spróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej(...)należy osuszyć, aby tarta nie wyszła wodnista) oraz połowę sera. Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, dodajemy resztę sera oraz doprawiamy wedle uznania. Warzywa zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościtłuszczem, aby być smaczne. Wystarczy je po prostu upiec. Fanów wersji tradycyjnej odsyłam natomiast do starszego przepisu tutaj . Składniki na dużych 12 sztuk: 750g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 marchewki Biała cześć pora 100g makaronu ryżowego nitki 12 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 50g grzybków mun 2 ząbki czosnku Pieprz cayenne do smaku(...)środku sporą ilość mięsa (taki podłużny pulpet). Zwinąć (najpierw boki, a potem zrolować). Tak przygotowane sajgonki ułożyć na blasze do pieczenia, za pomocą pędzla posmarować olejem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 25-30 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody Dodatkowo: Keczup do smarowania 150 g pieczarek 100 g szynki wiśniowej 150 g żółtego sera Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ciasto: Do miski(...)boki zwijamy do środka. Powstanie nam kształt róży. Tak przygotowane bułeczki układamy w naczyniu na tartę o średnicy 26 cm. Pieczemy przez 20 minut w nagrzanym do 210*C piekarniku. Dodatkowo wierzch możemy obsypać resztą sera
VioletoweKucharzeniełyżki żelatyny peklówka 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta majeranku szczypta suszonego czosnku 40 g soli ( dwie łyżeczki) 4 g saletry sposób wykonania Mięso wieprzowe z łopatki ( karkówki lub szynki ) kroimy w kostkę ( około 1,5 na 1,5 cm), boczek ( najlepiej dobrze schłodzony) kroimy w drobną kostkę . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się(...)łyżki wody, na łyżkę żelatyny). Całość wyrabiamy na lekko klejąca się masę, a następnie napełniamy nią słoiki do 3/4 wysokości. Słoiki zakręcamy i wstawiamy na 2,5 godziny do piekarnika, nagrzanego do 80-85 stopni. Słoiki zostawiamy w piekarniku do wystudzenia ( uchylając nieco drzwiczki piekarnika). Na tym etapie nasza konserwa jest gotowa do tego, aby ją spożyć w przeciągu kilku
Miód i pieprzFajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata(...)solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną z posiekanym koperkiem. Pieczemy w piekarniku: temp. 170 stopni C / czas
noteskulinarnyfigaSezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym
Kulinarne przygody Gatityzasługa mojego gapiostwa temperaturowego, cieszę się, że zapomniałam! Ciasto wyrabiało się bez problemu mimo większej ilości zaczynu. Zrobiłam 10 bułek a nie 9. Koniecznie kupcie parę plastrów dobrej szynki - będzie pysznie! W lipcu bułki do pieczenia wybrała Renata z bloga Codziennik kuchenny Przepis pochodzi z bloga Marcina Grahamka, weka i kajzerka… Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem(...)oprószonej mąką, zachowując stosowne odstępy, gdyż bułki będą jeszcze wyrastały. Ponadto urosną w trakcie pieczenia. Odstaw bułki do końcowego wyrastania w temperaturze ok. 25 °C (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na około 1 – 1,5 godziny (do podwojenia się objętości bułek). Nagrzej piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu
Stare GarySkładniki na sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 2/5 szkl. przegotowanej wody, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, 1,5 łyżeczki cukru, sól, pieprz Składniki na farsz: ser, cebula, szynka, pieczarki, ogórek konserwowy Wykonanie: W niedużym naczyniu kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem. Dodajemy ciepłe mleko ( mleko nie może być gorące). Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe(...)Pizzę ze składnikami można odstawić na 20-30 minut. Ciasto wyrośnie i będzie grubsze. Jeżeli wolimy cieńsze ciasto pomijamy ten etap i od razu wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego na 230C i pieczemy przez 15-20 minut. Smacznego
Passion of Cookingwiecie nie kupuję już sklepowych wędlin, ale szynki, które do tej chwili robiłam były gotowane. Postanowiłam upiec coś do kanapek czy na obiad tak dla odmiany!Odeszłam trochę od "zer i jedynek" i oprócz typowych przypraw dodałam kardamon i goździki. Może dla niektórych z Was to codzienność, ale dla mnie - niemały eksperyment! Aromat pieczonego mięsa rozchodził się w całym domu(...)nakłuwamy, macerujemy w marynacie, zostawiamy na noc przykryte folią aluminiową, następnego dnia wkładamy do rękawa pieczemy w temp. 180-200 stopni około godz.(pamiętajcie mięso zawsze wkładamy do rozgrzanego piekarnika, aby zamknąć w nim soczystość), następnie obniżamy temp. do 140-150 stopni ,wyjmujemy mięso z rękawa i pieczemy pod folią aluminiową kolejne 45min. ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia
Kuchnia Beatyjakiś czas zjadam i takie, szczególnie z dużą ilością grillowanych warzyw - wczoraj właśnie takie zrobiliśmy sobie na letni obiadek :) SKŁADNIKI: (ok 20-22 szt) 80 dag kg szynki (po oczyszczeniu z błonek itp) 2 czerwone papryki 50 dag pieczarek (najlepiej małych) 2 małe cukinie 3 cebule 1. Mięso pokroić w kostkę (ok 2-3 cm). Obficie posypać przyprawami(...)Cebulę jedynie sypiemy przyprawą (przy mieszaniu mogłaby się porozwalać na kawałki). 5. Nadziewać na patyczki. Grillować na niedużym ogniu do miękkości mięsa. Zamiast grillować można je oczywiście upiec w piekarniku. Ja jako że lubię to przygotowałam trochę więcej warzyw i wrzuciłam je wszystkie razem na tackę i tak zgrillowałam - wyszły pyszne
Kto ugości moich gości?jajko 0,5 szklanki bułki tartej łyżka kaszy manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką(...)stopniach C. Wyciągamy mięso i odwijamy. Dopiekamy jeszcze w 230 stopniach ok. 20 minut aż z boczku wytopi się tłuszcz i będzie przypieczony. Uwaga tłuszcz trochę pryska w piekarniku i ostatnio zrobiła mi się mała zadyma :) Ale nic się nie stało, oprócz małego zapachu dymu w mieszkaniu. Po prostu ustawiłam jeszcze termoobieg na 200 stopni i dopiekłam. Także kontrolujmy
Pani na deserróżaną. Ciasto dzielimy na połowę do jednej dajemy kakao a drugą pozostawiamy. Wkładamy ciasto do wysmarowanej formy i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 st. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika smarujemy konfiturą różaną lub taką jaką lubimy. Ja posmarowałam konfiturą truskawkową a rozpuściłam ją z dodatkiem wody różanej. harrisa Smakuje… CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO · 1 month(...)SERNIK WIEDEŃSKI · 9 months ago harrisa Oj,… SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI · 10 months ago harrisa Z… CHLEB GRAHAM · 10 months ago Najnowsze wpisy CUKINIA FASZEROWANA SZYNKĄ I PAPRYKĄ CYTRYNOWE CIASTECZKA CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM
harrisawodą i również osuszamy na ręczniku. Formę do zapiekania natłuszczamy i układamy na niej trójkami lub dwójkami osuszone szparagi, a kolejno każdą parę lub trójkę otulamy plastrem łososia. Piekarnik nagrzewamy do 200*C(termoobieg). Przyrządzamy sos: w rondelku rozpuszczamy masło do klarownej, płynnej konsystencji i odstawiamy na bok, kolejno w niewielkim garnku zgotowujemy niewielką ilość wody,a do metalowej(...)świeżymi ziołami. Smacznego! *Jest to jedynie nasza propozycja podania takich szparagów, w przyrządzeniu możecie zabawić się kreatywnością i zamienić składniki na Wasze ulubione np. filet z innej ryby, szynkę szwarcwaldzką, zielone szparagi, paski cukinii lub awokado, do sosu dodać mozarellę lub musztardę, świeży koperek lub inne ulubione zioła: do odważnych świat należy
Symfonia Smakówwierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella.A całość oprószona prażoną cebulką.Smacznego!Składniki:1 kg ziemniaków;1 brokuł (waga około 500 g);200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);2 jaja ugotowane na twardo;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;125 ml zimnej, przegotowanej wody;1 surowe jajo;1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku(...)ułożyć plastry ziemniaków, następnie położyć różyczki brokułów, posypać drobno pokrojonym jajkiem i wędliną, zalać sosem śmietanowo-cebulowym i posypać na wierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką
Gospodyni Miejskamoim domu rodzinnym ta pieczeń była obowiązkowa na każdą Wielkanoc. Nie było osoby, która by się nią nie zajadała. Aromatyczna, z pięknym jajecznym oczkiem pozostawiała w tyle nie jedną szynkę... Do tego robi się ją szybko w porównaniu do innych wędlin domowych. Zachęcam Was więc do przygotowania jej na tegoroczne święta. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka(...)niej układamy rzędem, jedno za drugim obrane jajka na twardo. Po bokach jajek i na wierzchu umieszczamy resztę mięsa dociskając, by nie powstały w środku dziury. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 - 75 minut (przed wyjęciem najlepiej sprawdźcie czy patyczek nie jest oblepiony niedopieczonym mięsem
Czary - gary w kuchni