szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:102/158)

Pieczeń z szynki szpikowana 178

Soczysta i pełna niezapomnianych smaków.   Składniki 1 kg szynki wieprzowej 100 g musztardy z całymi ziarnami gorczycy 100 g słoniny 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła marynata : po pół łyżki roztartego rozmarynu, majeranku, bazylii, imbiru i ziela angielskiego sól pieprz dekoracja : świeży rozmaryn, czosnek marynowany kisiel żurawinowy z żurawinami   Przygotowanie   Przygotowałem mieszankę przypraw : rozmaryn, majeranek, imbir, bazylię(...)słupki. Cienkim nożem zrobiłem w mięsie w poprzek włókien otwory, naszpikowałem je słoniną i ząbkami czosnku. Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem szklanką wody, obłożyłem wiórkami masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piekłem 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyłem do 180 stopni C i zapiekałem jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia polewałem wytworzonym sosem. Na półmisku udekorowałem, rozmarynem, kisielem

R'n'G Kitchen
Pizza 150

brzegach pizzy, przechodzimy do  posmarowania jej sosem. Bardzo nie lubię gdy pizza jest sucha, dlatego zawsze pamiętam o sosie.  Posmarowaną pizzę zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut. Na zdjęciu obok widać również  posmarowane brzegi pizzy, to jest też już kwestia indywidualna jak i skład sosu (w tym przypadku z pędami bambusa(...)później w zależności od doboru gości... Akurat do tej pizzy dałam po prostu to co miałam aktualnie w domu : wędlinę w plasterkach, którą pokroiłam w drobne paseczki, paprykę, troszkę szynki szwarcwaldzkiej, pomidor, cebula. Dobór dodatków zależy  całkowicie od kucharza i jego gości

dlaSmaQ
Biały indyk – pomysł na świąteczny półmisek. 146

doprawiamy tylko solą i pieprzem. Pieczemy w całości w folii aluminiowej w piekarniku. Folię lekko natłuścić olejem. Czas pieczenia około 90 min. temp.180 oC   Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy z niego skórę. Po całkowitym ostudzeniu polewamy go kilkakrotnie słodką śmietaną wymieszaną z żelatyną. Podajemy z dużym widelcem(...)powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk, szynka gotowana, szynka szwarcwaldzka.  Udziec polewamy na osobnym półmisku a następnie po zastygnięciu śmietany przekładamy np. półmisek z wędliną. Bardziej doświadczeni mogą naszpikować udziec kawałkami zamrożonego masła

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz pieczony z warzywami 163

przepis Grzegorza. Potraktowałam go jak inspirację i zrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami.  Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji:750 g szynki wieprzowej bez kości1,5 kg ziemniaków4 marchewki4 cebulepół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak)  4 kulki ziela angielskiego1 papryka chili1 łyżka słodkiej papryki(...)Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w dość duże kawałki.Do namoczonego wcześniej garnka wrzucić zamarynowane mięso, warzywa i czosnek. Zalać 3 szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na  160ºC i piec przez 120-180 minut aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Podawać na gorąco.Smacznego!Wyliczenia:mięso 10 złziemniaki 1,5 złmarchewka

Obiad za dychę
Mielonka z galaretką. 219

pieprzu białego lub czarnego/kg mięsa-2 gr pieprzu ziołowego/kg mięsa-2 gr majeranku do całości-3 ząbki czosnku / kg mięsa-woda -4 płaskie łyżeczki żelatyny WYKONANIE Szynką i chude części z łopatki kroje w kostkę,a resztę miele na sitku nr.8 lub 10 sypię peklo sól i przyprawy oraz żelatynę pamiętając o proporcjach i mieszam dodając wodę.Mięso(...)góry wolnego miejsca.Zakręcam i teraz tyndalizacja.Pasteryzujemy 3 razy w 24 godz. odstępach jak komuś bardzo się spieszy to może dwa razy pasteryzować.Ja robię to w piekarniku temp 100 stopni.Pierwszy raz pasteryzuje 1 godz.drugi raz 40 min.i trzeci 30 min.i gotowe

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń rzymska 485

roku pieczeń rzymska będzie podana u nas na świąteczny obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej(...)mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i kaszę jaglaną. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką 157

dania jak pizza, pizzerinki i tym podobne wypieki. Gdy z kuchni rozchodzi się zapach ciasta drożdżowego, aromatycznych przypraw i pieczonych warzyw to moje dziecko co chwilkę przybiega zaglądać do piekarnika, czy już gotowe. Nie musze chyba dodawać, że gotowe bułeczki znikają w mgnieniu oka :) I nie tylko dzieci je kochają! ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody(...)dodatki: mały zielony ogórek 3 łyżki kukurydzy z puszki mała papryka czerwona 80-90 startego sera mimolette pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Galeo łyżka posiekanych ziół 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, mieloną papryką i czosnkiem. Dodajemy do niej mokre składniki

Mienta blog
Włoska pizza 136

wolicie, gdy sos jest jednolity możecie go zblendować. Z podanej ilości sosu wystarczy na 2 pizze.  Dodatki: ok. 150 g mozzarelli w wiórkach ok. 50 g startego cheddara szynka konserwowa salami ananas w kawałkach kukurydza konserwowa pieczarki papryczka jalapeno oregano Oczywiście kwestia dodatków jest bardzo indywidualna. Możecie stworzyć dowolną kompozycję smakową. My najbardziej lubimy pizzę z pieczarkami oraz ananasem(...)naszym przypadku. Wszystko posypujemy oregano. Gotowe! :) Pieczenie: Temperatura - najwyższa możliwa, czyli ok. 250 ºC z termoobiegiem i dolną grzałką Czas - ok. 7-10 minut To niezwykle ważne, by piekarnik był rozgrzany do najwyższej możliwej temperatury. Nie mam kamienia do pizzy, więc piekę ją na zwykłej blaszce i pizza zawsze wychodzi chrupiąca i dobrze wypieczona. Pieczemy ją krótko, bo tylko

Cooking Monster
Pieczony boczek 154

Wielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem...  Składniki: 1,5 kg chudego, surowego boczku, 1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu szczypta pieprzu 1 łyżka majeranku 2 łyżki kminku kilka ząbków czosnku 2-3 łyżki(...)warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 180 o C około 1,5 godziny. Upieczony i przestudzony boczek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem

Czerwień i błękit
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 311

przy prawidłowym, równomiernym napełnianiu powinno wyjść Wam 14 kiełbasek. Wszystkie ewentualne pęcherze powietrzne które pojawią się podczas napełniania flaka przebijamy czystą szpilką. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu – kiełbasę wkładamy do garnka z wrzącą wodą i zmniejszamy gaz do minimum, utrzymując temperaturę wody na poziomie około 80⁰C. Kiełbasę parzymy przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy(...)tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny (waga bez skórki) jelita wieprzowe ( zużyłam dokładnie 2,5m) 100ml wody + 4 łyżki octu winnego z czerwonego

Karo in the Kitchen
GOŁĄBKI INACZEJ 149

Składniki:  500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski(...)cebulę, kapustę i jajka. Doprawić solą, pieprzem.  Odstawić na ok. 15 minut aby składniki się "przegryzły". Po tym czasie formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety.  Pieczemy jeszcze

Prosto i Smacznie z Anetą
Bułka otrębowa z wkładką ;) 138

Dziś tak pochłonęło mnie kucharzenie i zakupy spożywcze, że dopiero teraz kiedy sernik w piekarniku (o którym później;) ) zasiadłam do komputera i zaczynam dodawać przepisy na moje dzisiejsze posiłki ;) no to startujemy od śniadania Składniki: na pieczywo: 2 łyżki otrębów 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej z biedronki 0%) 1 łyżeczka przyprawy do pizzy(...)papryki pokrojonej w kostkę 4 małe serdelki drobiowe (drobinki) pokrojone w kostkę i podsmażone na teflonowej patelnie trochę startego sera żółtego chudego świetnie pasowałaby zamiast serdelków szynka drobiowa, oraz pieczarki Sposób przygotowania: Składniki na bułkę mieszamy razem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie przygotowujemy resztę produktów tzw. wkładkę ;) pokrojone składniki dodajemy do masy otrębowej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mięsne muffiny z chrzanowym kremem 188

się podoba? :) Potrzebne będzie mięso mielone (najlepiej, jeśli zmielicie je sami!) oraz ziemniaki, nuta fantazji i troszkę chęci. :) Składniki (na 12 mięsnych muffin): 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko majeranek szczypta ziół prowansalskich czosnek granulowany bułka tarta sól, pieprz do smaku dowolne dodatki (u mnie czerwona papryka konserwowa) Składniki(...)bułkę tartą. Wymieszaj całość dokładnie, następnie uformuj 12 kul. Formę do muffin wysmaruj lekko olejem, następnie obsyp bułką tartą. Włóż kule do formy, ugnieć, wyrównaj górę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (program góra/dół) na 30-40 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną dodaj do nich

Garniec Magalie
PIZZA NA MIĘKKIM CIEŚCIE 185

mleko – 150 ml drożdże instant – 1 opakowanie – 7 g cukier – 1 łyżeczka sól – 2 płaskie łyżeczki olej – 1 łyżka ulubione dodatki – u mnie dzisiaj czarne oliwki, szynka, pieczarki sos pomidorowy ser żółty mozarella suszone oregano PRZYGOTOWANIE : Mleko, wodę, drożdze, sól oraz cukier umieścić w garnku i podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy mikstura będzie letnia, dodać do mąki(...)trwało godzinę, ale wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na blacie obsypanym mąką. Wysmarować sosem, ułożyć ulubione składniki, posypać potartym serem i oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200º na funkcji pieczenia góra i dół. Piec 15 – 20minut

kuchniabellissima.wordpress.com
Pizza 132

pieczenia pizzy i z czystym sumieniem, każdemu go polecam. Przed ostatecznym pieczeniem, rozgrzewam kamień w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (kamień powinien grzać się około 50 minut od ZIMNEGO PIEKARNIKA). W czasie kiedy kamień się grzeje, przygotowuję sos do pizzy i wszystkie składniki. Sos do pizzy: 1 puszka pomidorów (latem, kiedy mamy smaczne pomidory używam świeżych) 1 ząbek czosnku(...)Następnie nałożyć na ciasto sos i poukładać ulubione dodatki np. chorizo, pieczarki. Następnie ułożyć na cieście mozarellę i posypać oregano. Piec siedem i pół minuty. W przypadku pizzy z szynką prosciutto – szynkę układamy dopiero na upieczonej pizzy. Smacznego

Kuchnia Bon Appetit