łyżeczka cukru 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis 5 liści laurowych Kamis 3 ziarenek jałowca Kamis przyprawa szynka domowa z jałowcem Kamis 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować i ostudzić. Do gorącej wody dodać sól do peklowania(...)dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawę wymieszać z łyżeczką soli, natrzeć mięso i obwiązać sznurkiem. Do szynki powciskać ziarenka jałowca z przyprawy, włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z marynaty. Szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik szynkę zostawić jeszcze
Ala piecze i gotuje"Włosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem
Moje domowe kucharzenieUgotowane na twardo jajka w domowym sosie tatarskim to jedno z naszych ulubionych dań wielkanocnych. Klasyczny sos tatarski to zimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu(...)bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego łososia oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny! Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj Przepis na najlepszy Sos tatarski staropolski do jajek wielkanocnych. Składniki: 200 ml majonezu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUgotowane na twardo jajka w domowym sosie tatarskim to jedno z naszych ulubionych dań wielkanocnych. Klasyczny sos tatarski to zimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu(...)bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego łososia oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny! Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj Przepis na najlepszy Sos tatarski staropolski do jajek wielkanocnych. Składniki: 200 ml majonezu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobienia mielonki drobiowej, przyprawy można dobrać samemu. Mielonka jest smaczna, lekka, zasmakuje każdemu, małemu i dużemu i temu co na diecie i takiemu co dieta niepotrzebna :) domowa mielonka około 1 kg mięsa z kurczaka, udka, piersi 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli 100 ml zimnej przegotowanej wody pieprz czosnkowy około(...)jeśli w wodzie od dna pokazują się malutkie pęcherzyki powietrza). Na koniec szynkowar studzimy wraz z zawartością, zimny wkładam do lodówki. Jak się odpowiednio schłodzi, dopiero wyciągam szynkę. domowa mielonka domowa mielonka domowa mielonka
Takie tam pichceniejeszcze w piżamie i trochę zaspani, delek t ując się leniwą atmosferą poranka. Na stole pojawiły s i ę pieczołowicie przygot owywane w iktuały, takie jak domowa szynka, pasztet wypiekany przez mamę, faszerowane jaja , no i przede wszystkim sałatka . Najlepiej kilka jej rodzajów , w tym koniecznie ta tradycyjna, jarzynowa. Co roku udaje mi się przemycić wtedy jaki ś nowy(...)szkl. kuskusu razowego - przyrządzony wg.przepisu na opakowaniu 3 grube plastry żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli - odsączyć z zalewy garść pieczarek marynowanych - kto się czuje specjalistą w przetworach domowych, może wykor zystać własnoręcznie zamarynowane grzybki w occie - u mnie niestety już zjedzone w tym sezonie 3 małe ogórki kiszone garść oliwek zielonych 1 mała cebula czerwona 2 łyżki Remulady duńskiej
Grunt to przepis!Postanowiłam sobie, że zacznę robić kiełbasy. Tu w Anglii nie lubię kupować kiełbas, wszystkie smakują tak samo. Trochę się bałam bo robiłam tak pierwszy raz, ale
Kuchnia Pokoleńmięsne ( można pominąć, jeśli ktoś jest antagonistą tego produktu ) 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % mały kawałek wędzonki ( boczek, słoninka, domowa szynka ) smalec kurzy lub inny do smażenia sól,pieprz do smaku Mięso i warzywa, na farsz mielimy maszynką, na grubych oczkach . Podsmażamy na maśle z dodatkiem wszystkich składników z listy
Ogrodnik w podróżyjeść na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę. U mnie pieczeń została podana jako przekąska razem z roladą schabową – PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE
Blog z ApetytemJuż niejednokrotnie podkreślałam, że najlepsze wędliny są domowe! Szynka w tej zalewie jest pyszna, krucha a jednocześnie delikatna! Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg Przyprawa do marynowania mięsa 1 opakowanie Składniki na zalewę: Woda 2 litry Sól 2 łyżki Vegeta 2 łyżki Majonez 2 łyżki Wrząca woda 1 szklanka Czosnek 4 ząbki Ziele angielski (kilka ziarenek) Pieprz ziarnisty(kilka ziarenek) Listek
Tradycyjna KuchniaSzynka domowej roboty? To proste i bardzo wciągające zajęcie. Na początek mam dla Was prosty przepis na delikatną mielonkę drobiową z czosnkiem niedźwiedzim. Zdecydowałam się na nią ze względu na Dzieci. Moi Chłopcy bardzo lubią chudy drób, który idealnie nadaje się na kanapki do szkoły :-) Czas przygotowywania: jedna doba (mięso dwukrotnie leżakuje w lodówce) Czas pieczenia/gotowania
AniaGotuje.plchrupiący. Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 150g zakwasu żytniego 300g mąki pszennej razowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki żytniej jasnej 350 ml letniej wody
Moja Książka Kucharskapowodzeniem. W lodówce cały czas pekluje się jakieś mięso i gdy kończymy jeść jedną porcję nastawiam szynkowar z kolejną. Od kilku miesięcy wcale nie jemy sklepowych wędlin. Pracy z domową szynką czy schabem jest naprawdę niewiele, za to efekt - gwarantowany ;-) Dziś proponuję Wam prosty przepis na pyszny baleron czyli peklowaną karkówkę wieprzową z szynkowara, zrobioną z jednego kawałka mięsa
babka w formieŚwiąt już niecałe cztery tygodnie czas zabrać się za gotowanie bigosu. U nas jest zazwyczaj wersja staropolska czyli taka na bogato. Z dużą ilością pieczonych mięs, dobrej wiejskiej kiełbasy, domowej szynki gotowanej oraz własnoręcznie suszonych grzybów i śliwek. Jak szaleć to szaleć. W końcu raz do roku można sobie pozwolić. Ja zazwyczaj gotuję podwójną porcję i część zamrażam
Wiem co jemBardzo zdrowa domowa szynka bez konserwantów. Nie jest różowa jak te sklepowe, które zawierają saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek
To co kocham