obyczaje? ale podobają mi się :-) za tona kolację będzie pizza :-) właśnie się robi :-) A dla Was mam przepis na pizzę z patelni - nawet ci z Was, którzy nie mają piekarnika będą mogli ją zrobić, a nadzienie możecie wybrać dowolne i takie jakie każdy z Was lubi, nawet dla każdego domownika inne :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki ciepłej wody(...)oliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego suszony majeranek dodatkowo keczup dowolne nadzienie: wersja I (mojej córki): 2 - 3 rodzaje dowolnego sera wersja II (mojego męża): szynka, cebula, ogórek kiszony, ser wersja III (moja): mozzarella, cukinia, suszone pomidory, parmezan Mąkę, sól, czosnek i majeranek mieszamy razem, dodajemy oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie - zagniatamy ciasto (do chwili
Czary - gary w kuchnimasła klarowanego WYKONANIE: makaron ugotować al dente polędwiczki, nakłuć, pokroić na cienkie paski, zamarynować(oliwa z oliwek + ulubione przyprawy) , zostawić na 2-3 godz., następnie usmażyć na maśle klarowanym, szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze 5min. naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem, następnie drugą warstwę makaronu(...)resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł do samego dna, na wierzch kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i szczypiorek, posypujemy ziołami włoskimi, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1/2 godz. aż ser będzie rumiany
Kuchnia Beatykawałku:mozarellafetatofupleśniowyzłółty1/2 opakowania szpinakujogurt greckipieprzPRZYGOTOWANIE:W miseczce mieszam przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli. Jeden krążek posypuje mozarellą, następnie nakładam pokrojoną w paseczki szynkę, posypuję pokrojoną czerwoną cebulą, kukurydzą i startym żółtym serem. Drugi i trzeci krążek smaruję rozmrożonym na patelni szpinakiem zmieszanym z łyżką jogurtu. Na jeden krążek nakładam wędzonego łososia i pare(...)cebulą i serem mozarellą.Trzeci krążek smaruję szpinakiem i układam pozostałe sery: pleśniowy, feta, tofu oraz pozostałym żółtym serem.Pizze układam na blaszkach i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekam około 10 minut. na minutę prze końcem pieczenia włączam grzanie z wentylatorem od góry aby brzegi ładnie się zrumieniły i były chrupkie.Ot i cała filozofia, zajmuje około 20 minut
Magiczna kuchnia Dariilekko mąką. W tym czasie czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos do pizzy i składniki , które chcemy użyć do jej przygotowania. Każdy przygotowuje sobie to co najbardziej lubi, np.: salami, szynkę, cebulę, sery, oliwki, paprykę, pomidory, ananasa, itp.itd. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować . W tym celu należy je jeszcze przez chwilę pougniatać. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule. Z każdej(...)spód pizzy. Każdy blat ciasta smarujemy 2-3 łyżkami błyskawicznego sosu pomidorowego i posypujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Można posypać suszonym lub świeżym oregano. Wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-15 minut. Ja piekę od razu na 3 poziomach na termoobiegu. Do pizzy polecam pyszny sos czosnkowy. Smacznego
Smaczne Zdroweidealna w polaczeniu z rozlewajacym sie zoltkiem i swiezym szczypiorkiem. To wrecz wymarzona propozycja na niedzielne sniadanie.Jajko w grzance skladniki dla 2 osob: 2 bulki 2 jajka 2 plastry szynki szczypiorek maslo sol, pieprz wykonanie:Z bulek scinamy wierzchy i wyciagamy troche miaszu ze srodka.Szynke kroimy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle. Tak przyszykowana szynke wkladamy do bulek(...)srodku oraz na zewnatrz. Natluszczamy rowniez wierzchy.Do bulek wbijamy po jajku tak by nie uszkodzic zoltka. Doprawiamy sola, pieprzem, kladziemy tez odrobine masla na jajku.Bulki wkladamy do nagrzanego piekarnika do 220°C i zapiekamy do chwili az bialko sie zetnie. Tuz przed koncem zapiekania jajko posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wkladamy tez do piekarnikia wierzchy bulek.Gotowe bulki podajemy zaraz po zapieczeniu.Smacznego
Przysmaki Karolkiniekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także dobroczynne działanie na zdrowie. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze(...)ruszt. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze danie. Przykładowa zalewa może składać się z: oliwy z oliwek, miodu, musztardy i czosnku granulowanego. Mięso bardzo dobrze smakuje upieczone w domowym piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Wszystkie płyny, oraz aromat pozostają wewnątrz rękawa, a mięso pozostaje soczyste i pełne smaku. Doskonałym dodatkiem do upieczonej piersi będzie żurawina. Ich smaki bardzo dobrze się
ClauditteMissCookingszklanki mąki * 2/3 szklanki mleka * 2/3 szklanki oliwy z oliwek * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 jajko * szczypta soli Dodatki co kto lubi. U mnie były to pieczarki, szynka, czerwona papryka i kapary w zalewie octowej. * ser żółty starty na tarce o dużych oczkach * sos do pizzy Wykonanie: Z mąki, mleka, oliwy z oliwek, proszku do pieczenia, jajka i soli(...)prostokątnej formie pieczona lub można zrobić mniejsze okrągłe. Na cieście posmarować sos do pizzy, posypać warstwę startego żółtego sera. Następnie układać ulubione dodatki. Tak przygotowaną pizze wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut. Po tym czasie na pizze posypać kolejną warstwę żółtego sera i zapiekać jeszcze około 5 minut
Zrób to smaczniewyrasta dość szybko. W między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w kostkę papryki i pokrojoną w kostkę szynkę. Całość możemy doprawić np. ulubionymi ziołami (np. włoskimi). Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zostawiamy w misce. Na okrągłą blaszkę do pizzy(...)wykładamy drugą połowę ciasta. Ugniatamy ręką rozprowadzając ciasto równomiernie po blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos do pizzy (u mnie gotowy z ziołami). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 12 minut. Po tym czasie wyciągamy naszą pizzę i wykładamy na nią farsz (połowę). Następnie pieczemy jeszcze około 8 minut. Znów wyciągamy i szybko posypujemy całą pizzę mozzarellą
Słodkie okruszkiSzynkę kroimy w paski Na połowie ciasta rozsmarowujemy majonez, następnie ciasto smarujemy koncentratem. Możemy też majonez wymieszać z koncentratem i tak przygotowaną masą posmarować ciasto. Na wierzchu układamy plasterki szynki i pokruszoną fetę. Wszystko posypujemy posiekaną tajską bazylią. Ciasto składamy na pół, czyli część ciasta bez farszu nakładamy na lewą stronę ciasta. Ciasto lekko przyciskamy i ostrym nożem kroimy(...)rulon i końcówkę zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie malujemy je rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Bułeczki studzimy na kratce
Kulinarne przygody Gatityktóra niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 żółtko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka olej do smażenia Łopatkę razem(...)mięsa dodać kaszę jęczmienną, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko, koncentrat i przyprawy. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku w razie potrzeby. Formować kotlety i smażyć na patelni (albo zapiec w piekarniku - wersja zdrowsza ;) Podawać z ziemniakami i surówką sezonową. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i papryki oraz łyżeczkę majeranku. Mięso przedziurawić na wylot długim nożem i nafaszerować śliwkami i morelami. Ja miałam szynkę zwartą, więc nie było konieczności obwiązywania jej sznurkiem, ale w przeciwnym wypadku dla otrzymania ładnego kształtu, warto to zrobić. Tak przygotowane mięso natrzeć marynatą, przykryć pokrywką i odstawić do lodówki(...)stronę i ponownie natrzeć marynatą z dna pojemnika. Pozostawić w lodówce na kolejną dobę Po tym czasie zapeklowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 80 minut w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st.C. Smacznego
Gosia gotujemleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony. Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami, upieczoną stroną do zewnątrz. Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy ketchup(...)Podgrzewamy do roztopienia sera. Naczynie do zapiekania polewamy 1/3 sosu, układamy naleśniki z parówkami, zalewamy pozostałym sosem, oprószamy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 190 stopni piekarniku przez 30 minut do zarumienienia bułki tartej. Podajemy posypując żółtym serem oraz układając plastry pomidorków i posypując szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMamy :) Składniki: - 1 średnia cukinia - 1 duża marchewka - kawałeczek papryczki chili - kilka fasolek szparagowych - kilka pomidorków koktajlowych bądź 1 duży - 4 plasterki szynki - 1 średnia cebula - pietruszka, koperek, świeża bazylia i oregano - sól do smaku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 50 g startego parmezanu PS.: Cukinię można nadziać czym tylko się chcę, każde warzywko będzie pasować :) Przygotowanie: Cukinie przekrajemy wzdłuż. Wydrążamy(...)składniki, jeśli to konieczne obieramy i kroimy w kostkę czy w plasterki :) dodajemy sól, olej i parmezan i wszystko dokładnie mieszamy. Całym naszym nadzieniem faszerujemy cukinię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 25 minut i kolejne 25 na 190 stopni
Zdrowie na języku :Pobiad :) Zwłaszcza, że gulasz po włożeniu go do pieca robi się sam. Nie wymaga mieszania, nie przywiera do garnka. Gorąco polecam :) Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam z szynki),3 duże marchewki, 4 duże cebule,2 pietruszki,2 ząbki czosnku, 0,5 kg pieczarek,3 liście laurowe,4 ziarna ziela angielskiego,po 1 łyżce majeranku, tymianku,gałązka świeżego rozmarynu(...)pszennej,olej lub oliwa. Mięso kroimy w kostkę, przyprószamy mąką i podsmażamy na złoty kolor - smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do naczynia, które będzie można włożyć do piekarnika i przykrywamy. Na tym samym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, a pod koniec dodajemy całe ząbki czosnku i dalej chwilę smażymy. Przekładamy do naczynia. Marchewkę i pietruszkę pokrojone
Delicious Titbitsdomowych warunkach pieczemy pizzę w najwyższej temperaturze , jaką ma nasz piekarnik (+ termoobieg, jeśli mamy dostępną opcję) - z reguły nie dłużej niż 8-10 minut - w zależności od mocy piekarnika. Ciasto ma być rumiane - im szybciej uda nam się upiec pizzę - tym lepiej :) PIZZA MARGHERITA Z POMIDORAMI: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/2-1 - kulki(...)ilości mozzarelli - według upodobań. Pieczemy 8-10 minut do zrumienienia. Gotową pizzę posypujemy resztą sera, układamy plastry pomidorów i świeżą bazylię. Od razu podajemy. Możemy skropić oliwą. PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, RUKOLĄ I MOZZARELLĄ: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/2 kulki Szynka parmeńska/prosciutto - 40 g Rukola - 1 duża garść Pomidorki koktajlowe
Moje Kuchenne Rewelacje