świątecznym stole tradycyjnie znalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko(...)święta. Mi łopatka pieczona pokrojona w spore plastry doskonale smakowała z domową ćwikłą, zaś Piotrkowi z sałatką jarzynową. Po świętach pieczoną łopatkę kroiliśmy cieniej jako dodatek do kanapek. Inne przepisy na pieczone mięsa: Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChciałabym przedstawić Wam przepis na pieczoną szynkę. Domowej roboty wędliny są o wiele smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Nawet po kilku dniach świetnie smakują. Jeżeli chcemy dłużej zachować świeżość i soczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 cebule, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej
Tradycyjna kuchnia KasiZamiast kanapki można zjeść na śniadanie taką fajną sałatkę.Składniki:100 g chudego twarogukilka plasterków szynki drobiowej 1 zielony ogórek1 pomidor2-3 łyżki oliwekszczypta soliSposób wykonania
Kuchnia domowa AniMoje ulubione kanapki to : rzeżucha . Zima czy lato u mnie na oknie rośnie sobie poletko rzeżuchy. Składniki na 1 kanapkę 1 kromka chleba razowego 3 plastry szynki domowej 1 pomidor łyżka rzeżuchy masło do posmarowania Wykonanie Krok 1 Umyty pomidor pokroić w plasterki . Odkroić 3 plasterki szynki. Krok 2 Kromkę chleba posmarować masłem , rozłożyć trochę rzeżuchy
Eli GotowanieCzęsto szynki sprzedawane w sklepach niewiele mają wspólnego z prawdziwym mięsem. Pełno w nich konserwantów, barwników itp. Dlatego często sama przyrządzam własne domowe szynki- tym razem w marynacie majonezowej. Składniki: 1,2 kg szynki wieprzowej składniki na zalewę: 2 litry wody 2 łyżki majeranku 1 łyżki przyprawy typu Vegeta 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki soli listek laurowy
Tradycyjna KuchniaRogaliki...robione przy pomocy rogalomanii...rogaliki wytrawne..z szynką i serem z dodatkiem ketchupu i majonezu.. Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto
Moje domowe kucharzenienajzdrowszych mięs. Odpowiednio podane smakuje wyśmienicie. Ja proponuje zrobić pieczone podudzie bez skórki, otulone cebulą. Potrawa jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, polany sosem lub jako domowa szynka na kanapki, ponieważ bardzo dobrze kroi się. Mięso jest soczyste, daleko mu do suchości. Jest także pełne smaków. A my lubimy dobrze doprawione mięsko czy domowe wędlinki. Świetnie sprawdzi
Kuchnia PaulettesWłaściwie to już nie kupuję wędlin. Jak sobie pomyślę co tam może być…. to wolę chleb z masłem No chyba, że wędlina domowa…. szynka pieczona czy schab suszony czy boczek pieczony to i owszem ! Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada
UgotujmyTo.plSzynka domowa w przyprawach Wystarczy dobry kawałek mięsa, przyprawy, chęci i mamy domową wędlinkę, która na świeżym pieczywie z masełkiem zadowoli każde głodne podniebienie i może własnie na niedzielnym śniadanku, w promieniach słońca i z ukochanymi wokół siebie. Smacznego. Składniki: 1 kg świeżej szynki wieprzowej 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 szczypta soli
Wino Francja Kuchniadrobiowa wędlina konserwowa Nie tak dawno pisałem o sposobie wyrobu domowej szynki, bez zastosowania szynkowara. Dzisiaj, niejako z dwóch powodów, będę ten temat kontynuował. Pierwszy powód jest podyktowany prozą życia, albowiem poprzednia wędlina, została już dawno skonsumowana i domownicy domagają się kolejnego wyrobu. Drugim jakby nadrzędnym celem, jest chęć pokazania, że do wykonania wielu domowych wyrobów, wcale nie potrzebujemy
Miód i pieprzDomowa szynka drobiowa pachnie wspaniale, jest delikatna w smaku, chuda, prawie dietetyczna, idealna do kanapek i najważniejsze- nie zawiera konserwantów i sztucznych polepszaczy. Wystarczy zamarynować mięso na kilkanaście godzin w najprostszej marynacie, następnie posmarować inną, również bardzo prostą marynatą, upiec i cieszyć się wspaniałym smakiem domowej wędliny. Spróbujcie Składniki: – duży kawałek filetu z piersi indyka ( ja biorę 800g
Smaki Arminewszystkim wiadomo najlepsza wędlina to domowa szynka... U mnie ostatnio takowa gości na stole bardzo często. Dzisiaj zapraszam na schab z szynkowaru. Przygotowanie takiego wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejne mini rogaliki..wykonane przy pomocy rogalomanii..Jestem bardzo zadowolona z tego produktu i na pewno nie raz z niego jeszcze skorzystam...mam już w planach
Moje domowe kucharzenietradycją śniadanie wielkanocne jest posiłkiem bogatym, obfitującym w różnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona w ten sposób wieprzowina
KierunekuchniaOto trzecia na blogu sałatka z makaronem :) Lubię je bardzo pod warunkiem, że nie są za syte. Ta akurat jest własnym pomysłem. Smakowała nam bardzo i
Kuchnia domowa Ani