szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:102/158)

Rolada z szynki 152

wersję rolady z szynki nadziewanej żółtym serem, papryka i koperkiem. Niesamowicie pachnąca i niesamowicie smaczna nie tylko jako wersja obiadowa, ale także jako przystawka. Polecam :) Składniki: 1 kg surowej szynki 200 g żółtego sera 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej natki pietruszki  sól pieprz musztarda wg gustu Wykonanie: Mięso kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem(...)kilka gałązek świeżego koperku, wcześniej umytego i wysuszonego. Podważając ręką zwijam mięso w roladę, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki natki pietruszki.  piekarnik nagrzewam do 220°C i wstawiam roladę na 10-15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 45-50 minut.Upieczone odstawiam na 10 - 15 min, następnie kroje

Bea(u)ty kitchen
Rillettes wieprzowe 251

Rillettes to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika

NaKońcuJęzyka
Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie 234

Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki(...)Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny, z czego pierwsze 30 min pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Pieczona szynka w marynacie sojowo imbirowej. 169

Nadszedł czas na kolejne pyszne mięso, tym razem z imbirem, miodem i... a zresztą sprawdźcie sami. Zapraszam! Składniki; 1,5 kg szynki wieprzowej 2 łyżki startego świeżego imbiru pół szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu akacjowego Skworcu 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych ziaren kolendry roztartych w moździerzu Skworcu 1 łyżka  goździków oraz kilka ziaren pieprzu burbonese , czerwonego(...)kilka godzin obracamy je aby było pokryte marynatą z każdej strony. Marynujemy najlepiej 24 godz. Po tym czasie karkówkę razem z przelaną przez sitko  marynatą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180- 200C i pieczemy około 1,5 - 2 godz. Co jakiś czas mięso polewamy marynata. W połowie pieczenia dolewamy wody bo zapewne płyn się zredukuje. Mięso studzimy i kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
,,Kurkowe tymbaliki’’ 137

pomysł na urozmaicenie śniadania, a także na sycący obiad bądź aromatyczną kolację, a nawet lekką przekąskę. 40 dag kurek 1 cebula 8 jajek 2 łyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta do formy sól, pieprz, słodka papryka Sposób wykonania: Cebulę obieramy(...)kaszką. Masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek. Kokilki lub foremki do mufinek wysmarowujemy masłem, wysypujemy tartą bułką. Wkładamy farsz kurkowy i zalewamy masą jajeczną. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż masa się zetnie. Smacznego

Podróż w kulinaria
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 300

mieszamy dokładnie całość. Gotową, doprawioną masę przelewamy do formy, wierzch wygładzamy lekko wilgotną dłonią lub silikonową łopatką, rozkładamy na wierzchu równomiernie cieniutkie plasterki słoniny i wstawiamy babkę do piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy w 200⁰C przez 35-40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C i pieczemy babkę przez półtorej godziny (można skorzystać z funkcji termoobiegu: zmniejszcie wtedy temperaturę(...)bardziej chrupiąca i pyszna. SKŁADNIKI 2,5kg ziemniaków typu B lub C (waga po obraniu) 3 jajka rozmiaru M 3-4 cebule (400g) 3-4 ząbki czosnku 150g wędzonej szynki lub łopatki 150g wędzonej słoniny 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 pełnej łyżeczki soli ½- 1 łyżeczki mielonego czarnego

Karo in the Kitchen
Domowa pizza na średniej grubości cieście 233

łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1/4 szklanki mleka  2 łyżeczki oliwy z oliwek SOS POMIDOROWY: 4 duże pomidory sól pieprz ziarenka smaku + ulubione składniki do pizzy (np: szynka, żółty ser, pieczarki, kukurydza, kiełbasa, pomidorki koktajlowe) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przygotować rozczyn: do garnuszka pokruszyć drożdże i połączyć dokładnie z mlekiem (letnie). Dodać 3 łyżki mąki pszennej, sól oraz(...)pomidorowy. Sparzyć pomidory, przełożyć je do rondla - zagotować. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na stolnicy (posypać mąką) i przełożyć na formę.   7. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. 8. Przełożyć sos pomidorowy na ciasto, a następnie ułożyć ulubione składniki na ciasto. 9. Do nagrzanego piekarnika włożyć pizzę na 20 minut. Życzę smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca) 178

preparata con l'aggiunta di speck e aromatizzata alla salvia e al timo. Buon appetito! SKŁADNIKI 400 g miąższu z dyni 100 g sera pecorino lub parmigiano 100 g szynki wędzonej tzw. speck 6 jaj 1 cebula tymianek szałwia sol, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di polpa di zucca 100 g di pecorino 100 g di speck(...)dynię i speck pokrojony w kawałeczki. Całość przelewamy do formy do pieczenia (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Frittatę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** PREPARAZIONE Tagliate la polpa di zucca a cubetti. Scaldate l'olio in una padella. Aggiungete la cipolla tagliata a fettine sottili e lasciatela cuocere dolcemente

La grande e la piccola cuoca
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 158

imprezach lub jako lekka kolacja. Zawsze znika błyskawicznie i zgarnia same komplementy. Jedzą i oczy i usta ;-) Wędzonego łososia możecie zastąpić suszonymi pomidorami lub w wersji mięsnej szynką parmeńską. Możecie przygotować ją z dwudniowym wyprzedzeniem, zawinąć w folię spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce.  Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem - wówczas mogłoby popękać podczas(...)słoiczka DO PODANIA: posiekany świeży koperek, płatki chili lub młotkowany różowy pieprz, cząstki cytryny lub limonki do wyciśnięcia WYKONANIE Szpinak rozmrażamy na sicie i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. W misce miksujemy żółtka, dosypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy, a następnie

cool and minty
Pieczarki faszerowane ... jajkiem! 253

Kolejny dzień na diecie ... więc dziś na obiad wymyśliłam pieczarki faszerowane jajkiem, szynką i pomidorami. Doskonale nadadzą się również jako przekąska na imprezę, zarówno na ciepło jak i na zimno - z dipem lub ketchupem. Składniki na 1 porcję: 4 duże pieczarki 1 duże jajko 3 suszone pomidory 2 plastry wędliny drobiowej 1 mały ząbek czosnku szczypta ostrej papryki szczypta tymianku(...)wrzuć posiekane pomidory, drobno pokrojoną wędlinę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę i tymianek - wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnij wydrążone pieczarki - posyp szczypiorkiem. Zapiekaj w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 30 min. Podawaj z pomidorem

Alutka-Gotuje
Pizza Domowa z Ostrym zielonym pomidorem! 155

Dzień dobry w ten piękny mroźny poranek,Tak jak obiecałem w ostatnim czasie przesyłam Wam przepis na najlepszą domową Pizze z ostrym zielonym pomidorem, ale nie

pichciszto
Faszerowane muszle 43600

Składniki: 1 opakowanie makaronu muszle, 500 g mięsa mielonego z szynki, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 6 łyżek ketchupu, 1 cebula, 20 g startego sera mozzarella, posiekana natka pietruszki, szczypta chilli, szczypta papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól, pieprz. Przygotowanie:     Zaczynamy od ugotowania makaronu  w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną(...)minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem mozzarella i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Naczynie z muszlami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut

Aga w kuchni
Lasagne z serem ricotta i mozzarella II 161

sera100 gr sera mozzarella500 gr sera ricotta150 gr pieczarek sól, pieprz I makaron na lasagne Wykonanie:Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być czerwone.Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały wodę. Do mięsa dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy , wino. Mieszamy(...)nakładamy mięso z pieczarkami. Na mięso kładziemy sery- mozzarella I żółty. Teraz przychodzi warstwa makaronu. Na makaron wykładamy resztę sera  I posypujemy pozostałym parmezanem.Wkładamy do piekarnika na 180 C I pieczemy ok 35-40 min. Życzę smacznego

Smaki Edyty
zapiekanka gyros z ryżem 387

koniecznie musicie. Smakowała na świeżo a na drugi dzień po odgrzaniu była wcale nie gorsza. Zróbcie dużo, bo na pewno poproszą o dokładki. Składniki: 500 g mielonego z szynki wieprzowej szklanka ryżu 1/2 puszki kukurydzy czerwona i żółta papryka 3-4 ogórki kiszone 2 cebule 1/2 szklanki ketchupu 2 łyżki majonezu  5-6 plastrów żółtego sera lub mozzarelli sól(...)kostkę ogórki kiszone, kukurydzę i ketchup, smażyć chwilę . Wymieszać z ryżem. Połowę wyłożyć do naczynia do zapiekanek, posmarować majonezem i wyłożyć drugą połowę. Na wierzchu ułożyć ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się zarumieni. Można podać z sosem czosnkowym i lekką sałatą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Golonka pieczona w rękawie z goździkami 127

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szynkę z goździkami już robiłam, więc tym razem poeksperymentowałam z golonką. Wyszła mięciutka, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna na obiad lub z musztardą do chleba. Przepis jest bardzo prosty, ale wart niejednokrotnego powtórzenia! Mięso możecie doprawić według własnego smaku. 1 golonka wieprzowa z kością (około 1-1,2 kg) Dodatkowo: 2 łyżki(...)czosnku - a goździki powbijać między nacięciami. Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie golonkę umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 2 godzin (w między czasie sprawdzić czy jest miękka) w 180 stopniach. (Pod koniec pieczenia - rękaw można przeciąć, aby mięso lekko się zarumieniło

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania