efekt jest świetny, a moja tarta podbiła serca i domowników i sąsiadów. Danie jest tanie, z łatwo dostępnych składników, wegetariańskie i na prawdę pyszne. Składniki na 4 porcje : Kruche ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g masła duża szczypta soli łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki zimnej wody Farsz: 1 cienka cukinia zielona 1 cienka cukinia żółta 4 niezbyt duże czerwone cebule(...)spore jajka 100 ml jogurtu (ja użyłam mleka owsianego, bo nie miałam akurat jogurtu) szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Z mąki, masła, wody, tymianku i soli zarobić szybko kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą tartę (u mnie o średnicy 28cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić warzywa
DietologJabłka w cieście to szybka i smaczna, słodka przekąska. Idealne na letni podwieczorek lub coś słodkiego do kawki. SKŁADNIKI : 4 duże jabłka 150 g mąki pszennej 220 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny cukier waniliowy 1 jajko olej do smażenia cukier z cynamonem do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Jabłka obieramy, kroimy w plastry i usuwamy gniazda nasienne. Mleko, jajko, sok z cytryny wlewamy do miski, dodajemy mąkę, proszek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, tak aby ciasto mogło się przykleić do kawałków jabłek. Plastry jabłka obtaczamy w cieście i smażymy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, z jednej i drugiej strony
Kulinarne Fantazje MarioliCiasteczka cappuccino to niezwykle kruche krążki z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Przygotowuje się je z podstawowych składników na ciasto kruche, wzbogacając przepis o proszek do pieczenia oraz cappuccino (również w proszku). Z podanej ilości składników można upiec około 20 sztuk . Ciasteczka cappuccino Składniki: 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 40g proszku cappuccino 2 żółtka 3/4 łyżeczki proszku(...)powinny być zimne - mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cappuccino w proszku - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtka, wszystko posiekać razem, szybko zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto podzielić na części, każdą z części uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - kuleczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej
Smakołyki Berenikibananami i masą śmietankową. Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec. Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją rolę. A ziarenka ryżu nadają całości smak dzieciństwa. Ryżowy przekładaniec Biszkopt: 5-6 jajek 6 łyżek kopiastych(...)Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki przesiać przez z sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto. Biszkopt wylać na dużą blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa 600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej
Kuchnia smakówskłada się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 125 g masła 1 jajko M szczypta soli 3 łyżki mączki z ksylitolu/cukru Skladniki na nałożenie: 200 g marcepanu 5 łyżek mleka 3 łyżki amaretto(...)łyżka ksylitolu+1/2 łyżeczki cynamonu zmielony ksylitol do obsypania Wykonanie: mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na małe okruszki, następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny marcepan rozdrobnić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, amaretto i zmiksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bananami i masą śmietankową. Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec. Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją rolę. A ziarenka ryżu nadają całości smak dzieciństwa. Ryżowy przekładaniec Biszkopt: 5-6 jajek 6 łyżek kopiastych(...)Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki przesiać przez z sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto. Biszkopt wylać na dużą blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa 600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej
Kuchnia smakówZapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Należy on do tych bardziej cięższych serników , zbitych , w smaku jest bardzo pyszny :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 4 żółtka 1 , 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru Składniki na ser : 1, 60 kg sera białego półtłustego 2 cukry waniliowe(...)margaryny Kasi kilka kropli olejku waniliowego Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać cukier ,cukier waniliowy , margarynę , posiekać wszystko nożem , na końcu dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto . Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować ciasto i przełożyć do blaszki . Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka , cukier , cukier waniliowy , olejek waniliowy i roztopioną margarynę .Następnie
Sama słodycz i szczypta chiliobiedzie delektowaliśmy się delikatną i jeszcze ciepłą szarlotką. Nie dało się poprzestać na jednym kawałku. Szarlotka z prażonymi jabłkami Składniki na tortownicę 23 cm: Kruche ciasto: 150g mąki pszennej 150g mąki krupczatki( u mnie semolina) 120g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160g masła Nadzienie : 1,5 kg jabłek(...)garnku z paroma łyżkami wody, aż się rozpadną. Dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli ciasto włożycie do lodówki, trzeba je będzie rozwałkować, to z zamrażalnika wystarczy
Mia Cucina Sofietawilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski ), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości. Sernik kokosowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 30g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 50g masła szczypta soli masa serowa 350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 2 jajka 50g cukru 100g wiórków(...)łyżki mąki pszennej Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać z cukrem, dodać wiórki kokosowe, sól i zimne masło, całość posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - schłodzonym ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko
Smakołyki Berenikijajko szczypta soli, świeżo zmielony pieprz tymianek, gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy masło oraz sól, siekamy dokładnie nożem. Wbijamy jajko szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na formę do tarty wysmarowanej masłem. Po rozłożeniu ciasto nakłuwamy dokładnie, następnie wstawiamy
kgwjanczewodżem lub marmolada np. różana Wykonanie Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, cukrem waniliowym/ wanilią, solą i dodajemy pokrojoną w kostkę zimną Kasię. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Wałkujemy dość cienko i wycinamy małe kółka np kieliszkiem. Łączymy po 4 kółka tak aby jedno na drugie
Malinowe Pocałunkiżółtka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2,5 - 3 szklanki wydrylowanych wiśni 4 łyżki cukru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - zetrzeć Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na mi. 40 minut. 3/4 porcji ciasta rozwałkować, wyłożyć formę do tarty lub tortownicę śr. 26 cm. Na ciasto wyłożyć wiśnię, posypać cukrem oraz tartą czekoladą. Przykryć
kolorowotorcikowoCiasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1/2 jajka 1/2 łyżeczka soli Wierzch: 10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) 15 dag żółtego sera (np. gouda) 10 dag szynki parmeńskiej 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła garść liści rukoli(...)sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem aż otrzymamy drobną kruszonkę. Dodajemy 1/2 roztrzepanego jajka i wrabiamy szybko jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią a następnie wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Masło topimy w rondelku i dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Schłodzone ciasto wyjmujemy
Qchnia po prostuSezon na czerwoną porzeczkę jest w pełni. Kwaśny smak idealnie przełamuje słodką bezę. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. Ciasto wygląda cudownie i efektownie. Składniki na ciasto kruche: 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na warstwę porzeczkową: 750g czerwonej porzeczki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru(...)łyżka octu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut
Słodki ZakątekSkładniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 300 gram, żółtka 2 sztuki "L", cukier 100 gram, margaryna 200 gram SERNIK: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, rabarbar 70 dag, cukier 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba składniki(...)sernika temperatura pokojowa = mąkę przesiać do miski większej metalowej lub na stolnicę, wsypać cukier, dodać zimną margarynę, żółtka i posiekać siekaczką lub nożem, gdy składniki się połączą szybko zagnieść ciasto, poodzielić na dwie części (3/4-1/4) i tę 1/4 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika do silikonowej formy 28 cm włożyć 3/4 ciasta, palcami wylepić dno i nakłuć widelcem, schować
W Mojej Kuchni Lubię