szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:106/173)

Gulasz segedyński 45

pieczywem. To pyszne danie przyrządza się z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, przez co w smaku nieco przypomina tradycyjny polski bigos. Nie jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Polecam!     Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i szynka) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 łyżka

Blog z Apetytem
Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym 54

Poznaj pyszny gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym, którego nie zagęszczam mąką. Soczyste kawałki mięsa w aromatycznym sosie pomidorowym zachwycą każdego. Potrawa świetnie pasuje do ryżu lub ziemniaków na obiad. Gulasz jest prostym i smacznym daniem obiadowym. Możesz go wykonać w klasycznym sosie własnym, śmietankowym lub pieczarkowym. Mi bardzo smakuje także w sosie mocno pomidorowym(...)dadatkiem warzyw. Gulasz – składniki: Kaloryczność: 140 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. Podane proporcje są dla 4 osób. Dieta bezglutenowa. 500 g mięsa wieprzowego (najlepsza jest łopatka, później szynka lub w ostateczności karkówka) 100 g koncentratu pomidorowego lub 250 ml przecieru pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego lub wody (2 szklanki) 200 g papryki (1 sztuka

Ania gotuje
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 275

Szynka lub schab to najczęściej wybierane fragmenty mięsa na pieczeń wieprzową. Czyste mięso bez przerostów tłuszczowych, zwarte i chude. Ale i mniej szlachetną łopatkę wieprzową da się zmienić w piękną, smaczną i – co nie pozostaje bez znaczenia – soczystą pieczeń. Wieprzowinie świetnie pasują słodkie dodatki. Suszone owoce namoczone w rumie i przyprawa do piernika robią z pospolitej wieprzowej łopatki dobrą propozycję

Karo in the Kitchen
Sałatka szynkowa 2 52

papryką konserwową. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Dobrze sprawdzi się w roli sałatki na kolację, czy sałatki na święta. około 400-450 g szynki (u mnie częściowo szynka konserwowa, a częściowo polędwica wieprzowa) 1 czerwona cebula 5-6 jajek 7-8 ogórków konserwowych 2/3 małego słoika papryki konserwowej, najlepiej bez skórki (fajna jest piquillo z Lidla) 1 mała puszka(...)umieszczamy koncentrat, olej, musztardę, cukier, ocet oraz mieloną paprykę i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Łączymy z majonezem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Szynkę, ser, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w większej misce (Uwaga! ja nie dodaję całego sosu, wolę jak jest

Smaki Na Talerzu
Sałatka z chińskim makaronem, kapustą pekińską i szynką 138

przypadnie ona do gustu. 150 g chińskiego makaronu 3 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 200 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego granulowany czosnek mielona papryka ostra imbir suszony sól, pieprz Do miski dajemy olej, ciemny(...)drobno siekamy. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Ogórka (jeśli ma twardą skórkę, obieramy) kroimy na pół, a następnie znów na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia

Smaki Na Talerzu
Biała kiełbasa domowa | Jak zrobić? 122

wpisie oprócz dokładnego przepisu na białą kiełbasę znajdziesz również wiele porad dotyczących jej przygotowania. Klasyczna biała kiełbasa surowa składa się zazwyczaj z mięsa z łopatki, szynki oraz boczku i/lub podgardla wieprzowego. Jest tradycyjnym dodatkiem do żurku wielkanocnego. Świetnie uzupełnia smaki innych zup, np. grochówki. My dodajemy ją bardzo często do kapuśniaku. Z białej kiełbasy surowej wychodzą bardzo proste w przygotowaniu(...)przygotować? Przede wszystkim zadbajmy o dobre jakościowo mięso. Nie może to być mięso mrożone! Przygotowujemy kiełbasę surową, więc musimy mieć produkt jak najświeższy. Jakie mięso? Sprawdzi się łopatka, szynka oraz mięso z większą ilością tłuszczu, np. boczek (oczywiście surowy) lub podgardle. Proporcje mięs należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Część z nas woli kiełbasę tłuściejszą, inni chudszą. Trzeba te proporcje

Kuchnia Na Wypasie
Poniedziałkowy "fit" - Pulpety z jarmużem 156

nietuzinkowy i lubię zabawę jego smakiem. Tym razem przygotowałam z nim pulpeciki, które można swobodnie zaliczyć do dań "lekkich". Do ich przygotowania użyłam mięsa z szynki, wybrałam to chudziutkie mimo, iż wieprzowe. Całość została przygotowana na parze co dodatkowo wzbogaca nasze danie. Polecam dla całej rodziny.  Pulpety z jarmużem SKŁADNIKI : 350 g mięsa mielonego z szynki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałek: Tagliatelle al ragu 151

głębią smaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób(...)połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego boczku, ale w niewielkiej ilości

Niedzielny kucharz
Szlakiem WGL II 125

starych sprzętów gospodarstwa domowego. Gospodarze mogą zorganizować każdą imprezę i bardzo dobrze nakarmić gości.  Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście.  Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej w cenrtyfudze, śmietany z mleka od szczęśliwych krów smakuje rewelacyjnie. Czas umila Gospodarz śpiewając(...)zwanymi „kozami”, które tworzą niepowtarzalny klimat. Pani Ewa zdobyła wiele nagród, w tym perłę 2015 „na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni.  Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej.  Wypieka opłatki, z których robi wycinanki

królestwo garów
Gulasz po węgiersku 49

gulasz węgierski i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Gulasz węgierski Składniki na gulasz po węgiersku. 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz (np. udziec, szynka, łopatka) 250 g cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżki smalcu 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu(...)wlać wymieszaną z wodą mąkę. Mieszając od czasu do czasu gotować bez przykrycia na średniej wielkości ogniu przez 10 minut. Gulasz węgierski Warto wiedzieć robiąc gulasz po węgiersku. Mięso wieprzowe pokroiłam w kostkę o wielkości około 2,5-3 centymetra. Sięgnąć można po jeden dowolny rodzaj mięsa bądź wykorzystać mieszankę kilku. Gulasz można lecz nie trzeba zagęszczać mąką. Osobiście preferuję

MeCooks
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 176

oraz kromkę lub skórki chleba. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i trzymamy w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy po 3-4 dniach Składniki żurku wędzona noga wieprzowa (w sklepach bardzo często można kupić tzw. " szynkę z nogą ", kiedy jednak cała wędlina zostanie już skrojona, pozostaje dobrze uwędzona wieprzowa noga wraz ze sporą ilością mięsa, która doskonale nadaje się na żurek) Można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka 51

wieprzowy – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Skolin, gmina Wielkie Oczy, powiat lubaczowski Forszmak to regionalne danie typowe dla wschodnich rejonów Polski. Znane jest głównie na Lubelszczyźnie, ale też w północno-wschodniej części Podkarpacia. Jest to danie mięsno-warzywne gotowane na gęsto – coś pomiędzy bardzo gęstą zupą a gulaszem. W zależności od regionalnych zwyczajów forszmak gotuje się na mięsie drobiowym, albo wieprzowym. Często(...)kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski. PS. Czyż nazwa gminy Wielkie Oczy nie jest najładniejszą w Polsce? :) Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej (surowe mięso) 200 g szynki wędzonej (wędlina) 200 g boczku wędzonego 7-8 ziemniaków 2-3 ogórki kiszona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 1 mały

Trzeci talerz
Pulpeciki w sosie pomidorowym 71

zeszklenia cebuli. W misce mieszam mięso z jednym jajkiem, dodaję dwie łyżki bułki tartej, przyprawiam, dokładnie mieszam. Mięso mielone z indyka lub piersi kurczaka możesz zastąpić mięsem wieprzowym lub wołowym, np. łopatką, szynką.. Do mięsa dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem, mieszam do połączenia. Na tej samej patelni lub w szerszym garnku rozgrzewam łyżkę oleju. Z mięsa formuję pulpeciki wielkości

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z kaszą gryczaną 78

zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów

moj przepis na
Gołąbki z kaszą gryczaną 72

zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania