efekt. Ponieważ okazał się przepyszny, polecam Wam ten przepis. Jest doskonały na co dzień, ale świetnie sprawdzi się także podczas wakacyjnych wyjazdów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego: szynki, łopatki • 20 dag karkówki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 1 kostka smalcu – 200g • sól, pieprz, czerwony Delikat Knorr’a, 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać, pokroić(...)Między kawałki mięsa włożyć plastry cebuli. Przykryć. Odstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin. 3. Tuż przed pieczeniem do naczynia wlać 1 szklankę wody. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 180 st. C. 4. Po tym czasie mięso w naczyniu wymieszać. Gdyby było za mało wody, można jej trochę dolać, ale nie jest to konieczne
W mojej kuchnimaki180-200 ml mleka1 jajko L50-60 g lyzka rozpuszczonego masla solziola:2 lyzki posiekanego szczypiorku+oregano + mieta500 g szparagow1 lyzka soku z cytryny50 g szynki surowej szynki Parma lub SerranoWykonanie:make,mleko,jajko,sol i 1 lyzke rozpuszczonego masla wymiesza na gladka mase bez grudek.Odstawic na 10 minut.umyc,osuszyc i posiekac ziola.Wymieszac z ciaste nalesnikowymszparagi umyc(...)minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C)pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku z cytryny,lekko posolicna talerzu ulozyc nalesniki ze szparagami,przybrac plasterkami szynki.Skropic maslem cytrynowym i przybrac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jesteście ciekawi skąd taka nazwa... Otóż cytując Panią profesor: "Pomysł chleba bez ziaren i innych dodatków powstał z myślą o mojej jedenastomiesięcznej bezzębnej wnuczce Liduni, wielkiej amatorce chleba z szynką drobiową. Chlebek przypomina w smaku ciemny i lekko słodkawy chleb litewski". Jak wiecie, bardzo lubię chleby na zakwasie, te które z czystym sumieniem mogę umieścić w zakładce " Przepisy(...)poniekąd nowością. Nie ukrywam, miałam niemałe wątpliwości, czy wody nie jest za dużo, ale zostały one całkowicie wywiane, gdy widziałam, jak ciasto pięknie rośnie, a następnie piecze się w piekarniku. Poniższy przepis jest na dwa duże chlebki z foremek ok. 11cm x 31cm. Jak radzi moja nauczycielka, ciasto najlepiej przygotować w dużej 5-litrowej makutrze lub misce/garnku o podobnej pojemności
Nastoletnie Wypiekanieserio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni to prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje i świetnie smakuje. Wielkość pizzy oraz dodatki zależą od preferencji smakowych i od wielkości patelni na której zamierzacie ją przygotować. Można przygotować(...)Pizza z patelni: Składniki: 25 g świeżych drożdży ¾ szklanki mąki pszennej* ¼ szklanki ciepłej wody* 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Dodatkowo opcjonalnie: domowej roboty pikantna salsa paprykowa szynka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe *Poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ciepłą wodę, ucieramy i dodajemy 1 łyżkę oleju. Do misy robota wsypujemy mąkę i sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposypany ziołami prowansalskimi i odrobiną morskiej soli. Całość krótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:) Kolejna pyszność- kawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim likierkiem. Rarytas jak dla mnie- owoce morza:) To, co uwielbiam najbardziej - łosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie(...)prowansalskich, zapieczony i podany z czosnkiem... gotowanym na oliwie. Nie myślałam, że czosnek może być tak pyszny:) Ziemniaczki gotowane na parze wymieszane z podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane
In my kitchenskładniki* 1 kg szynki wieprzowej* kminek mielonymarynata* liście laurowe*sól* pieprz* 1 łyżeczka tymianku* 1 łyżka musztardy* 4-5 ząbków czosnku* olejSposób wykonaniaZąbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, składniki marynaty poza liśćmi laurowymi wymieszać ze sobą.Umyte i osuszone mięso obtoczyć w marynacie, obłożyć liśćmi laurowymi, ułożyć w naczyniu, przykryć pokrywą lub folią i wstawić do lodówki(...)godzin.Następnie mięso posypać jeszcze kminkiem i wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min.Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze na ok 10 min.Z powstałego wywaru można przygotować
Mix smakukilka minut, żeby odpoczęła i lekko ostygła. Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek i na to położyć polędwiczki. Jeśli macie dużą to wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć(...)francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Można obsypać delikatnie suszonymi ziołami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Zależy to jaki stopień usmażenie lubicie. powinna być lekko czerwona w środku. Ja takiej nie lubię więc piekę dłużej. Roladę podawać pokrojoną
