było je kupić obok nieśmiertelnych frytek. Gorące, chrupiące z pieczarkami i serem. I takie lubię najbardziej do dziś, klasyczne bez udziwnień. Choć nie przeczę czasami je urozmaicam dodając np. szynkę, paprykę czy ogórki. Ale to już nie to samo, wersja podstawowa najlepsza. Polecam :) Składniki ( na 4 zapiekanki ) - 2 krótkie bagietki ( tzw. półbagietki ) - 20 dag pieczarek - 10-15 dag sera żółtego(...)tarce o dużych oczkach. Przesmażam na łyżce oleju, krótko, tylko do odparowania wody. Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, nakładam pieczarki, posypuję startym żółtym serem. Zapiekanki piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem około 10- 12 minut. Kiedy ser się rozpuści a bułka jest chrupiąca są gotowe. Zapiekanki podaję polane keczupem ( dziś u mnie Kielecki pikantny extra
Kuchnia z widokiem na ogródHurrra. Składniki: 1 większy kalafior 1 jajko szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, sól, pieprz, curry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli kilka plasterków szynki 10 dag papryki konserwowej 10 oliwek pomidor mała puszka kukurydzy Wykonanie: 1.Kalafior kroimy (bez twardych części) i rozdrabniamy w blenderze na kształt sypkiego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody(...)minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Przecedzamy przez sitko a później przez gazę. 2. Odciśnięty kalafior przekładamy do misko, dodajemy jajko i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. 4. Podpiekamy spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki, posypujemy serem i ponownie pieczemy przez około
Mama z miastaSkładniki: Gnocchi: 120g semoliny lub kaszy manny 0,5l mleka 40g+20g masła 30g tartego parmezanu sól, pieprz ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 żółtka Sos: 100 g szynki włoskiej około 6-7 suszonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 6-7 pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire(...)szklanki. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim wycięte kółeczka, powinny delikatnie na siebie zachodzić. Pomiędzy kółka wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy
Mania Gotowaniazalewamy wodą do poziomu cytryn. Całość podgotowujemy przez około 10 minut, często mieszając, aż skórki będą miękkie. Cebule kroimy w piórka, paprykę w paski, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego przesmażenia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek, uważając(...)dodajemy rozgnieciony kminek, gałkę muszkatołową i szczyptę cynamonu. Chwilkę smażymy uważając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy miód i bulion. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos odparowany. Pod koniec dodajemy kolendrę i tymianek oraz wcześniej przygotowane cytryny (bez soku). Delikatnie mieszamy
Pieguskowa Kuchniapapryka czerwona 1 pomidor 250 g sera żółtego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano trochę oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, szynkę, paprykę i pomidora.Chwilę smażyć. Pod koniec smażenia, dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Ser zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na części. Mnie(...)kawałek ciasta rozwałkować i posmarować delikatnie olejem. Posypać serem, na to wyłożyć trochę farszu i znów ser. Skleić jak pierogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 10-15 minut
Agusiowe smakołykimilion sposób. OMLET Z pewnością wymaga więcej czasu w przygotowaniu niż owsianka, ale też na plus przemawia mnogość jego obliczy. Można jeść omleta z patelni, można go przygotować w piekarniku, można z masy zrobić mniejsze placuszki, a z nich torciki przekładane czekoladową (oczywiście fit) masą. Można zrobić omlet kakaowy, może w smaku przypominać szarlotkę, może być delikatny ryżowy, a może(...)spód do pizzy, fit ciasta. NALEŚNIKI Naleśniki w mojej kuchni występują głównie w dwóch wersjach: jako naleśniki białkowe zrobione z samych białek plus ulubione dodatki ( u mnie zwykle mozarella, szynka sarreno i sałata z pomidorem) lub naleśniki budyniowe robione na bazie mleka/wody z budyniem bez cukru – i ponownie dzięki budyniowi mamy naleśniki czekoladowe, bananowe, malinowe, truskawkowe i inne. Naleśniki zazwyczaj
Tetiisheripizzy 1 jajko Mąka do podsypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane w letniej wodzie, zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, oliwki kroimy w krążki. Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko(...)przyprawą do pizzy, nakładamy niewielka ilość farszu. Pierożki zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy przyprawą do pizzy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniaorkiszowej jasnej 50 gram mąki orkiszowej razowej 150 ml. letniej wody 10 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 jajko Dodatkowo: 4 parówki z szynki Ketchup markowy z pieprzem Roleski Musztarda chrzanowa Roleski Cebulka prażona Rafex Ogórki konserwowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko(...)ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki umieszczamy
Bajeczna Kuchniaszynki ( tu użyta została szynka konserwowa), 1 cebula, zielona pietruszka lub szczypiorek, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 1 białko, 15dkg sera żółtego, pieprz i sól do smaku. Przygotowanie: Szynkę, ser żółty i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ma być dodany szczypiorek, również drobno go pokroić natomiast pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać razem z białkiem, śmietaną oraz przyprawami. Ciasto francuskie(...)pokroić w paski. Pokrojone ciasto poukładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ślimaczki posmarować żółtkiem ( na zdjęciu widać ślimaczki zrobione z dwóch ciast francuskich). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni C i piec ok. 15-18min. ( czas pieczenia może się jeszcze wydłużyć, dlatego najlepiej ocenić samemu) Smacznego
W kuchni u Monikikolejną łyżkę masła i poddusić na niej pieczarki. W momencie, gdy z pieczarek odparuje woda, dodać pokrojoną szynkę i podsmażać, aż szynka się zarumieni.Usmażone pieczarki wraz z szynką dodać do miski z makaronem, cebulą i czosnkiem i dokładnie wymieszać. Następnie makaron wraz z dodatkami przyprawić solą i pieprz i dokładnie wymieszać.W międzyczasie przygotować sos pomidorowy(...)przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem (około 1 łyżką) wyłożyć przyprawiony makaron z dodatkami i całość zalać sosem pomidorowym.Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) i zapiekać przez 15 minut.Po tym czasie zapiekankę posypać startą mozzarellą i zapiekać przez kolejne 10 minut w temperaturze
Gospodyni Miejskarobimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa.W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej(...)odstawiamy na dwie godziny, żeby schab przeszedł przyprawami. Następnie schab obsmażamy z każdej strony i całość zawijamy w folię aluminiową , błyszczącą stroną do mięsa. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 0C na około 40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie. Wytworzony
Kulinarny karnet ChristopheraDo dzisiejszej zupy zrobiłam wloskie pizzettes- czyli pizzówki :). Rewelacyjnie komponują się z zupą ziemniaczaną z pesto I z pewnością znikną ze stołu przy każdej kolacji
Smaki Edytyprzygotowany farsz wymieszać ze startą mozzarellą (około 100 g) i wypełnić nim połówki bakłażanów. Faszerowane połówki bakłażanów ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 45 minut, posypując, na około 10 minut przed zakończeniem pieczenia, startą mozzarellą (około 50 gramów). Podawać gorące(...)przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 połówki bakłażanów, co stanowi, w zależności od apetytów, porcję dla 2 - 3 osób. Smak farszu można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę/kiełbasę/pierś z kurczaka (około 250 g) i/lub ugotowany ryż. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Tak przygotowane bakłażany je się razem
Gospodyni MiejskaDziś zapraszam na bardzo smaczną szynkę , znakomicie smakuje do kanapek do pracy , czy na gorąco jako kolacja dla rodziny czy znajomych , zapraszam do wypróbowania przepisu . 1,5 kg szynki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka chilli 1 puszka piwa ciemnego 2 łyżki warzywka Na wstępnie nasze mięso myjemy(...)plastry i czosnek . Kiedy mamy dodane wszystkie składniki , nasze mięso odstawiam na noc do lodówki . Na następny dzień nasze mięso zalewam piwem , oraz jedną szklanką wody , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 3 godziny . Po tym czasie nasze mięso możemy podawać na gorąco , bądź wystudzić i serwować do kanapek
Mój Smakczosnkiem, chilli, natką i koprem włoskim suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki z pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych(...)turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas
Chilli Czosnek i Oliwakuchni północnych Włoch: Piemontu, Lombardii i Friuli. Przygotowałyśmy cztery potrawy: insalata di barbabietile czyli sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi, sandacza po friulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą. Ja oczywiście cieszyłam się bezmięsnymi wersjami dań. Wspólnie gotowaliśmy, a potem spożywaliśmy nasze dania przy długim(...)kulinarnymi. W czasie warsztatów miałam okazję zapoznać się ze sprzętem AGD produkowanym przez Gorenje. Tak naprawdę produkty tej firmy nie są mi obce. W swojej kuchni korzystam z ich piekarnika oraz płyty ceramicznej, dlatego byłam bardzo ciekawa, co nowego mają do zaoferowania. Moją uwagę zwróciły linie wzornicze, w których urządzenia utrzymane są w konkretnej stylistyce pozwalającej na uzyskanie spójnego wyglądu
Chilli Czosnek i Oliwapizzy 0,5-1 czerwonej papryki ser żółty chudy tyle żeby potrzeć na wierzch (opcjonalnie)1 łyżeczka suszonych drożdży, jeśli chcemy coś na kształt pizzy możemy też dodać pieczarki, szynkę drobiową, ja nie dałam, bo nie miałam ;) Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy, dodajemy serek, otręby, proszek do p., przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie(...)otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę silikonową) na ciasto kładziemy paprykę i inne dodatki, na które trzemy chudy ser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdzisiaj coś w podobie. Tym razem w koszyczkach z chleba tostowego zapiekłam pod masą jajeczną małe kiełbaski Degustino. składniki: 6 kromek chleba tostowego 4 małe kiełbaski z szynki Degustino (1 opakowanie-120g) 2 jajka 3-4 łyżki jogurtu lub śmietany 18% sól,pieprz 1 garść startego żółtego sera Do foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc koszyczek. Przygotować(...)smaku sola i pieprzem. Dodać starty ser żółty i wymieszać. Kiełbaski pokroić w grubsze plasterki. Do każdego gniazdka włożyć po kilka plasterków kiełbaski. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa się zetnie ok 20-25 minut. Podawać z keczupem lub lekką sałatką
Monia miesza i gotujetakich potrawach, rodzina nie zamierza czekać, aż wykonam zdjęcia :) Wybaczam im, ale przepisem mimo wszystko chcę się z Wami podzielić. Oczywiście dodatki to rzecz indywidualna, u mnie dużo sera, szynka pomidory i domowy sos :) Do tego świeże zioła i ananas. A jakie Wy macie ulubione składniki? "Składniki na ciasto:300g mąki30 g drożdży3 łyżki oliwy z oliwek3/4 szklanki ciepłego mleka0(...)ponownie obsypać pizzę startym serem.Pizzę powinno się piec w piecu rozgrzanym do 450`C przez 90 s. :) Ale w związku z brakiem takiego sprzętu ja piekłam w piekarniku rozgrzanym do 250`C , układając blaszkę na samym spodzie piekarnika. Pieczemy około 5-10 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPropozycja na szybki obiad lub kolację. Proste, smaczne i bardzo sycące.SKŁADNIKI:Naleśniki: (ok 10 szt.)2 jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki
Kto ugości moich gości?jarmużu. Oberwać liście z łodyg ,wyciąć grubsze nerwy i smażyć kilkanaście sekund w gorącym oleju . Osuszyć na bibule. Można posypać solą. Chrupiemy solo. Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką. Kanapka z jarmużem. Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym chrupiącym jarmużem i parmezanem. Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy(...)wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się przyda. Smacznego, na zdrowie. Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy z każdej strony, albo
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis pochodzi z Kuchni Maćka. Standardowo nie trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;) Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn 2 ząbki czosnku łyżka octu winnego szklanka bulionu olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn(...)wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy na kratce.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka