Rolada z Papryką Skład : 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g papryki konserwowej przyprawa knorr do mięs Przygotowanie : Mięso mielone formujemy w placek Mięso ugniatamy żeby mięso miało zwartą konsystencje na górę układamy pokrojoną paprykę konserwową smarujemy roladę niewielka ilością oleju(...)patelnie do wysokiej temp ( bardzo ważne żeby patelnia była dobrze rozgrzana ! ) Wrzucamy na patelnie mięso i Podsmażamy z każdej strony ( 1 min ) W międzyczasie ustawiamy piekarnik na temp 200 C Następnie wyciągamy mięso ostrożnie z patelni żeby się nie rozwaliło.Wkładamy je do żaroodpornego naczynie i wrzucamy do piekarnika
Sylwetka Od KuchniWitam Was ciepło (dosłownie - śniadanie dzisiaj z piekarnika ;))! Bardzo szybko minął mi ten tydzień, dopiero przyjechałam do domu, a tu już trzeba się pakować i jutro wracać... Ale na szczęście plan jest łaskawy, raz w tygodniu zajęcia na 8 rano, a poza tym na 12. Poza tym już niedługo wiosna, słońce, rower, czego chcieć więcej :) Jajka zapiekane w bułeczkach Składniki(...)bułki, mogą być starsze, np. z poprzedniego dnia jajka kilka plasterków szynki kawałek ulubionego sera, np. pleśniowego, mozarelli kawałek masła W bułkach odciąć wierzch, wydrążyć środek (uważać, by nie przeciąć za bardzo, żeby nie zrobiła się dziurka). Wysmarować wnętrze masłem, ułożyć pokrojoną szynkę, wbić jajka i przykryć kawałkami sera. Piec w 190 st. C przez ok. 15 min. (by jajka
Słodkie inspiracjestartego kalafiora (1 duży kalafior), 125 g mielonych migdałów, 50 g parmezanu, 30 g cheddaru, 5 sztuk jajek, rozmiar M, 2 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz dodatkowo: rukola, dojrzewająca szynka, mozzarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki, cukinia, sos pomidorowy/passata/ ketchup Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i osuszyć! Tak przygotowanego kalafiora zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie dodać starte sery(...)roztrzepane jajka. Powstałą masę rozłożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia - najlepiej rozrysować sobie kółka przy pomocy ołówka, aby każda pizza była ślicznie okrąglutka! :) Tak przygotowane spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia. Podpieczone spody wyciągamy z piekarnika, smarujemy ketchupem /sosem pomidorowym/passatą, a na wierzch wykładamy pozostałe ulubione składniki
Plate of JoyDoprawić solą, świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i bardzo drobno posiekać,dodać posiekany czosnek, obłożyć nimi mięso oraz lekko nożem nakłuć na głębokość 1 cm. Włożyć szynkę do naczynia żaroodpornego i obsypać świeżo posiekanym tymiankiem, kilka razy obrócić , żeby mięso było obtoczone z wszystkich stron. Grzybki suszone pokruszyć i dodać do mięsa.Polać mięso oliwą ze słoiczka(...)dodatkowa zwykłym olejem, znowu dokładnie wymieszać. Mięso powinno być przykryte do 3/4 wysokości. Zamknąć naczynie, wstawić do lodówki i zostawić na dwa dni . Kilka razy w dzień zamieszać. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 60 minut. Ostudzić, pociąć na plastry i dodatkowo polać dowolnym sosem. Super też będzie smakować jak wędlina na chleb. polecam pycha
Kuchnia Pokoleńmielony pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżka sosu Worhestershire (opcjonalnie) olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, pomidory suszone i szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Przesmaż na patelni wszystkie składniki. Mięso mieszamy najpierw z jajkami i przyprawami. Następnie dodajemy podsmażone na patelni składniki i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy-najlepiej(...)Bułkę tartą mieszamy z parmezanem. Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formujemy kotlety, a następnie każdego obtocz dokładnie w bułce tartej z parmezanem. Ja swoje kotlety piekę w piekarniku, dzięki temu są znacznie lżejsze i nie mają w sobie tyle tłuszczu. Oczywiście jeśli chcecie możecie usmażyć tradycyjnie. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy w niewielkich odstępach kotlety. Pieczemy
Mania GotowaniaSód – 1/1 mg Cynk - 0.32/0.23 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Dynia w kuchni Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić.Wtedy, gdy już(...)będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta z dynią i szpinakiem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką
Kulinarne przygody Gatitymiłość trwa a ja czekam na nie z utęsknieniem cały rok. Są świetne do kanapek, idealne do risotto, do smacznych zup krem i właściwie ugotowane, usmażone, upieczone, grillowane z szynką parmeńską, podane z jajkiem w koszulce .. też! Zawsze są perfekcyjne, mogę je jeść kilogramami! Składniki (na kilka kanapek): 2-3 ulubione bułki 1 opakowanie sera mozzarella(...)rzepakowy do smażenia jajek 500 gram szparagów zielonych sól, pieprz odrobina wędzonej papryki Bułkę przekrój na pół, posmaruj pesto, nałóż plastry sera mozzarella i upiecz w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 200 stopni, z włączoną górną grzałką. Piecz grzanki do delikatnego zarumienienia i rozpuszczenia sera. W tym czasie szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i ugotuj
Mango Papajaczasie całość blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne(...)dotknięciem widelca a przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam
Ostra na Słodkodomowników :) Można do nich dodać co nam sie tylko podoba. SKŁADNIKI: 6-7 jajek 1 szczypiorek z cebulką dymką Pół małej cukinii Garść świeżych listków bazylii 3 plasterki szynki pokrojone w kostkę 1 łyżka otrąb żytnich lub pszennych Sól Pieprz Zioła prowansalskie Pieprz ziołowy Dodatkowo: 12 łyżeczek oleju PRZYGOTOWANIE: Cukinie należy zetrzeć na tarce(...)Wszystkie składniki należy wymieszac i doprawić do smaku. Do formy do pieczenia muffinek należy wlać do kazdego dołka po 1-1,5 łyżeczce oleju. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika (250 stopni) i poczekać az tłuszcz sie nagrzeje. Następnie wlewamy do połowy wysokości foremki mase jajeczną i pieczemy, aż wyrosną i się zrumienią (około 30 min). Podawać
Zainspiruj się kuchniąszpinaku dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie smażymy naleśniki. Kiedy przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem(...)nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim sosem polać ułożone na blasze naleśniki, posypać jeszcze mozzarellą i zapiekać w piekarniku ( 200 stopni ) do zrumienienia. Podawać z dodatkiem dowolnych warzyw
Kulinarne przemysleniamięsa) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 posiekane ząbki czosnku - zioła prowansalskie (sporo) - papryka słodka w proszku - pół łyżeczki chilli - sól, pieprz Przygotowanie mięsa najlepiej zacząć dzień wcześniej. Szynkę kroimy w plastry, składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na całą noc. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w grube(...)następnie cebulę i cukinię. Na wierzchu kładziemy gałązki pomidorków, przekrojoną na pół główkę czosnku i świeżą bazylię, posypujemy wszystko solą i pieprzem, spryskujemy oliwą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 1,5h (w zależności od grubości plastrów mięsa). Smacznego
Cook&Loveszybki obiad szczególnie gdy mam mało czasu. Do zapiekanki użyłam makaronu w kształcie zwierzątek od firmy Makarony Polskie . Składniki: 400 gram makaronu zwierzątka Makarony Polskie 5 parówek z szynki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150 gram żółtego sera Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Papryki myjemy, oczyszczamy(...)paski, parówki kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, wszystko razem łączymy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę. Przekładamy do formy żaroodpornej, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniaciasto: 225 g mąki 2 łyżki oleju 135 ml letniej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 15 g drożdży świeżych na wierzch: ketchup do posmarowania ciasta mozarella szynka kolorowe papryki kukurydza oliwki zielone oregano suszone Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam(...)połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję ketchupem i układam dodatki, na końcu posypuję suszonym oregano. Wkładam na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę około 10-15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamieloną szynką i pieczarkami. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeszcze zdążycie je dziś przygotować, więc do dzieła :) Składniki: 1 kg schabu bez przerostów 40 dkg mielonej szynki 4 pieczarki sól, pieprz rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab nacinamy tak, by zrobić z niego jeden długi płat. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony i rozbijamy(...)pieprzu i nakładamy na całość schabu. Posypujemy pokrojonymi w talarki pieczarkami. Roladkę zwijamy do środka wzdłuż szerszego boku. Mocno związujemy sznurkiem i przekładamy do rękawa. Wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy temp. 170st C i pieczemy 2 godziny. Roladki na ciepło możemy pokroić w grubsze plastry od razu, jeśli natomiast chcemy pokroić roladki cieniej, jako dodatek do sałatek, najlepiej
Kuchnia w czekoladzieNiedziela, więc czas na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę. Składniki: 1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki pieprzu(...)oliwek Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do rękawa i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 90 minut. Zawsze przyjmuję przy pieczeniu mięsa zasadę ...1kg na 1 godzinę. Pozostawić w rękawie do ostygnięcia, a potem kroić i podawać. Smacznego
Gosia gotuje