okazji. Zawsze piekę i gotuję mięsa samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut z odstępem całonocnym. Szynka domowa gotowana wyszła idealna w smaku! Przepis ten mogę polecić każdemu. Oprócz(...)tego, że szynka jest bardzo bardzo smaczna, do tego jest soczysta i aromatyczna. Szynka domowa gotowana jest wyborna, nie ma nic lepszego na świąteczne śniadanie, czy na zwykłe kanapki. Polecam też Szynka gotowana z jałowcem Składniki: 2 surowe szynki po ok. 1 kg Zalewa do peklowania : 3 l wody 180 g soli peklowej (60 g x litr) 3 duże ząbki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli jeszcze nie znacie smaku domowych wędlin i zapachu pieczonego w domu chleba, koniecznie przetestujcie! Szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem Recepturyznajdziesz na tym blogu:) Przepis na domową szynkę wg receptury na GOTOWANY SCHAB poniżej zaś przepis na PYSZNY DOMOWY CHLEB Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy (do wypieku chleba zalecana jest
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamacie większą rodzinę i jecie więcej wędlin to lepiej kupić większy szynkowar lub dwa mniejsze i jednocześnie przygotowywać 2 różne wędliny… Zachęcam do wędliniarskich eksperymentów, bo smakują wyśmienicie :)!Szynka domowa z szynkowaraSkładniki:1 kg mięsa od szynki4 płaskie łyżeczki żelatyny1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej (nie dodałam bo nie miałam )1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej1 płaska łyżeczka kolendry(...)szynkowar do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć woreczek z szynką, jeśli nie daje się wyciągnąć to wystarczy pojemnik chwilę potrzymać w gorącej wodzie…Smacznego Post Szynka domowa z szynkowara pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpyszna domowa wędzona szyneczka. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu no i musimy mieć potem gdzie to mięsko uwędzić. Taką szyneczkę robimy z mężusiem co jakiś czas, zazwyczaj gdy dysponujemy większą ilością mięska. Zazwyczaj rozbieramy 1-2 półtusze, część mięska idzie do wędzenia a resztę zamrażam. składniki:15 kg szynki wieprzowej ok 15-18 l wodysól
Monia miesza i gotujeO tym co w tych czasach za cuda dodają do kiełbas mogła bym pisać i pisać a literka E by miała niekończącą się historie. Jest coraz
Basia w kuchniDomowa wędlina - szynka peklowana przez 4 dni, upieczona w pieprzu młotkowanym z kolendrą. Pyszna i aromatyczna wędlina to to, co lubię najbardziej. Niestety, to co sprzedają w sklepach najczęściej pozostawia wiele do życzenia, a te bez konserwantów i ulepszaczy kosztują po prostu fortunę. W sklepie mięsnym zresztą najczęściej wcale nie można przeczytać, co jest w składzie wyłożonych do lodówki produktów
Kraina Tysiąca Smakówserem typu feta. Zapraszam dziś na fajną szybką sałatkę z domową wersją tego sera. Przepis na ser można znaleźć tutaj: KLIK.Składniki:1 mały brokuł15-20 dag szynki w plasterkach15 dag domowej fetySos:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnkuodrobina soli i cukru do smakuSposób przygotowania:1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru
Kuchnia domowa AniNiedawno podawałam przepis na schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza. Schab
Stare GaryWszyscy dobrze wiemy, że zdecydowanie lepiej jest upiec własny kawałek szynki czy schabu, niż kupować gotowe nafaszerowane nie wiadomo czym wędliny. Staram się tak
W kuchennym oknie Ewyniemożliwe. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak proste jest przygotowanie dobrej domowej wędliny. Był już schab dojrzewający , biała kiełbasa , szynka drobiowa , kiełbasa suszona dojrzewająca , a teraz będzie - Szynka domowa pieczona. Składniki: - 2,5kg surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie - 1 główka czosnku - czarny pieprz grubo mielony Dodatkowo(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Upieczoną szynkę wyjmujemy z rękawa i odstawiamy do przestudzenia na ok. 30 minut (aby soki się wchłonęły). Szynka domowa pieczona na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu. Bardzo aromatyczna, krucha i delikatna nie tylko dla smakoszy o wysublimowanym guście. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Szynka domowa
mojewypiekiinietylkoDomowa szynka krótko parzona Pyszna domowa wędlina na kanapki. Taka szyneczka jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a do tego zdrowsza i świeża. Do jej przygotowania nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń, wystarczy jeden garnek. Polecam! Składniki: ok 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej 2 litry wody 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki soli (130g) 1 łyżka cukru(...)PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Domowa szynka na kanapki pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempiersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu balsamicznego garść świerzych liści szpinaku 2 łyżki tymianku 2 łyżki bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru . Pierś z indyka umyć, osuszyć i rozłożyć na desce. Na wewnętrzną stronę rozłożonej piersi wetrzeć drobniutko posiekaną całą papryczkę chipotle (razem z pestkami(...)musi całkowicie ostygnąć (ale z 10-15 minut należy obowiązkowo odczekać przed krojeniem). Ja uwielbiam, jak jest jeszcze lekko ciepła :) Sosik zgromadzony w szynkowarze zlać do słoiczka. Gotową, domową szynkę z piersi indyka możemy po ugotowaniu podać na obiad wraz z pysznym i esencjonalnym sosikiem. Możemy również ją schłodzić i używać, jako wędliny na kanapkach. The post Domowa szynka
Moja DelicjaZapewne wielu z Was zastanawia się z czego są zrobione wędliny, które możemy kupić w sklepie :) Ile jest w nich mięsa, a ile sztucznych polepszaczy smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niejednokrotnie na tych stronach pisałem, ze staram się iść z zasadą, że w kuchni nic nie powinno się marnować. Tak jest i tym razem. Wczoraj gotowałem
BaRepasLubisz zdrowe jedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich umiejętności, a szczerych chęci. Szynkę wystarczy gotować przez 9 minut, wystudzić, ponownie gotować przez 9 minut i wystudzić. Jednak potrzeba trochę czasu na wystudzenie, ponieważ za każdym razem ten proces powinien trwać minimum
Programista w kuchni