szynka domowa - 1986 przepisów (strona:19/133)

Roladki z nadzieniem w galaretce 211

podana w troszkę innej wersji - w szynce konserwowej. Do przygotowania roladek możemy wykorzystać mięso oraz marchewkę z gotowania wywaru do zupy. Galaretka idealnie sprawdzi się na domowych imprezach lub świętach. 7 plastrów szynki konserwowej 3 jajka 2-3 marchewki 1 łyżka koperku 2 łyżki kukurydzy 0,5 szklanki ugotowanego mięsa wieprzowego 500 ml bulionu 1,5 łyżki żelatyny Sól Pieprz

VioletoweKucharzenie
Świąteczny Mix potraw 240

Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki  i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem

W kuchennym oknie Ewy
Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej 181

bardzo lubię zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je też jeść na surowo, doskonale pasują do sałatek. Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej idealnie nadają się jako przekąska na domową imprezę. Tym razem zielone szparagi były cieniutkie, więc jednym plastrem szynki zawijałam 3 sztuki szparagów. A przygotowanie grillowanych szparagów w szynce szwarcwaldzkiej nie zajmuje więcej niż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 443

Pieczona szynka zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Pewnie myślicie, że trzeba się nieźle napracować, żeby zajadać się pyszną pieczenią? Nic bardziej mylnego, tak naprawdę to piekarnik się napracuje, a nie Wy. Pieczeń można podać na ciepło z ziemniakami i pysznym sosem, który powstanie w trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi(...)mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też może być. W dużym naczyniu, a najlepiej w tym, w którym będziecie piec szynkę (mniej zmywania i mniej zmarnowanej marynaty) mieszamy wszystkie składniki marynaty (czosnek wyciskamy przez praskę). Szynkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do marynaty. Dobrze obtaczamy mięso z każdej strony

Nerds Kitchen
Ziołowa szynka dojrzewająca z lubczykiem , wędlina z pończochy 209

Ziołowa szynka dojrzewająca z lubczykiem , wędlina z pończochy Wędliny dojrzewające wrosły w naszą kuchnię , niczym głóg Oczywiście cała familia je bezwzględnie uwielbia . Ich specyficzny smak nie ma sobie równych , a do tego są na pewno o tysiąc razy zdrowsze niż sklepowe . Jak sobie przypomnę , pierwszą swoją dojrzewającą wędlinę i strach ,że się zepsuje , to naprawdę chce mi się śmiać . Tego(...)dajcie co lubicie lub według przepisu Zawsze wyjdzie smaczne i zdrowe Doskonały wybór dla tych co nie mają możliwości wędzenia , a chcą się cieszyć domową ,pyszną wędliną na kanapkach .   Składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej tak zwanej kulki 2 kg soli 1 kg cukru 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka czosnku

Ogrodnik w podróży
Szynka z wędzonką. 126

Dziś kolejna odsłona szyneczki domowej, tym razem z dodatkiem wędzonego boczku. Zwolennicy chudszych szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja miałam boczek bardzo przerośnięty i szyneczka jest z tłuszczykiem- wolę chudszą. Smak super! SKŁADNIKI: 80 dag. karkówki 40 dag. boczku wędzonego 1 1/3 łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 2 listki

Kuchnia Beaty
Szynka z szynkowara 235

Dziś tylko szyneczka albo, aż szyneczka z szynkowara . Robiona domowym sposobem, nawet galaretkę ma pyszną. Składniki: szynka 800 g łopatka 300 g peklosól 18 g pieprz biały pół łyżeczki woda 100 ml żelatyna 2 łyżeczki   Wykonanie : Mięsko umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je na mniejsze kawałki 5 cm( wykroiłam błonki i tłuszcz) i tłuczkiem rozbiłam,przełożyłam

Różowa kuchnia
Bezmleczne dania i przekąski na Sylwestra 271

imprezę wcale nie jest skomplikowane. Poniżej znajdziecie przepisy na nuggetsy z sosem tysiąca wysp, pizzę, sałatki czy chrupki paprykowe bez mleka. Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem Sałatka ze szpinakiem i szynką parmeńską jest lekka, a jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Składniki świetnie się ze sobą komponują, dlatego nie trzeba do niej dodawać żadnego dressingu, ani przypraw, wystarczy skropić ją olejem(...)kupowanych w sklepach sosach i dodatkach do potraw często natknąć się możemy na mleko. Jednak nic straconego! Przygotowanie własnego sosu tysiąca wysp zajmie wam zaledwie 3 minuty. Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską Pizza to imprezowy klasyk. W domu można łatwo przygotować bezmleczną pizzę z ulubionymi dodatkami. Mogą ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci. Jej przyrządzenie nie wymaga

Dieta bez mleka
Sałatka z zielonych ogórków i szynki z czerwoną quinoą 163

Taką mam dziś dla Was świeżą sałateczkę z zielonych ogórków z szynką, czerwoną  quinoą, kaparami, porem i domowym majonezem. Prosto i smacznie :) Zjadłam trochę na śniadanie, ale na kolację też w sam raz. Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 350 gram zielonych ogórków 200 gram szynki BG kawałek pora (około 4-5 cm)  3 czubate łyżeczki kaparów

Quinoa Raz!
Szynka w sosie grzybowym 127

U nas nadal króluje menu grzybowe. Jesień w tym roku łaskawa i ciepła, w lesie nadal pełno grzybów więc korzystamy. Dziś sznycle z szynki w śmietanowym

Smaczny zeszyt
Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym 120

Wieprzowina z jabłkiem to świetne połączenie smaków, testowałam je w różnych daniach i zawsze dobrze smakuje. Tym razem zrobiłam gulasz z szynki w sosie z jabłkiem

Smaczny zeszyt
Zapiekany makaron z serem i szynką 141

Zapiekany makaron z serem i szynką to rodzinny klasyk obiadowy. Niewyszukane, codzienne danie, które smakuje wszystkim. Makaron mieszamy z serem, jajkiem i śmietaną, dodajemy szynkę, do

Smaczny zeszyt
Sałatka z makaronem i szynką 125

najłatwiejsza sałatka świata. Makaron gotujemy, studzimy (!), paprykę, ogórek i szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Dodajemy koperek, jogurt, pieprz i sól i mieszamy :) Smacznego! Ann * najlepsza szynka jaką możecie wybrać to domowy wyrób. Wiadomo, że nie każdy ma takie możliwości, ale pamiętajcie, że kupując w sklepie możecie zdecydować jaki skład Wam odpowiada. Macie takie prawo, ale i obowiązek wobec

Kuchnia moimi oczami
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 186

nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś takiej nigdzie nie kupisz choćbyś stanął na głowie. Ale do brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania