Odliczanie. 3...2...1... Festiwal fajerwerków rozpoczął się wraz z wybiciem północy. Wielobarwne, o cudownych kształtach świetliki wybuchają na niebie. Ludzie śmieją się, śpiewają tańczą i
W kuchni Karmel-itkitakiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik.Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką.DALSZE OSIEM ROLADEKsmarujemy musztardą, najlepiej ostrą, kładziemy kawałki selera, papryki i marchewki oraz szynkę parmeńską i zwijamy jak wyżej.Około 4 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, na dużym ogniu i kładziemy roladki. Smażymy z każdej strony na brązowo.NIE SOLIMY!Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)koncentrat,czosnek i wywar.Zalej tym wszystkim roladki, dodatkowo wlej dwie szklanki wody i przykryj pokrywką, a jak nie masz to użyj folii aluminiowej , kładąc świecącą stroną do góry.Włącz piekarnik na 200 ° termoobieg.Włóż naczynie z mięsem.Duś 40 - 50 min.Jeżeli masz roladki nie całkiem zalane sosem, to w połowie czasu wyciągnij naczynie i te z dołu zamień
Pasje Jolkiwięcej napisać w takich okolicznościach? ;) Chyba to, żeby koniecznie zaopatrzyć się przed produkcją dania w (żonę?;)) odpowiedni rodzaj parówek! To nie mogą być parówki z 87, 93 albo 103% szynki - być może nawet bez fosforanów, ale niemal całkowicie jałowe w smaku. To muszą być dobrej jakości parówki w starym stylu, najlepiej z dużym dodatkiem cielęciny i koniecznie o mocnym wędzonym(...)pozostawić 2 - 3 łyżki), majeranek, paprykę, posiekaną natkę i sól do smaku. Wlać śmietankę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przenieść do naczynia żaroodpornego i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 - 30 minut
zadanie-gotowanieChlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 150g zakwasu żytniego 300g mąki pszennej razowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki żytniej jasnej 350 ml letniej wody(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy,wygładzamy powierzchnię zwilżoną dłonią obsypujemy nasionami i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - uważamy aby nie przerosło formy, ponieważ w piekarniku jeszcze trochę podrośnie i może wylać się po bokach. Krok 4. Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie
Moja Książka Kucharskaszczęśliwi, że kupili to, po co przyjechali…. Pasztet w słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta(...)około 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy folię. Pasztet można też upiec w słoikach, które po napełnieniu do około 3/4 wysokości zakręcamy, ustawiamy na blaszce i pasteryzujemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Wólce Niedźwiedzkiej, gmina Sokołów Małopolski i znalazł się w publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane
Trzeci talerzchciałam również patelnię, tę oto którą widzicie na zdjęciach. Ją też pochwalę. Za powłokę Keravis non stick, za jakość którą oferuje firma Ballarini, zawsze wysoka. Przystosowana do używania w piekarniku do 160 stopni i do wszystkich kuchenek oprócz indukcyjnych. Kiedyś zauroczyła mnie linia Salento Whitestone za elegancję i kilka innych atrybutów, a Salento Blackstone dodatkowo za powierzchnię przypominającą plaster miodu(...)garnek, w którym gotowałam makaron, to też Ballarini. Zresztą codziennie gotuje dla mnie Ballarini, może dzięki temu tak dobrze gotuję? :) Składniki: makaron spaghetti (u mnie tricolore) kilka plastrów szynki parmeńskiej trochę szczypiorku ser gorgonzola (90 g do sosu i 110 g pokrojony w kostkę - no co, lubię ser, ale można dodać mniej niż 110 g lub pominąć) 3 łyżki śmietany
Blondynka Gotujefresh Joyce Goldsteinna 5 szaszłykówczas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki cayenneok. 60 g posiekanej(...)pokojowej. Nabij mięso na szpadki, nie za ciasno. Posmaruj szaszłyki oliwą, posyp solą i pieprzem. Szaszłyki grilluj z obu stron, aż dobrze się przyrumienią. Szaszłyki możesz przygotować również w piekarniku, opiekając pod górną grzałką.Podawaj z cząstkami cytryny. Do szaszłyków będzie pasował kuskus, lub cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały. Życzę Wam udanego grillowania!Zuzia z Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowania kotletów à la pizza można wykorzystać również pomidory, ser typu mozzarella, albo pokruszony ser feta i oliwki, może to być na przykład kukurydza z puszki, szynka i ananas.Ja planuję następnym razem przygotować tym sposobem obrane ze skóry i kości ćwiartki kurczaka. Jednak tym razem proponuję plastrom schabu nadać trochę kolorytu i przygotować je na bogato- Kotlety à la pizza(...)tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na powierzchni usmażonych kotletów układamy farsz z pieczarek, cebuli i papryki, posypujemy startym serem.Układamy usmażone kotlety na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 180 C, aż ser się roztopi. Smacznego! The post Kotlety à la pizza appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkworcu . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 duża główka kapusty 1 opakowanie kaszy jaglanej od Eco Blik 1 duża cebula 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 łyżka oregano od Skworcu 2 łyżki przyprawy do mielonego od Skworcu sol , pieprz do smaku 5 łyżek oliwy Wykonanie : Kapustę myjemy(...)naczynie wykładamy folią aluminiową lekko smarujemy oliwą i układamy ściśle gołąbki , ja jeszcze wlewam około 1 szklanki wody . Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem czy kapusta jest miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne i zdrowe bułeczki nadziewane salami ( lub kiełbaską, mortadelą, szynką, boczkiem, ... ) SKŁADNIKI 0,5 KG MĄKI 10 G DROŻDŻY 200 ML LETNIEGO MLEKA 1 PŁASKA ŁYŻECZKA CUKRU 1 jajko + 1 do posmarowania 1 PŁASKA ŁYŻKA SOLI 70 g masła lub 3 łyżki oleju z oliwek Kilka plasterków salami Ziarenka pieprzu Wykałaczki Papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)odstawić do wyrośnięcia. Naczynie , w którym ma podwoić swoją objętość ciasto, przykryć folią spożywczą lub włożyč do czystego woreczka plastikowego, reklamówki i odstawić w ciepłe miejsce np do zamkniętego piekarnika. Ciasto powinno wyrastać około 5 godzin, ponieważ krótszy czas wyrastania często powoduje niestrawność - po spożyciu źle wyrośniętego wyrobu. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 12 części ( zostawiając odrobinę
zielonacukinkaDzisiaj czas na wieprzowinę:-) Przygotowanie schabu: Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje(...)ogniu aby woda odparowała a sos stał się bardziej gęsty.Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy resztką sosu.Efekt? Jak na pierwszym zdjęciu:-)Ps. na pierwszym zdjęciu obok mięsa postawiliśmy miseczkę z pyszną
Smaki BrazyliiLigawa- wołowe mięsko. Nie jest to tania część mięska, ale pyszna. Lubię sobie sama zrobić wędlinkę na chlebek. Wiem co jem i satysfakcja duża. Wyszła pyszna
Kuchnia Pokoleńprażoną cebulką oraz pieczeń z dodatkiem kaszy jaglanej . Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Jak przygotować najlepszą pieczeń rzymską z pieczarkami i marchewką vel klops pieczony z pieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych(...)czosnkiem, starta marchewkę, podsmażone pieczarki, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej mięso, całość dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczeń pczemy w piekarniku przez ok.1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóry można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne, to taka inna mini pizza , pizza rolls , tylko w innej postaci. Polecam też mój przepis na inne paluchy drożdżowe z szynką . Drożdżowe Paluchy a’la pizza: Składniki : 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej(...)salami i sera, przykrywamy nieobłożoną częścią ciasta i dociskamy. Ciasto kroimy wzdłuż na paski, a następnie każdy pasek spiralnie skręcamy wokół osi i układamy na blasze. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 25 stopni C na ok 15 minut żeby paluchy lekko podrosły. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy go do 180 st C. Każdy paluch smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis 1.na początek dowolne mięsko u nas szynkę peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz kolorowy i świeży czosnek zgnieciony w łupinach.po pięciu dniach wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą. www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Mięsko trzeba związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą 2.nacieramy papryką słodką lub ostrą(...)wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min.wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem na 15-20 min.temp 150-160 stopni.Jak wystygnie wkładamy do do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO. PS.podstawowy przepis stworzyła moja znajoma Dominika Świątek ten jest troszkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.