wykładamy ok. 2 łyżki mięsa i rozpłaszczamy. Na środek kładziemy po 1-2 śliwki i zawijamy. Tak przygotowaną roladkę owijamy szynką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczenie: Temperatura - 180ºC termoobieg Czas - ok. 20 minut Do roladek możecie podać domowy sos pieczeniowy oraz dużą ilość warzyw. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do klusek śląskich. Smacznego
Cooking MonsterArabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować
Magiczne Życie MartyMetoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej
Kulinarne przygody Gatityłyżki oleju 1 szkl.mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 1 jajko Farsz: ~~~~~~~~ czerwona papryka-paski oliwki-plasterki szynka drobiowa -paski 4 ząbki czosnku-plastry cebula ogórek konserwowy-kostka sos ze słoika do makaronu domowej roboty lub keczup oregano tymianek sól pieprz olej do blachy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zaczynamy wsypywać do miski mąkę od 1.5 szkl..Dodajemy proszek do pieczenia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBędziemy potrzebować : -szynka (w moim wypadku dwie kulki i jedna płaska) -peklosól 19 g/kg -praska -cyrkulator -duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia -worki i pakowaczka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kolejna propozycja śniadaniowa, tym razem pochodząca z niezwykle inspirującego magazynu kulinarnego GoodFood . Wyszukałam w nim dla Was domowy fast-food… pyszne, chrupiące i bardzo sycące tosty figowe z szynką i serem brie. Jedząc je doznajemy eksplozji smaków, które idealnie się przenikają i łączą. Są świetnym pomysłem na niecodzienny, a zarazem błyskawiczny początek dnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i lektury
Fitsweet.meSUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebowali -szynki z tłuszczykiem Przyprawy -peklo sól ilość według tabeli dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm -ziele angielskie 10-15 kulek do parzenia
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 300-400 g makaronu wstążki (najlepiej domowy, przepis tutaj ) 100 g serka topionego (np. kremowego, z pieczarkami lub szynką) 100 g masła 200 g śmietany kremówki ser do posypania np. grana padano lub inny sól, pieprz zielona pietruszka opcjonalnie: ząbek czosnku wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym rondelku podgrzewamy masło oraz serek topiony
Domowy Smak JedzeniaKarczki czy szynki,boczki wędziłam już wiele razy ale pierwszy raz robiłam taką kiełbasę,udała się super,pachnąca mieloną gorczycą ,zielem angielskim,i wędzeniem-mniam polecam
Swojskie jedzonkoPrzepis Składniki: Mięso -szynka ładne kawałki 800 g -łopatka chude kawałki 700 g Przyprawy: -sól kamienna nie jodowana lub peklo sól 18-20 g kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.najwyżej 15 minut, licząc od początku do końca. Warto zrobić tej pieczeni więcej niż zamierzamy zjeść, gdyż reszta mięsa może stanowić wyśmienitą wędlinę domowej roboty. Przepis własny Składniki: mięso wieprzowe, kawałek 1,5 kg (łopatka, szynka) folia aluminiowa + łyżeczka smalcu do natłuszczenia folii 1 jajo kopiasta łyżka musztardy ziołowej łyżka białej gorczycy 10 ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka
Poezja Smaków - blog kulinarnyPasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej
Gosia gotujeSkładniki - mięso wieprzowe 3kg-u mnie szynka - mięso wieprzowe 2kg-- chudy boczek - słonina 0,5 kg - czosnek świeży 2,5-3g/kg - pieprz 2g/kg - gałka
w mojej kuchniszynką i pieczarkami Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 100 g szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie
Kulinarne przygody Gatity