szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:121/173)

Kotlet cordon blue- Kotlet faszerowany 275

cielęciny, z dodatkiem sera szwajcarskiego :) Ja cielęciny nie miałam, dałam kotlety wieprzowe oraz miękki ser. Kotlety są przepyszne- polecam :)Zaczynamy:  Składniki6-8 kotletów6-8 plasterków szynkikostki sera żółtegoolejsól, pieprz, paprika, bułka tartajajkomąka Wykonanie:Ubijamy kotlety- najlepiej ubijać między woreczkami.Ubity kotlet- solimy, pieprzymy , paprykujemy. Na kotlet układamy plaster szynki I ser żółty. Zawijamy. Obtaczamy w mace, jajku I bułce tartej.Sma

Smaki Edyty
Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem 237

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem selera korzeniowego, który nadał pieczeni ciekawego aromatu i fajnego smaku. Całość otula wędzony boczek, który uchronił przed wysuszeniem, szczególnie, że pieczeń jest z dość chudego mięsa. Polecam na obiad lub jako wędlinę na kanapki. 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej

https:KKuchniaMniam
Szynka konserwowa / wersja 2 192

SUROWIEC I  ROZDRABNIANIE   - szynka 1 kl. w moim wypadku z kulek / krojona w dużą kostkę około 4-5 cm i potraktowane tłuczkiem do schabowych z każdej strony w celu wytworzenia na powierzchni każdego kawałka masy klejącej-wiążącej. - 30-40 g/kg skórki wieprzowe /ugotowane do miękkości, wystudzone i rozdrobnione 2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNIC ZE  -peklosól(...)g/kg -woda 20% i 3% skrobi ziemniaczanej  lub woda 10% i 2% skrobi ziemniaczanej Ps.osobiście robiłem wersję 20%-3%. -puszki ,słoiki WYKONANIE  Kupione mięso ( szynkę kulki ) poddajemy klasyfikacji, i kroimy w dużą kostkę około 4-5 cm następnie uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych ,w celu wytworzenia na powierzchni każdego kawałka z każdej strony masy klejącej-wiążącej. Peklujemy zalecaną

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa kminkowa-podsuszana 176

SUROWIEC -szynka 2 kg -łopatka 3 kg -karkówka 3 kg -podgardle 1 kg -pachwina 1 kg PRZYPRAWY -kminek mielony 1,5-2 g/kg -kminek cały 1,5-2 g/kg -peklosól 18 g/kg -sól nie jodowana 18 g/kg tylko do podgardla i pachwiny -czosnek świeży 2 g/kg -cukier 1-2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg(...)g/kg -pieprz czarny mielone 1 g/kg -pieprz kolorowy miażdżony w moździerzu 1 g/kg -woda 400 mil -jelita wieprzowe  najlepiej 32/34+ WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżącą wodą. Z łopatki i karkówki wycinamy najbrzydsze kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle i pachwinę w mniejszą około

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 341

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2959

Podsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a potem 

Kulinarne przygody Gatity
Domowy baleron 247

Domowe wędliny przygotowuję nie tylko od święta, Na co dzień staram się, aby na naszych kanapkach były wędliny czy przetwory mięsne zrobione w  

Kulinarne przygody Gatity
II Festiwal Smaku Opole 9-13 marca 2020 115

przystawce jest również sos na bazie wody z kiszonych ogórków, karczochy, kapary, mix sałat, kwiaty, oliwa pietruszkowa... 🍛DANIE GŁÓWNE Polędwiczka wieprzowa w ziołowej otoczce z fioletowymi ziemniakami oraz młodymi warzywami. Puree z fioletowych ziemniaków otoczone zostało w pudrze z szynki parmeńskiej, sos pieczeniowy jest z dodatkiem oliwy miętowej, a te kolorowe wieżyczki to dwie galaretki: z selera i kardamonu oraz(...)koziego sera, burak, pesto, prażone pestki, balsamico... Choć nie przepadam za serem kozim, to terrinę zjadłam z największą i nieskrywaną przyjemnością :0  🍲DANIE GŁÓWNE Risotto grzybowe, polędwiczki wieprzowe w boczku, chipsy warzywne, parmezan i oliwa truflowa (wiecie jak kocham) - to jest danie nad daniami! Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się odtworzyć te smaki w domu. Polędwiczki w boczku

bistro mama
Szynka pieczona w keczupie i coli. Sycący i pyszny obiad dla dużej rodzinki 122

klusków śląskich , kopytek.... Czy okażą się to Wasze smaki? Oto przepis do sprawdzenia: Składniki: ok 1,5 kg szynki bądź łopatki 3 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku 1 spora cebula sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego (może być też grillowa) chili w płatkach - szczypta odrobina soku z cytryny ok 1/2 szklanki keczupu ok. 1/2 szklanki(...)musztardę z oliwą i wcieramy do niej czosnek na drobnej tarce. Wkrapiamy odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowaną marynatą nacieramy każdy kawałek mięsa. Na wierzch oprószamy przyprawą do mięsa wieprzowego i płatkami chili  (ilość w zależności od upodobań). Mięso marynuje się całą noc.  Teraz pozostaje je tylko obtoczyć lekko w mące i obsmażyć z każdej strony na lekko

Kuchnia po mojemu
Prawdziwa wędzona szynka „Polska” , domowe wędliny 189

Prawdziwa wędzona szynka „Polska” , domowe wędliny Uwielbiam bawić się w masarza , chyba nawet bardziej niż gotować . Wyrób domowych wędlin to pasjonujące zajęcie , ale i

Ogrodnik w podróży
Rolady wieprzowe z mięsem mielonym oraz śliwką 185

tradycyjnymi ze Śląska. Rolady śląskie nadziewane są ogórkiem kiszonym, cebulą, boczkiem i musztardą. Rolady wieprzowe z mięsem mielonym oraz śliwką Musztarda jest jedynym wspólnym składnikiem moich rolad i tych tradycyjnych ze Śląska. Połączenie mięsa z owocami jest mi doskonale znane i bardzo je lubię. Szynka nadziewana morelą czy śliwką smakują fantasycznie. Skoro o śliwce mowa, to ją właśnie postanowiłam dodać

mecooks
Rolady wieprzowe z mięsem mielonym i śliwką 178

tradycyjnymi ze Śląska. Rolady śląskie nadziewane są ogórkiem kiszonym, cebulą, boczkiem i musztardą. Rolady wieprzowe z mięsem mielonym i śliwką Musztarda jest jedynym wspólnym składnikiem moich rolad i tych tradycyjnych ze Śląska. Połączenie mięsa z owocami jest mi doskonale znane i bardzo je lubię. Szynka nadziewana morelą czy śliwką smakują fantasycznie. Skoro o śliwce mowa, to ją właśnie postanowiłam dodać

mecooks
karnawał w królestwie garów 133

serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki  z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura z tzatzikami roladki wieprzowe z figami suszonymi tosty z mini sznyclami po wiedeńsku   dipy mandarynki w czekoladzie   skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec

królestwo garów
Kiełbasa Jałowcowa Mix 248

pieprz ziołowy 1 g/kg -przyprawa jałowcowa 7 g/kg(mieszanka przypraw) -czosnek świeży 8 g/kg -jelita wieprzowe 28-30 -woda 150 mil dodana podczas mieszania razem z przyprawami -woda 50 mil dodana przed nadziewaniem jelit WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę 3 na 3 cm szynkę w 1 cm  peklujemy i solimy wszystko w osobnych pojemnikach. Z łopatki najpierw wycinamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.