szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:111/173)

Galaretka z szynką i marchewką 159

roku podaję Wam przepis na pyszną, galaretkę z szynką, inaczej zwaną też galartem, galantyną. U mnie w domu na taką galaretę drobiową, czy wieprzową mówi się galat. Tym razem przygotowałam ją w wersji bez tłuszczu z szynką, na bulionie warzywnym, można ją jeść z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia. Na blogu są dietetyczna galaretka z kurczaka , zimne nóżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami 65

staram się przyrządzać dania proste, lekkostrawne. Natomiast kiedy nadchodzi jesień sięgam po potrawy bardziej treściwe z dodatkiem mięsa wieprzowego. Dzisiaj przygotowałam gulasz z łopatki wieprzowej (ale możecie użyć innego mięsa, na przykład karkówki lub szynki) z pomidorami i suszonymi śliwkami. Gulasz podałam z ziemniakami, ale z kaszą będzie także smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 1 cebula

Danka Pichci
Jak przygotować deskę wędlin? 35

być różnorodne, ważne jednak, by były wysokiej jakości. W Polsce mamy szeroki wybór wędlin – od tradycyjnych polskich kiełbas, przez różne rodzaje salami, po bardziej wyrafinowane smaki, takie jak wędzona szynka czy pastrami. Warto zwrócić uwagę na takie produkty jak  dobre i tanie salami z Biedronki , które cieszy się dużym uznaniem zarówno ze względów smakowych, jak i cenowych. Różnorodność smaków(...)twojej desce znalazły się wędliny o różnym stopniu pikantności, słodyczy i intensywności smaku. Dzięki temu każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Możesz obok tradycyjnych szynki i salami położyć np. wędzone polędwiczki wieprzowe, kiełbasy suszone czy też egzotyczne produkty, jak np. churrasco. Estetyka i układ Nie zapominaj, że pierwsze wrażenie ma ogromne znaczenie! Estetyka podania deski wędlin jest niezwykle ważna

Rozdomowiona
Gulasz z makaronem 60

połączenie składników, zazwyczaj mięsa wieprzowego i makaronu. Mięso duszone w sosie z dodatkiem papryki, która nadaje mu odrobinę słodkości. Przygotowanie gulaszu z makaronem jest szybkie i łatwe, wymaga minimalnego czasu i wysiłku. Gulasz możemy również podać z ziemniakami z wody, albo z ryżem. Idealnie do takiego połączenia będzie pasować ogórek kiszony. Mój przepis na gulasz wieprzowy jest smaczny, prosty(...)ważny. Możecie użyć dowolnego rodzaju makaronu, ja akurat wykorzystałem Fusilli w 3 kolorach. Gulasz z makaronem przepis Najlepszy gulasz moim zdaniem udaje się przygotować na łopatce wieprzowej. Jeśli nie macie to możecie wykorzystać szynkę, albo karkówkę. Mięso kroimy w kawałki. Wszystko zależy od Was, jakiej będą wielkości. Ja swoje mięso pokroiłem w kawałki średniej wielkości. Do miski z mięsem dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Keto zupa gulaszowa na rozgrzewkę (Paleo, LowCarb) 55

także jako sposób na zrobienie gulaszu wieprzowego. Wystarczy pominąć dodatek bulionu, a powstały sos zredukować lub zagęścić odrobiną glucomannanu ... Keto gulasz wieprzowy to równie smaczny i prosty pomysł na zimowy keto obiad! Keto zupa gulaszowa - składniki 🐖 Wieprzowina Karkówka lub dowolne inne mięso wieprzowe wysokiej jakości (najlepiej ekologiczne), np. łopatka, szynka. Zupę gulaszową można także przyrządzić na bazie mięsa wołowego

Modern Cave Girl
Zupa gyros 4804

swój oryginalny i niepowtarzalny smak przyprawie o tej samej nazwie. Ja do przygotowania tej smacznej zupy wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale możecie go zastąpić mięsem wieprzowym (np. chudą łopatką lub mięsem z szynki). Natomiast pozostałe składniki są prawie takie same, z których przygotowujemy sałatkę. Moja zupa gyros jest wzbogacona o papryczkę chili, natomiast jeżeli preferujecie łagodniejsze smaki to możecie

Danka Pichci
Roladki Barbecue 117

kwaśny z połączeniem z mięsem wychodzi nam pyszne danie. Składniki: ·        1 kg schabu wieprzowego ·        480 g sosu barbecue ·        10 dag szynki ·        10 dag sera żółtego ·        1 papryka czerwona

Kulinarna Chwila
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 169

pyszny efekt. Do przygotowania gołąbków zawsze sięgam po dobrej jakości mięso i ryż. To podstawa ich smaku. Mięso najlepiej zmielić samemu. Sprawdzi się tu zarówno mięso wieprzowe, wołowe, mieszanka obu lub mięso z szynki. Jeśli chodzi o ryż, to polecam Wam sięgać po ten najlepszej jakości, wówczas gołąbki nie tylko będą jeszcze lepsze w smaku, ale też nie rozpadną się

Słodkie okruszki
Sos mięsno-warzywny 223

Składniki: ok. 70 dkg mięsa wieprzowego (u mnie biodrówka, ale może być szynka lub łopatka) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3/4 szklanki sosu meksykańskiego lub 3-4 łyżki koncetratu 1 … Czytaj dalej Sos mięsno-warzywny

czarrna od kuchni
Pomidorowy gulasz wieprzowy 152

Tradycyjny gulasz z marchewką, cebulką i pomidorami.  Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego

Ze smakiem bez glutenu
4 urodziny Food & Friends 120

daniami, ma na celu oczyszczenie kubków smakowych i przygotowanie ich na kolejne doznania smakowe, Second course – drugie dania, Desserts – desery. Amuse: szynka „kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw; seler, grzyby; czarny ryż z ostrygami; beza, drobiowe parfait, piklowane jabłka. First course: kasza gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki

królestwo garów
Schab pieczony w ziołach 201

czas  na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę. Składniki: 1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego 3/4  łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki

Gosia gotuje
Żurek Wielkanocny 135

postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie

ClauditteMissCooking
GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI 212

właśnie z wieprzowiny, a nie z wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny. Składniki:1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki)garść suszonych grzybów2 cebule3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegosólpieprzmielona papryka słodka i ostramajeranek2 ząbki czosnkuolej2 łyżeczki mąkiWykonanie:Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy dokładnie przyprawami

Walijskie Pichcenie