płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 3 listki laurowe (połamane na małe kawałki) 1 płaska łyżeczka majeranku 1,5 litra zimnej wody Ponadto: mała szynka (moja ważyła 1,1 kg) 1 woreczek do pieczenia duża strzykawka z grubą igłą Wykonanie: Przygotowujemy solankę. W tym celu mieszamy jej składniki. Mięso, w kilku miejscach, nastrzykujemy przygotowaną(...)Woreczek zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i robimy w nim rozcięcie. Ja odcinam jeden z rogów, który układam tak, aby był skierowany ku górze. Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około100 minut. Pierwsze 60 minut w 180 stopniach, ostatnie 40 minut w 150 stopniach. Ja piekę na grzałkach dół + góra, bez termoobiegu. Po tym czasie mięso wyjmujemy
Smak mojego domucukru – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki: – mozzarella starta – 2 cebula pokrojone w plastry – kilka plastrów szynki i salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka(...)Każdy placek ciasta drożdżowego posmarować sosem pomidorowym i posypać mozzarellą. – U nas każdy nakładał sobie dodatki, jakie mu pasowały. – Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C – u mnie to maksymalna temperatura, ale może być wyższa. – Piec ok. 7-8 minut każdą pizzę
To co kochamSzynki ze sklepu powoli mi się przejadły. Postawiłam więc na swoją szyneczkę, która na pewno jest zdrowsza i nie zawiera zbędnych konserwantów. Składniki: 1.5 kg schabu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych(...)koniec wrzucamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz śliwki. Zamykamy rękaw i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po takim czasie mięso wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 170st i pieczemy 1.5 godziny. Studzimy i odkładamy do lodówki. Najlepiej kroi się "na drugi dzień
Kuchnia w czekoladzieząbki czosnku 4 jajka pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cynamonu i cukru sól i pieprz Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki. Paprykę pieczemy na czarno w piekarniku, zamykamy w torebce foliowej i obieramy ze skóry. Można ten etap pominąć i pokroić drobno świeżą paprykę, ale moim zdaniem taka pieczona daje dodatkowy aromat. Cebulę i czosnek drobno siekamy(...)żółtko musi być nienaruszone. Zmniejszamy ogień i czekamy aż białka się zetną. Oprószamy solą i pieprzem. Smacznego PS.: Jak macie mięsożercę, możecie na etapie smażenia cebuli dodać trochę dobrej szynki. Post Szakszuka poleca się na randki ze śniadaniem. pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenprzygotować nie - zwykłą kolację. A w tym roku było naprawdę pysznie... Danie główne to - wieprzowina w bułce Wieprzowina w bułce - przepis Składniki: około 350 g mięsa z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 2 średnie cebule1 marchew 1/2 puszki pomidorów 1/2 butelki piwa Porter2 kabanosy podwędzane 1 łyżeczka przyprawy Tandari Masala Royal Brand sól, rozmaryn, gałka muszkatołowa, pieprz(...)dusić. Dodać pomidory, doprawić do smaku solą i przyprawą Tandari Masala Royal Brand.Dusić kilka minut.Bułki - odciąć wierzch, wydrążyć. Wnętrze posamrowac rozmąconym jajkiem i zapiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.Mięso nakładac do miseczek-bułeczek. Podawać na ulubionej surówce. Tandari Masala Smak: cierpki i pikantny Zapach: podobny do curry, aromat Indii Zastosowanie
kolorowotorcikowoMiękka i aromatyczna. W mojej kuchni „karkówka” nie przejdzie, bo jak mówi Sławek – sama nazwa odstrasza. Ale „szynka” w śmietanie wszystkim smakuje i nawet biorą dokładki. Składniki: • 1 kg karkówki • 1 duża kwaśna śmietana 18% – 400 g • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • sól, pieprz, gałka muszkatałowa(...)przyprawami, usmażoną cebulką, musztardą, doprawić solą i pieprzem. • Zalać mięso śmietaną, podważając każdy płat, aby wszędzie dostała się śmietana z przyprawami. • Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut. • Podawać z frytkami i ulubioną surówką. Zamiast wszystkich przypraw można wymieszać śmietanę z zupą cebulową lub brokułową w proszku
To co kochammąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Nadzienie: 4 łyżki keczupu Oregano 10 plastrów wędliny (szynki drobiowej) 10 dużych pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 główki brokułu Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Całość(...)ugotowanego brokuła. Całość dość ciasno zwijamy w rulon i kroimy w 2-3 cm plastry. Zwijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut
VioletoweKucharzeniepapryką. Składniki na dużą pizzę: na ciasto: 225 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 135 ml letniej wody 15 g drożdży dodatki: kilka plasterków szynki kilka plasterków salami 125 g mozzarelli 2 połówki brzoskwiń z puszki 3 plastry ananasa z puszki 1 mała cebula 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki kukurydzy oregano(...)rozdrobnionym czosnkiem, oregano i bazylią. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła. Posmarować sosem zostawiając przy brzegu niewielki margines. Następnie ułożyć plasterki mozzarelli i resztę dodatków, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*C na najniższą półkę, piec około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianigdy dosyć - dzisiaj w wersji z mięsem mielonym, papryką i pomidorami. Pysznie bardzo :) SKŁADNIKI 3 średnie cukinie 1 duża cebula 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1/2 dużej żółtej papryki 2 duże pomidory (malinowe) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g tartej mozzarelli słodka papryka w proszku zioła prowansalskie sól morska świeżo(...)papryką i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dusimy razem przez 10-15 minut. Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewając niewielką ilością wody. Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeświeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka Zaczynamy. Namaczamy kajzerkę w wodzie(...)Przygotowujemy talerzyk z bułką tartą oraz miseczkę z zimną wodą. Maczamy rece w wodzie, bierzemy kulke mięsa, formujemy kotleta, obtaczamy w bułce i na gorący olej. Mamy posmażone mielone. Piekarnik na 100C lub funkcja grilla. Bułki przekroić na pół i do piekarnika aż zrobią się kruche. Wyciągamy z piekarnika i układamy wedle upodobań. Sałata, kotlet ( jeżeli są dość grube
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/cieniej jako dodatek do kanapek. Inne przepisy na pieczone mięsa: Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam ten przepis na Łopatkę pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab(...)folię i wstawiłam na całą noc do lodówki, po wyjęciu posypałam mięso dodatkowo jeszcze 1 łyżką oregano. Po wyjęciu z lodówki przełożyłam łopatkę do podłużnego korytka i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piekłam mięso ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam mięso folią aluminiową i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplastry. Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidora kroimy w poprzek na plastry (wygląda lepiej niż pokrojony z góry do dołu). Groszek odcedzamy.Suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki. Plasterki szynki i salami kroimy na 4 części. Cebulę najlepiej przygotować w formie piórek, a paprykę długich pasków. Korniszonki tniemy na plasterki, a papryczki chilli siekamy.Gdy przygotujemy wszystkie składniki, możemy wreszcie zacząć rozkładać(...)plasterkach do damskiej. Na koniec posypujemy żółtym serem w proporcjach odwrotnych do mozzarelii (2/3 na męską i 1/3 na damską). Obie pizze posypujemy papryką i oregano i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Jeżeli pieczemy równocześnie na dwóch blachach lepiej ustawić funkcję termoobieg by ciepło rozprowadzało się równomiernie, a jeśli tylko jedną to lepszym wyjściem będzie funkcja góra-dół
Zakręcony Widelecjako zakąska na imprezy-musicie spróbować koniecznie.... Składniki: 310g mąki 160 g masła lub margaryny 5 jajek sól,pieprz, 150 g sera żółtego 25 dag boczku wędzonego 20 dag szynki konserwowej 25-30 dag pieczarek 1 por(biała część) ok 3-4 łyżek oleju 200g śmietany 30 % Przygotowanie: z mąki ,masła,2 jajek,sporej szczypty soli,i 3 łyżek wody(...)wykładamy nim formę do tarty,nakłuwamy widelcem,na to dajemy nasz farsz,zalewamy zmiksowanymi 3-rzema jajkami ze śmietaną i solą i pieprzem,posypujemy starkowanym serem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 min gotowe
Swojskie jedzonkoczosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki:-ok. 1kg schabu środkowego-4 ząbki czosnku-1 łyżka posiekanej, świeżej szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej)-1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego(pominęłam(...)kawałku czosnku. Mięso zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 12 godzin, aby się zamarynowało.Uwaga! Autorka pisze, że mięso można dusić albo w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub z rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron. Przełożyć do dopasowanego kształtem naczynia żaroodpornego(u mnie
Smaczne Zdrowe