Tradycja w nowoczesnym wydaniu, szybkie, proste ale nie mniej smaczne niż te tradycyjne:) Serdecznie zapraszam na nowe wydanie gołąbków;) Składniki: 1 kg szynki zmielonej 700 gram kapusty włoskiej 300 gram ryżu sól do smaku pieprz do smaku pół łyżeczki papryki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia Wykonanie: Ryż zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem(...)masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 -1.5 godziny. Z podanego przepisu wyszło mi 13 gołąbków, wielkości dłoni
Krakowskie smaki AniSkładniki (na ok. 7 kanapeczek): 1/2 mozzarelli 1/2 małej bagietki 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta oregano 2 plasterki prosciutto rukola do przybrania 1
My Culinary Arttotalny poranny odjazd! Można podać też do nich jajko sadzone, tak jak proponuje Jamie Oliver, jednak ja dużo bardziej wolę pomidorową wersję, dlatego też w masie szpinakowej zamieniłam plaster szynki na suszone pomidory. Rozgrzewające, sycące, zdrowe i naprawdę pyszne śniadanie w postaci tostów Popeye'a pomoże Wam dobrze zacząć chmurny poranek i doda mocy (szczególnie potrzebnej w poniedziałki!) :D Tosty(...)przez ok. 5min. 3. Do robota kuchennego/ blendera włóż liście szpinaku, wbij jajko, dodaj mleko, suszone pomidory i dopraw solą i pieprzem- zmiksuj na gładko. 4. Wyjmij z piekarnika blachę z grzankami i rozdziel na nie całą szpinakową masę- rozsmaruj po same brzegi. 5. Na posmarowane grzanki wyłóż po łyżeczce serka wiejskiego i delikatnie rozprowadź. 6. Podpiekaj grzanki przez kolejne
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzygotowaniu, kolorowa pieczeń z dużą ilością zdrowych warzyw. Zapach roznosi się po całym domu. Niezwykłego aromatu mięsu nadała pietruszka i lubczyk. Foremka: 26x12 cm 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 5 różyczek brokułu 5 różyczek kalafiora 15 mini marchewek 2 jajka 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki Gałązka lubczyku 4 pieczarki Sól Pieprz Suszona natka pietruszki(...)środku, mini marchewki po bokach. Przykrywamy resztą mięsa. Foremką uderzamy o blat lub dociskamy wierzch aby masa była zwarta. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut. Wierzch dekorujemy ziarnami czerwonego pieprzu
VioletoweKucharzeniedodatków. Pieczeń możecie także wzbogacić podsmażonymi, pokrojonymi na kawałki grzybkami lub kawałeczkami papryki. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Polecam. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki lub szynki) • 10 dag cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, Delikat do mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę, dodać do mięsa(...)dnie i na bokach ułożyć plasterki boczku (u mnie są okrągłe, bo takie miałam). 6. Włożyć mięso, wyrównać, wierzch także obłożyć plasterkami boczku. 7. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. (dół i termooobieg). 8. Wyjąć, ostawić do ostygnięcia. Podawać na ciepło lub jako wędlinę. Smacznego. Dodaję do akcji
W mojej kuchnikroję w drobną kostkę , kiedy mamy pokrojoną szynkę i cebulę , rozgrzewamy patelnie , dodajemy 2 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę i szynkę tak około 10 minut , często mieszając , kiedy nasza szynka i cebulka się przesmażyła , dodajemy do naszych ziemniaków , oraz resztę składników , serek z ziołowy , oraz doprawiamy do smaku według własnego uznania , następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy , aby nasze składniki się(...)się kleją do siebie . Kiedy mamy już przygotowane sajgonki , możemy je usmażyć we frytkownicy , ale ja wszystkie odsmażyłam na patelni , a kiedy chce je odgrzać to do rozgrzanego piekarnika wstawiam na 10 minut i gotowe
Mój Smakpewnego czasu nauczyliśmy się mieć w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Kiedy mają się pojawić niespodziewani goście można z niego wyczarować słodkie rożki z budyniem albo rogaliki z szynką. Można błyskawicznie przygotować cebularze czy zapiekane z żółtym serem parówki albo róże z jabłkami. Możliwości wykorzystania ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo(...)pieczenia Przygotowanie Ugotować budyń zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość mleka (zamiast 500 ml dajemy 350 ml na każde opakowanie budyniu). Ugotowany budzić pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataogniu, około 20-25 minut, aż sos widocznie zgęstnieje a warzywa zmiękną. Robimy wgłębienia w które wbijamy całe jajka. Można teraz potrawę albo dogotować pod przykryciem, albo dopiec w piekarniku (180⁰C), do czasu aż białka jaj się zetną, ale żółtko pozostanie płynne. Ile to zajmie? Zależy od warstwy sosu, grubości patelni, wielkości jajek… Musicie sami sprawdzać(...)szpinak świeży pozbawiony gałązek) 1 mały bakłażan kilka listków świeżej bazylii 2 puszki pomidorów w zalewie, po 400g każda 4 jajka, rozmiar dowolny kilka plastrów wędzonego boczku kawałek szynki gotowanej lub 200g dobrej wędzonej kiełbasy
