szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:112/173)

Zupa gyros 4790

swój oryginalny i niepowtarzalny smak przyprawie o tej samej nazwie. Ja do przygotowania tej smacznej zupy wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale możecie go zastąpić mięsem wieprzowym (np. chudą łopatką lub mięsem z szynki). Natomiast pozostałe składniki są prawie takie same, z których przygotowujemy sałatkę. Moja zupa gyros jest wzbogacona o papryczkę chili, natomiast jeżeli preferujecie łagodniejsze smaki to możecie

Danka Pichci
Roladki Barbecue 112

kwaśny z połączeniem z mięsem wychodzi nam pyszne danie. Składniki: ·        1 kg schabu wieprzowego ·        480 g sosu barbecue ·        10 dag szynki ·        10 dag sera żółtego ·        1 papryka czerwona

Kulinarna Chwila
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 160

pyszny efekt. Do przygotowania gołąbków zawsze sięgam po dobrej jakości mięso i ryż. To podstawa ich smaku. Mięso najlepiej zmielić samemu. Sprawdzi się tu zarówno mięso wieprzowe, wołowe, mieszanka obu lub mięso z szynki. Jeśli chodzi o ryż, to polecam Wam sięgać po ten najlepszej jakości, wówczas gołąbki nie tylko będą jeszcze lepsze w smaku, ale też nie rozpadną się

Słodkie okruszki
Sos mięsno-warzywny 209

Składniki: ok. 70 dkg mięsa wieprzowego (u mnie biodrówka, ale może być szynka lub łopatka) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3/4 szklanki sosu meksykańskiego lub 3-4 łyżki koncetratu 1 … Czytaj dalej Sos mięsno-warzywny

czarrna od kuchni
Pomidorowy gulasz wieprzowy 149

Tradycyjny gulasz z marchewką, cebulką i pomidorami.  Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego

Ze smakiem bez glutenu
4 urodziny Food & Friends 116

daniami, ma na celu oczyszczenie kubków smakowych i przygotowanie ich na kolejne doznania smakowe, Second course – drugie dania, Desserts – desery. Amuse: szynka „kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw; seler, grzyby; czarny ryż z ostrygami; beza, drobiowe parfait, piklowane jabłka. First course: kasza gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki

królestwo garów
Schab pieczony w ziołach 195

czas  na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę. Składniki: 1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego 3/4  łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki

Gosia gotuje
Żurek Wielkanocny 131

postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie

ClauditteMissCooking
GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI 203

właśnie z wieprzowiny, a nie z wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny. Składniki:1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki)garść suszonych grzybów2 cebule3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegosólpieprzmielona papryka słodka i ostramajeranek2 ząbki czosnkuolej2 łyżeczki mąkiWykonanie:Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy dokładnie przyprawami

Walijskie Pichcenie
Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem 285

pyszna kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem  to dzieło Piotrka. Taką sałatkę przygotowuje się błyskawicznie. Wykorzystał do przygotowania sałatki: plastry domowego suszonego schabu wieprzowego, (a Wy możecie wykorzystać jakąś inną szynkę np. westfalską, czy serrano )  ćwiartki ugotowanych na twardo jajek, ćwiartki pomidora, oraz siekaną rzodkiewkę, ogórki małosolne, szczypiorek i majonez delikatny Winiary. Nie ma chyba nic łatwiejszego, a jednocześnie pysznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka duszona we włoszczyźnie 99

powszechnie dostępne. Składniki: 1kg szynki 2-3 marchewki ½ dużego selera 2 pietruszki strąk czerwonej papryki 1-2 łyżki oleju rzepakowego bulion wieprzowy ząbek czosnku biała cebula sól, czarny pieprz, majeranek, lubczyk Sposób przygotowania: Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z wszystkich stron solą, czarnym pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Mięso obsmażamy na oleju rzepakowym. Mięso podlewamy bulionem lub opcjonalnie wodą

Pyry na Gaz
Prosty gulasz z szynki 54

Prosty gulasz z szynki Dziś na obiad polecam prosty gulasz z szynki - z użyciem minimum składników, idealny dla początkujących i nie tylko. Mój najprostszy gulasz z szynki zawiera mięso, cebulę i czosnek. Oczywiście za każdym razem możecie go trochę urozmaicić, dodając więcej różnych warzyw. Dobrze sprawdziłaby się tutaj papryka, marchewka czy por. Jeśli lubicie sosy zabielane, pod koniec duszenia dodajcie(...)warzywami na ciepło (buraczkami, kapustą) lub surówką. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne, rodzinne obiady:) Zobaczcie również mój przepis na łopatkę wieprzową w sosie pomidorowo-śmietanowym: Prosty gulasz z szynki, składniki: 500 g szynki, ok. 3 szklanek bulionu / rosołu lub wody, duża cebula, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól

Lekcje w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 173

kolację lub w trakcie przyjęcia dla znajomych w ogrodzie. Temperatury na zewnątrz coraz wyższe więc okazji do spotkań w plenerze będzie coraz więcej ;). Chude polędwiczki upieczone w sakiewkach z szynki  na liściach świeżego czosnku niedźwiedziego, który jest dostępny tylko wiosną. Na stanowiskach naturalnych pod ścisłą ochroną ale do kupienia w sklepach ogrodniczych. Polecam także domową uprawę w ogródku(...)zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu.     Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 2 Składniki:  polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej,  6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy

SzczyptaSmaQ
Roladki z nadzieniem w galaretce 200

wykorzystać mięso oraz marchewkę z gotowania wywaru do zupy. Galaretka idealnie sprawdzi się na domowych imprezach lub świętach. 7 plastrów szynki konserwowej 3 jajka 2-3 marchewki 1 łyżka koperku 2 łyżki kukurydzy 0,5 szklanki ugotowanego mięsa wieprzowego 500 ml bulionu 1,5 łyżki żelatyny Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Tak samo robimy z marchewką

VioletoweKucharzenie
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 174

jeszcze?"Te roladki to jeden z naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam dość regularnie. Uwielbiamy w rodzinie roladki wszelkiej maści, ale te, z szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości100 ml śmietanki 12 %5 plastrów żółtego sera5 plastrów szynki1/2 korniszona(...)sól, pieprzSchab oprószyłam solą i pieprzem, odstawiam na chwilę.  Następnie mięso rozbija na cienkie płaty, a każdy z nich smaruję  z jednej strony musztardą. Układam po plasterku szynki, sera, połówce korniszona. Starannie i "ciasno" zawijam, spinając wykałaczką,  aby się nie rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy  układam roladki i podsmażam. Rozkruszyłam następnie kostkę

W kuchni Karmel-itki
swojska kiełbasa z własnej wędzarenki 169

kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany(...)części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy

Miód i pieprz
kiełbasa biała domowa 217

siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest(...)części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy

Miód i pieprz
kiełbasa biała 77

siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest(...)części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy

Miód i pieprz
Pasztet z suszoną śliwką 76

widzę, że bardzo chętnie i często sięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne mięso sprawdzi się tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej

PatiGotuje
kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 198

wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka owoców jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra(...)oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy

Miód i pieprz
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 156

wieprzowe. Oczywiście nie mówię o całych nóżkach, a o ich końcowej części – jakieś 15- 20 cm mierząc od strony kopyt. Praktycznie nie ma w nich mięsa, ale zawierają kolagen, który w czasie gotowania zamienia się w żelatynę, dzięki czemu galareta się ścina. Poza nóżkami w wywarze powinna znaleźć się golonka, a do tego najlepiej jeszcze kawałek żeberek i szynki. Dzięki(...)jednak wolę, kiedy nie ma go w galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki (na 2,5 l studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso

Trzeci talerz
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 307

mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z mięsa wieprzowego. I jeśli tylko dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i końcówką do nadziewania kiełbas, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić ją w domu. Włosi mają, jak ich kraj długi i szeroki, wiele gatunków(...)super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny (waga bez skórki) jelita wieprzowe ( zużyłam dokładnie 2,5m) 100ml wody + 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina (lub taka sama

Karo in the Kitchen
Schab surowy dojrzewający 64

Aromatyczna i smaczna wędlina, coś dla amatorów suszonego, surowego mięsa wieprzowego. Składniki oraz sposób przygotowania: Średni kawałek schabu lub szynki nie za gruby, okroić z tłustego. Włożyć do szklanego naczynia i zasypać cukrem (tak żeby pokryło dół i górę całą) na 24 godz. i włożyć do lodówki. Co jakiś czas odlewać sok z naczynia. Po 24 godz. wyjąć i obmyć(...)wodą. Zasypać solą i też pozostawić na 24 godz. w lodówce. Po 24 godz. wyjąć posypać przyprawami wedle siebie (ja zasypuje czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego). Włożyć całość w pończochę i powiesić w ciepłym suchym miejscu na 5-6 dni. Autor przepisu: Karolina Zymna Artykuł Schab surowy dojrzewający pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy