SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu(...)g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg -woda zimna 100 mil -woda wrząca 900 mil -jelita wieprzowe 26-30 mm WYKONANIE Kupione mięso myjemy tniemy w kawałki 3 na 3 cm, szynkę, boczek i podgardle w osobnych pojemnikach. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami zgodnie z gramaturą szynkę, boczek i podgardle. Przyprawy dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.temu nutę zioła uzyskały. Składniki na ok. 3 porcje: garść zielonych szparagów, ok. 500 g fioletowych ziemniaków, gałązka świeżego rozmarynu, 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (2 plastry na 1 porcję) surowej, wędzonej na zimno z udźców wieprzowych , 3 - 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem, ½ płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju rzepakowego, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony(...)całość podsmażamy, szparagi powinny być al dente. Do szparagów dodajemy posiekany szczypiorek i pietruszkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Porcje gorących szparagów z cebulką zawijamy w dwa plasterki szynki. Purre podajemy ze szparagami w szynce, dokładamy podsmażonej cebulki
Moniki SmakołykiMięso idealnie komponuje się z sosem pomidorowym, którego nie trzeba zagęszczać mąką. Sos jest mocno pomidorowy, gęsty i po prostu pyszny - jak zresztą całe danie. Polecam! około 500g mięsa wieprzowego (*) papryka słodka papryka ostra sól mąka do obtaczania (**) olej Dodatkowo: 300g włoszczyzny mrożonej (***) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 750 ml bulionu(...)gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku. (*) Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać. (**) U mnie pszenna lub orkiszowa, ale w przypadku diety bezglutenowej doskonale sprawdzi się też np. kukurydziana. (***) Można użyć świeżych warzyw
Di gotujePrzepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona fi 8mm Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g?kg -pieprz czarny 2 g /kg -bazylia 1 g/kg -oregano 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -zioła prowansalskie 0,5 g/kg(...)czosnek zgnieciony przez praskę 50 g do całości -miód dwie łyżki -woda 200-250 g do całości Dodatkowo potrzebujemy -kątnica wieprzowa -sznurek Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i kroimy w grubsze plastry 2 kg szynki i 0,5 kg łopatki ale nie za duże mniej więcej 1/4 wielkości schabowego.Potem te plastry traktujemy tłuczkiem do schabowych
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną, czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego, ale z karkówki też są bardzo smaczne. 1 kg karkówki wieprzowej, do smaku sól karpacka i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 2 ziarna ziela angielskiego i kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 500-600 g szynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i
Gaździnka warzysłodkiej śmietanki 30% ½ szklanki bulionu drobiowego 1-2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Polędwiczki w sosie chrzanowym Przygotowanie: Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy na 1,5 – 2 centymetrowe plastry, następnie lekko pobijamy dłonią i oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy dwie – trzy łyżki oliwy z oliwek(...)przypalił. Gotowe polędwiczki podajemy z ryżem. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Skrzydełka duszone w winie – przepis Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakumoje kolejne podejście do domowej wędliny i szynkowara. Wieprzowa prasowanka doprawiona suszonymi ziołami będzie idealnie pasować do kanapek na śniadanie, kolację czy do pracy. No i wiemy co jemy bo sklepowe szynki to sami wiecie jakie są - przeważnie wszystkie smakują tak samo i są nafaszerowane nie wiadomo czym a mięsa w nich często dziwnie mało...Zobacz też przepis na Mielonkę
Smaczna Pyzamielonego: – Terrina wielkanocna dietetyczna z rzodkiewką i szczypiorkiem – Terrina wielkanocna z jajkiem, – terrina z łososiem – terrina wielkanocna z szynką Polecam też przepisy na pieczenie rzymskie: – pieczeń rzymska z jajkiem – pieczeń rzymska wieprzowa – wieprzowa Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką . – Pieczeń rzymska z prażoną cebulką Terrina z królika. składniki na ok. 10 porcji: 1 królik wytrybowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętłoczony na zimno), 1 jajko, płaska łyżeczka do kawy soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Nadzienie : 200 g mięsa z dzika (łopatka, szynka), 130 g wątróbki (u mnie wątróbka z kaczki), 100 g tłustego boczku wieprzowego, 2 szalotki, szczypior z jednej dymki, 1 – 2 ząbki czosnku, 3 gałązki natki pietruszki, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka
królestwo garówBiała kiełbasa przepis Thermomix Przepis do wykonania w Thermomix T31 i Thermomix TM31 Składniki na domową białą kiełbasę: 1 kg łopatki wieprzowej 700 g podgradla 500 g boczku surowego 500 g karkówki 400 g szynki 50 g soli 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżka pieprzu czarnego 3-4 łyżki majeranku 4-7 ząbków czosnku 1 łyżka suszonego rozmarynu
Themo przepisywszystkie przepisy i normy sanitarne. Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin i używa się do niego drewna olszy szarej
królestwo garówdodatkiem, były warzywa gotowane na parze. Dobre jedzonko. Polecam jak najbardziej na obiad.Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól , czarny pieprz mielony 8 plastrów szynki gotowanej szczypta gałki muszkatałowej tartej ok. kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera) 4 ziemniaki olej
Słodkości i nie tylkoskładniki* 500 g mielonego mięsa z szynki* 2 marchewki* 1 mała pietruszka* 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled* 5 łyżek płatków ryżowych* 1 jajko* 1 kostka
Mix smaku