smaku, musicie zrobić i przekonać się sami :) Mi osobiście posmakowały, a kapusta jak i kasza nie była zbyt wyczuwalna. Składniki: Na 14 sztuk: 500g mięsa mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma sól, pieprz(...)Kilka łyżek sosu rozprowadzamy na spód naczynia żaroodpornego. Układamy na nim ciasno obok siebie kotlety i ponownie zalewamy sosem do 2/3 ich wysokości. Zapiekamy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 45 minut. Gotowe posypujemy natką pietruszki. Kotlety można przygotować sobie dzień wcześniej, a przed podaniem zapiec z sosem w piekarniku
Kuchnia w czekoladzietudzież ulubioną pizzerię. W pobliżu naszego domu jest jedna, którą odkryłam oczywiście dzięki pewnemu blogerowi ;) Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa. Dla nas kombinuję już bardziej. Tym razem wybrałam szparagi i por. Bardzo fajne połączenie. Przygotowałam też drugą wersję z mniej klasycznym białym sosem(...)stanie się szklisty. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażony por i podgotowane szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać pod koniec pieczenia
zadanie-gotowaniezależności od smaku można j ą przygotować na niezliczone sposoby. Zim ą do frittaty dodaj ę kurczaka albo kawałki szynki. Wiosn ą moja frittata jest lżejsza, koniecznie musi być kolorowa z du ż ą ilością warzyw. Frittata, którą dziś upiekłam(...)solą i pieprzem. Dodajemy warzywa. Całość przelewamy do formy do pieczenia (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Frittatę pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
La grande e la piccola cuocatrzymać się kilku zasad: Przygotuj marynatę – dzięki niej mięso będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche. Obsmaż wstępnie mięso – możesz je włożyć do piekarnika lub podsmażyć na oleju. Wstępna obróbka cieplna sprawi, że z mięsa nie będą wypływać soki. Przestrzegaj czasu grillowania – uważnie obserwuj mięso. Nie przesadź z czasem grillowania, ponieważ mięso może być(...)około godzinie owocową maź przeciska się przez sito. Z kolei żeberka jagnięce warto zostawić na noc w marynacie z pomarańczy, kolendry, tymianku, mięty i chili. Szybkie szaszłyki z szynką dojrzewającą i melonem Gdy nie mamy czasu na marynowanie mięsa, świetnie sprawdzi się szynka dojrzewająca. Połączenie jej z melonem i czerwoną cebulą to strzał w dziesiątkę – wykwintna i szybka
Kuchcik gotujezwłaszcza kiedy nie używamy do tego maszyny ale efekt wynagradza naszą cierpliwość. Idealnie smakują już same lub posmarowane masłem ale można je też zapiec z serem lub podawać z szynką. SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 1 kg mąki pszennej * 800 ml lekko ciepłej wody * 50 g świeżych drożdży * 120 g płatków owsianych lub 50/50 owsianych z żytnimi * 1 starta marchewka(...)Gotowe bułeczki smarujemy rozkłóconym z łyżką wody jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi /żytnimi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min do urośnięcia. Bułeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni
MohiellaKlasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie jej w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto.Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze)ciasto:500 g mąki(...)ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym.*nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarnikuMoje posty
Słodka Stronamięsem mielonym oraz śliwką Musztarda jest jedynym wspólnym składnikiem moich rolad i tych tradycyjnych ze Śląska. Połączenie mięsa z owocami jest mi doskonale znane i bardzo je lubię. Szynka nadziewana morelą czy śliwką smakują fantasycznie. Skoro o śliwce mowa, to ją właśnie postanowiłam dodać do tegoż dania. Nadała mu delikatny, lekko owocowy smak. Wprost rewelacyjny. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Podlać wywarem warzywnym i dodać pokrojone w plasterki śliwki oraz świeży rozmaryn. Całość przykryć folią aluminiową. Zapiekać przez godzinę i dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Rolady wieprzowe z mięsem mielonym oraz śliwką Wskazówki. Musztardę Dijon można zastąpić musztardą angielską, ale trzeba wtedy dodać jej nieco mniej gdyż ma dość
mecooksmięsem mielonym i śliwką Musztarda jest jedynym wspólnym składnikiem moich rolad i tych tradycyjnych ze Śląska. Połączenie mięsa z owocami jest mi doskonale znane i bardzo je lubię. Szynka nadziewana morelą czy śliwką smakują fantasycznie. Skoro o śliwce mowa, to ją właśnie postanowiłam dodać do tegoż dania. Nadała mu delikatny, lekko owocowy smak. Wprost rewelacyjny. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Podlać wywarem warzywnym i dodać pokrojone w plasterki śliwki oraz świeży rozmaryn. Całość przykryć folią aluminiową. Zapiekać przez godzinę i dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Rolady wieprzowe z mięsem mielonym i śliwką Wskazówki. Musztardę Dijon można zastąpić musztardą angielską, ale trzeba wtedy dodać jej nieco mniej gdyż ma dość
mecookslato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne. Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek oleju 3 łyżki oliwy 150 g żółtego sera sól(...)mięsnym farszu , pomiędzy kawałki bakłażana, wkładany plastry cukinii i pomidora, oraz cząstki papryki. Całość oprószamy solą, oraz pieprzem, polewamy oliwą, a następnie wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie, na wierzch zapiekanki, układamy cienko pokrojone plastry żółtego sera, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zapiekamy jeszcze przez dziesięć minut Wyjętą zapiekankę, posypujemy
Miód i pieprzprzy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko ciepły smarujemy go odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u Bei. Drożdżowy chleb na poolish z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish(...)podczas rośnięcia się połączyły. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury może to potrwać do 3 godzin. 20 minut przed planowanym pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na rozgrzaną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub na gorący kamień. Wierzch ciasta posypujemy mąką i nacinamy. Na spodzie piekarnika
Kulinarne przygody Gatityrano czasu na zjedzenie tego najważniejszego posiłku. W końcu gotowanie owsianki troche czasu zajmuje. To samo tyczy się zrobienia pożywnych kanapek (i nie mówię tu o standardzie "ser-szynka", tylko o zdrowych kanapkach wypełnionych warzywami i dobrej jakości wedlinami lub serami), czy smażenia śniadaniowych placuszków . A gdyby tak przygotowanie śniadania trwało mniej niż 5 minut? Gdyby było tak pyszne(...)amarantusa ekspandowanego Symbio 4-5 łyżek syropu z agawy/klonowego/miodu 2 szczypty cynamonu Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i bardzo dokładnie mieszamy. Przesypujemy na blachę (najlepiej tę z wyposażenia piekarnika) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 10-12 minut bardzo często mieszajac, aż płatki ładnie się przyrumienią. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, studzimy
Zawsze głodna!Robiąc porządki w kuchni zauważyłam, że mam sporą część nie wykorzystanych, a rozpoczętych mąk. Dlatego postanowiłam upiec z nich bułeczki, zarówno takie na śniadanko z szynką i pomidorem, jak i na słodko na deser z serkiem i owocami lub po prostu dżemem. Bułeczki dodatkowo obficie posypałam ziarenkami od "Ziarenkowa" :) Te ziarenka są tak świetne, tak smaczne, tak do wszystkiego pasujące(...)minut. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Formować bułeczki wg własnych upodobań, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać duuuuużą ilością ziarenek :) Odstawić na 20 minut. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na 10 minut na 150*, a następnie na 20 minut
Zdrowie na języku :PJesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co
IMPRESJA SMAKUMonte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki(...)lodówki*.Rano wyjmuje, ponownie zagniatam i zostawiam pod przykryciem. na jakieś 30min.Przekładam do blaszki wyłożonej papierem** i zostawiam przykryte na jakieś 2-3 godz.w ciepłym miejscu.Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30min. *ciasto może tam spędzić maksymalnie 3-4 dni. **nie polecam keksówki, chyba, że podzielicie ciasto na dwie części, blaszka natomiast musi być dość spora
More food, love and dreamsmasz pomysłu na drugie śniadanie dla siebie lub dla swojego dziecka? Chcesz, aby w szkole Twoja pociecha jadła smacznie i zdrowo? A może sam/sama masz już dość kanapek z szynką pałaszowanych na szybko w ciągu pracy? Moja Mama proponuje pyszną i pożywną granolę. Mieszankę różnych pełnowartościowych składników, podawanych ze świeżymi owocami, które aktualnie znajdziemy na targu. Mogą to być(...)jabłkowego lub wody 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: • w małym garnku podgrzać olej, sok, miód i cynamon. • w osobnej misce połączyć suche składniki, a następnie dokładnie wymieszać je z miodem. • Piekarnik podgrzać do około 160 stopni C. Płatki, równomiernie wyłożyć na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia. • Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na około godzinę i mieszać co 15 minut
Moja Mama Gotuje