szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:115/158)

najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 166

pizzy 2 pomidory 300 g  sosu do pizzy garść oliwek 1 gałka mozzarelli 150 g sera żółtego ( najlepiej miękkiego) inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość(...)wysmarowanej oliwą, smarujemy sosem a na wierzchu układamy  plastry pomidora i mozzarelli, dokładamy oliwki, oraz inne ulubione dodatki  ( wszystkie oprócz żółtego sera). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy placki pizzy do piekarnika (pizzę pieczemy pojedyńczo lub przekładamy je, góra dół w trakcie pieczenia),  piekąc je w tej temperaturze przez 20-25 minut

Miód i pieprz
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 111

Jakie przyprawy kojarzą się Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne(...)smak mięsa po upieczeniu. Następnie wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno – można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia

Szybko Tanio Smacznie
Bułeczki pełnoziarniste. 179

Pyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem lub z szynką jako szybki lunch do szkoły lub pracy.  Ciasto z mąki pełnoziarnistej zazwyczaj jest trochę bardziej zbite niż z pszennej, ale te bułeczki udały się nawet bardzo pulchne. Czemu na prawdę się zdziwiłem(...)godziny.  Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 12 równych części, z każdej formujemy bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Ostudzamy i możemy serwować! Smacznego

Kuchnia Łukasza
Gołąbki bez zawijania 536

pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie   Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek ryżu 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki) 2 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 cebula(...)bułce tartej, smażymy an złoty kolor. Przekładamy kotleciki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Zalewamy sosem pomidorowym przygotowanym z powyższych składników (gotowany przez 10 minut). Wstawiamy gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podajemy same lub z ziemniakami. Pyszne. Dzieci sądzą, że to zwykłe, pyszne kotlety, i kapusty nikt nie dostrzega   Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi

MojaQchnia.pl
Pasztet domowy pieczony w boczku 232

pieczony w bardzo cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W orginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardzej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę lub biodrówkę. Przyprawy (listki laurowe, ziele i pieprz) gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Po tym czasie powinno zostać 1/2 szklanki wywaru. Mięso dokładnie umyć i pokroić(...)Boki i dno wyłożyć plasterkami boczku. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną. Ważne jest, żeby dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 1,5 godziny. Źródło: kwestiasmaku linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Pasztet domowy 190

sól, świeżo zmielony pieprz  cząber świeże zioła oregano majeranek  tłuszcz do wysmarowania keksówek bułka tarta do obsypania keksówek  Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs.  Pasztet z pieczarkami Wykonanie:  Warzywa obrać i pokroić. Mięso(...)jego smak nieco złagodnieje). Następnie dodać jajka i wszystko razem połączyć.  Formy keksówki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułą tartą. Masę pasztetu przełożyć do form - 3/4 wysokości keksówki.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć do niego formy z pasztetem, piec ok 1 godzinę.  Jeżeli do pasztetu używamy w większości suchego mięsa, dobrze jest do na spód piekarnika

Aromatyczne Podróże
Włoskie paluszki z ciasta chlebowego 111

pyszne paluszki, zwane również grissini. Włoska przekąska przed i podczas posiłku. Na paluszki zawija się szynkę parmeńską. Te paluszki są idealne do wszystkiego! Składniki na ok. 35 sztuk -350 g białej mąki chlebowej -1 łyżeczka soli -pół łyżeczki suszonych drożdży -200 ml letniej wody -3 łyżki oliwy z oliwek -dodatkowo oliwa do posmarowania, ziarna sezamu lub gruba sól morska Kwadratowe(...)oliwek i posyp ziarnami sezamu.Ułóż w pewnych odstępach na blasze ,przykryj folia do żywności posmarowaną olejem i pozostaw do wyrośnięcia na ok .15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Piecz przez 15-20 min., aż paluszki się zarumienią. Odłóż do wystygnięcia. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 358

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami         Składniki: 300 g makaronu rurki olej lub oliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki(...)oliwą. Następnie przekładamy do niego składniki warstwami: makaron, warzywa, mięso, ser. Powinny nam wyjść dwie warstwy. Na wierzchu zapiekankę posypujemy obficie serem i układamy plastry salami. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 min w temperaturze 180 stopni

Mania Gotowania
Babeczki dyniowe z posypką kokosową 210

Moje trzecie podejście do dyni będzie tym razem na słodko. Była już dynia pieczona z warzywami i ziołami (patrz tutaj) oraz dynia duszona z makaronem i szynką parmeńską (patrz tutaj). Tym razem moja ulubiona kategoria czyli coś na słodko :) Jeszcze rok temu w ogóle dynia w kuchni dla mnie nie istniała, a teraz robię z niej babeczki! :) Coś niesamowitego. Babeczki(...)dyniowe z posypką kokosową Zestawiamy z ognia i po kolei dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka oraz pozostałą mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do całości i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Nakładamy ciasto do papierków i wkładamy do blaszki. W misce mieszamy kokos z cukrem i cynamonem i posypujemy na każdą babeczkę. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Pieczemy

Pyza i Surówka
Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach 127

pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe zalewamy je zimną wodą i obieramy. Mięsa mielone umieszczamy w głębokiej misce.  Boczek, kiełbaski i szynkę kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz pokrojone w kostkę mięso. Smażymy aż mięso nam się zarumieni i stanie się lekko chrupiące(...)ugotowane na twardo jajka. Następnie zakryłam je pozostałym farszem. Całość zakryłam ciastem francuskim. Górę ciasta wysmarowałam rozbełtanym jajkiem. Ciasto również ponacinałam.  Blaszkę z farszem umieściłam w uprzednio rozgrzanym piekarniku 180 stopni, góra i dół. Piekłam to 120 minut. Pierwsze 50 minut piekłam zakrywając górę ciasta folia aluminiowa aby nie przypalić ciasta. Resztę czasu piekłam już

ClauditteMissCooking
Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) 292

Alfatec niespełna szklanka ciepłej wody 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1/2 małej cebulki Na farsz: 2 gotowe mielone z szynki wieprzowej duża szczypta bazylii 1/2 czerwonej papryki 1 żółta papryka 1/2 małej cebulki passata pomidorowa od Alfatec (polecam) lub opcjonalnie ketchup na spód pizzy ser (najlepiej mozzarella, ale można użyć twardego żółtego sera(...)kostkę, odkładamy je na bok. Pokrojoną połowę cebulki podsmażamy z pokrojonymi w kostkę paprykami, doprawiając całość małą szczyptą bazylii. Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie góra-dół). Wyciągamy ciasto, szybko nakładamy przygotowany farsz, na wierzch układając pokrojone kotlety. Znów wkładamy do piekarnika na około 10-12 minut. Wyciągamy ostatni raz i posypujemy startym serem oraz

Słodkie okruszki
Kanapkowa karkówka. 152

Myślę, że nie muszę nikogo przekonywać o jakości sklepowych wędlin. Te najbardziej popularne mają nie wiele mięsa w sobie. Te bogate w mięso są bardzo drogie

Kuchnia Beaty
Quiche z mięsem i grzybami (Torta salata con carne e funghi) 179

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych  grzybów 60 g szynki wędzonej typu speck 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 jajo tymianek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia(...)francuskie układamy w formie do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy. Na wierzch tarty układamy cienko pokrojony speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** PREPARAZIONE Tagliate i funghi champignon a fettine sottili. Rosolateli  in un tegame con 2-3 cucchiai di olio, 2 spicchi d'aglio

La grande e la piccola cuoca
Pieczeń 444

Przepis Mięso -szynka 0.7 kg -łopatka 0,6 kg -boczek 0,5 kg Przyprawy -peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa -pieprz 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g/kg mięsa -czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania -woda dawałem na wyczucie mięso ma się dobrze kleić podczas wyrabiania nie może być rzadkie więc z ilością(...)wierzch gorczyce i przykryłem papierem do pieczenia  i teraz pieczemy 80-90 min.w temp 170 -180.Ja piekłem w 170 C 90 min.Pamiętajmy o tym że piekarnik piekarnikowi nie równy.Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier żeby wierzch się zarumienił.Gdy ostygnie na tyle aby można było pieczeń wyjąć  robimy to delikatnie i oprószamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 181

bardzo łatwo pomylić z konwalią, która jest bardzo często spotykana w naszych ogródkach, ale zapachu nie pomylicie!, intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych(...)łączymy, co w efekcie utworzy koniczynkę. Układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Po ok. 15 minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż  zrobią się rumiane. Bułeczki można podawać z sosem czosnkowym, który dodatkowo wzbogaci i wzmocni smak

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania