Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na lunch lub kolację. Pieczona figa nadziana ricottą, otoczona wianuszkiem z szynki dojrzewającej wygląda i smakuje genialnie. Mięciutki owoc, kremowy serek - całość po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 świeże figi 4 platerki prosciutto 4 łyżki ricotty 4 gałązki tymianku 4 łyżeczki miodu świeżozmielony pieprz krem/ ocet balsamiczny SPOSÓB(...)środka figi włożyć łyżkę ricotty, gałązkę tymianku i opleść plasterkiem prosciutto. Na konic polać łyżeczką miodu i posypać świeżozmielonym pieprzem. 3. Figi ułożyc na blaszcze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. 4. Upieczone figi polać kremem balsamicznym i podawać z ulubioną sałątą oraz grzankami. Smacznego
DefinicjaSmakuzobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję przepis i polecam zabawę w znajdź 5 różnic.Składniki:ciasto francuskie1 młoda cukiniapół małej cebuli2 ząbki czosnkułyżeczka kaparówkilka czarnych oliwek3 plasterki szynki 200g śmietany 18%2 jajka4 plasterki sera żółtegopłaska łyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprzfolia aluminiowafasola/groch lub ciężarki do obciążania ciasta Sposób przygotowania:Ciasto kroimy w kwadrat troszkę większy niż spód formy(...)ognia, dodajemy zioła, sól i pieprz i mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą śmietanę, jajka i pokrojne w kostkę plasterki sera. Doprawiamy solą i pieprzem.Wyjmujemy tartę z piekarnika. Jeśli się nam gdzieś wybrzuszyła, łyżką przygniatamy. Na podpieczony lekko spód wkładamy pokrojoną w kostkę wędlinę i cukinię z dodatkami z patelni. Zalewamy wszystko mieszanką śmietany, jajek i sera.Pozostałą
W kuchni wieczorempierwsze uratuje to Was przed brakiem obiadu, a dwa zamrożone warzywa nie tracą swoich drogocennych witamin i można je śmiało używać ;). Składniki: 5 dużych jaj 40 ml mleka szynka konserwowa (lub inne rodzaje wędliny według swojego gustu) ok 100 - 200 g opakowanie warzyw Iglotex bukiet 9 warzyw 1 cebula 100 g sera żółtego pieprz, sól do smaku łyżka oleju Wykonanie(...)dokładnie mieszamy), dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie w naczyniach do zapiekania układamy warzywa z wędliną i zalewamy mieszaniną jaj. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia ok 20 min.Podajemy gorące z ulubionym sosem i np. kromką świeżego pieczywa. Smacznego
Malinowe Pocałunkikawałku 350 g majonez ok 3-4 pełne łyżek keczup ok 3-4 pełne łyżki czosnek granulowany szczypta soli pieprz bagietka / chleb tostowy / bułki / zwykły chleb Zaczynam od pokrojenia szynki w małą kostkę i wrzucam ją do większej miski. Następnie ser ścieram na tarce o dużych oczkach i również wrzucam do miski. Teraz dodaję majonez, keczup, czosnek, sól oraz pieprz(...)miałam w domu chleb tostowy ale najbardziej polecam bagietkę). I na każdą kromkę nakładam ok 1 pełnej łyżki farszu. Gdy wszystkie zapiekanki będą gotowe, wstawiam je do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni aż ser się rozpuści i troszkę przypiecze. Życzę smacznego
Kuchnia Vikisól i pieprz grubo mielone – 2 jajka Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Natrzeć masłem – zwłaszcza czubki. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, pospać solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku (190-200 stopni) przez 8-10 minut, aż szparagi staną się lekko chrupkie. W międzyczasie na patelni rozgrzać pozostałe masło, rozbić na nie jajka (delikatnie, żeby nie rozlać żółtka(...)też da się zjeść. Szparagi wyłożyć na talerz, ostrożnie położyć na nich jajko, posypać solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Podobne przepisy Inny tatar z łososia Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem hole... Krem szparagowy biały Roladki z wędzonego łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important
Pociąg Do Kuchnimąki pszennej 350 ml wody 6 łyżek oliwy z oliwek 25 g drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru + szczypta 3 łyżki letniej wody Dodatkowo : mozzarella, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska, zielone pesto, parmezan, oliwki lun inne ulubione dodatki Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy szczypta cukru i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować(...)całość widelcem i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. W razie potrzeby dolać 30 ml wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny ( można nagrzać piekarnik do 50*C i wstawić ciasto - pamiętając o uchyleniu drzwiczek !). Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę lub tortownicę (ok. 30 cm średnicy). Dociskamy do brzegów
Chocolate Muffin Blogobjętościowej proporcji: 1 część śmietany + 1 część zakwasu. Ilość powinna być odpowiednia do ilości zapiekanki i tego, jak ciasto ułożymy składniki.Taką mieszaniną zalać zapiekankę.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie), to wystarczy 10-12 minut. W przypadku większych czas ten powinien(...)podać w całości.W zapiekance nie odczuwa się zbyt mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca. Jeśli użyjemy zamiast boczku chudej szynki, wtedy stanie się mniej kaloryczna. Polecam ją na obiad lub wcześniejszą kolację.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamiksujemy dodając 2 szczypty soli, pieprzu i parę kropel maggi. Do zmiksowanych kotletów dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, całość mieszamy. 5. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, cebulkę w piórka, szynkę sojową w kostkę, dodajemy 3 łyżki musztardy i całość mieszamy. 6. Przygotowana masę z kotletów sojowych dzielimy na równe 4 części. Na desce rozkładamy kawałek foli spożywczej i rozpłaszczamy(...)środka. 7 Tak przygotowane roladki wykładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Roladki posypujemy lekko solą ziołową, pieprzem i papryką słodką i polewamy lekko olejem czosnkowym. 8. Wstawiamy do piekarnika 190 stopni na 30 min. Wyjmujemy kiedy góra będzie spieczona. Sos al'a pieczeniowy 1. 2 cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki, najpierw lekko poddusić, podlewając odrobiną
Mój pomysł nałyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczka chili w proszku sól (do smaku; uważać bo oliwki są słone; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g żółtego sera 50g salami (może być szynka) 10 oliwek Calamata Jumbo z pestką 1 cebula (mała) 2 suszone pomidory 1/3 pęczku szczypiorku Wierzch: plastry salami do dekoracji żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać(...)kostkę) żółtym serem, cebulą, salami oraz wydrylowanymi i pokrojonymi oliwkami. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem, obłożyć plastrami salami (przeciętymi na pół) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Keks piec (do tzw. suchego patyczka) około 35-40 minut w 190 stopniach. (Piekąc w większej formie - odrobinę dłużej, babeczki - 25-30 minut.) Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej
Di gotujegrube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem(...)smaku sera. Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy
Kuchnia Pani Wiosnygotującą się wodą, gotować pod przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną wodą. Ostudzone szparagi osuszyć, zawijać po 3 - 4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekania przygotować sos: Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka(...)uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z serem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą. Takim sosem polać szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać ok 20 minut. Smacznego
Stare Garykażdą połówkę bułki smarujemy margaryną (nie masłem, widział kto w dworcowej budzie masło?), na końcówkach nieco grubiej, luby podkreślił, że mam to napisać ;) Na tak przygotowane zapiekanki kładziemy paseczki szynki, (to taka wersja de luxe, w budzie byście takiego wypasu nie mieli, dlatego jak ktoś jest tradycjonalistą, to niech ten punkt pominie) nie musi być ich dużo, w sumie(...)bułek. Na tym etapie przyprawiamy całość dość obficie solą i pieprzem. Na samej górze rozkładamy starty żółty ser i nasza robota na tym się kończy. Dzieła dopełni teraz piekarnik rozgrzany do 180 st. C, potrwa to ok. 10-15 minut. Pieczarki muszą zredukować swoją objętość, a ser ładnie się rozpuścić, wtedy wiemy, że nasze zapiekanki są już gotowe ;) Podajemy
Kulinarne zapędy KokosaIdealnie nadaje się do podania podczas domówki a także na pewno posmakuje dzieciom. Będziemy potrzebować: pokrojona bułka kielecka (paryska, wyborowa) kilka łyżek przecieru pomidorowego – passata pomidorowa przykładowe dodatki: salami, szynka mozzarella, ser żółty przyprawy: 2 duże szczypty bazylii suszonej 2 duże szczypty oregano sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Super szybka pizza na bułce https://www.youtube.com/watch?v=4Mq6_DuzMWE Przygotowanie(...)bułki sos i go rozsmarowuję. Następnie nakładam dodatki w moim przypadku było to salami, starty ser mozzarella i żółty ser. Pieczenie pizzy na bułce: Tak przygotowaną pizze wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 8 minut. Nie używam termoobiegu – pizza jest gotowa. Pizza na bułce jest gotowa można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujemąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Przecier pomidorowy (mały słoiczek) Ulubiony ser ( najlepiej mozzarella ) Dodatki do pizzy ( ja dodałam pieczarki, szynka, kukurydza ) Przyprawa do pizzy ( bądź oregano, bazylia) Wykonanie: Drożdże kruszymy, dodajemy około 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru i wodę. Odstawiamy ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce(...)dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkujemy pierwszy placek. Smarujemy go rozcieńczonym sosem pomidorowym. Posypujemy przyprawami, wykładamy dodatki, posypujemy zdartym serem i wsadzamy na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika 220*C jeżeli na wierzchu będzie za dużo "soków" z dodatków polecam w ostatnich 5 minutach włączyć termoobieg :) Miał być gif ale czasu brak na tworzenie :) Zdjęcia ponownie
W Moim Magicznym Domu