jarmużu. Oberwać liście z łodyg ,wyciąć grubsze nerwy i smażyć kilkanaście sekund w gorącym oleju . Osuszyć na bibule. Można posypać solą. Chrupiemy solo. Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką. Kanapka z jarmużem. Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym chrupiącym jarmużem i parmezanem. Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy(...)wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się przyda. Smacznego, na zdrowie. Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy z każdej strony, albo
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis pochodzi z Kuchni Maćka. Standardowo nie trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;) Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn 2 ząbki czosnku łyżka octu winnego szklanka bulionu olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn(...)wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy na kratce.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaDanie idealne na obiad czy na kolację. Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba. Składniki: 1 nieduża cukinia 2 pomidory 1 cebula 200 g mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa) sól, pieprz tymianek, bazylia, oregano olej garść tartego żółtego sera Wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i smażymy razem. Pomidory możemy obrać(...)dwie. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Łyżką wyjmujemy nasiona tak, aby w cukinii powstało wgłębienie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cukinię faszerujemy mięsem z pomidorami. Posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepło
Sto kolorów kuchniW Światowy Dzień Pizzy ,u nas na stole ,gościła dzisiaj pizza :). Jeśli nie masz pomyslu na obiad a masz w lodowce dośc dużo rzeczy , które
Słodkości i nie tylkobazylii sól,pieprz,zioła prowansalskie mozzarella Oczyszczoną fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru.Osączyć i podzielić na 12 porcji.Każdą z nich obwiązać plastrem szynki bądź boczku. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,wrzucić pomidory i dusić aż się rozpadną,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić(...)Dodać posiekaną świeżą bazylię oraz suszone zioła prowansalskie. Sos rozłożyć na dnie foremki,zostawić 2-3 łyżki.Na sosie ułożyć fasolkę,polać odłożonym sosem,posypać mozzarellą. Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C i zapiekać 15 min. Podawać gorące
Niespełnione zdolności kulinarnejajka 2 szkl. mąki 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól odrobina cukru 2 garści roszponki 2-3 kulki mozzarella około 100g tartej mozzarelli (można pominąć) szynka, lub salami Jajka wbijamy do naczynia. Roztrzepujemy rózgą kuchenną razem z mąką, mlekiem i wodą. Dodajemy odrobinę cukru, sól oraz zioła. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dodajemy(...)układamy plasterki szynki/salami, pokrojoną w plasterki mozarellę oraz posypujemy mozarellą do zapiekania (tartą). Zwijamy ciasno ruloniki. Przecinamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do gorącego, ale wyłączonego piekarnika na kilka, kilkanaście minut – tylko by ser się roztopił. Źródło: Świat Kobiety. 101 przepisów. Placki, tarty, naleśniki
Smaki Na TalerzuJest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna Składniki: 1 cukinia średniej wielkości 1 pomidor 1-2 ząbki czosnku 50g szynki,lub innej wędliny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól i pieprz kruszonka: mąki 20g 20g orzechów 30g tartego parmezanu 25g zimnego masła solonego Wykonanie Umyć warzywa i pokroić w drobną kostkę(...)smażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, następnie dodać pokrojone warzywa i wędlinę. Wymieszać, dodać sól ,pieprz ,oraz zioła i dusić około 10 minut na małym ogniu. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Gdy warzywa się duszą przygotować kruszonkę . W misce wymieszać mąkę, zmielone orzechy laskowe i starty ser parmezan. Dodać masło i wymieszać wszystko palcami na kruszonkę,do połączenia
w mojej kuchnizróbcie sobie takie śniadanie. Składniki: duże jajka masło lub oliwa śmietana (gęsta kwaśna lub kremówka) sól i pieprz dodatki: ćwiartki pomidorów koktajlowych, cieniutkie plasterki pieczarek, bazylia, młody szpinak, szynka, boczek, salami, karmelizowana cebulka, ser, szczypiorek, wszelkie inne zioła, oliwy smakowe, itp. Wykonanie: Kokilki natłuścić oliwą lub masłem. Jeśli używamy dodatków wyłożyć nimi spody naczynek. Ja połączyłem pomidorki z bazylią(...)dodać po 1 łyżeczce śmietany (jeżeli używamy większych kokilek, dostosowujemy do nich ilość jajek). Ustawić naczynia na blasze z 1 cm warstwą bardzo gorącej wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 15 minut, lub do momentu kiedy białka się zetną, a żółtka uzyskają naszą ulubioną konsystencję. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast ze świeżym pieczywem
zadanie-gotowaniełyżeczka soli 100 g szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 plasterki żółtego sera 3-4 łyżeczki chrzanu Cebulę kroimy na pół i potem na pół-talarki, szynkę w niezbyt dużą kostkę. Podsmażamy trochę na patelni i czekamy aż wystygnie. Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce (oprócz sera i chrzanu). Czosnek przepuszczamy przez praskę. Mieszamy porządnie przez 20 minut(...)wyrabiamy przez kilka sekund i przekładamy do keksówki. Wierz smarujemy chrzanem. Potrzebne będą nam do tego 3-4 łyżeczki chrzanu. I znów zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb. Pieczemy 45 minut, a potem na wierz kładziemy 3-4 plastry żółtego sera. Pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy
Marder&Marder Manufacturezmiękł . Pieczarki obrać pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paski i razem z pieczarkami podsmażyć na 1 łyżce masła. W naczyniu żaroodpornym poukładać różyczki kalafiora, wyłożyć podsmażone pieczarki z szynką i dodać pokrojony w kostkę ser brie. Przygotować sos beszamelowy, który powinien być lekko gęsty: 3 łyżki masła roztopić w rondelku i dodać 3 łyżki mąki ciągle mieszając(...)Postawić na mały ogień ciągle mieszając. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos wylać na zapiekankę i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25-30 minut
Kuchnia w opałachznajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII(...)gałką muszkatołową, mieszamy i próbujemy czy smak nam odpowiada, pamiętając, że feta jest słona – dlatego nie wolno przesadzać z soleniem szpinaku! Zestawiamy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia. 4. PIEKARNIK: nastawiamy go gdy szpinak już wystygnie. Temperatura 200 C, tryb góra i dół. 5. CIASTO FRANCUSKIE (1 min): > rozwijamy je na papierze, uważając aby nie popękało. 6. NAKŁADANIE FARSZU
Nerds Kitchenpodsmaż pokrojone w plasterki pieczarki z cebulą, pieprzem, solą. Odstaw na bok. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju kokosowego i podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę. Dołóż pod koniec pieczarki oraz pokrojony w plasterki czosnek. Wylej puszkę pomidorów i dodaj sporo bazylii. Zamknij pokrywkę i duś. Już możesz gotować makaron. Do gotującego się sosu(...)sosem. Dużą brytfannę wysmaruj oliwą z oliwek .Wysyp makaron w sosie, rozprowadź po formie. Posyp obficie serem żółtym tartym na grubych oczkach. Parmezan zostaw przed samym podaniem. Włóż do piekarnika i zapiekaj około 20-30 minut w 160 stopniach, tak aby makaron nie stwardniał z wierzchu i aby ser fajnie się rozpuścił. Podawaj ze świeżą bazylią , olejem z ostropestu (otwarty
Z Kuchni Do Kuchnipieprzem, na każdą położyć po 2-3 listki bazylii i owinąć szynką szwarcwaldzką tak, aby końce nachodziły na siebie. Na patelni mocno rozgrzać oliwę z oliwek, położyć piersi (końcami szynki do dołu) i smażyć do zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory (razem(...)wrzucić garść lekko posiekanej bazylii i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przygotowany sos wlać do naczynia do zapiekania, na wierzch położyć piersi z kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut. 6 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone szparagi. Smacznego
Oryginalny smakmąki, margaryny, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto – najpierw posiekać, następnie wyrobić dłońmi. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na 45 minut. Przygotować farsz. Szynkę pokroić w kostkę oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na oleju. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Do grzybów dorzucić oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plasterki pora(...)grzybami i porem. Odstawić. Papryczkę chili bardzo drobno posiekać. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekać przez 15 minut. Po wyjęciu spód wystudzić. Na wystudzony spód wyłożyć nadzienie, posypać papryczką chili i startym żółtym serem. Tartę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec
Nie tylko w kuchni