papryczki chilli 1 cebula 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka 1 łyżeczka soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętortille, ser żółty, szynka, oliwki, pomidor Możemy wykorzystać gotowe placki, bądź też przygotować je samemu ( pod koniec przepisu, dowiesz się jak zrobić domową tortillę). Na 1 placku układamy połowę startego żółtego sera, układamy pokrojoną w kosteczkę szynkę, oliwki i pomidora. Posypujemy resztą sera i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i smażymy z obu stron(...)jest gotowa. Podajemy z dipem Guacamole. Nie wiesz jak zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis :) JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE Podam Wam też bardzo szybki i prosty pomysł na domowe tortille. Z podanych proporcji wyjdą nam 2 placki. Składniki : 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano. Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto
Mój Smak na ŻycieKolejna pyszna domowa wędlinka z szynkowara od Tradismak . Tym razem mięso mieszane z ćwiartki z kurczaka i fileta z indyka. Wszystko przyprawione solą, pieprzem, kurkumą, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Mięsko wyszło miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Miłego dzionka :-) Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (wagowo około 500 g) 400 g fileta z indyka 1,5 łyżeczki soli himalajskiej(...)lodówce na całą noc. 3. Na drugi dzień mięso przekładamy do szynkowaru, upychamy, szczelnie zamykamy. 4. Do garnka wlewamy wodę, na spód dajemy ściereczkę, wkładamy szynkowar. Szynka powinna się parzyć jakieś 1,5 godziny. 5. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki. 6. Jeśli chcemy wyjąć mięso polewamy spód szynkowaru gorącą
kruche babeczkizupa. Cukinię mamy na działce, więc co rusz przygotowuję z niej coś pysznego, np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym, schab faszerowany cukinią, czy placki cukinii i szynki itp. przepisy. Zupa krem z cukinii na domowej bulionetce jest świetnym pomysłem na sycący, ale jednocześnie lekki obiad. Często dodaję do tej zupy ziemniaki aby była gęściejsza i bardziej sycąca, oraz zabielam zupę śmietaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimno to trzeba się czymś rozgrzać, a najlepiej zupą dyniową, taką pikantną z pachnącym lubczykiem, a żeby było bardziej sycąco zupę podałam z usmażoną w plasterki kiełbasą i domowymi plackami tortilli. Idealna zupa na obiad. Bardzo polecam. Zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na zupę: 1 średnia dynia 4 marchewki 2 pietruszki 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 2 kopiaste(...)według uznania przyprawa ziołowa z chili według uznania suszona pietruszka według uznania sól do smaku bulion warzywny według uznania Dodatkowo: 500 g kiełbasy Morlińskiej z szynki MORLINY olej do smażenia u mnie dodatkowo domowe placki tortilli Wykonanie pysznej zupy dyniowej: 1. Marchewki, pietruszki, cebulę i czosnek obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Dynię myjemy i osuszamy, następnie
Izabelawkuchnidzisiejszą kolację polecam pyszną sałatkę brokułową z szynką, porem i ogórkami kiszonymi. Sałatka jest bardzo lekka i smaczna. Doskonale sprawdzi się na każdej domowej imprezie. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 brokuł, 1 por, 1 puszka groszku konserwowego, 250g szynki konserwowej, 2 ogórki kiszone, 5 jajek, 5 łyżek majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła dzielę na małe różyczki. Wrzucam do gotującej się osolonej
Tradycyjna kuchnia Kasiksiążka dla miłośników domowej produkcji wędlin i tych, którzy chcieliby robić wędliny w domu. Znajdziemy tutaj mnóstwo porad jak wyczarować samemu wspaniałe szynki, rolady czy kiełbasy i przekonują, że nie jest to wcale takie trudne. Jak wiemy domowe jest na pewno dużo zdrowsze niż sklepowe, więc ja jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem. Zacznę od tego, że książka jest(...)przechowywać gotowe wyroby. Potem przejdziemy do wyrobów. Znajdziemy tutaj przepisy na kiełbasy takie jak: śląska, zagrodowa, wołowo-drobiowa, jałowcowa, krakowska i wiele innych. Kolejne są wędliny wędzone. Tutaj mamy szynki, karkówkę, schab, boczek, kurczaka, żeberka. Jest naprawdę w czym wybierać. Następnie mamy wędliny dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety i wędliny gotowane i pieczone. Przepisów jest dużo i są naprawdę fajne
kruche babeczkitakże jabłko, od legendy o Wilhelmie Tellu, szwajcarskim bohaterze narodowym. Efekt wyszedł ekscentrycznie tak smakowo, jak wizualnie. Najlepiej smakuje podany na gorąco, z domowym sosem czosnkowym! 4 niezbyt duże pętka kaszanki 4 duże plastry szynki parmeńskiej kilka plastrów ementalera 1 małe, soczyste jabłko sos czosnkowy Z kaszanki zdejmujemy delikatnie powłokę z jelita. Na szynkę parmeńską układamy kolejno plastry sera oraz(...)należy uważać, by się nie rozpadła). Całość delikatnie zawijamy w szynce; powinna utrzymywać wszystko w ryzach bez większego problemu. Postępujemy tak ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Gotowe zawijasy przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy około 25 minut. Przekąska jest gotowa. Podajemy gorące z domowym sosem czosnkowym
Kuchenna Kontrrewolucyajest o niebo lepsza od tej ze sklepu. Nie zawiera polepszaczy. Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać? Po drugie: wszyscy lubią szynkę! No, prawie wszyscy. Niemniej to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które zawsze szybko znika ze stołu. A domowa, samodzielnie zrobiona rozchodzi się w trymiga! Po trzecie: jest prosty. Przygotowanie w szynkowarze mięsa w kawałku zawsze wymaga dużo mniej pracy
Proste-przepisy.pljest u nas przygotowywana dosyć regularnie naprzemiennie z kotletami mielonymi. A w zeszłym roku pieczeń była przygotowana na świąteczny obiad. Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFilozofia kanapki po góralsku :)Bułka razowa lub żytnia, najlepiej z domowego wypieku, konkretne wartościowe pieczywo.Składniki na jedną sztukę:2-3 liści sałaty lodowej1-2 łyżki majonezu2 grube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowejpapryka świeża żółtapapryka konserwowa czerwona2 grube plastry sera bundza, domowej
Apetyczna babeczkakulki mozzarelli, ser mimolette czy nawet parmezan. Wędliny : Pieczona pierś kaczki, pieczona pierś gęsi, salami węgierskie małe, rukola owinięta dużym plastrem salami, cienkie kabanosy, szynka parmeńska. Tutaj tak naprawdę można szaleć do woli. Wykorzystać domowe wędliny takie jak pieczona pierś indyka, kurczaka czy schab. Mogą być grube kabanosy, sucha kiełbasa, chorizo, czy różne pieczenie. Przekąski: Mini krakersy, paluszki grissini + paluszki
Smaki Na TalerzuTakie mięsko super będzie smakowało na zimno z sosem tatarskim, chrzanowym czy czosnkowym. Dodatkowe zdjęcia wstawię później, ponieważ dopiero jest peklowane mięso.Jeszcze dzisiaj możecie to
Kuchnia Pokoleńjeszcze dużo. Wędliny przygotowane do wędzenia. Powyżej – wędliny przygotowane do wędzenia. Po wędzeniu odpoczywanie, a wieczorem parzenie. Domowa biała kiełbasa. Kiełbasy po wędzeniu, przed parzeniem. Po lewej: a’la chorizo. Po prawej: wiejska z rozmarynem. Wędzone karkówka i szynka
OstryKęsłyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka wegety na czubku łyżeczki pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego, domowego lub z kartonu trochę mąki trochę oleju Wykonanie: Szynkę pokroić na plastry. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przyprawy wrzucić do rondelka, dodać przecier i gorącą wodę. Wymieszać. Obsmażoną szynkę zalać
Agusiowe smakołyki