Karo in the KitchenZiemniaki zapiekane z kiełbaską, szynką i jajkami. Taka szybka obiadowa zapiekanka. Do tego proponuję surówkę z pora i pomidora i mamy pyszny obiad. Kiełbasę w zapiekance możecie zastąpić boczkiem i będzie również bardzo smaczne. Danie to jest idealne dla miłośników pyr :) Moja mama jest ich największym miłośnikiem. 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 4 pieczarki(...)wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami
O kuchni z uczuciemposypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi poświęcić równomiernemu rozłożeniu sera. Następnym razem będzie lepiej, obiecuję :) W lodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego tygodnia - jajko! "Posadzone" na szczycie ;) Pizza ma swoje święto 9 lutego(...)Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn, oliwę. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Posypać serami, wyłożyć wędlinę, wbić jajka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem
zadanie-gotowanieświeżych drożdży 50 g smalcu ze skwarkami 250-300 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g żółtego sera 150 g salami i szynki pieprz 5 jajek +1 żółtko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Świeże drożdże połączyć z cukrem i częścią letniej wody , przykryć folią spożywczą i poczekać kilka minut aż wyrosną. W dużym naczyniu połączyć mąkę(...)foremki najlepiej z kominową podstawą wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem. Na górze ułożyć surowe jajka. W każdym jajku należy zrobić dziurkę szpileczką, co zapobiegnie pęknięciu podczas pieczenia w piekarniku. Na każdym jajku nalepić kawałki ciasta na krzyż następnie odstawić do wyrośnięcia aż urośnie do brzegów formy. Ze względu na obecość sera i wędlin czas wyrośnięcia może potrwać
zielonacukinkaSzparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2 szparagi na osobę) 8 szparagów ( u mnie zielone) 30 g parmezanu w płatkach 8 plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw(...)całą długość ciasta. Szparagi zawijamy w plasterki z parmezanem, a potem całość ciasno zawijamy w paski ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 200 °C przez 15 minut, w połowie czasu wyłączamy termoobieg i obniżamy temp. do 180°C, uważając aby się zbytnio nie przypiekły. Dla równomiernego upieczenia można odwrócić
Mia Cucina SofietaByła gotowana szynka a teraz boczuś. Pyszna domowa wędlinka na kanapkę.składniki:1,3 kg chudego surowego boczku3 duże ząbki czosnku4 listki laurowe Kamis1 mała cebulasól morska z pieprzem Kamis1 łyżeczka ziela angielskiego Kamis1 łyżeczka jałowca KamisBoczek umyć i osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć dokładnie majerankiem, solą i pieprzem. Posypać zmiażdżonymi ziarnami jałowca i ziela angielskiego (moździerza się(...)desce (tą chudą częścią do góry), na boczku ułożyć pokrojoną cebulę i zwinąć w roladę. Związać mocno sznurkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C , piec ok 2 godzin, ostatnie 20 minut bez folii aby mięso się przyrumieniło. Po wystygnięciu można kroić na plastry na kanapkę
Monia miesza i gotujejakaś różnica w smaku Dodatki Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno posiekaną papryczką jalapeno. To jakich użyjecie dodatków zależy tylko od Waszej fantazji. Przygotowanie Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić miksując(...)sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera. Pizzę układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym do 210-230 stopni (grzanie góra - dół) przez około 20 do 30 minut. Uwaga: naszą ostatnią pizzę upiekliśmy na papierze do pieczenia, który w naszej opinii sprawdził się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Drugie śniadanie 100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki, przełożyć do miseczki(...)drobnych oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich jak bazylia, oregano, zioła prowensalskie. Piec w piekarniku, w rękawie do pieczenia przez godzinę w temp. 180 st C Nie dostałam cielęciny, więc wykorzystałam polędwicę wieprzową. Daleko im do siebie, ale jak się nie ma co się
Kucharzyca