szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:93/158)

Pizza hawajska 189

suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1/2 puszki ananasów 100 g szynki konserwowej opcjonalnie kukurydza konserwowa Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę.  Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce(...)dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy.  Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko zależy piekarnika) na 20 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzić zaglądając pod spód

Bon appetit mon amie
Parówki faszerowane warzywami 151

sobie  skład który bezpiecznie można podać najmłodszym ...   A teraz zapraszam na kolację z parówkami w roli głównej ;)  Parówki faszerowane warzywami SKŁADNIKI: 3 grube parówki z szynki 1/3 cukinii 1 mała papryka czerwona  2 łyżeczki pikantnego ketchupu oliwa sól i pieprz woda papryka słodka i ostra do smaku sałata masłowa do podania PRZYGOTOWANIE: Cukinię oraz paprykę kroimy(...)kilka minut do odparowania wody i wyłączamy grzanie.  Parówki rozcinamy – uwaga by nie przekroić na pół, w środek wkładamy warzywny farsz, układamy parówki w naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Sałatę płuczemy osuszamy i układamy na talerzyku na niej układamy gorące parówki z farszem warzywnym i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 290

kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki) duża szczypta soli(...)wgłębieniami wlewamy 12 pełnych łyżeczek oleju – po jednej łyżeczce do każdego wgłębienia – dobrze, aby dno każdego otworu było zakryte jego cienką warstwą. Blachę wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 230°C. W naczyniu (najlepiej takim „z dzióbkiem” – z którego łatwo będzie wylewać płyn) miksujemy jajka, mleko, mąkę i sól, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy

Poezja smaku
Warsztaty z Gorenje i włoskie smakowitości - 28 listopada 2015 162

przygotował Wojtek Lewandowski, i pod jego kierownictwem dzielnie szykowaliśmy pyszne dania.  Na początek sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą - rewelacja następnie - Sandacz po friulijsku, czyli ryba z szynką parmeńską i borowikami (Friuli Wenecja Julijska to nieduży region w północno-wschodnich Włoszech  ze stolicą w Trieście). Na koniec risotto z giczą cielęcą pieczoną z warzywami (Osso Bucco(...)potem zobaczyć jak sprawują się w akcji - ale o tym następnym razem Zapraszam do obejrzenia paru  zdjęć. Zaczynamy gotowanie - szykujemy cielęce gicze i warzywa do giczek   do piekarnika pieczone buraczki z dodatkami  - ser i orzechy smażone grzyby do pstrąga

Stare Gary
Pieczone mięso w słoiku wg Aleex 274

efekt. Ponieważ okazał się przepyszny, polecam Wam ten przepis. Jest doskonały na co dzień, ale świetnie sprawdzi się także podczas wakacyjnych wyjazdów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego: szynki, łopatki • 20 dag karkówki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 1 kostka smalcu – 200g • sól, pieprz, czerwony Delikat Knorr’a, 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać, pokroić(...)Między kawałki mięsa włożyć plastry cebuli. Przykryć. Odstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin. 3. Tuż przed pieczeniem do naczynia wlać 1 szklankę wody. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 180 st. C. 4. Po tym czasie mięso w naczyniu wymieszać. Gdyby było za mało wody, można jej trochę dolać, ale nie jest to konieczne

W mojej kuchni
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 193

maki180-200 ml mleka1 jajko L50-60 g lyzka rozpuszczonego masla  solziola:2 lyzki posiekanego szczypiorku+oregano + mieta500 g szparagow1 lyzka  soku z cytryny50 g szynki surowej szynki Parma lub SerranoWykonanie:make,mleko,jajko,sol i 1 lyzke rozpuszczonego masla wymiesza na gladka mase bez grudek.Odstawic na 10 minut.umyc,osuszyc i posiekac ziola.Wymieszac z ciaste nalesnikowymszparagi umyc(...)minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C)pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku  z cytryny,lekko posolicna talerzu ulozyc nalesniki ze szparagami,przybrac plasterkami szynki.Skropic maslem cytrynowym i przybrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z patelni 576

serio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni to prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje i świetnie smakuje. Wielkość pizzy oraz dodatki zależą od preferencji smakowych i od wielkości patelni na której zamierzacie ją przygotować. Można przygotować(...)Pizza z patelni: Składniki: 25 g świeżych drożdży ¾ szklanki mąki pszennej* ¼ szklanki ciepłej wody* 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Dodatkowo opcjonalnie: domowej roboty pikantna salsa paprykowa szynka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe *Poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ciepłą wodę, ucieramy i dodajemy 1 łyżkę oleju. Do misy robota wsypujemy mąkę i sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszności w Domaine La Francoise 154

posypany ziołami prowansalskimi i odrobiną morskiej soli. Całość krótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:)   Kolejna pyszność- kawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim likierkiem. Rarytas jak dla mnie- owoce morza:) To, co uwielbiam najbardziej - łosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie(...)prowansalskich, zapieczony i podany z czosnkiem... gotowanym na oliwie. Nie myślałam, że czosnek może być tak pyszny:) Ziemniaczki gotowane na parze wymieszane z podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane

In my kitchen
Szynka pieczona z liściach laurowych 182

składniki* 1 kg szynki wieprzowej* kminek mielonymarynata* liście laurowe*sól* pieprz* 1 łyżeczka tymianku* 1 łyżka musztardy* 4-5 ząbków czosnku* olejSposób wykonaniaZąbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, składniki marynaty poza liśćmi laurowymi wymieszać ze sobą.Umyte i osuszone mięso obtoczyć w marynacie, obłożyć liśćmi laurowymi, ułożyć w naczyniu, przykryć pokrywą lub folią i wstawić do lodówki(...)godzin.Następnie mięso posypać jeszcze kminkiem i wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min.Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze na ok 10 min.Z powstałego wywaru można przygotować

Mix smaku
Polędwica a’la Wellington 131

kilka minut, żeby odpoczęła i lekko ostygła. Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek i na to położyć polędwiczki. Jeśli macie dużą to wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć(...)francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Można obsypać delikatnie suszonymi ziołami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Zależy to jaki stopień usmażenie lubicie. powinna być lekko czerwona w środku. Ja takiej nie lubię więc piekę dłużej. Roladę podawać pokrojoną

Kuchnia Pokoleń
ZAPIEKANKI Z JAJKIEM 232

Idąc tropem Wielkanocy przedstawiam Wam zapiekanki z jajkiem. Można dodatkowo dodać szynkę, pieczarki, suszone pomidory oraz to wszystko na co tylko macie ochotę. Ja minimalistka wybieram jajo z żółtym serem i szczypiorkiem. Fantastyczne śniadanie, uwierzcie.  Składniki:  kajzerki ( tyle ile zjemy lub ile mamy gości )  odrobina masła  żółty ser jajka  szczypiorek  Sposób przyrządzenia: Z każdej(...)żeby nie przeciąć dna.  Do środka wbić surowe jajko, przyprawić solą i pieprzem, posypać wcześniej startym żółtym serem. Przykryć odkrawaną częścią bułki, zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 min. Tuż przed podaniem posypać szczypiorkiem.  Smacznego

pieprzny smaczek
Pieczeń z suszonymi owocami 108

Składniki: 2 kg mięsa z szynki 300 g suszonych śliwek kalifornijskich 200 g suszonych fig 120 g suszonych moreli Składniki na marynatę: 5 łyżek oliwy 2 łyżki miody pszczelego 4 łyżki białego wina  4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula, sol i pieprz(...)ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Mięso myjemy. Następnie przekłuwamy mięso nożem do filetowania na wylot. W miejsce dziur wsadzamy suszone owoce. Mięso nacieramy marynatą.  BRYTFANKA Pieczemy w piekarniku 180 stopni - góra dół. około 90 minut Smacznego

ClauditteMissCooking
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 150

deskę / stolnicę leciutko podsypujemy mąką i zagniatamy w jednolitą kulę, okrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.  Nadzienie   50 dkg mięsa mielonego ( u mnie pomieszana łopatka i szynka wieprzowa )  2 cebule 3 ząbki czosnku  5 łyżek kukurydzy konserwowej  1 papryka czerwona nie za duża 10 małych pieczarek 1 łyżeczka rozmarynu  1/2 łyżeczka ostrej papryki(...)chwilę przesmażamy mieszając. Dodajemy mięso i smażymy razem przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie dokładamy pozostałe składniki i mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku.  Włączamy piekarnik na 180 C.  Ciasto wyciągamy z lodówki na blat lekko podsypany mąką. Odrywamy porcję ciasta i wałkujemy  tak aby ciasto za grube nie było. Szklanką wycinamy kółka

Kuchnia na wzgórzu
Pizza z patelni w dwóch wariantach 184

kolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania aż ciasto wyrośnie. Sama pizza zaś smakuje tak jak ta z piekarnika, pieczona w zwykłej blaszce. Po prostu spróbujcie oba warianty i sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie.  Drożdżowa(...)szklanki mąki pszennej  pół szklanki ciepłej (letniej) wody  2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki soli (lub ciut więcej, mało solę) Dodatki: Kilka plastrów salami lub szynki ½ małej czerwonej cebuli Kilka pieczarek 1 łyżka oleju 5 dag startego sera żółtego Sos pomidorowy: 70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek sól, pieprz do smaku bazylia i oregano do smaku

Fabryka pomysłów
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 144

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą

Polska Zupa
Rogaliki z szynką i serem 127

Zaczynamy od przygotowania nadzienia: szynkę kroimy w kostkę (jeśli używamy wędliny w kawałku) lub na cienkie, niezbyt długie paski (jeśli mamy wędlinę w plasterkach). Żółty ser ścieramy na tarce. Szynkę i ser umieszczamy w miseczce, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy twaróg, olej, sól, żółtka i wyrabiamy(...)Następnie dzielimy na 8 części. Na każdy powstały trójkąt (u jego podstawy) nakładamy trochę farszu i zawijamy. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, smarujemy wszystkie roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach (rogaliki powinny się ładnie zezłocić). Rogaliki są gotowe do jedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika J Smacznego

MyCookBook.pl
Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 163

pół - zostana małe kawałki ale takie mają być.  Jedną stronę kotlecików opruszamy odrobiną soli i pieprzu drugą natomiast smarujemy marynatą - dość grubo. Każdy kotlet kładziemy na plaster szynki parmeńskiej na kotlet pasek zóltego sera, 0,5cm-1cm. serka topionego i kawałek czerwonej cebuli, zwijamy całość w zgrabną roladkę. Roladki panierujemy najpierw w mące co pozwoli na uszczelnienie środka( mocno(...)naczynia żaroodpornego lub brytwanki. Na każdą roladkę kładziemy wiórkę masła śmietankowego. Pozostałość po marynacie zalewamy wodą opłukujemy i wlewamy do naczynia- nie może się nic zmarnować. Naczynie wkładamy do piekarnika na 40 min, 175st. po połowie czasu roladki poobracać. Wraz z roladkami wytwarza się smakowity sos, którym polewamy roladki wykładając je wcześniej na talerz

Kubki smaku
Czerstwiaczki – szybka kolacja 197

czerstwego chleba kilka plastrów masła jajka ( tyle sztuk , ile porcji nam potrzeba ) kawałek sera do utarcia cebulka parę kawałków kiełbasy 0 tym razem śląska , ale może być dowolna lub szynka sól , pieprz do smaku odrobina czosnku granulowanego małe foremki – kokilki do zapiekania Do każdej kokilki, wkładamy plaster masła , na dno . Następnie układamy pocięte kawałki chleba . Kawałek na spodzie , resztę(...)przeszkadza ) , podsmażony kawałek kiełbasy i wbijamy surowe jajo . Solimy , pieprzymy i na czubku – na jaju układamy jeszcze jeden ,plaster kiełbaski i całość posypujemy startym serem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut w zależności jakie jajko lubimy , ścięte , czy luźne , im bardziej ma być wypieczone , tym dłużej trzymamy . Gotowe , teraz nieodzowny ketchup

Ogrodnik w podróży
Muffiny drożdżowe faszerowane 171

tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli(...)wodę z oliwą. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy ok. 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym, ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. W czasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona figa z ricottą. 233

Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na lunch lub kolację. Pieczona figa nadziana ricottą, otoczona wianuszkiem z szynki dojrzewającej wygląda i smakuje genialnie. Mięciutki owoc, kremowy serek - całość po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 świeże figi 4 platerki prosciutto 4 łyżki ricotty 4 gałązki tymianku 4 łyżeczki miodu świeżozmielony pieprz krem/ ocet balsamiczny SPOSÓB(...)środka figi włożyć łyżkę ricotty, gałązkę tymianku i opleść plasterkiem prosciutto. Na konic polać łyżeczką miodu i posypać świeżozmielonym pieprzem. 3. Figi ułożyc na blaszcze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. 4. Upieczone figi polać kremem balsamicznym i podawać z ulubioną sałątą oraz grzankami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Letnia tarta z cukinią 146

zobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję przepis i polecam zabawę w znajdź 5 różnic.Składniki:ciasto francuskie1 młoda cukiniapół małej cebuli2 ząbki czosnkułyżeczka kaparówkilka czarnych oliwek3 plasterki szynki 200g śmietany 18%2 jajka4 plasterki sera żółtegopłaska łyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprzfolia aluminiowafasola/groch lub ciężarki do obciążania ciasta Sposób przygotowania:Ciasto kroimy w kwadrat troszkę większy niż spód formy(...)ognia, dodajemy zioła, sól i pieprz i mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą śmietanę, jajka i pokrojne w kostkę plasterki sera. Doprawiamy solą i pieprzem.Wyjmujemy tartę z piekarnika. Jeśli się nam gdzieś wybrzuszyła, łyżką przygniatamy. Na podpieczony lekko spód wkładamy pokrojoną w kostkę wędlinę i cukinię z dodatkami z patelni. Zalewamy wszystko mieszanką śmietany, jajek i sera.Pozostałą

W kuchni wieczorem
Fritata. 348

pierwsze uratuje to Was przed brakiem obiadu, a dwa zamrożone warzywa nie tracą swoich drogocennych witamin i można je śmiało używać ;). Składniki: 5 dużych jaj 40 ml mleka szynka konserwowa (lub inne rodzaje wędliny według swojego gustu) ok 100 - 200 g opakowanie warzyw Iglotex bukiet 9 warzyw 1 cebula 100 g sera żółtego pieprz, sól do smaku łyżka oleju Wykonanie(...)dokładnie mieszamy), dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Następnie w naczyniach do zapiekania układamy warzywa z wędliną i zalewamy mieszaniną jaj. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia ok 20 min.Podajemy gorące z ulubionym sosem i np. kromką świeżego pieczywa. Smacznego

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania