Składniki: 600 g szynki bez kości pokrojonej na porcje Marynata: 3 łyżki oleju suszony majeranek szczypta chilli słodka mielona papryka pieprz Do sosu: 2 ząbki czosnku
Kuchnia domowa AniPrzepis Mięso -szynka 2 kg -karkówka 3 kg Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg -kminek 2 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę 2-3 łyżki sosu sojowego 1 cebula kilka suszonych grzybków liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmarynu sól pieprz
Kuchnia domowa Ani1 kg zrazowego mięsa z szynki wieprzowej przyprawa do mięsa wieprzowego 4 średnie ogórki kiszone 4 średnie cebule 2 łyżki masła do smażenia cebuli olej do
Świat Domowej Kuchniczego szprycując je czym się da, dodając mnóstwo konserwantów, sztucznych aromatów i wypełniaczy. Kupienie dobrej szynki to dzisiaj nie lada wyzwanie. Wobec takiej sytuacji coraz więcej osób próbuje robić w domu swoje własne dodatki do pieczywa. Ja także. Dzisiaj kolejna odsłona wędliny domowej roboty, do przyrządzenia której nie potrzeba żądnych wymyślnych urządzeń ani wędzarni. Polecam też zaopatrzyć się w mały
Smaczna Pyzatakie wynalazki często się przydają . Kawałek domu w słoiku na drogę Składniki na 5 słoików 0,5 l : 1 kg szynki wieprzowej tzw. kulki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki maggi kawałek wędzonki , najlepiej domowej kilka kulek, ziela angielskiego smalec sól , pieprz do smaku maka rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko(...)Cebulę i czosnek siekamy . Na dnie brytfanki do pieczenia mięsa układamy dwa cienkie plastry smalcu , posypujemy pokrojoną w kostkę wędzonką , cebulą i na tym układamy doprawioną solą i pieprzem , szynkę Na wierzchu mięsa układamy kilka cienkich plastrów smalcu . Skrapiamy maggi . Wkładamy do piekarnika , szczelnie przykrytą i pieczemy w temperaturze 170 C przez około 2 godziny . W połowie czasu pieczenia dolewamy
Ogrodnik w podróżycebule 15 rodzynek liść laurowy 2 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka zmielonych prawdziwków Marynata: 2 łyżki majonezu domowej roboty mieszanka ziołowa ( tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, oregano, suszony czosnek, suszona cebula, sól, majeranek) Wykonanie: 1 dzień: Szynkę myjemy i osuszamy. Mięso obsypujemy mieszanką ziołową, wierch szynki smarujemy majonezem, w ten sposób mięso odstawiamy
kgwjanczewoFajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków. Składniki:kilka dużych pieczarek (u mnie 5)pół pora (obojętnie która część)3 jajka na twardo100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano1 łyżka majonezuszczypioreksól, pieprzmąka do panierkiolej do smażeniabułka tarta do panierki2 jajka do panierkiPieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy
Bon Appetit MałgorzatyDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszną, soczystą szynkę pieczoną w rękawie do pieczenia. Robił ją mój mąż jeszcze na święta, wyszła pyszna, delikatna. Dlatego też dzielę się z Wami przepisem. Można ją jeść na kanapki, można też zrobić sos i idealnie nadaje się na obiad(...)jedliśmy obie wersje. Polecam, bo naprawdę pyszna, trzeba tylko pamiętać, żeby zamarynować ją 24 godziny przed pieczeniem. Przepis pochodzi z książki " Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: około 2 kg szynki wieprzowej 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 4 ząbki czosnku 4 owoce ziela angielskiego 3 owoce jałowca (nie miałam, nie dałam
kruche babeczkidlatego długo nie trzeba mnie było namawiać na wykonanie tego przysmaku. Polecam nie tylko na święta, w końcu jeść trzeba cały rok. :-) Nawet osoby, które nie przepadają za surowymi szynkami, dają się skusić. Jedyny minus , to dla łasuchów dość długi czas oczekiwania ale wierzcie mi - warto czekać :-)Składniki:- 1 kg schabu bez kości ( najlepiej środkowy)- 30g soli ( u mnie himalajska(...)mnie kotłownia) na 7 dni. Codziennie przewieszamy mięso do góry nogami.Po 7 dniach wyjmujemy schab z podkolanówki i odkładamy do lodówki.Mamy pyszną, domową szyneczkę suszoną.Kroimy na bardzo cienkie plastry najlepiej tak jak szynkę parmeńską.Z 1100g mięsa otrzymałam 700g gotowego produktu... Smacznego
Smaczne ZdroweDomowy fast food :)) Kaloryczny (jak większość) ale nie sposób się oprzeć ... chrupiąca bułka-paluch, pachnąca delikatnie masłem czosnkowym, przełożona drobiową szynką i rozpływającym się serem ... Komu, komu? :))) Składniki na 2 osoby: 2 bułki typu paluch łyżeczka masła czosnkowego (masło +przeciśnięty przez praskę czosnek) kilka plasterków drobiowej wędliny kilka plasterków sera żółtego Wykonanie: Bułkę nacinamy, nie przekrawając
Walijskie Pichcenieskładniki: 250 g szynki konserwowej 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 5 jajek 1 słoik selera konserwowego 2 pory 150 g sera żółtego majonez (u mnie domowej roboty) sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ścieramy na tarce o małych oczkach natomiast białka na grubych oczkach. Pory kroimy w półplasterki i solimy. Szynkę
Domowy Smak Jedzeniamaśle będzie tak soczyste i kruche, iż będzie musiało spotkać się z uznaniem wszystkich domowników. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki 50 g masła marynata 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie sól, pieprz Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski
Miód i pieprzróżowa - więc użyłam soli peklowej i moja wędlina jest bardzo apetyczna. W pobliskim sklepie można kupić podobną wędlinę pod nazwą "szynka biała", ale mój wyrób smakuje o wiele lepiej no i przynajmniej wiemy co jemy. Domowe wędliny można też przygotowywać w szynkowarze. Zobacz przepis na Łopatkę z szynkowara. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaRolada serowa to szybka i prosta przekąska na domową imprezę, którą jeszcze nigdy nie jedliście! Cienko pokrojona rolada będzie pysznym zamiennikiem szynki na kanapki do szkoły lub pracy. Czas wykonania: 30 min (+ 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 30 kawałków Składniki: 500 g sera żółtego (pakowany próżniowo, bez dziur) 200 g serka kanapkowego
KuchniaWeDwoje.pl