Kuchnia PokoleńIdąc tropem Wielkanocy przedstawiam Wam zapiekanki z jajkiem. Można dodatkowo dodać szynkę, pieczarki, suszone pomidory oraz to wszystko na co tylko macie ochotę. Ja minimalistka wybieram jajo z żółtym serem i szczypiorkiem. Fantastyczne śniadanie, uwierzcie. Składniki: kajzerki ( tyle ile zjemy lub ile mamy gości ) odrobina masła żółty ser jajka szczypiorek Sposób przyrządzenia: Z każdej(...)żeby nie przeciąć dna. Do środka wbić surowe jajko, przyprawić solą i pieprzem, posypać wcześniej startym żółtym serem. Przykryć odkrawaną częścią bułki, zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 min. Tuż przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego
pieprzny smaczekSkładniki: 2 kg mięsa z szynki 300 g suszonych śliwek kalifornijskich 200 g suszonych fig 120 g suszonych moreli Składniki na marynatę: 5 łyżek oliwy 2 łyżki miody pszczelego 4 łyżki białego wina 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula, sol i pieprz(...)ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Mięso myjemy. Następnie przekłuwamy mięso nożem do filetowania na wylot. W miejsce dziur wsadzamy suszone owoce. Mięso nacieramy marynatą. BRYTFANKA Pieczemy w piekarniku 180 stopni - góra dół. około 90 minut Smacznego
ClauditteMissCookingdeskę / stolnicę leciutko podsypujemy mąką i zagniatamy w jednolitą kulę, okrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Nadzienie 50 dkg mięsa mielonego ( u mnie pomieszana łopatka i szynka wieprzowa ) 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona nie za duża 10 małych pieczarek 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka ostrej papryki(...)chwilę przesmażamy mieszając. Dodajemy mięso i smażymy razem przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie dokładamy pozostałe składniki i mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku. Włączamy piekarnik na 180 C. Ciasto wyciągamy z lodówki na blat lekko podsypany mąką. Odrywamy porcję ciasta i wałkujemy tak aby ciasto za grube nie było. Szklanką wycinamy kółka
Kuchnia na wzgórzukolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania aż ciasto wyrośnie. Sama pizza zaś smakuje tak jak ta z piekarnika, pieczona w zwykłej blaszce. Po prostu spróbujcie oba warianty i sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie. Drożdżowa(...)szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej (letniej) wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli (lub ciut więcej, mało solę) Dodatki: Kilka plastrów salami lub szynki ½ małej czerwonej cebuli Kilka pieczarek 1 łyżka oleju 5 dag startego sera żółtego Sos pomidorowy: 70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek sól, pieprz do smaku bazylia i oregano do smaku
Fabryka pomysłówPolędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą
Polska ZupaZaczynamy od przygotowania nadzienia: szynkę kroimy w kostkę (jeśli używamy wędliny w kawałku) lub na cienkie, niezbyt długie paski (jeśli mamy wędlinę w plasterkach). Żółty ser ścieramy na tarce. Szynkę i ser umieszczamy w miseczce, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy twaróg, olej, sól, żółtka i wyrabiamy(...)Następnie dzielimy na 8 części. Na każdy powstały trójkąt (u jego podstawy) nakładamy trochę farszu i zawijamy. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, smarujemy wszystkie roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach (rogaliki powinny się ładnie zezłocić). Rogaliki są gotowe do jedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika J Smacznego
MyCookBook.plpół - zostana małe kawałki ale takie mają być. Jedną stronę kotlecików opruszamy odrobiną soli i pieprzu drugą natomiast smarujemy marynatą - dość grubo. Każdy kotlet kładziemy na plaster szynki parmeńskiej na kotlet pasek zóltego sera, 0,5cm-1cm. serka topionego i kawałek czerwonej cebuli, zwijamy całość w zgrabną roladkę. Roladki panierujemy najpierw w mące co pozwoli na uszczelnienie środka( mocno(...)naczynia żaroodpornego lub brytwanki. Na każdą roladkę kładziemy wiórkę masła śmietankowego. Pozostałość po marynacie zalewamy wodą opłukujemy i wlewamy do naczynia- nie może się nic zmarnować. Naczynie wkładamy do piekarnika na 40 min, 175st. po połowie czasu roladki poobracać. Wraz z roladkami wytwarza się smakowity sos, którym polewamy roladki wykładając je wcześniej na talerz
Kubki smakuczerstwego chleba kilka plastrów masła jajka ( tyle sztuk , ile porcji nam potrzeba ) kawałek sera do utarcia cebulka parę kawałków kiełbasy 0 tym razem śląska , ale może być dowolna lub szynka sól , pieprz do smaku odrobina czosnku granulowanego małe foremki – kokilki do zapiekania Do każdej kokilki, wkładamy plaster masła , na dno . Następnie układamy pocięte kawałki chleba . Kawałek na spodzie , resztę(...)przeszkadza ) , podsmażony kawałek kiełbasy i wbijamy surowe jajo . Solimy , pieprzymy i na czubku – na jaju układamy jeszcze jeden ,plaster kiełbaski i całość posypujemy startym serem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut w zależności jakie jajko lubimy , ścięte , czy luźne , im bardziej ma być wypieczone , tym dłużej trzymamy . Gotowe , teraz nieodzowny ketchup
Ogrodnik w podróży