mają z nim problemów mogą jeść nawet dwa jajka dziennie. I tej wersji wolę się trzymać, choć nigdy cholesterolu nie badałam. Tym razem do faszerowania jaj wykorzystałam prawdziwą, domową, wędzoną szynkę. W stu procentach bez konserwantów, ulepszaczy, wypełniaczy i innych "aczy". A dobra szynka z dobrymi jajkami tworzy bardzo zacny duet :) Idealnie sprawdzą się na każdej imprezie
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 3-4kg szynki wieprzowej 2 litry wody 150g soli peklowej 4 pokruszone liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka kolendry 1 łyżka
w mojej kuchniJeżeli macie już dosyć kupowanych wędlin i chcecie jakiejś odmiany i jeszcze nie macie pomysłu na obiad to ta szynka jest 2 w jednym. Najpierw zjadłam
Humanistka w kuchniKanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem
Basia w kuchninich wyroby wędliniarskie, stroiki świąteczne, obowiązkowo można było kupić karpia oraz warzywa czy owoce. Był nawet sprzedawca z wędzarnią na kółkach więc można było zaopatrzyć się w domowe wędzone szynki, boczki i kiełbasy. Można było kupić miody, ale i ubrania czy pieczone pierogi. Zapraszam na zdjęcia
Magiczne Życie Martychyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której " sklepowe " wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest świetna :) Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowar sprawuje się bardzo dobrze i jest(...)obecnie jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów domowych :) Składniki Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 12 dni Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 12 dni 1 kg szynki z tłuszczykiem 0.65 kg szynki z tłuszczykiem 400 ml wody 300 ml wody 32 gramy peklosoli 21 gramów peklosoli Do obliczania ilości soli peklowej korzystam z zamieszczonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszukajcie dłużej. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli szybko i łatwo przygotować w domu bezmleczną pizzę, którą będą mogli zjeść zarówno dorośli, jak i dzieci. Pizza doskonale sprawdzi się na domowej imprezie lub jako ciepła kolacja. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele pracy. Po wyrośnięciu ciasta pizza jest gotowa w ciągu 15 minut. Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki pszennej(...)krojonych (200 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki cukru 2/3 łyżeczki soli pieprz do smaku Dodatki do pizzy: szynka parmeńska (ok. 40 g) 15 oliwek 1 nieduża papryka pół czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych rukola Przygotowanie pizzy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz, bazylię
Dieta bez mlekaszynka z pończochy Jest to jeden z najprostszych sposobów, na wykonanie domowej wędliny. Przy czym smak i aromat mięsiwa jest taki, że wyrób ten znika ze stołu wręcz błyskawicznie. składniki 3-4 ładnie wykrojone szynki, każda o wadze około jednego kilograma na każdy kilogram mięsa 150-200 g cukru 150-200 g soli zaprawa na każdy kilogram
Miód i pieprzSkładniki:25 dag szynki drobiowej1 słoik papryki konserwowej1 słoik selera krojonego w paski1 puszka kukurydzy1 porsól, pieprzmajonezSposób wykonania:1. Szynkę kroimy w kostkę.2. Pora kroimy
Kuchnia domowa Anidzienne - lubię jeść, nie przywiązuję wagi do wartości odżywczych posiłków, wiecznie nie mam czasu: Śniadanie: Kajzerka z żółtym serem i ketchupem Drugie śniadanie: Kolejna kajzerka np. tym razem z szynką i majonezem Obiad: Zupa oraz 5 pierogów ruskich ze sklepu pod pracą Kolacja: Lasagne W związku z tym, że M. kończy pracę późno jemy ok 22. No i gdy przeanalizowałam(...)pieczywo smakuje wybornie; żółty ser też nie musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone
Brzuszki ŁakomczuszkiSzynka peklowana z szynkowara Szynka z indyka z szynkowara Szynka wieprzowa w marynacie Schab z gorczycą i kolendrą Pieczeń z kukurydzą i marchewką Szynka wieprzowa Pieczeń z cukinią i bobem Pasztet domowy Schab z jabłkami i pomarańczą
Ala piecze i gotujekiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony(...)przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Kiełbasa krakowska parzona Czas przygotowania: Składniki na 5 kg kiełbasy Składniki: 3750 g wieprzowiny kl. I (od szynki, biodrówka) 750 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 500 g pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 17 g peklsoli
Kulinarne przygody GatitySzynka wyszła bardzo smaczna i soczysta, a dzięki obsypce Bosforskiej od Skworcu jest bardzo aromatyczna. Uwielbiam domowe wędliny, zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu, polecam na święta lub inne uroczystości rodzinne. Składniki: 2 kilogramy szynki Zalewa: 3 litry wody 100 gram pektosoli 2 łyżki cukru 15 ziaren pieprzu 8 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca
Bajeczna Kuchnia