szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:287/2080)

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem 76

zawiódł, co widać na zdjęciu, i cieszył oko w każdym kawałku, po który sięgaliśmy. Udostępnij Składniki na ciasto kruche z rabarbarem i budyniem 500 g rabarbaru Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 / 4 szklanki cukru 2 żółtka z jajek wielkości L 1 całe jajko wielkości L 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)Wykonanie Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz cukier, rozdrobnić masło między palcami. Na środku zrobić mieszaniny wgłębienie, wbić jajko, dodać żółtka oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części w proporcjach 2 / 3 i 1 / 3 , owinąć je w folię spożywczą. Większy kawałek włożyć do lodówki na 30 minut, mniejszy do zamrażarki. Rabarbar obrać

niecodziennikpary
Szarlotka z pianką 257

zrobić szarlotkę warstwową tzw. sypaną, można zrobić szarlotkę na biszkopcie, szarlotkę bez pieczenia, lub szarlotkę z pianką. Ja właśnie zdecydowałam się dziś na tą ostatnią, czyli szarlotkę na kruchym cieście, z tartymi jabłkami i pianką kisielową. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 0,5szkl. cukru kryształu 5 jajek 200g(...)miski wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam śmietanę, pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka. Składniki posiekałam nożem na kruszonkę, a następnie zagniotłam szybko jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą od drugiej. Tą większą połowę rozwałkowałam na prostokąt i wyłożyłam nim dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część ciasta

Waniliowe Improwizacje
Gnocchi 74

Przypominają one nasze kopytka, ale robi się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Najlepsze są ziemniaki mączyste. Nie powinny one też być młode, ponieważ zawierają za dużo wody. Ciasto zagniatamy szybko oraz gdy kartofle są jeszcze ciepłe po ugotowaniu. Można dodawać do nich również zblanszowany szpinak, pieczoną dynię czy parmezan. Gnocchi podajemy z różnymi sosami, na przykład pomidorowym czy grzybowym(...)ugotować w mundurkach. Odcedzić, przestudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. 2. Do ziemniaków dodać jajko, sól, szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto. Nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia składników, ponieważ gnocchi będą twarde. 3. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować podłużny wałek o grubości około 2 cm. Następnie

Danka Pichci
TRUSKAWKOWA CHMURKA 378

Pyszna, soczysta truskawka w galaretce, kruchy spód, bita śmietana i chrupiąca migdałowa beza. To ciasto da długo zagości w moim słodkim menu. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli 2 łyżeczki mąki(...)250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut

Słodki Zakątek
Drożdżowy wianek z masą orzechową 189

drożdżówka z masą orzechową,prosta do zrobienia bo poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowej masy orzechowej-firmy HELIO,bo jest naprawdę pyszna i mega orzechowa,dzięki niej ciasto było szybkie i proste do zrobienia-polecam Składniki: 500g mąki +2 łyżki 3 jajka 30 dag drożdży 100g cukru pudru 100 g masła szczypta soli 250 ml mleka masa orzechowa firmy(...)około 15-20 min.  Do miski wsypujemy 500g mąki ,resztę cukru pudru i 2 jajka,dodajemy również nasz wyrośnięty rozczyn drożdżowy i roztopione lekko ciepłe masło,wyrabiamy ciasto(w razie potrzeby podsypać jeszcze troszkę mąką.). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt ,smarujemy cały masą i zwijamy jak roladę

Swojskie jedzonko
Tarta z aronią 183

cudownej galaretce z pysznym kremem waniliowym komponuje się cudownie.   Tarta z aronią Składniki: Opakowanie galaretki, tym razem miałam o smaku jagodowym. 250 g owoców aronii Na kruche ciasto: 1 ½ szklani mąki ¼ szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 125 g schłodzonego masła Na krem: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 żółtka szczypta soli ziarenka z jednej(...)rozpuszczenia galaretki, dodałam trochę wody, zagotowałam i po wyłączeniu gazu wsypałam i rozpuściłam galaretkę. Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Po wyrobieniu, zawiń w woreczek foliowy i włóż je na 30 – 40 minut do lodówki, aby się schłodziło. Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 – 5 mm (ciasto

Kocham Czekoladę
Orzechowiec z masłem orzechowym 163

miodowe zazwyczaj wychodzi twardsze. Kolor ciasta różnił się z oryginałem , może autorka dodała coś jeszcze, ale nie było tego w przepisie. Ogólnie jestem zadowolona z ciasta. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: 500 g mąki 200 g cukru 3 jaja 200 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu Masa: 100 g masła 2 budynie(...)Dodatkowo: 300 g masła orzechowego 1/4 szklanki wystudzonej herbaty Mąkę przesiać z proszkiem, dodać pokrojone zimne masło. W mleku rozpuszczamy miód, cukier, wbijamy jajka, mieszankę dodajemy do mąki, szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Piec kolejno w temp. 200 stopni przez 15 minut. W garnku rozgrzać masło, miód, cukier

talerz przyjemności
Makowiec z jabłkami i wiśniami 207

cieście z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Wiśnie wnoszą delikatną kwaskową nutę, przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Na wierzchu ułożyłam wycięte gwiazdki z kruchego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego 2 szklanki wody(...)manny 2 jabłka ok 2 szklanek wiśni z kompotu lub nalewki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Około 1/3 ciasta rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Zarówno gwiazdki jak i pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej na spód formy

https:KKuchniaMniam
Szarlotka po raz drugi 132

masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować masłem I wysypać mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą

Smaki Przyprawy i Kolory
Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta. 163

dodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak... ach, jaką mieliśmy ucztę! Składniki na Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE: 300 g szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki(...)pieczenia i solą, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę, następnie dodajemy jajko i nadal siekamy. Teraz odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto dłońmi (nie należy tego robić długo, żeby zbytnio nie ogrzewać ciasta) i wykładamy nim formę o średnicy 26 cm, wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut

Rozpustne gotowanie
Szarlotka po raz drugi 120

masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować masłem I wysypać mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą

Kulinarna rozmowa
Chleb z orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i słonecznikiem 95

pomocnicy” odmówili współpracy i zaczęli rozrabiać i zwyczajnie zabrakło mi czasu na zabawę w piekarza. Upiekłam więc chleb i wcale nie żałuję, wyszedł pyszny i co najważniejsze ciasto bardzo szybko urosło i ładnie się zarumieniło Składniki: -400g mąki pszennej pełnoziarnistej – 200g mąki pszennej tortowej – 250ml ciepłego mleka – 3 jajka – 70g miękkiego masła(...)odstawić na 15 minut. Następnie dodać masło i jajka, wymieszać. Mąki wymieszać z siemieniem lnianym, słonecznikiem i posiekanymi orzechami. Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące się, posmarować ręce oliwą. Zagniecione ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ręczniczkiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ja nie miałam tyle czasu

Smaki Armine
Orkiszowa tarta z jabłkami 185

genialnie wygląda "przykryta" ciastem wykrawanym foremkami. Ja wybrałam kwiaty, ale ale wszelkie inne wzory również wskazane. Może listki, albo ... jabłuszka ? PRZEPIS NA ORKISZOWĄ TARTĘ  Z JABŁKAMI Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: około 1,5 kg jabłek papierówek(...)posiekać nożem na drobniutkie kawałeczki. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Ewentualnie przygotować ciasto w malakserze - ja tak właśnie robię. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć

kolorowotorcikowo
Pleśniak z jabłkami i orzechami 162

czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie.  Pleśniak z jabłkami i orzechami Składniki : ciasto: 3 czubate szklanki mąki - 500g mąka tortowa 250 g margaryny 6 żółtek 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki kakao beza(...)łyżki dżemu z czarnych porzeczek orzechy włoskie Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę. Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki