii s ó l, pieprz oliwa z oliwek wyka ł aczki Sos szafranowy 200 ml bulionu warzywnego 100 ml białego wina 1 torebka szafranu (ok. 0,10 g) 1/2 łyżki(...)sznycle; u mnie wyszło 10 sznycli o wadze ok. 50 gram Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Ser żółty kroimy w słupki. Na sznyclach rozkładamy plastry szynki, listki szałwii i ser żółty w słupkach. Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Roladki przekładamy
La grande e la piccola cuocaznajdziemy w nim pyszną kremową, lekko słodką śmietankę. Świetnie sprawdza się on w sałatkach, ale również w makaronach. Składniki: – 400g makaronu razowego orkiszowego – 1 burrata – 100g szynki parmeńskiej – garść bazylii – garść mięty – parę gałązek tymianku – kilka chlustów śmietanki 30% – oliwa z oliwek – sól, pieprz Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu i przekładamy do dużej miski. Plasterki szynki parmeńskiej rwiemy w palcach i dodajemy do makaronu. Tak samo postępujemy z burratą, lecz rwiemy ją nad miską, by wypływająca z niej śmietanka trafiała do miski. Jeżeli z burraty wypłynęła mała ilość śmietanki, dodajemy odrobinę śmietanki 30%. Całość podlewamy małą ilością oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Zioła siekamy lub całe dodajemy
Be Fit Be Strongpodałam konkretnej ilości składników - wszystko zależy od tego, ile zechcecie takich roladek przygotować. Składniki: placki tortilla serek śmietankowy (na 5 placków użyłam 200 g serka) sałata lodowa szynka papryka czerwona bazylia małe pomidorki folia aluminiowa i wykałaczki Tortille podpiec na patelni z każdej strony aż nabiorą złotego koloru. Każdą tortillę posmarować serkiem, na to położyć sałatę i gdzieniegdzie(...)rozsmarować jeszcze trochę serka. Następnie ułożyć plastry szynki oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. Całość ściśle zawinąć w rulon. Roladki owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć, rozwinąć z foli i pokroić na równej wielkości kawałki. W każdą roladkę wbić wykałaczkę i przyozdobić listkami bazylii i połówkami pomidorków
My simple kitchenpizzę: – 1 tortilla/piada włoska – 30g koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki oregano – 1/4 łyżeczki papryki ostrej – 20g ricotty – 20g mozzarelli – 1 plaster szynki parmeńskiej – garść rukoli – kilka kropli oliwy Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Tortillę/piadę włoską smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano oraz papryką ostrą. Ricottę gdzieniegdzie układamy za pomocą łyżeczki(...)mozzarellę kroimy w kostkę lub szarpiemy na małe kawałki, szynkę rwiemy na kawałki i układamy na pizzy. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10 minut. Po wyjęciu dekorujemy garścią rukoli i skrapiamy oliwą. Smacznego! Jedna taka pizza „na wypasie” (z włoskich piad) zawiera 529kcal (B: 20,5g, T: 19,4, W: 66,6g). Jedna
Be Fit Be StrongSkładniki Kukurydza 1 kolba Szynka parmeńska 3 plasterki Masło np. czosnkowe, przepis znajdziesz na blogu Zioła włoskie do smaku Pomidor Sałata lodowa Wykonanie: Kolbę kukurydzy ugotować w osolonej wodzie (ok.5 minut). Następnie wysmarować ją The post Kukurydza w szynce parmeńskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje